cislo.5
XXX.XXX.48.157
milos kubena
napsal(a):
Venezuela ,11/09, Guatopo
Asi rod Plica. Nejspíš Plica umbra.
cislo.5
XXX.XXX.48.157
milos kubena
napsal(a):
Díky, máš pravdu, jak jsem si to našel na netu. Jsi génius!Mám párek, tak to jsem zvědav.
Vzhledem k tomu, že 99 % jejich potravy tvoří mravenci, tak to nebude snadné. Žerou sice i šváby a jiný hmyz, ale opravdu jen výjimečně. Spíš jako doplněk. Udržet je dlouhodobě v kondici bude problém. Přeju hodně úspěchů a rád bych se mýlil.
cislo.5
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že 99 % jejich potravy tvoří mravenci, tak to nebude snadné. Žerou sice i šváby a jiný hmyz, ale opravdu jen výjimečně. Spíš jako doplněk. Udržet je dlouhodobě v kondici bude problém. Přeju hodně úspěchů a rád bych se mýlil.
Zdravím, myslíte, že nehradit mavence jiným hmyzem bude problém? Byla by škoda, jsou to nádherní plazi!!![]()
cislo.5
XXX.XXX.48.157
jerrys
napsal(a):
Zdravím, myslíte, že nehradit mavence jiným hmyzem bude problém? Byla by škoda, jsou to nádherní plazi!!![]()
Nejspíše to bude problém, podobně jako u jiných myrmekofágních živočichů. Mravence žere spousta zvířat, ale většina jen jako určitou část celkové diety. Tam lze mravence nahradit nebo vynechat. Někteří živočichové jsou ale bohužel tak specializovaní, že i jejich metabolismus je na přísunu mravenců silně závislý. Takový organismus na náhradní stravě chřadne a jen přežívá, většinou krátkodobě. Tihle "leguáni" jsou jedni z nich. 99% potravy mravenci a termiti, zbytek jiný hmyz. V zajetí budou nejspíš žrát i náhradní potravu, jak dlouho na ní ale vydrží, těžko říct. Zkuste to , třeba to půjde i když jsem v tomto případě pesimista.