Dobrý den chtěl bych sy pořídit chov krmných hlodavců pro svých 14 užovek čertvených + odchovy chtěl bych poradit s chovem žrádlem teplotou atd.. děkuji za odpověd
Zdravím Vás.
Takže nejprve obecně. Co se týče teploty, tak by neměla klesnout pod 20°C, ale optimum pro úspěšný chov a odchov je cca 24°C. Hlodavci obecně, docela rychle ztrácejí teplo, což poznáte i tím, že se k sobě často choulí, vyměňují si tak teplo, tak proto. Stačí je mít v takto vytápěné místnosti, já jsem např. choval myši u nás doma v kotelně a v pohodě, přece jen v bytě je to dost cítit a to i když jsou krátce po vyčištění. Co se týče stravy...Určitě nepřetržitý přístup k vodě, jelikož mají poměrně rychlý metabolismus a pokud nemají delší dobu vodu, tak nastávají problémy s ledvinami atd...Postačí běžná napáječka, co se dá sehnat v kterémkoli zverimexu, nebo také např. nějaká kamenná, či keramická miska. Velikost napáječky, či misky zvolte podle množství hladovců, které chcete chovat. Jinak jako pevná potrava postačí vždý nějaký kus tvrdého chleba či rohlíku, prostě nějaké tvrdé pečivo, mají to též na broušení zubů, jinak jablko, mrkev, různé granule pro hlodavce i klidně pro kočky či psy, to je fuk. Já pro zpestření dávám někdy banán, kousek mandarinky, či pomeranče atd...sežerou snad vše. Jen se vyhýbat příliš soleným věcem. Myslete na to, že podle toho, jak je budete krmit, tak také např. tolik živin atd. z toho bude mít had, takže strava pestrá. Naopak, pokud pojedete pryč na delší dobu, stačí zajistit trvalý přísun k vodě, suché pečivo a třeba nějaké ty granule a není problém. Velikost chovné nádrže záleží na počtu myší, či potkanů atd. To už odhadnete sám, existují různé velikosti chovných nádrží a i zde na inzerci byly nedávno v nabídce, tak pohledejte. Zkušenosti mám i z našeho Ústavu pro práci s laboratorními zvířaty , kde musí být opravdu podmínky optimální i co se týče pravidelných odchovů. Co se týče běžného domácího chovu, nemusí být tak striktní podmínky, ale to, co jsem Vám napsal by mělo stačit. Hodně zdaru. VP