Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat máte někdo zkušenosti se společným chovem Trnorepa Afrického s Agamou Vousatou ve společném teráriu?! Prosím o radu... Velikost mého terária kde chovám dvouročního trnorepa afrického samce je 1m x 0,4m . Prosím napište zda je možné chovat tyto plazi společně. Děkují Na fotografii v příloze je fotografie mého terária.
Vím. Ale koupila jsem si knihu abecedu teraristy Trnorep Africký a tam psaly že trnorep je nesnášenlivý hlavně ke svému druhu a méně k druhu jinénu např. Agama apod. Vím že je to zviře velice teritoriální ale chtěla bych to skusit i kvůli tomu že trnorep patř í do řádu agamovitích ale každopádně děkuji za radu každá rada dobrá Ještě se poptám ale jinak dám na rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, nerad bych kritizoval ten či onen názor. Ti kteří zde odsuzují společný chov obou druhů mají jistě své důvody a myslí to jen pro dobro zvířat. Připojím své zkušenosti se společným chovem obou zmíněných druhů. Trnorepové jsou skutečně velmi teritoriální zvířata a v rámci druhu, ale bohužel i rodu nesmírně nesnášenlivá. Naproti vžitému názoru v tomto neblaze vedou samičky. Naopak k ještěrům jiných rodů jsou trnorepové velmi mírní - s vyjimkou samic hlídajících snůšku. Samice trnorepů po vykladení napadají vše živé v dosahu snáškové nory byť jsou vejce dávno v inkubátoru. Agamy vousaté dokonce ve venkovním výběhu trnorepové používají jako živé kolektory na kterých se vyhřívají. Dokonce i s ještěry jiných velikostí se snášejí trnorepové dobře a lze například chovat ve společném teráriu xenagamku a trnorepa...rozhodně snáze než dva trnorepy, nebo dvě xenagamky.Například pro dvě samičky U.acanthinura je malý i výběh s rozlohou 15 metrů čtverečních byť je članitý a opatřený vyhřívanými norami které jsou na protilehlých koncích výběhu a navíc vizuálně oddělené boudou pro želvy. V tom samém výběhu se však bez potíží snesou 4 vousatky, s párem U. acanthinura. Nemám na tomto počítači společné fotografie obou druhů, ale mohu je přiložit zítra. Prozatím jen obrázek části výběhu na kterém jsou vidět jen vousatky. Připomínám, že momentálně v zimním období chováme zvířata klasicky v interiérových teráriích-zase společně mezidruhově.

Skoro se mi nechce to napsat, aby to pak nesloužilo jako argument pro používání malých nádrží. 90dl x 70hl x 50v Brát to podle rozměru není objektivní, protože v našich teráriích jsou nory mimo vlastní nádrž-tím se v podstatě zvětšuje prostor nádrže a mají členité zadní a boční stěny které také hodně "zvětšují"prostor pro zvířata. V těchto teráriích probíhá v podstatě pouze zimování a příprava na zimování. Vlastní chov již probíhá u nás pouze ve venkovních výbězích. V minulosti kdy jsme chovali zvířata celoročně ve vnitřních teráriích byly rozměry pro pár agam a jednoho trnorepa cca. 120dl x 70hl x 60cm v. Důležité je u těchto zvířat především světelné a tepelné záření a to víc než rozměry nádrže. Jak jsem již psal i v takto "malých" nádržích nám jede v každé kolem 300W přes den a nory topí přes termostaty 24 hodin.

kiklop
napsal(a):
No tak v takovych nadrzich s norama atd to problem nebude a navic kdyz mate takovy vybeh. Ale kdo tohle vsechno muze zviratum nabidnout?
Přesně tak, jako názorná ukázka toho, jak by to mělo vypadat to je hezké, ale je to něco, co v životě pet chovatel nenabídne a stejně si z toho vytáhne jen to, že "to de chovat dokupy". Ten zbytek už vědět nepotřebují, odmyslí si to. Mě osobně vůbec děsí, kdo se dnes vrhá na chov trnorepů. Ne, že bych znevažoval pogony, ale jsou to proti uromastyxům myši, množí se to jak na běžícím páse a mohou to chovat s přimhouřením oka i blbci. Trnorepi jsou jiná liga a silně mi to připomíná situace, kdy dnes laici začínají chov hadů s chondropythony

