L. t. sinaloae - příprava na svlékání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2010 14:54
atypus

XXX.XXX.64.230

Dobrý den.

Mám malou, 4 měsíce starou, korálovku sedlatou. U bývalého majitele se už 3x svlékla a u mě ještě ne, teda možná se na to chystá. Každý týden jsem ji dával hole a vždycky po čase vylezla z úkrytu, no spíše ze substrátu a docela temperamentně se o předloženou poravu zajímala a pak se nažrala. Ale minulý týden když jsem ji krmil tak nevylezla vůbec, hole bylo v teráriu až do rána a nic. Teď jsem se po víkendu vrátil z cesty a stále ji nikde nevidím. Chtěl jsem se zeptat, jestli se náhodou nemůže připravovat na svlek a jak dlouho to může u takového malého hada trvat, má tak kolem 30 - 35 cm. Zatím jsem toto nezažil, snad není někde zalezlá a mrtvá, ale nechci se dívat, abych ji náhodou nevyrušoval, taky nevím kde přesně je, to bych musel všechno překopat a to se mi nechce.

Díky a přeji hezké Vánoce.

22.12.2010 15:17
atypus

XXX.XXX.64.230

Tak oprava, vylíhla se 20.7. a zatím má za sebou 2 svleky.

22.12.2010 17:26
m_tera

XXX.XXX.185.10

Dobry den!
Delate nekolik chyb. Predne NAPRED prostuduji vse o zvireti, ktere si hodlam poridit a POTOM si poridim zvire!
U kazdeho zvirete je nutna denni kontrola! Tedy-NE ponechat zvire svemu osudu-pokud je zalezle! Ono se muze stat lecos.
Dale- krmeni jednim holetem za tyden-mi pripada u 4 mesicni koralovky uz docela malo. Tedy pokud myslite mysi hole.
Pokud se had chysta ne svleceni-je nutne zvysit vlhkost v terariu! Jinak se muze stat, ze se had nesvlece a po nekolika pokusech - zakaleni-pokus o svleceni muze pojit. Tedy jak jsem psal uz na zacatku-dulezite je plaza kontrolovat. Pokud se sam nesvlece-je nutne ho vysleci rucne. Casto to neni jednoduche.
Nevim jake mate terarium-ale pisete-ze se Vam nechce vsechno prekopat. Tak to je opet zasadni chyba. Pravdepodobne uz v konstrukci teraria. Terarko si muzeme udelat hezke-ale vzdy musime myslet na to-aby had nekam nemohl zalezt a VZDY k nemu mohl byt pristup.
Tak to jen tak v kratkosti. Idealni by pro Vas bylo zajit nekolikrat za nejakym zkusenym chovatelem a vse si nechat podrobne ukazat a vysvetlit.
Miroslav Moravec

22.12.2010 17:46
atypus

XXX.XXX.64.230

Děkuji za odpověď. Já ale nepatřím k těm, co si koupí zvíře a nic neprostudují, docela jsem toho hodně četl o chovu hadů a vůbec této korálovky. Jsem poměrně dlouholetým chovatelem sklípkanů a hada jsem si pořídil tak pro spestření a proto, že mě to zajímá. Jinak dočetl jsem se, že pokud had nežere, tak je možnost, že se bude svlékat a nemá se rušit. Není třeba hned někoho shazovat, ale nic ve zlém. Každý nějak začínal. Nějak ty zkušenosti nabrat musím. Asi jsem se špatně vyjádřil. To terárko mám zařízené jednoduše. Kůra jako úkryt, kytka v květináči a zadní stěna oštěrkovaná s kemennou římsou a další potřebné věci samozřejmě, jako žárovka atd...tím překopáním jsem myslel, že může být zahrabaná kdekoli v substrátu a nechtěl jsem ji rušit, ale když říkáte, zkusím ji najít a podívat se. Zatím jsem tak činit nemusel, jelikož každý den resp.večer byla venku, takže jsem viděl, že je v pořádku.Jen posl. týden je zalezlá. Proto jsem se ptal.

26.12.2010 10:35
m_tera

XXX.XXX.185.10

Ja jsem Vas zcela urcite nechtel shazovat. Muj prispevek jsem umyslne napsal timto stylem-aby jsem dal vystrahu ostatnim budoucim chovatelum...Bohuzel prilis casto ctu dotazy: ,,Koupil jsem si zvire...co mam s nim delat..."
Co se tyce Vas - dulezita je pri svlekani hlavne vysoka vlhkost. I kdyz koralovky casto nejsou az tak moc nachylne k problemum se svlekanim, tak nelze rict, ze by vzdy svleceni probehlo bez problemu.
I kdyz had ma velkou vyhodu-ze nepotrebuje predlozit denne potravu a tedy chovatel se muze na nekolik dnu vzdalit-velka cast teraristickych prirucek zacina se slovy: ,,Dulezita je kazdodenni kontrola."
Mejte se hezky a at se Vam v chovu zvirat dari.
Miroslav Moravec

26.12.2010 13:25
atypus

XXX.XXX.64.230

Díky. Já taky nečtu rád takové dotazy, jak jste psal a který chovatel ano že? Já s hady, noo hady, ja si chci max. pořídit tak jednoho nebo dva navíc, teprve začínám a snažil jsem se toho pročíst hodně, taky mám už docela dost zkušeností s teraristikou, co se sklípkanů týče. Nic méně, ještě mi nebylo odpovězeno na otázku, na kterou jsem se ptal:-) Zajímalo by mě, jak dlouho taková příprava na svlékání a vůbec svlékaní může trvat. Někde jsem se dočetl 5 dní, někde týden atd...Samozřejmě to určitě záleží také na stáří jedince, ale má korálovka je už něco přes týden zalezlá, tak jestli to je normál. Jinak jak jsem na to přišel, tak jsem začal rosit. Ale i tak jsem byl pár dní mimo domov než jsem to zjistil, takže jsem to nemohl vědět, je to poprvé, zatím jsme se s tím nesetkal, mám ji přibližně měsíc a od 20.7. co se vylíhla se prý 2x svlíkla. Tak podle mě by tohle mohl být pravý čas na další svlek, ale jak říkám, ještě s tímto nemám zkušenost. Jinak v pohodě před tím žrala i kálela, byla velice hbitá, akorát teď ten útlum. Mějte se, Palata Václav

30.12.2010 13:03
m_tera

XXX.XXX.185.10

Neni vubec zac.
Jinak od doby, kdy se had zacne zakalovat-do doby svleku je to zhruba 10 dnu. Podle toho-jak to mam u hadu ja-je nejdulezitejsi rosit hlavne prvnich 5 dnu. Had se lepe svlece-pokud ho rosite hlavne prvni dny a hur-pokud ho rosite pouze posledni dny. Urcite to ale neberte jako dogma... A nejlepsi samozrejme je rosit ho 2x denne po celou dobu-tedy uvedenych 10 dnu.
Mejte se hezky
Miroslav Moravec

3.1.2011 15:34
pedroza

XXX.XXX.69.76

Dobrý den, rozumím tomu dobře, že mám před svlékáním rosit přímo hada nebo stačí pravidelně vlhčit prostor terária?
Díky za radu :-)

3.1.2011 20:36
atypus

XXX.XXX.32.213

No, tá má korálovka se už v pohodě svlíkla, psal jsem to již na nemoderované fórum, že byl svlek pěkně celistvý. Trvalo ji to tak 12 - 13 dní. Jinak s tím rosením. Já jsem ji nerosil, ani jsem nemohl, byla zahrabaná, ale rosil jsem stěny terárka a lehce substrát, aby v tom teplém a ještě vlhkém terárku, nevznikla plíseň a v pohodě. Rosil jsem ráno a večer, po celou dobu, jak jsem zjistil, že se bude pravděpodobně svlékat. Mimo svlek nerosím, není třeba. Žárovka umístěná nad miskou s vodou umožňuje odpar a jinak sinaloe není nějak citlivá na vlhkost. Tak asi tak. Mějte se, Václav Palata

4.1.2011 10:53
pedroza

XXX.XXX.40.193

A během přípravy na svlek jsi krmil nebo ne. Pokud ne, tak kolik dnů po svleku ji tak asi nakrmit?

4.1.2011 14:51
atypus

XXX.XXX.32.213

Zkoušel jsem ji krmit, ale stejně nechtěla. Holátko se tam válelo do rána a nic, nakonec jsem ho musel dát pavoukovi. Tak jsem vlastně i poznal, že se bude asi svlékat. Pak už jsem ji nezkoušel krmit, stejně by asi ani nechtěla. No a když se v noci svlékla, tak jsem ji hned ráno zkoušel dát dvě holata a hned se o ně zajímala a slupla je. Takže v pohodě po svleku krm hned. Had je přece jen po té době docela vyhládlý.

6.1.2011 12:48
pedroza

XXX.XXX.40.193

Tak už se včera svlekla. Vše v pohodě zvádla sama, během pár minut bylo hotovo :-) Sledovali jsme to celá rodina :-) Dnes zkusím nakrmit a uvidíme smajlík

7.1.2011 13:53
pedroza

XXX.XXX.40.193

pedroza napsal(a):
Tak už se včera svlekla. Vše v pohodě zvádla sama, během pár minut bylo hotovo :-) Sledovali jsme to celá rodina :-) Dnes zkusím nakrmit a uvidíme smajlík

Tak hned druhý den po svlečení zvládla dvě holata.smajlík Pak si zalezla a jen funěla :-))

Přidejte reakci

Přidat smajlík