Zdravím,
rád bych vás zkušené chovatelé hroznýše královského poprosil o pomoc při sestavení terária.
Mám terárko o rozměrech 120x60x60cm.
A potřeboval bych poradit jaké prostředí v něm mám vytvořit.
- teplota
-vlhkost
-topný kámen, topná folie
-bazének na koupání
-osvětlení ( žárovky, zářivky, jejich spektra )
-úkryt
-větve
-substrát
-rostliny
A jiné podstatné věci.
Mockrát vám děkuji
Martin
Ahoj,
nepatřím sice mezi zkušené chovatele hroznýšů, mám jen jednoho a navíc dost krátce, ale i tak se pokusím pomoci.
- teplota v terárku kolem 28°, pod lampou klidně i přes 30°, důležitý je chladný, vlhký kout kde bude teplota nižší, kolem 25° aby si had mohl sám vybrat kde zrovna chce být., v noci pokles na pokojovou 23°
-vlhkost 70-80% není to vyloženě pralesní had
-topný kámen, topná folie - nepoužívám, ale doporučuje se topný kabel v části terária, který poběží i když hlavní zdroj tepla(lampa) bude vypnutý, aby v této části udržel určitou teplotu aby si had mohl vybrat
-bazének na koupání minimálně tak velký, aby se do něj had vešel celý, koupou se hlavně před svlekem
-osvětlení - stačí normální žárovka tak silná aby udržela patřičnou teplotu. UVB boa nepotřebuje.
-úkryt - není třeba, není to úkrytový had, nebude bez něj nijak strádat, je dobré když had z terária vidí na to co se děje kolem něj a bere jako svůj bezpečný prostor celé terárium, bude podstatně klidnější(nevěřil jsem, že to funguje, ale po odstranění úkrytu se můj hrozňa skutečně zklidnil)
-větve - dostatečně silné na to aby udržely váhu hada a dobře se mu po nich lezlo, ačkoliv to nejsou vyloženě stromoví hadi, šplhají opravdu rádi
-substrát - rašelina, lignocel, bukové štěpky, prakticky cokoliv, praktické jsou noviny
-rostliny - zbytečné řešit, vydrží tak dlouho dokud se hadík nerozhodne vyrazit na obhlídku svého domova.
Snad jsem pomohl :)