Pravdou je, že pogony jsou v porovnání s trnorepy naprosto nenáročné, ale neznamená to, že jsou to nějaká podřadná zvířata.Staráme se o ně stejně pečlivě jako o "drahé" a náročné trnorepy a musím napsat, že zvláště ve výbězích jde o velmi atraktivní zvířata. Chodí k nám na kukačku občas i celé školní třídy a právě pogony mají mnohdy největší díl pozornosti když předvádí své honičky a tance, nebo se dokonce koupou a potápějí v bazénku. Děti přitom moc nezajímá, že na ně o kus dál špoulí na kusu skály tlamičku trnorep desetkrát dražší. Důležité je, že spousta chovatelů chová společně několik samiček trnorepů...což je skutečný problém a někdy stejní lidé odsoudí společný chov pogony a trnorepa aniž by to sami vyzkoušeli-přitom takový chov problém nepředstavuje...tedy v případě že jsou splněny základní předpoklady pro chov těchto zvířat tj. velikost terária , umělá vyhřívaná nora a dotatečné osvětlení a vyhřívání + kvalitní ventilace terária. Přikládám foto páru U.ornata který po ránu využívá pogony jako zdroj tepla raději než topnou desku na které sedí. Pogony mají daleko lepší schopnost nabrat už brzy ráno teplo. Fungují jako dokonalé sluneční kolektory. a dokáží nabrat teplo daleko rychleji a efektivněji než trnorepové kteří jsou lépe vybavení přílišné teplo ze slunce "odrážet" než ho přijímat. Trnorepové jsou na obrázku těsně před svlekem, takže mi moc parády tady asi neudělají:)

...a ještě přiložím názornou ukázku toho, že i samci rozdílných druhů trnorepů se snesou na rozdíl od samic které po snůšce často ošklivě poraní i samce.

Opravdu si to myslíte? Možná by mnoho lidí udivilo jak málo jsme museli zapínatř lampy. Léto zase tak hrozné jak se tvrdí nebylo. Pro zvířata je ideální kolem 25-28°C tj. na slunci přes 30°C a takových dnů bylo hodně. Problém je spíše při velkých vedrech která si vychutnají jen U. ornata a to ještě jen část dne, protože i tihle teplomilové se přes poledne ve vedrech schovají do nor. A když už je opravdu škaredě stačí sklopit stříšku a zapnout halogeny pod kterými se zvířata dostatečně nahřejí.
napsal(a):
...a ještě přiložím názornou ukázku toho, že i samci rozdílných druhů trnorepů se snesou na rozdíl od samic které po snůšce často ošklivě poraní i samce.
ahoj trnorepy jsou pěkny ja bych si na ně netroufl .
za 1 ) musím sehnat plaza kterymu bych nemusel topit .
za 2) jsou naročny na teplo co ja tady od zaří do dubna nemam teplotu mám od -4 do + 12 když je venku teplo a to mám celoročně otevřeny okno.
Gekon nočni je pěkny ale do meho akvarka se nehodi mam ho moc malé 50*50*50 ( i když by se mi libilo mit skupinu 4:4 g.noční přírodni) .
takhle tam mám ještěrky italsky6 jedinců.
baracoae
napsal(a):
Zdravim,potřeboval bych poradit jak vyrobit noru pro trnorepi.Jaka by měla byt spravna teplota,vlhkost...Diky
Dobry den : http://www.pavouk11.estranky.cz/clanky/trnorep-africky---uromastyx-acanthinura/