Agama Kočinčínská - černání tlamičky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2012 18:05
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Ahoj,

Obracím se na zkušené chovatele s dotazem co by mohlo způsobovat černání tlamičky asi půlroční Agamy Kočičinské. Máme dvě Agamy z nichž jedné se daří výborně , roste jako z vody a pořádně žere. Ta druhá bohužel pořád bourá do skla ( terárium 150x100x80) a tak si rozbila tlamičku. Mazali jsme mastičkou z lékárny u které nám lékarnice ručila že nemůže zvířeti ublížit. Nyní má Agama černý čumák. Můžete poradit co to je a jak léčit?

Děkuji
Petr Smazal

PS : foto Agamky mohu zaslat ;) zkušená rada nám velmi pomůže nechceme aby Agamka umřela.

9.2.2012 19:18
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Nechte ji na pokoji a nemažte.
Jak vypadá terárium? Mäjí dostatek větví a každá svůj výhřev? Jedna může utlačovat tu druhou a ona se pak snaží z terária jít ven. Je to pár nebo 2 samci, samice?

9.2.2012 20:49
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Ten co prospívá je určitě samec. Má výrazné černé lemování u oka , je mohutnější a má silnější ocas. Ten druhý který stoná je podle nás také samec ale těžko říct. Zprvu byl o dost větší než ten první ale teď je to naopak. Navíc jsou dost mladé tak se pohlaví těžko zjišťuje. Větve pořád přidáváme , momentálně mají v celém teráriu i nad jezírkem korunu větví aby každá mohla být ve svém rohu. Je ale pravda že výhřevné místo se 150w žárovkou je jen jedno , druhé výhřevné místo je žárovka s UVB. To černé ji tedy podle vás zmizí i bez našeho zásahu?
Je pravda že samec - ten větší hodně gestikuluje na toho menšího a shazuje ho z větví. To by mohl být problém. Dá se to nějak řešit ? Podle mě je totiž silně teritoriální a ani přidávání větví nepomáhá - chvíli to funguje ale pak zase začně shazovat toho menšího dolů.
Díky za radu - znáte název té choroby která způsobuje černání tlamičky? Fotku jsem vložil na rajče.

9.2.2012 21:06
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Fotku jsem viděl, bude buď popálenina (což ale asi nehrozí) nebo jen modřina.
Co nejrychleji je oddělte a netrapte toho týraného druhou agamou.
Jestliže můžete, dejte sem fotky obou agam - zkusíme určit pohlaví. Jak jsou agamy velké? Počítám tak 50-60cm?
Dejte agamáka do samostatného terária, ať jsou podmínky stejné. Jestliže se oba ukážou jako samci, tak budete je muset chovat odděleně nebo prodat jednoho samce.

9.2.2012 21:14
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Popálenina to není určitě, objevil ose to až po užití masti. Do té doby měl tlamičku jen klasicky rozbitou. Trochu odhalený horní ret ale jinak docela ok. Nicméně už to začínal mít větší a větší a na jazýčku měl malou černou skvrnu a proto jsme zvolili mast. Zkusím sem poslat ty fotky. odděleně chovat nebudu pokud to budou oba samci vyměním na teraburze za samici. Chci pár - nechci sice chov ale samotnou Agamu taky nechci. Jsem spíše pro dva živočichy pospolu. Nahraju nějaké fotky...a zkusíme tedy určit pohlaví.

Ten větší který shazuje toho menšího:
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/32.jpg

Ten menší který má teď černou tlamičku - tohle jsem fotil před třemi dny a vidíte že zde neměl vůbec ten černý flek
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/26.jpg

9.2.2012 21:18
mazadlo

XXX.XXX.117.73

mazadlo napsal(a):
Popálenina to není určitě, objevil ose to až po užití masti. Do té doby měl tlamičku jen klasicky rozbitou. Trochu odhalený horní ret ale jinak docela ok. Nicméně už to začínal mít větší a větší a na jazýčku měl malou černou skvrnu a proto jsme zvolili mast. Zkusím sem poslat ty fotky. odděleně chovat nebudu pokud to budou oba samci vyměním na teraburze za samici. Chci pár - nechci sice chov ale samotnou Agamu taky nechci. Jsem spíše pro dva živočichy pospolu. Nahraju nějaké fotky...a zkusíme tedy určit pohlaví.

Ten větší který shazuje toho menšího:
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/32.jpg

Ten menší který má teď černou tlamičku - tohle jsem fotil před třemi dny a vidíte že zde neměl vůbec ten černý flek
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/26.jpg

Nahrál jsem tam ještě další fotky ty co máme už od jejich pořízení možná to pomůže...nejdříve jsme měli prťavé terárium kde byl dominantnější ten nyní utlačovaný ale teď máme obrovské terárium kde se role nějak vyměnili. Divné protože ten který je teď větší byl nejdříve plachý , pořád prchal , nechtěl na ruku , schovával se atd. A nyní je to ten který je nahoře ve větvích a je naprosto v klidu , nechá se vzít na ruku atd....

9.2.2012 21:24
lacerta7

XXX.XXX.209.210

No, když ji měl rozraženou, tak se to hojí, může to ještě být mykoza, ale hojící se tlama taky zčerná - jen to hlídejte, aby to nezačlo hnisat nebo kdyby se to rozlejzalo...
Ať je to samec nebo ne, oddělila bych ji/ho - očividně je ve stresu a ani nevypadá moc dobře...

9.2.2012 21:31
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Musíte je teď chovat odděleně. Už zítra může být po agamě!!!
Udělejte fotky oblastni kloaky. Vidím, že máte kvalitní zrcadlovku, tak by kvalitní snímky být problém neměly.

9.2.2012 21:33
mazadlo

XXX.XXX.117.73

vydržte udělám ty fotky.
No to se řekne snadněji než udělá chovat odděleně. Já mám jen to malé terárium ve kterém jsem je měl jako prcky a pak to velké. Nechce se mi ani jednoho strkat do toho malého. V sobotu koupím síť a oddělím je sítí v tom velkém - na trzích.

9.2.2012 21:37
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Jak jsou velké agamy a jak je velké terárium (to malé)?
V nejhorším případě dát jednu agamu přes noc do koupelny s trochou vody ve vaně a naházet do ní nějaké větve. Je to pořád lepší jak týránív teráriu.
Vím, že není lehké sehnat terárium za 5 tisíc. Avšak s tímto se musí počítat. Podle fotek se pokusím co nejrychleji určit pohlaví a hned můžete podat inzerát na prodej jedné agamy.

9.2.2012 21:47
mazadlo

XXX.XXX.117.73

hydrovit napsal(a):
Jak jsou velké agamy a jak je velké terárium (to malé)?
V nejhorším případě dát jednu agamu přes noc do koupelny s trochou vody ve vaně a naházet do ní nějaké větve. Je to pořád lepší jak týránív teráriu.
Vím, že není lehké sehnat terárium za 5 tisíc. Avšak s tímto se musí počítat. Podle fotek se pokusím co nejrychleji určit pohlaví a hned můžete podat inzerát na prodej jedné agamy.

Monty ten uzurpovaný:
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/montyp.jpg

Pipin ten v horních větvích a nadřazený:
http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6025/6025757_7e4c49971d1176799a8099af258db6d2/images/pipinp.jpg

S tou koupelnou to není špatný nápad , dám mu tam výhřevný kámen. Jen nevím jestli bych neměl oddělit toho který je agresivní. To malé terárium má 60x40x40

9.2.2012 21:50
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Tak to ¨nepoznám. Nejlepší by bylo, aby to bylo zpříma na kloaku.
Ta první fotka vypadá na samce, ta druhá nevím.

9.2.2012 21:52
mazadlo

XXX.XXX.117.73

hydrovit napsal(a):
Tak to ¨nepoznám. Nejlepší by bylo, aby to bylo zpříma na kloaku.
Ta první fotka vypadá na samce, ta druhá nevím.

Bohužel nemám makro objektiv lépe to nezaostřím s tím co mám...

9.2.2012 21:53
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Nevadí, zkuste teda tu koupelnu... Jestliže se agama nevejde do toho malého terárka, tak ta koupelna no¨...
Kolik teda mají ty agamy na délku?

9.2.2012 21:58
mazadlo

XXX.XXX.117.73

hydrovit napsal(a):
Nevadí, zkuste teda tu koupelnu... Jestliže se agama nevejde do toho malého terárka, tak ta koupelna no¨...
Kolik teda mají ty agamy na délku?

