Ahoj, dnes jsem při kompletním úklidu venkovního výběhu pro želvy našel zahrabaných 6 vajček. Bohužel jsem tam kopal plevel kopačkou a jelikož jsem vůbec nevěděl, že mi želva snesla vajčka, 4 z nich jsem rozbil jak jsem kopal. Zachránil jsem pouze dvě a jedno z toho jsem nakřápl. Chtěl bych se zeptat jestli je možné, že se z takového nakřápnutého vejce může ještě želva vyklubat a zda-li mohu vajčka opláchnou pod vodou. Samozřejmě opatrně aby se mi neotočila
iman
napsal(a):
Ahoj, dnes jsem při kompletním úklidu venkovního výběhu pro želvy našel zahrabaných 6 vajček. Bohužel jsem tam kopal plevel kopačkou a jelikož jsem vůbec nevěděl, že mi želva snesla vajčka, 4 z nich jsem rozbil jak jsem kopal. Zachránil jsem pouze dvě a jedno z toho jsem nakřápl. Chtěl bych se zeptat jestli je možné, že se z takového nakřápnutého vejce může ještě želva vyklubat a zda-li mohu vajčka opláchnou pod vodou. Samozřejmě opatrně aby se mi neotočila
Ještě teď jsem si všiml, že vejce má asi 4mm prasklinu s asi 0,3mm otvorem. Tak to asi nezachranim ze?
iman
napsal(a):
Ještě teď jsem si všiml, že vejce má asi 4mm prasklinu s asi 0,3mm otvorem. Tak to asi nezachranim ze?
vejce urcite v nicem nemej ani opatrne.
to napraskly muzes zkusit zachranit. me se k zalepeni prasklin osvadcil nejvice zeleny tekuty obvay "novikov", takhle jsem odchoval nekolik zdravych mladat z prasklych vajicek. nekdo pouziva na zalepeni vosk.
inraj
napsal(a):
vejce urcite v nicem nemej ani opatrne.
to napraskly muzes zkusit zachranit. me se k zalepeni prasklin osvadcil nejvice zeleny tekuty obvay "novikov", takhle jsem odchoval nekolik zdravych mladat z prasklych vajicek. nekdo pouziva na zalepeni vosk.
Aha tak ten tekuty obvaz doma nemam a ty myslis jako rozzhaveny vosk ze svicky, nebo nejaky jiny vosk?
uroboros
napsal(a):
Používá se normální vosk ze svíčky, víc bych se bál použít ten "tekutý obvaz" kůli dezinfekci co obsahuje atd....
kdyz tekuty obvaz tak urcite zeleny "novikov". myslim ze neni volne k prodeji. ja ho mam od kamarada doktora. pouziva se to po operacich. ta dezinfekce je naopak vyhoda, zachranil jsem takhle nekolik z nadbytku vlhka prasklych vajec hermanky, prasklina pres cele vejce vyhrezly bilek na okrajich plesnivel.
kazdopadne pokud je vejce "zdrave" s trochou mikroorganismu pod voskem si poradi. klidne zkus ten vosk.