Gekončíci čínský a noční

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2011 17:53
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

Dobrý den.
Chtěl jsem touto cestou požádat zkušené chovatele druhů Eublepharis macularius a Goniurosaurus luii o jejich výhody a nevýhody popřípadě který je vhodnější pro začátečníka. Vděčný budu ale i za jakékoliv jiné postřehy z chovu (velikost terária, vitamíny, atd...). Něco o nich už mám načteno ale rady chovatelů kteří s nimi mají zkušenosti se cení. Děkuji za všechny slušné odpovědi.

4.12.2011 18:38
mana

XXX.XXX.245.200

Pro začátečníky jsou vhodní oba.Celkem podstatná výhoda goniurosaurů je,že se jim nemusí topit a stačí jim pokojová teplota.

5.12.2011 11:20
lukijasek

XXX.XXX.181.122

ja osobne bych topil oboum jak Eublikum tak Goniurosaurum.Ja chovam gekonciky nocni tak doporucim je uz pro jejich rozmanitou barevnost

5.12.2011 11:53
mitratus

XXX.XXX.56.50

sahulalukas napsal(a):
Dobrý den.
Chtěl jsem touto cestou požádat zkušené chovatele druhů Eublepharis macularius a Goniurosaurus luii o jejich výhody a nevýhody popřípadě který je vhodnější pro začátečníka. Vděčný budu ale i za jakékoliv jiné postřehy z chovu (velikost terária, vitamíny, atd...). Něco o nich už mám načteno ale rady chovatelů kteří s nimi mají zkušenosti se cení. Děkuji za všechny slušné odpovědi.

Dobrý den,
podmínky chovu jsou velmi podobné, až na tu teplotu. Pro luiíky stačí pokojovka, jen v chladnějších měsících je dobré trochu přitápět, záleží také, jakou teplotu v bytě máte. Neměli by mít v teráriu víc jak 26 stupňů.
Osobně doporučuji G. luii. Není jich všude tolik jako Eublepharisů a barevně jsou velmi zajímaví. Chovnou skupinu 1,2 chovám v teráriu 60x40x30, na dvou stěnách mám pozadí, po kterém zvířata ráda lezou. Vitamíny se u obou druhů používají podobné - já doporučuji Roboran H v kombinaci s Plastinem a Biominem H.
Pokud byste chtěl vědět ještě nějaké další informace ohledně G. luii, můžete napsat na mail mitratus@seznam.cz. Luiíky chovám přes 4 roky a pravidelně je také odchovávám. V případě zájmu se můžete klidně přijít podívat na zvířata z mého chovu.

5.12.2011 13:27
mana

XXX.XXX.27.34

lukijasek napsal(a):
ja osobne bych topil oboum jak Eublikum tak Goniurosaurum.Ja chovam gekonciky nocni tak doporucim je uz pro jejich rozmanitou barevnost

Topit goniurosaurům je zbytečnost.Pokud je nechováš,tak nechápu proč tohle radíš.Chovám luii,hainanensis a araneus a netopím ani jednomu druhu.Gekončíků nočních je všude plno,mám raději zvířata,kterých není na každé burze stovky.Goniurosauři jsou nádherná zvířata,i když dost nedoceněná.

5.12.2011 13:47
lukijasek

XXX.XXX.181.122

Jak muzes vedet jestli je chovam nebo ne choval jsem je a terarko jsem jim vytapel na 25-26 stupnu tak nez neco vypustis z huby tak si to over.A vymenil jsem je za gekonciky protoze se mi libi vic a je mi fuk jestli jich je na burzach hodne aspon mam z ceho vybirat

5.12.2011 14:08
mitratus

XXX.XXX.56.50

lukijasek napsal(a):
Jak muzes vedet jestli je chovam nebo ne choval jsem je a terarko jsem jim vytapel na 25-26 stupnu tak nez neco vypustis z huby tak si to over.A vymenil jsem je za gekonciky protoze se mi libi vic a je mi fuk jestli jich je na burzach hodne aspon mam z ceho vybirat

Nehádat se, prosím.. Každý má v bytě jinou pokojovku, někdo má celý rok nejméně 24 a pak není nutné přitápět, jelikož mírný zimní pokles jim prospěje. Já osobně topím luiíkům na jaře a na podzim, kdy se nám teplota v bytě sníží pod 24 stupňů. V zimě jim netopím, zvířata si potřebují odpočinout, v tu dobu i méně žerou a přesto nabírají na váze. V létě je v bytě teplo dost - opět není nutné přitápět. Takže pravda je tak nějak mezi - prostě zvířata mají mít v teráriu okolo 25 stupňů, pokud je v bytě chladněji, tak by se jim svítit mělo. Takže obecné tvrzení, že se jim topit nemusí, neplatí, prostě to záleží na daných podmínkách u daného chovatele :)
Každý má jiný vkus, osobně dávám také přednost méně okoukaným druhům, ale to už je na zadavateli, co si vybere..

5.12.2011 14:13
lukijasek

XXX.XXX.181.122

Ja se nehadam ja se jen branim

5.12.2011 16:38
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

Děkuji za všechny rady, jsem rád že se našlo tolik diskutujících, dosud chovám v teráriích korálovku a užovku, uvažuji asi až z jara pořízení 1.2 nebo 3 gekončíků asi spíš čínské, ale to ještě uvidím. Terárko bych jim chtěl uělat z akvária 70x40x40 (dxvxš ) přisvěcet bych jim cgtěl alespon zářivkou abych na ně přez den viděl. A rád bych je zkusil i množit. Děkuji za vaše názory a budu rád za další postřehy ( jak již bylo řečeno vše je otázkou vkusu a podmínek toho či jiného chovatele) :-)

5.12.2011 16:43
mana

XXX.XXX.246.220

Přes den na ně rozhodně neuvidíš,protože jako noční gekoni jsou zalezlí v úkrytu.

5.12.2011 16:44
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

jo to sem napsal špatně, já myslel jako potemnělý terárko nevypadá nejlíp, je mi jasný že budou schovaný asi jako ti hadi.:-)

8.12.2011 16:10
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

Jeětě mě napadl druh Teratolepis fasciata, je jeho chov podobný? A nebo už je spíše z těch náročnějších??

8.12.2011 16:15
mitratus

XXX.XXX.56.50

Teratolepisi nejsou o nic náročnější než gekončíci. Terárium jim stačí menší, spíše pouštní. Snesou se i ve větších skupinách i více samců pokupě. Já chovám 2,5 a jsou v pohodě. Jsou vidět i přes den, jsou hodně žraví, takže přes den klidně loví.. Akorát terárko 70x40x40 je pro ně zbytečně velké.

8.12.2011 16:15
mana

XXX.XXX.246.220

Teratolepisové jsou nenároční gekoni,určitě jsou vhodní do začátku.Obývají ale jiné biotopy než goniurosauři.Jsou to suchomilní gekonci.Mají výhodu,že se dá ve skupině chovat více samců.Jsou ale celkem krátkověcí,ti moji nikdy nežili více než 3 roky.Bude to tím,že samičky jsou neuvěřitelně plodné.Moje snášely cca co 10 dnů a nebyl problém od 5 samic odchovat za sezonu 150 mláďat.

8.12.2011 16:45
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

Páni tak to je spousta malých :-) no já to terárko budu dělat určitě z toho akvárka a ještě nejsem tedy 100% rozhodnutý, snad z jara budu mít jasno. Díky za rady :-)

8.12.2011 16:56
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

mana napsal(a):
Teratolepisové jsou nenároční gekoni,určitě jsou vhodní do začátku.Obývají ale jiné biotopy než goniurosauři.Jsou to suchomilní gekonci.Mají výhodu,že se dá ve skupině chovat více samců.Jsou ale celkem krátkověcí,ti moji nikdy nežili více než 3 roky.Bude to tím,že samičky jsou neuvěřitelně plodné.Moje snášely cca co 10 dnů a nebyl problém od 5 samic odchovat za sezonu 150 mláďat.

A nevíte náhodou jak je to s věkem u gekončíků?? Děkuji.

8.12.2011 17:12
lukijasek

XXX.XXX.181.122

Gekoncici nocni zijou dlouho mohou se dozit az 20let

8.12.2011 17:27
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

To mě právě mrzí u těch Teratolepisů ten nízký věk jinak jsou moc hezcí. Myslíte že by šlo samce připouštět třeba jen na měsíc a pak ho zas oddělit. Nobo ho samičky vemou jako vetřelce?? To by mohlo snížit jejich vytížení, si myslím.

8.12.2011 17:30
mitratus

XXX.XXX.56.50

Teratolepisi jsou velmi snášenliví, takže nějaké přidávání nových jedinců u nich není problém. Moc si tím ale nepomůžete, samičky budou klást tak jak tak..

8.12.2011 17:32
sahulalukas

XXX.XXX.63.66

Aha no to je právě škoda, no ještě uvidím pro jaké se rozhodnu. Díky za rady.

20.10.2016 15:30
terarista11

XXX.XXX.76.22

Nebo bych doporučil gekončíka afrického

Přidejte reakci

Přidat smajlík