Zdravím!! Mám v plánu pořídit si ještěrku. Jsem milovníken zvířat a dlouho jsem přemýšlela, zda si nějakou pořídit či ne. Projížděla jsem internet a narazila jsem na Agamu modrou. Moc se mi líbila i velikostně byla pro mě ideální. Četla jsem i co potřebuje atd. Myslíte si, že je to vhodný ještěr pro začátečníka? Též jsem viděla, že v ČR moc rozšířený není, ale sehnat se dá. Díky za komenty.
Verčák

XXX.XXX.92.23
mi jako začátečníkovi byla doporučena agama vousatá :-) a myslím že i gekončík noční by mohl být ,co jsem tak četla :-) pokud ne ať mě někdo opraví ;-)
říkáte to správně. Gekončík je úplně ideální pro začátečníky má malé rozměry nepotřebuje velké terárko nemusí mít UVB zářění a co se tíče množení tak to je taky jednoduchý, a to říkám z vlastní skušenosti.
obecně importovaný zvířata nejsou moc pro začátečníky. paraziti stres a dehidratace si na nich vyberou velikou dań a často chcípaj a to i když u vás jsou už delší dobu hlavně teda kvůli těm parazitům. takže spíš pro ty už s nějakýma skušenostma co umijou už dávkovat třebas to odčervení a vědej co proti těm paraztům
hal3319agama
napsal(a):
říkáte to správně. Gekončík je úplně ideální pro začátečníky má malé rozměry nepotřebuje velké terárko nemusí mít UVB zářění a co se tíče množení tak to je taky jednoduchý, a to říkám z vlastní skušenosti.
obecně importovaný zvířata nejsou moc pro začátečníky. paraziti stres a dehidratace si na nich vyberou velikou dań a často chcípaj a to i když u vás jsou už delší dobu hlavně teda kvůli těm parazitům. takže spíš pro ty už s nějakýma skušenostma co umijou už dávkovat třebas to odčervení a vědej co proti těm paraztům
Zrovna u těchhle Agam je lepší to s tím odčervováním nepřehánět, většinou to nadělá víc škody, jak užitku. Je lepší je dát do biotopně zařízené ubikace a nerušit, nechat být.
Pro začátečníka je rozhodně lepší buď nějaký ten domestikovaný druh, jako jsou vousatky a gekončíci, ale použít se dají i velké druhy lacertidů, jako jsou Galotie, Timoni, Omanosaury atd...tahle zvířata mají nároky podobné jako vousatka a také se ochočí.