Dobrý den, chci se zeptat, jestli má phlesumka období, kdy nepřijímá potravu? Mně nejí už téměř dva týdny, bere si jenom vitamín. Máme jenom samičku - samečka už sháníme, tak nevím jestli je možné, že nejí protože jí je smutno. Vážně už uvažuji i o návštěvě veterináře, ale zas ji nechci vystavovat stresu. Moc děkuju za odpovědi
Dobrý den,
chovám větší množství těchto zvířat a když mi samec pokousal samici tak jsem ji oddělila do samostatného terárka a byla tam několik měsíců a nic se nedělo. Přišla mi spokojená. Stejně tak další zvířata, která jsem nechávala odrůst. Myslím že to, že by se cítila sama, není důvod.
Hlavně ji prosím nedávejte vitamíny. Vitamíny jsou to nejhorší co pro ni můžete udělat a je velmi jednoduché takto malé zvířátko předávkovat. Na nedostatek vitamínů se neumírá, ale na předávkování ano. Pokud má v terárku zářivku s UVB spektrem tak by ji nemělo nic chybět, neříkám třeba jednou týdne poprášit cvrčky vitamíny, to jo, ale hlavně ne denně nebo podávat kapky.
Vůbec nepíšete jaké má podmínky a v čem ji chováte, čím ji krmíte.. ?
Dobrý den, oběma Vám moc děkuju, jsem ráda že vím že by to nemělo být samotou.
Máme ji od srpna. Teď jí mám asi týden v novém větším exo terra teráriu 60x45x60 (nejedla už v tom starém), má uvb a uva žárovku. Svítíme jí jen přes den.
Kupujeme jí cvrčky, dávám jí je z pinzety a když si neveme, tak je nechám v teráriu, ale asi si z nich dělá spolubydlící nebo co. V létě chytáme kobylky, ty taky jedla, červy nejedla vůbec. V mističkách má k dispozici vodu, drcenou sépiovou kost a dětskou jablečnou přesnídávku kterou vždycky jedla a teď taky ne a občas jí dám do mističky kapku vitamínu exo terra elixir. Taky jí zkouším dávat med, marmeládu, banán, jablko, mango a nic si neveme.. Denně rosím.
Vím že je možné předávkování vitamíny. U tohodle elixíru je napsáno, že se má dávat kapka denně, já jí dávám asi týdně, protože prostě nevím, jak je to u kterého druhu ještěrek. Nechávám kapku na misce, prý poznají jestli mají nedostatek a podle potřeby si vemou. Vy používáte jenom vitamíny v prášku? Máme ještě nutri mix pro hada.
Jinak ji máme v bytě v pokoji, kde spíme, staré terárko bylo u dveří a ve vedlejší místnosti bohužel kouří přítelova sestra, tak jsme jí teď přestěhovali na druhou stranu pokoje, aby jí kouř nevadil. V teráriu má písek, polystyrénové pozadí na lezení, bambusy, jeden živý bambus, bromélii a ty mističky.
Opravdu se snažím udělat pro ni maximum, ale budu moc ráda za každou připomínku. Děkuju
Já vitamíny nedávám vůbec. Přijde mi to zbytečné, vše co potřebují dostanou přes zářivku a stravu. Do kašiček přidávám jen vápník kvůli vejcím.
Chápu, že ji máte jedinou a tak je vaše pozornost upřena jen na ni, ale kolikrát přehnaná péče škodí . Vyndala bych všechny mističky i cvrčky a nechala bych ji aspoň 4 dny bez ničeho. Pak bych zkusila hodit jí tam cvrčka. Správně by se měla utlouct jak po něm půjde.
Já krmím 2x týdně cvrčky a 2x týdně přesnídávku. Vždy se všechny seběhnou a můžou se zbláznit jak loví a lížou. V přírodě taky nebaští každý den, a taky bych se bála, že se mi přežerou a prasknou. Já mám spíš zkušenost s felsumama, že žerou vše na co přijdou a dokud můžou. Možná byste mohla přidat fotku felsumky. Je na ní vidět že nebaští?
Bohužel s tím že by nežrali zkušenost nemám, ale vážně bych ji zkusila vše sebrat a uvidíte co po pár dnech. Vydržte aspoň 4 dny a pak zkuste buď toho cvrčka nebo přesnídávku a uvidíte.
Ještě k tomu vybavení..UVB máte zářivku? a vybavení předchozího terárka bylo stejné? Protože pokud by její stav souvisel se zařízením terárka tak by se to týkalo spíš toho předchozího..
A ještě dotaz, je to grandiska nebo mada mada?
Máme žárovku exo terra Repti Glo 5 UVB 26W a nějakou výhřevnou taky exo terra day glo. Přesnější druh než phelsuma madagaskarská bohužel nevim, ale přidám další fotky. Mně přijde docela dost hubená, ale jsem zvědavá co řeknete vy podle zkušeností Četla jsem že mají spíš skon k obezitě, protože snědí co můžou, ale právě proto mě děsí že nejí. Asi zkusím teda úplnou hladovku, ale nevím jestli najdu cvrčky co už tam má, v tom pozadí jsou díry na kabely, tak za něj zalejzaj. Musím to zalepit
Ze staršího terárka přešel kámen, žárovka, živý bambus a mističky.
Dobry den. Mam obdobny problem s 4 mesicnim samcem. Chovam v terariu par se starsi samici a samec prestal uz tyden prijimat potravu. Stupnovalo se to, nejdrive prestal zrat z pinzety a obcas slupnul cvrka co se potuloval okolo. Ted nezere ani ty cvrky a kasicky se tez nedotkne. Zda se mi ze lehce pohubnul ale vychrtlej neni. Davam vse od vapniku po obcasny vitamin uvb v terariu a vlhkost primerena. Samice zere jako o zivot. Tam spise apetit roste. Felsumy jsou uz na sebe zvykle a nejdou po sobe jako ze zacatku. Uz mesic klid.
Ma nekdo nejaky tip jak zase nastartovat apetit samce? Dekuji :-)