Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2011 10:11
lunzie

XXX.XXX.42.183

ahoj,co myslíte, je možné chovat v jednom teráriu více druhů terarijních živočichů (ještěry,hady,žáby,...)
mám namysli terárium cca 3 x 1,5 x 2 (délkaxšířkaxvýška)
prozatimtí obyvatelé by byli physignathus cocincinus a Laemanctus longipes, vždy 1 samec a 2 samice
ale do takhle velkého terária bych ráda ještě něco dala, co třeba nějaké felzumy, chameleon (vím že jsou vysoce teritoriální, ale co třeba cham.parádlí), žáby, hadi(např. v zoo praze mají leguána s hroznýšem)
je mi jasné že nemůžu mít v teráriu 10 druhů živočichů, ale alespon tak 4 druhy
myslím že terárium je dost velké

11.2.2011 07:33
lunzie

XXX.XXX.42.183

to tady uz nikdo není

12.2.2011 09:12
bukač

XXX.XXX.45.4

Leguán a hroznýš? To snad ani nejde, máme doma oba a leguán by se zbláznil, když vidí hada a útočí na něj přes sklo. I veterinář říkal, že je musíme oddělit tak, aby na sebe z terárka neviděli. Co jsem ale od ostatních chovatelů slyšela, nejlepší pro společný chov jsou želvičky, teda aspoň co se stromových ještěrek týče. Želvičky si žijí vklidu na zemi, ještěrky na ně koukají z větve.

13.2.2011 12:27
karlik93

XXX.XXX.171.11

nějak bych nekombinoval dravá zvířata (ty co jsou schopný sežrat i větší obratlovce) ale právě býložravce a hmyzořravce... S želvama můžou žít i nějaké agamy, gekoni,... už se to řešilo víckrát, jen s emi to nechce hledat, ale vždy je společný chov neefektivní ;-)

17.2.2011 06:32
lunzie

XXX.XXX.42.183

a co třeba s chameleonama, v takto velkém teráriu by nemusel být problém

18.2.2011 23:06
kiklop

XXX.XXX.34.156

No nevim muj chameleon at uz vidi cokoliv at vousatky legose zelvu nebo zaka tak se vzdy nafoukne a syci. Nazor je vesmes jednotny co terarko to jeden druh.

27.2.2011 17:30
samyasa

XXX.XXX.62.39

ono i u druhů, které by si teoreticky nevadily je velké riziko, že se vzájemně něčím nakazí. Viz právě želvy a ještěři vs. salmonella nebo améby. Žlevy jsou vůči nim dost odolné a normálně je hostí, ale ještěři na to často dojedou, takže kombinovat žely a jěštěry je o zdravotní průser.

28.2.2011 18:13
lunzie

XXX.XXX.42.183

a co ten cham. pardálí nebo felzumy, gekoni
co se týče hadů a želv tak určitě NE

28.2.2011 18:27
kiklop

XXX.XXX.34.156

No urcite ne pro kazde zvire je lepsi zit jen s vlastnim druhem. Navic chameleoni se nesnesou v jednom terarku ani se samici maximalne v dobe pareni takze chameleoni urcite ne. Radsi zvirata nekombinovat jestli vas trapi nevyuzite velke terarium poridte si legose :-))

28.2.2011 18:44
samyasa

XXX.XXX.62.39

tak samozřejmě nejvhodnější jue chovat každý druh zvlášť, o tom žádná...ale dají se kombinovat druhy, co spolu žijou sympatricky, ale obývají jinou niku nebo mají odlišné období aktivity. třeba denní ještěři s nočníma gekonama, nebo stromové druhy s pozemníma, pokud maj stejné nároky a nehodí se 1 druhému do huby- ale hlavně musí být ze stejné oblasti. Ale zrovna s těma chamíkama to je problém, ti jsou hodně teritoriální a xichtěj se i na ostatní zvířata, pokud jim vlezou do teritoria, takže ty určitě nekombinovat.

1.3.2011 07:37
lunzie

XXX.XXX.42.183

a co by se hodilo k těm agamám kočinčinkým
zkuste nějaké pozemní druhy, a noční druhy (gekončík noční mě napadá)
co třeba nějaký pozemní varan
díky

1.3.2011 07:41
kiklop

XXX.XXX.34.156

to jsou dravci by vam ty gekonciky nakonec sezrali a vaarana?! to si myslim ze takove zvire si zaslouzi byt chovano v klidu samo bez ostatnich zivocichu kteri mu beztak budou jen skodit

1.3.2011 09:28
samyasa

XXX.XXX.62.39

smajlík teda vy perlíte...kdybyste si přečetl(a) základní podmínky chovu gekončíků a kočičín, tak byste to tu snad ani nemohl(a) vypustit smajlík... jednak kočičína by gekončíky sežrala, to je fakt, ale navíc gekončík je zvíře z kamenité polopouště a kočičína z tropického deštného lesa, co žije na větvích nad řekama. potřebující vyšší vzdušnou vlhkost a velkou nádobu na vodu. Na varany taky zapoměňte a hned z mnoha důvodů. nejdřív si o těch zvířetech něco naštudujte, naž začnete vymýšlet békárny.

1.3.2011 13:18
kiklop

XXX.XXX.34.156

Presne tak a jeste bych asi dodal to ze uz jen to ze nejake zvire vytrhnete z prirody a zavrete do terarka pro nej neni dobre a proto se chovatele snazi teraria zarizovat co nejlepe pro potreby daneho druhu a i to ze nektere druhy zijou v prirode ve stejnych oblastech i tak potrebuje kazdy neco jineho a smrsknout nekolik skovek km2 v prirode do jednoho terarka aby se v nem meli dobre vsichni obyvatele je nemozne proste pestovat vice druhu ac podobne neni mozne bez toho aby jste nekomu z nich nejakym zpusobem neublizila ci ho jinak neomezovala a nestresovala vice druhu pohromade nepestujte zkuste se zavrit v jedne mistnosti se simpanzem a gorilou a jak se budete citit no asi moc dobre ne a to by jste chtela pro sve zvire? Je rozdil kdyz spolu zijou zvirata v prirode kde muzou utect vysplhat na strom skocit do vody zalezt do nejake skaly ci se zahrabat to v terariu jen tak nemohou zvire potrebuje svuj prostor a zas tak velke terarko asi nemate to by jste musela mit celou mistnost pro ne.

1.3.2011 21:16
karlik93

XXX.XXX.180.2

Blbost, že když už společnej chov, tak "jedině" ze stejnýho místa výskytu, tam to jsou právě většinou konkurenti, ale spíš ze stených biotopů z jiných míst...třeba vpohodě se dají chovat společně dendrobátky - Jižní Amerika + Mantelly - Madagaskar + Phelsumy - Madagaskar + Anolisové - opět JA, ale podstatné je, že v jejich místech výskytu je podobná vlhkost a teplota, do vodní nádrže v takovým paludáriu by šly akvarijní ryby, třeba i raci, krevety, teoreticky by šly vypustit nějací švábové, mnohonožky, ale ty jsou dost toxicky pro okolí v nevětraném terárku a lze toho vymyslet spousta, ale třeba mně se moc nelíbí kombinování různých oblastí nelíbí, snažím se napodobit i barvu substrátu a rostliny z místa výskytu - někdy pomůžou google fotky z map smajlík

1.3.2011 21:17
karlik93

XXX.XXX.180.2

taky by do toho paludárka šli další obijživelníci...listovnice, rákosnice,.... vesměs jak jsem už psal menší hmyzožravci

1.3.2011 21:25
samyasa

XXX.XXX.62.39

Druhy, co spolu žijou sympatricky, ale obývají jinou niku se daj chovat uplně v pohodě a vůbec si nekonkurujou. Máme tak třeba leguány a menší tejidy a vůbec žádný problém. Akorát v jedné nádrži nám tejáci žrali vejce od leguánů, tak jsme je oddělili. Jinak kombinace zvířat z různých oblastí, starej novej svět atd, to je o pořádnej průser z hlediska nekompaktibility parazitů a dalších patogenů. takže kombinovat Madagaskar a Jižní Ameriku je dost nešťastná rada.

1.3.2011 22:12
karlik93

XXX.XXX.180.2

no obojživelníci z odchovu parazitózama nějak moc netrptí, ale u tech plazů vybrat jeden z tech druh no... rozhodně zakladatelka fóra by si toho měla hodně jiných základních informací zjístit, než by se mohla začít řídit radami z fóra.

2.3.2011 07:25
lunzie

XXX.XXX.42.183

s teráriem počítám do budoucna, a právě mě napadlo že bych mohla zjistit pár užitěčných info tady, ale nejspíše ne, Chtěla jsem po vás jen poradit jaký terarijní živočichové by mohli bych chování spolu bez úhony. Autor výše mi radil pozemní druhy a noční, tak jsem napsala o mě napadlo.
Chtěla jsem jen poradit, ale dočkala se pravého opaku
Nemá to smysl

2.3.2011 13:03
samyasa

XXX.XXX.62.39

Když to terárium budete mít dostatečně zarostlé a vhodně zařízené s dostatkem úkrytů, tak z žab byste tam s nima mohla mít velké Litorie a z gekonů třeba nějaký velký druh Gehyr a zřejmě by to fungovalo.

2.3.2011 15:14
karlik93

XXX.XXX.180.2

Když dáte konstruktivní otázku, určitě se na ni dočkáte slušné odpovědi, ale když nemáte vůbec vymyšlené jak by mělo vypadat a navrhnete obrovskou dravou popelnici chovat společně s chovanci velikosti výživná potrava, tak to obecně nevyvolá kladnou odezvu, chce to trochu přemýšlet, určitě jsem ani já ani ostatní nechtěli jen urážet, ale právě donutit přemýšlet. Sám jsem choval společně gekony rodu Lygodactylus s gekony rodu Hemidactylus a dole pod nima běhali švábi, tyhle druhy jsou opravdu denní a noční a bylo to vpohodě, aji kladli spokojeně vajíčka, ale třeba ten varan i gekončík je aktvní tak nějak celej den.

2.3.2011 15:33
samyasa

XXX.XXX.62.39

souhlas, navíc pominu-li to, že uvedené druhy zrovna patří do té kategorie "hodí se jeden druhému do tlamy", tak mají zcela odlišné nároky na chov. Zvířata z kamenité polopouště prostě nejde zkombinovat se zvířatama z deštného lesa. Ale ty rosnice a Gehyry (třeba Gehyra vorax) by tam s nima fungovaly...mají zhruba stejné nároky na typ terária, vybavení, teplotu atd a rosnice jsou nechutné, takže si agamy rozmyslí je žrát (anebo ochutnají a už to více x neudělají) a Gehyry jsou přez den zalezlé a opravdu vylézají až na noc. Nejsou agresivní, ale už jsou dostatečně velké, aby je kočičíny nepovažovaly za gáblík.

4.3.2011 08:20
lunzie

XXX.XXX.42.183

a co teda ty physignathus cocincinus a Laemanctus
ty by měli bejt v poho, maj pohodbný podmínky, jeden druhého nesežerou, a nehrozí ani mezidruhové křížení

19.3.2011 07:26
lunzie

XXX.XXX.42.183

myslíte že kdyby byli agamy koč. s Basiliscus plumifrons, mohlo by dojít k mezidruhovému páření?

19.3.2011 08:59
samyasa

XXX.XXX.62.39

To jako myslíte mezi agamou a leguánem? Ani náhodou.

19.3.2011 14:22
kiklop

XXX.XXX.34.156

Jsou to dva dravci! Nekombinovat

20.3.2011 07:32
lunzie

XXX.XXX.42.183

tak poradte co do vícedruhového terária, když už najdu ještěra který ma podobné podmínky chovu tak jsou zase dravci ( to se ale nikde nedočtu )
co teda

20.3.2011 14:24
kiklop

XXX.XXX.34.156

Ze se nikde nedoctete ze jsou to dravci? Kdyz uz za kazdou cenu chcete mit vicedruhove terarium coz je podle meho nazoru hloupost jak uz jsem tu psal drive tak nesmite kombinovat dravce jen by si konkurovali a byli stresovani. Navic si myslim ze by u trochu vetsich jesteru nebylo mozne vyhnout se potyckam jedine co by se dalo jsou mensi druhy jesteru takze agamy a jim podobne urcite nekombinovat

20.3.2011 17:53
lunzie

XXX.XXX.42.183

tím myslíte například několik druhů menších gekonů nebo jiných menších ještěrů? Chováte někdo více ještěrů společně, poradte jako druhy.

20.3.2011 21:53
kiklop

XXX.XXX.34.156

presne tak neco maleho co se mezi sebou nepozere a nejak si neublizi sam chovam v terarkach jen prislusniky stejneho druhu

23.3.2011 18:36
dkup

XXX.XXX.14.53

Máme ve společném teráriu Laemanctus longipes a Oedura monilis a snášejí se bez problémů. Se zhasnutím světel bazilišci zavřou oči a znehybní a vylézají z úkrytů Oedury.

Začátečník 123456789

29.10.2016 19:37
Začátečník 123456789

XXX.XXX.45.161

Lidi myslíte si že by šel chovat gekon létavý s nějakým druhem žabek? A umí gekon létavý plavat? Těm kdo odpoví velmi děkuji

Terar

30.10.2016 10:38
Terar

XXX.XXX.234.200

Začátečník 123456789 napsal(a):
Lidi myslíte si že by šel chovat gekon létavý s nějakým druhem žabek? A umí gekon létavý plavat? Těm kdo odpoví velmi děkuji

Svätá prostoto! Sprostoto!

5.10.2020 16:58
Filipovský Filip

XXX.XXX.24.58

Mám bazilišky zelené s chameleonem a jsou tam i žáby ale velké malé by sehráli, taky s nemá mám dva menší papoušky je to velké Terárko

Neregistrovaný uživatel

6.10.2020 09:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.189

Filipovský Filip napsal(a):
Mám bazilišky zelené s chameleonem a jsou tam i žáby ale velké malé by sehráli, taky s nemá mám dva menší papoušky je to velké Terárko

A jinak sme upadly na hlavicku a lecime se u chocholouska? Tohle co pisete je prasactvi pokud je to vubec pravda a bekt vama vubec se tim nechlubim.

6.10.2020 16:03
Filipovský Filip

XXX.XXX.64.12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A jinak sme upadly na hlavicku a lecime se u chocholouska? Tohle co pisete je prasactvi pokud je to vubec pravda a bekt vama vubec se tim nechlubim.

a pročpak pročpak :) daří se jim nervou se nemají spolu problém jsou v perfektním stavu.Terarium není vubec male

6.10.2020 20:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

a pročpak pročpak :) daří se jim nervou se nemají spolu problém jsou v perfektním stavu.Terarium není vubec male

dejte fota

6.10.2020 22:28
Filipovský Filip

XXX.XXX.64.12

lupus4 napsal(a):
dejte fota

zaprvé proč, mám svoje vlastní svědomí a nechci týrat zvířata a za druhé nemám foto u sebe ja se vam tu nemusim nějak spovidat možna to ted bude vypadat že něco skryvam ale mě se jen neche :) možna až dostanu naladu a čas řešit blbosti

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2020 08:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

zaprvé proč, mám svoje vlastní svědomí a nechci týrat zvířata a za druhé nemám foto u sebe ja se vam tu nemusim nějak spovidat možna to ted bude vypadat že něco skryvam ale mě se jen neche :) možna až dostanu naladu a čas řešit blbosti

Když vám to tak perfektně funguje, proč se nepochlubíte? Nejenom mě by zajímalo, jak taková Noemova archa vypadá. Jasně, nemáte čas a náladu řešit blbosti a prostě se vám nechce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík