Dobrý den,
nikdy jsem teraristiku nedělala, ale ještěři se mi vždycky líbili. Teď jsem minulou neděli dostala od manžela k narozeninám agamku vousatou, ale řekla bych ještě miminko. Přivezl jí od chovatelky, ale kolik jí je nevěděl. Bez ocásku má tak 8-10cm. 2 dny se rozkoukávala, byla skoro celou dobu shovaná, tak jsme na ní nesahali. Teď už je v pohodě, nechá se opatrně vyndat i pohladit. Všechno studuji od začátku, takže než to doladíme, bude to chvíli trvat. Proto mám několik začátečnických, možná bych řekla spíš analfabetických dotazů. :)
Terárko má malinké (provizorní a na radu chovatelky) 40x20x20, svítíme jí tam obyčejnou žárovkou (ale lampičkou zvenku přes odkrytý roh) 40W a SunGlo 15W má vevnitř. Pod tou obyčejnou žárovkou má kořen a nahoře asi 37°. Vím, že by to mělo být vícˇ... Dole je asi 28°. Ve vzdálenějším rohu bude ještě o něco chladněji, ale tam moc nebývá, je tam jen miska s krmením a vodou (převážně prázdná, protože jí tam 2x denně rosím a narosím i do misky.
Přiznám se, že z krmení cvrčky jsem od začátku trošku nervózní. Ani jsem se tak nebála, že mi vyskočí Agamka, ale že mi vyskáčou cvrčci. Fakt nevím, jak se to dělá. Samozřejmě někteří vyskákali (tím odkrytým rohem). Zkoušela jsem je zchladit a zasypat těmi vitamíny, ale v tom teple rychle pookřáli a zase lezli všude. Jinak malá se mi zdá (laickým pohledem) šikovná a docela si je loví. Nicméně jí tam pořád nějaký zbývají. Navíc zalézají pod misky a pod kořen, kam se na ně asi ani nemá šanci dostat. Pročetla jsem už dost diskusí a někde jsem četla, že krmí pinzetou. Koupila jsem nějakou teraristickou pinzetu ve zverimexu, ale je tak silná, že jsem cvrčka okamžitě rozmáčkla. Navíc malá si stejně z pinzety nic nevezme (možná zatím), ale připadá mi i přirozenější, aby si je lovila sama.
Manžel mi také říkal, že u té chovatelky, u které byl, měli agamky normálně v otevřeném teráriu a že neutečou, protože by jim jinde byla zima. Jaké bylo tedy moje překvapení, když dneska vyskočila i Amálka. Naštěstí jsem tam zrovna seděla, takže jsem ji odlovila. Chvíli mi spokojeně seděla na koleni a pak se zase pokusila utéct. Takže jsem jí vrátila do terárka, myslela jsem, že chtěla vyskočit, protože vedle stála krabička s cvrčky a zrovna docela řvali. Cvrčky jsem dala pryč, ale zkusila to znovu. Tož jsem jí ten roh bohužel musela zakrýt a topila jsem škvírou a přes sklo na ten kořen. Jenže ona tam ještě takovou dobu seděla a s obrovskou nadějí hleděla na ten roh, jestli se jí to zase nepodaří. Teď poprvé od té doby, co je tady, spí nahoře na tom kořeni a ne shovaná pod ním. Je to v pořádku nebo je jí zima? Může to být špatnými podmínkami v teráriu, že se snaží utéct nebo je to normální chování? Nebo jí tam chybí společnost? Neumím si představit hledat 10cm ještěrku ve 100m bytě před rekonstrukcí. Škvír je tu až hamba. Nebo se vrátí sama?
Také docela často sedává na tom keramickém krytu od té druhé žárovky a párkrát jsem jí přistihla, jak tam dýchá s otevřenou tlamkou. Ale vždycky jen chvíli, pak zase v pohodě se zavřenou.
Manžel bude teď o víkendu stavět nové větší terárko, tak abych věděla, na co si mám dát pozor, co jsme tento týden nezvládli.
A další můj dotaz je ohledně právě té stavby. Od jisté doby začínám mít trošku averzi vůči plastům, chemických věcem a tak. Proto první moje myšlenka byla, jak postavit to terárko tak, aby se to obešlo bez toxických věcí. Můj muž si to načetl a na radu četných stránek se rozhodl, že postaví terárko z OSB desek, s montážní pěnou, lepidlem a já nevím čím ještě. Přiznám se, že z toho mám trošku husinu, já bych v tom žít (a čuchat to) nechtěla. Nemáte někdo nějakou zkušenost s tím, zda se dá postavit opravdu přírodní terárko? Nebo za minimalizace použití chemie? Já vím, že ta zadní stěna pak vypadá krásně, ale je prostě fakt umělá... :(
Ahoj, no poustet v takovem veku asi jeste ne spis bych ji nechal zavrenou a bral bych ji jen na par minut do ruky nez si uplne zvykne zabere to dost casu jinak si poridte UVb zarovku sice byli i drive chovany bez ni ale je to pro ne lepsi bez ni se musi spravne davkovat vitaminy. Sprane by Uvb melo byt ve vzdalenosti max. 30 cm od zvirete aby to melo spravny efekt. Na zarovku by se zvire nemelo vubec dostat ci na ten kryt z duvodu popaleni. Ke krmeni jsou lepsi svaby ale je mi jasne ze kde jake zene to prijde nechutne xD moje pritelkyne je jen vidi a leze po strope stejne tak i cvrcky :) pinzetou to jde staci naka bezna ja ji nasel v supliku :) kdyz musi krmit pritelkyne tak je nahazi do krabicky ( te po vitaminech ) kde je jen na dne ( Roboran H ) pak je zavre a zatrepe tam se krasne obali pak ji da do terarka otevre a polozi a oni vyskakaj take je dobre mit tam tekouci vodu hodne jich odmita pit stojatou a ucit je ze strikacky neni nejlepsi ale pomoci ni je muzete naucit i na tu stojatou staci kdyz si na tu strikacku zvykne a pak budete vodu vstrikovat do nejake misky aby to agama videla a po case se odhodla se z misky napit http://www.youtube.com/watch?v=RJAM5PzX364 co se teraria tyce osb se pouziva bezne pozadi se dela ruznymi zpusoby treba za pomoci polystyrenu a lepidla na kachlicky a nebo jsem videl i za pomoci hadru vytvarovaneho a pak pretreny lepidlem verim ze na netu je toho spousta. Nevim presne na co tu penu a lepidlo me terarka drzi za pomoci sroubu a pozadi je prilepeno lepidlem na polystyren/drevo. Ale i terarka bez pozadi vypadaji hezky neni to nezbytnost. Dale pro agamy je lepsi chovat je ve skupine jeden samec a dve az tri samice ( cim vic tim lip ) nicmene pozor na velikost jsou to kanibalove takze je dobre mit jedince zhruba stejne velikosti a samozrejme nepribuzneho samce k samicim kdyby nahodou :). A opravdu s tim poustenim pomalu trva to obcas ji i pustte ale hlidejte ji terarko zavirejte volne po byte bych ji bez dozoru nenechaval nikdy nevite co muzou provest me staci jakej bordel mi vzdy udelaj legosi a to je hlidam s takovymi radovankami pockejte radeji dele tak 40 - 50 cm. Hodne stesti
Zdravim,
Co se týče terária, tak vám mohu poradit. Terária sem si dělal sám. Jak říká každý základ OSB deska. Je to odolný materiál.
Pozadí nejlepší nalepit na akrylátový tmel polistyrén a můžete střídat sílu polistyrénu. ( 5-15 cm ) Necháte den zaschnout. Poté vemete horkozdušnou pistoli a pozadí si vytvarujete dle vaší volby. Polistyrén se bude kroutoit a pracovat. Krásně se vám vytvaruje jak budete chtít.. Poté namícháte drobek štuku, lepidla, cokoli se dá použít na omítku a uděláte malou vrstvu po celém pozadí. Doporučuji ještě poházet jemném písečkem má to hezký vzhled. V OBI BAUMAX atd.. Prodávají děcké barvy. Namýcháte barvu která se vám zalíbí. Natřete, terárium zasklíte a máte nádherné terárium hotové.. :) Agamka pak klidně muže počkat týden ještě v malém terárku protože doporučuji nechat todle někde venku na větratelném prostoru. Nejlépe na mrazu .. :) ( nic škodlivého by tam být nemělo.. zatím mám zvířata živá a zdravá a terária sem dělal před 2 lety..
A stěmi cvrčky se mě stalo uplně to samé .. Každý jednou začíná a postupem času nabere zkušenosti .. :)
Ať se daří ...