10 cm bez ocasu s ocasem 36 cm.
Ten druhý je trochu mohutnější , ten nemocný je pochřadlý , suchý a víc pije.

9.2.2012 22:08
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Dejte ho do toho menšího terária. Velikost má ještě dobrou na to terárium. Zajistěte mu dobré podmínky a bude v pohodě.

9.2.2012 22:10
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Dal jsme ho do komory je tam centrální topení domova tak je tam teplíčko , všechno jsem zabezpečil s přítelkyní a teď mu tam dáváme něco na lezení a zatím vodu. V sobotu rozdělím to velké terárium. Do malého ho nechci dát protože v tom on hrozně mlátil tlamou o sklo. Není tam rád. To bych tam musel dát toho agresivního ...o tom popřemýšlím ale snad postačí rozdělit to velké terárium než se dá do kupy a pak budu muset sehnat samici a samce jednoho dát pryč.
Děkuji moc za rady

9.2.2012 22:16
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Tak podle mě pořád lepší malé terárium než komora... krom toho, když tam bude sám, možná se uklidní...jak je na tom jinak? Žere normálně?

9.2.2012 22:19
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
Tak podle mě pořád lepší malé terárium než komora... krom toho, když tam bude sám, možná se uklidní...jak je na tom jinak? Žere normálně?

Věřte mi že tam mlátí tím čumákem dost silně a co pořád. Takže do toho malého ho nedám. Už teď má čumák rozmlácený dost..kdyby s ním mlátil o stěnu celou noc a den tak si ho už rozbije tak že mu upadne čelist. Má ji už takhle dost popraskanou. Do soboty ráno bude v komoře má to tam zajištěné pěkně...prozatím pak rozdělím velké terárium nebo dám pryč samce na trzích v Pekle v Plzni. Doufám že se uzdraví ...

9.2.2012 22:19
mazadlo

XXX.XXX.117.73

mazadlo napsal(a):
Věřte mi že tam mlátí tím čumákem dost silně a co pořád. Takže do toho malého ho nedám. Už teď má čumák rozmlácený dost..kdyby s ním mlátil o stěnu celou noc a den tak si ho už rozbije tak že mu upadne čelist. Má ji už takhle dost popraskanou. Do soboty ráno bude v komoře má to tam zajištěné pěkně...prozatím pak rozdělím velké terárium nebo dám pryč samce na trzích v Pekle v Plzni. Doufám že se uzdraví ...

Jinak žere ale méně než ten který ho uzurpuje..ten sní i pět cvrčků..ten nemocn sní tak dva..spíš jednoho denně

9.2.2012 22:26
lacerta7

XXX.XXX.209.210

No, jak myslíte - ale upřímně řečeno síť do terárka je podle mě hovadina - buď se zraní jeden nebo druhý...krom toho neřeší Váš problém, protože dominantní jedinec stejně bude vysílat signály a ten slabší na něj stejně uvidí...krom toho jak chcete rozdělit takhle malé terárium na dvě vhodná? Když tam budete dávat síť - bude ve stresu slabší dnes v noci, pak znovu z toho, že vidí druhého...a oba budou streslí z té sítě...stejně na to budou skákat a když to tam budete mít přidělané - jak to vlastně chcete přidělat? - budou po tom lézt...nebo se do toho zamotají...ještě to zvažte smajlík

9.2.2012 22:28
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Jojo, něco na tom bude.
Dejte toho dominantnějšího do menšího terária. Hlavně ať mají výhřevné místa. Jestliže se plaz dobře nevyhřeje a nebude probíhat taky noční pokles, pak špatné tráví a bude žrát míň.

10.2.2012 15:07
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
No, jak myslíte - ale upřímně řečeno síť do terárka je podle mě hovadina - buď se zraní jeden nebo druhý...krom toho neřeší Váš problém, protože dominantní jedinec stejně bude vysílat signály a ten slabší na něj stejně uvidí...krom toho jak chcete rozdělit takhle malé terárium na dvě vhodná? Když tam budete dávat síť - bude ve stresu slabší dnes v noci, pak znovu z toho, že vidí druhého...a oba budou streslí z té sítě...stejně na to budou skákat a když to tam budete mít přidělané - jak to vlastně chcete přidělat? - budou po tom lézt...nebo se do toho zamotají...ještě to zvažte smajlík

Malé terárium? Malé terárium mám jedno ale to ve kterém teď bydlí skutečně malé není ;) je mnohem větší než je doporučená velikost pro pár ;) a vysoké je metr a půl.
Síť máme v plánu na pozadí takže tam stejně bude. Akceptuji už to že jeden z nich bude muset pryč bohužel.

10.2.2012 15:18
lacerta7

XXX.XXX.183.44

to myslíte tyto rozměry: 150x100x80??? Tak to je malé terárium... tedy zatím dokud jsou malí tak ne, ale pro dospělá zvířata je to tak možná minimální rozměr, u nich bych o ničem menším ani neuvažovala... Neříkám, že nemůže být vyhovující, ale neoznačila bych ho za velké...pro pár už vůbec ne - uvědomte si, že v dospělosti mohou dorůst až 1m...takže se v tom sotva otočí...hlavně když ho rozdělíte, nebudete moc vhodně řešit - která agama bude u vyhřívání? Která u jezírka? nebudou si moci vlézt kam potřebují...

10.2.2012 18:56
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Rozměr je ok, když tam bude hodně větví.
To máš stejné jako s vousatkama. Mají v dospělosti půl metru a více, a stejně jde dát skupinka 1,3 do terária velikosti 100x50x50.
Jak to teda je s tou agamöu? Už nenaráží do skla?

10.2.2012 19:03
lauermann

XXX.XXX.119.248

hydrovit napsal(a):
Rozměr je ok, když tam bude hodně větví.
To máš stejné jako s vousatkama. Mají v dospělosti půl metru a více, a stejně jde dát skupinka 1,3 do terária velikosti 100x50x50.
Jak to teda je s tou agamöu? Už nenaráží do skla?

Sardinky se taky do plechovky v pohodě vlezou a nijak jim to nevadí..
Jan Lauermann

10.2.2012 19:04
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Podle brožur ať od Robimaus nebo v jiných publikacích doporučují pro dospělý pár až tři zvířata menší terárium než jsme nechali udělat. Navíc jsme probírali jeho velikost s člověkem který dělá obrovská terária pro ZOO po celém světě. Takže si nemylsím že je malé nebo minimální. Ale samozřejmě chápu že pokud jste zvyklá je mít v něčem přes půl bytu pak je malé ;). Mnoho chovatelů ale nemá ani tak velké terárium jako mají naše Agamy. O tom rozdělení jsem hovořil jako o prozatimním řešení ;) vím že pokud jde o dva samce tak jednoho musím vyměnit. Chtěl jsme samici ale bohužel chovatel který nám je na trzích prodal zřejmě nepoznal vůbec co je samec a co samice....

Do skla nenaráží protože ho máme teď hlavně volně po bytě...zítra jedu tento problém vyřešit na zoo trhy v Pekle.

10.2.2012 19:05
mazadlo

XXX.XXX.117.73

Sardinky mají metr a půl vysoké terárium , široké metr a hluboké osmdesát? To se maj teda ;)

10.2.2012 19:07
lauermann

XXX.XXX.119.248

mazadlo napsal(a):
Sardinky mají metr a půl vysoké terárium , široké metr a hluboké osmdesát? To se maj teda ;)

Nereagoval jsem na Vás, ale na 4 vousatky v terku 100x50x50. Abych pravdu řekl, k Vašemu problému jsem se ještě nedostal. Pročtu to v průběhu večera ;-).
Jan Lauermann

10.2.2012 19:11
hydrovit

XXX.XXX.5.158

Ne, uděláš dvě výhřevné místa, členité terárium a dáš dovnitř nějaké ostrůvky a větve.

10.2.2012 19:12
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lauermann napsal(a):
Nereagoval jsem na Vás, ale na 4 vousatky v terku 100x50x50. Abych pravdu řekl, k Vašemu problému jsem se ještě nedostal. Pročtu to v průběhu večera ;-).
Jan Lauermann

Aha :) omlouvám se ale nějak mě to rozčertilo protože jsme si nechávali dělat terárium na zakázku a chtěli jsme samozřejmě to největší a vložili jsme do něj nemalé finance i úsilí takže si nemyslíme že zvířata chceme týrat.

Jinak je samozřejmě nemáme v té ,,vitríně" po celý den. Mají několik svých dalších míst po bytě a mohou si volně běhat. Terárium mají hlavně na dobu kdy nejsme doma nebo aby se mohli vyhřívat, plavat apod. a měli kde spát. Nejsme z těch lidí kteří je zavřou do terária a už si jich nevšímaj. Víc jak dvě bych do tohoto terária nedával - pro dvě je ale podle mě pohodlné až až.

10.2.2012 19:14
lauermann

XXX.XXX.119.248

Vy mě ale vůbec nechápete. Já v žádném případě netvrdím, že se tam nevejdou. Srovnávám je s olejovkama, protože ty se do plechovky taky "vejdou".
Jan Lauermann

10.2.2012 19:16
lauermann

XXX.XXX.119.248

mazadlo napsal(a):
Aha :) omlouvám se ale nějak mě to rozčertilo protože jsme si nechávali dělat terárium na zakázku a chtěli jsme samozřejmě to největší a vložili jsme do něj nemalé finance i úsilí takže si nemyslíme že zvířata chceme týrat.

Jinak je samozřejmě nemáme v té ,,vitríně" po celý den. Mají několik svých dalších míst po bytě a mohou si volně běhat. Terárium mají hlavně na dobu kdy nejsme doma nebo aby se mohli vyhřívat, plavat apod. a měli kde spát. Nejsme z těch lidí kteří je zavřou do terária a už si jich nevšímaj. Víc jak dvě bych do tohoto terária nedával - pro dvě je ale podle mě pohodlné až až.

Rozměry Vašeho terária mi nepřijdou nijak tragické. Pokud je vhodně vybavené, nevidím v tom problém. Jako problém naopak vnímám ty "výlety" po bytě. To bych na Vašem místě omezil.
Jan Lauermann

10.2.2012 19:18
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lauermann napsal(a):
Rozměry Vašeho terária mi nepřijdou nijak tragické. Pokud je vhodně vybavené, nevidím v tom problém. Jako problém naopak vnímám ty "výlety" po bytě. To bych na Vašem místě omezil.
Jan Lauermann

Omezíme to...oni stejně Agamy nejvíce leží na speciálně udělaném místě pro ně nad topením. Moc tu nepobíhaj to je nebaví. Snažíme se je zvykat na nás aby se v dospělosti nebáli oni nás a my jich. Ale děkuji za radu. Spíš mě trápí ta černá tlamička ale po oddělení obou zvířat to zatím vypadá lépe.

10.2.2012 20:00
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Však já netvrdím, že je to tragické, jen ne velké - to terárium by bylo velké třeba - teď plácnu pro nějakého gekona - ale pro párek kočinčin mi rozhodně velké nepřipadá - použila bych dostačující... A to Vás můžu ujistit, že nemám nic přes půl bytu - taky mám většinou minimální terárium...ale slovo velké je tu relativní:-) Sice je trend zmenšovat a zmenšovat - a u některých zvířat nic proti, ale přece jen to chce zauvažovat, mě osobně by se nežilo dobře, kde když bych se měla otočit bych šoupala zadkem o sklo...(ale to je jen úvaha):-| ale moje námitky směřovaly k té síti...

10.2.2012 20:41
lauermann

XXX.XXX.119.248

lacerta7 napsal(a):
Však já netvrdím, že je to tragické, jen ne velké - to terárium by bylo velké třeba - teď plácnu pro nějakého gekona - ale pro párek kočinčin mi rozhodně velké nepřipadá - použila bych dostačující... A to Vás můžu ujistit, že nemám nic přes půl bytu - taky mám většinou minimální terárium...ale slovo velké je tu relativní:-) Sice je trend zmenšovat a zmenšovat - a u některých zvířat nic proti, ale přece jen to chce zauvažovat, mě osobně by se nežilo dobře, kde když bych se měla otočit bych šoupala zadkem o sklo...(ale to je jen úvaha):-| ale moje námitky směřovaly k té síti...

Jasně - Vaše názory stran agam respektuji a vnímám je jako velmi sofistikované. S tím, že rozměry tohoto terka jsou dostačující se určitě shodneme:-).
Jan Lauermann

11.2.2012 01:23
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):

Jasně děkuji za názor a chápu...samozřejmě až budou nějaké další finance rádi využijeme schopností našeho známého a necháme si udělat pevné obrovské terárium někde v rohu bytu. Zatím si ale myslím že na dva roky mají krásné terárium. Při koupi terária jsme tohle probírali s pánem který ho vyráběl a ten nikdy tak obrovské nedělal. Chápu že čím větší tím lepší a dokonce vím proč se tato věta říká. Na druhou stranu vím v jakých podmínkách mnohdy ty tvorečkové žijí a myslím že jsme začali tím správným směrem. Ale i my se učíme. Proto píšu o názor sem ke zkušenějším chovatelům...rady jsou mnohdy působivějším řešením než tisíce brožur...

11.2.2012 01:26
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):

S tou sítí souhlasím je to hovadina. Řešení se nabízí pouze pořízením samice a výměnou jednoho samce. Ovšem bohužel při koupi jsme byli přesvědčováni že se jedná o samce a samici. To jsme ještě nevěděli jak složité je určení pohlaví u tak mladých tvorečků. Nyní už jsme mnohem opatrnější a postupem času se učíme i víc a víc fíglů a zkušeností na to jak poznat některé rozdíly. Snad příště přineseme domů samici...mrzí mě že se nezadařilo ihned při koupi protože tím by žádný tento problém nevznikl.

11.2.2012 07:35
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Obávám se, že tím se Váš problém nevyřeší...jen abyste pak nebyl zklamaný - ono rozeznání pohlaví není tak snadné, takže se opět může stát, že se sejdou samci- ale hlavně - to zvíře může být prostě dominantní a bude agresivní i k samici... Ale hlavně po koupi nové agamy - kdy asi nebude snadné sehnat stejně velkého jedince, aby zas nebyl problém - ji nemůžete dát ke stávající bez karantény - co si budem namlouvat, mnoho agam je faremní odchov zamořený parazity a i některé odchovy nejsou bez chyb a sem tam se nějaké nemocné zvíře najde. Takže ji budete muset mít v karanténě - to znamená zvlášť terárium aspoň na několik týdnů...Takže stejně by to nevyřešila ani síť a stejně nejspíš budete muset udělat ještě jedno provizorní tera - jinak riskujete, že si svoji první agamu nakazíte smajlík

Jinak tera může být super, fakt se mi jen nezdál termín velké:-) - hlavně denně vídám v inzerci kočinčíny v akvárkách a terárkách tak pro křečka, takže v porovnání s tímhle je to Vaše skutečně velké:-)

11.2.2012 09:43
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
Obávám se, že tím se Váš problém nevyřeší...jen abyste pak nebyl zklamaný - ono rozeznání pohlaví není tak snadné, takže se opět může stát, že se sejdou samci- ale hlavně - to zvíře může být prostě dominantní a bude agresivní i k samici... Ale hlavně po koupi nové agamy - kdy asi nebude snadné sehnat stejně velkého jedince, aby zas nebyl problém - ji nemůžete dát ke stávající bez karantény - co si budem namlouvat, mnoho agam je faremní odchov zamořený parazity a i některé odchovy nejsou bez chyb a sem tam se nějaké nemocné zvíře najde. Takže ji budete muset mít v karanténě - to znamená zvlášť terárium aspoň na několik týdnů...Takže stejně by to nevyřešila ani síť a stejně nejspíš budete muset udělat ještě jedno provizorní tera - jinak riskujete, že si svoji první agamu nakazíte smajlík

Jinak tera může být super, fakt se mi jen nezdál termín velké:-) - hlavně denně vídám v inzerci kočinčíny v akvárkách a terárkách tak pro křečka, takže v porovnání s tímhle je to Vaše skutečně velké:-)

Takže pokud tomu rozumím dobře může se stát že ten dominantní samec je natolik agresivní že půjde i po samici? No taky jsem rozhodnut že dám pryč jeho. Ten druhý nyní bohužel nemocný je mnohem společenštější a když to řeknu hodně hloupě ,, zábavnější" než-li ten který sedí na horní větvi a buzeruje celé terárium.
S karanténou počítám - na Zoo trzích tady v Plzni se dají sehnat různé velikosti a mám kontakt na dost chovatelů takže samici snad stejně velkou seženu. Jen se obávám toho co přesně říkáte, že opět koupím samici a bude to samec.

JJ s Tera počítáme do budoucna ještě větším. Náš známý který dělá ty pozadí pro zoologické zahrady, přírodní skály, jezera apod. choval doma v obrovském teráriu krokodýly. Představuji si že do budoucna začleníme do bytu něco podobného napevno. Bohužel to je pro nás zatím finančně nákladné.

11.2.2012 09:55
lacerta7

XXX.XXX.183.44

No, popravdě by toho slabšího asi nikdo ani nekoupil - podle fotek nevypadá moc dobře. Každopádně ho netahejte a nechte ho v klidu...snad se dá do kupy...Klidně se to stát může - já teda u kočinčin nemám nakoukané ty rozdíly samec samice, ale je to u nich dost problematické - ale v tomhle věku už by to snad někdo určit mohl. Nikdo Vám nikdy nezaručí, že se nebudou tepat - někdy si zvířata nesednou a když je tam ten silný samec už zvyklý, tak by klidně mohl prudit i samici, ale na druhé straně můžou být úplně v klidu...v tomhle je právě mnohem lepší to veliké terárium s více výhřevnými místy, aby si každé zvíře našlo své (i když se jim zpravidla stejně bude líbit jedno jediné místo o které se budou handrkovat:-))). Každopádně když budete mít zvířata v karanténě, eventuelně by bylo možná dobré udělat rozbor trusu ...hlavně musí být stejně velká.

11.2.2012 10:07
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
No, popravdě by toho slabšího asi nikdo ani nekoupil - podle fotek nevypadá moc dobře. Každopádně ho netahejte a nechte ho v klidu...snad se dá do kupy...Klidně se to stát může - já teda u kočinčin nemám nakoukané ty rozdíly samec samice, ale je to u nich dost problematické - ale v tomhle věku už by to snad někdo určit mohl. Nikdo Vám nikdy nezaručí, že se nebudou tepat - někdy si zvířata nesednou a když je tam ten silný samec už zvyklý, tak by klidně mohl prudit i samici, ale na druhé straně můžou být úplně v klidu...v tomhle je právě mnohem lepší to veliké terárium s více výhřevnými místy, aby si každé zvíře našlo své (i když se jim zpravidla stejně bude líbit jedno jediné místo o které se budou handrkovat:-))). Každopádně když budete mít zvířata v karanténě, eventuelně by bylo možná dobré udělat rozbor trusu ...hlavně musí být stejně velká.

Toho slabšího bych ani nedal. Vážně ho máme rádi. Původně vykazoval činnost hlavně on a ten dominantnější lezl po zemi a zdrhal před našimi stíny. Teď se z něj vyklubal takhle agresivní tvor. Doufám že o něj někdo bude mít zájem - no uvidíme.

S těmi místy máte pravdu, mají tu dvě ale stejně se handrkují o to jedno nahoře. Jsou to komedianti. Takže pak ten slabší vždycky zabral jezírko a zůstával na větvích nad jeho hladinou. Jenže pak začal ten dominanntí vysílat signály i když byl ten slabší dole. Takže ten potom skákal prudce pořád do vody a zběsile se snažil dostat z terária. Teď jsou oddělení ale do budoucna to tak nechci. Snad seženu samici která bude skutečně samice , agresivního předám zkušenějším chovatelům s prostory pro chov a snad bude už vše ok.

Děkuji za rady...pokud se mu nos nezačne lepšit zajdu s ním k veterináři.

11.2.2012 10:13
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Psal jste, že máte jedno vyhřívací místo a jedno s UV kompaktem? Nebo se pletu? V tom případě samozřejmě oba chtějí to s vyhříváním nebo to nejvyšší...tady není divu...nevím, jak máte řešené tera, ale až tam bude i samice, můžete zkusit přihodit jedno vyhřívací místo...

11.2.2012 12:45
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
Psal jste, že máte jedno vyhřívací místo a jedno s UV kompaktem? Nebo se pletu? V tom případě samozřejmě oba chtějí to s vyhříváním nebo to nejvyšší...tady není divu...nevím, jak máte řešené tera, ale až tam bude i samice, můžete zkusit přihodit jedno vyhřívací místo...

Ano ale UV jsem dal zatím pryč a nahradím zářivkou nahoře v teráriu. Nyní jsou dvě vyhřívací místa , jedno výš a druhé níž. