Boa Constrictor-porod,odchov mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2011 14:04
pupulu

XXX.XXX.124.1

Dobrý den,zakládám toto téma pro všechny,kteří hledají info jako já před několika dny a měsíci.Měli jsme cca 150-170 dní březí samici.(zde se omlouvám za nepřesnost,had samec byl u nás omylem na "úschovu" kdy majiteli rozbil terárium a byl zde něco přes 20 dní).Pak nám pomalu začla samice tloustnout.Zhruba před měsícem začla být agresivní,nervózní,lezla po teráriu nahoru a dolu,hodně pila.Odmítala jíst a svlékla se.Nyní se minulý týden ve středu (30.3.11) zakalila-uklidnila se,přestala útočit a lézt zběsile po teráriu,v pondělí (4.4.11)se odkalila a svlékla se a v podstatě stále ležela na spodu terária v místě kde je teplota stálá a zhruba 27°C.Na spod terária jsme podle rad dali papírové utěrky,drželi teplotu na 29-31°C.Dnes (10.4.11) v 7.00hod. začal porod.
Mláďata vyšla takřa v jednom chumlu (jedním cákancem-chovatelé prominou mé výrazy-já jsem spíš odborník na savce a toto vše je pro mě novinkou,dokud jsem to neviděla neuměla jsem si představit jak takový porod probíhá).Mláďata jsme odebrali,do plastového boxu,jak nám bylo doporučeno chovatelem na burze-vystlali jsme papírové utěrky,držíme vlhkost a teplotu na 30°C.Je jich přes 20 kusů.Nechci je moc tahat,ještě mají žloudky.Pouze 2 byla mrtvá a vyšlo zhruba i 20 vajec ze kterých nebylo nic.Žloudky pěkně vstřebávají,už mají každý jen kousek.
Jsou pěkně akční,lezou a už mají krásné barvičky.
Nyní mám několik dotazů na chovatele:
Je teplota 30°C o.k.?
Po prvním svleku nám bylo doporučeno podat malé (ale už běhající) myšky?Máme přidat nějaké vitamíny,je něco co jsme neudělali nebo máme udělat?
Kdy po porodu nakrmit samici,podávat nějaké vitamíny pro ní nebo máme dělat nějakou speciální péči o ní?
Děkuji moc za rady.Veškeré informace co jsem kde dohledala byli pro mě dost neúplné.A nerada bych něco zanedbala.

12.4.2011 07:09
pupulu

XXX.XXX.216.19

To tu není nikdo kdo by dokázal odpovědět??smajlík

devil666

12.4.2011 09:11
devil666

XXX.XXX.224.13

Myslím že jste udělali všechno celkem správně. Krmte mladé samostatně po prvním svleku ať máte přehled jestli žerou všechny. Ta vlhkost je OK, ta teplota taky ale bylo by lepší, aby si mohli vybrat i nižší teplotu. Samici nechte asi 3 dny odpočinout a pak ji zkuste nakrmit. Můžete ji nějaký čas krmit třeba každý týden aby nabrala sílu.

12.4.2011 10:19
pupulu

XXX.XXX.216.19

Děkuji moc,hned jste mě uklidnil.....jen nechci něco pokazit.:-):-)

22.4.2011 08:45
pupulu

XXX.XXX.216.19

Tak podle rady jsme začli miminka,která se svlékla (začli po týdnu a svlek dokončili po 10 dnech všichni) dávat do jiné bedny.Druhý den po svleku a dostali svou první potravu.Nejprve jsme podali takové myší holátko,ale které už se jako hýbalo-několik dnů staré.To sežrali ochotně a další chod byla klasická malá myška.Jedno mládě sluplo 2-3 holata a jednu myš.Pak už byli spokojení.Tak snad jsou informace kompletní pro všechny začínající chovatele.Musím řít,že to byli nervy ,ale díky chovatelům kteří poradili jsme to zvládli.
Teď už budou otesánci jíst zhruba 1x týdně jak nám bylo doporučeno,ale to už poznáme podle celkového chování hadíků.smajlíkTakže chovu zdar!!:-)

23.4.2011 13:38
pupulu

XXX.XXX.124.1

Takže ještě doplním info pro všechny co hledají a tápou....miminka po 1.týdnu :-)

23.4.2011 13:41
pupulu

XXX.XXX.124.1

Vyhřívání mají pod bednou(plastový box)-půl dna bedny je výhřevná podložka pro štěňata,půl dna bedny prázdno,aby měli možnost ochlazení,z vrchu výhřevná žárovka.Teplota pod nejteplejším podem 30°C .(na fotu stáří 1.týden)

23.4.2011 13:44
pupulu

XXX.XXX.124.1

První krmení po svkleku.Svlek mimin 7-12 dnů po porodu-krmili jsme 1 den po sleku každého háďete a měli véélký hlad.Každý si zobl 2-3 holata a jednu větší bílou myšku.

23.4.2011 13:45
pupulu

XXX.XXX.124.1

Tak snad mé info někomu pomůže...:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík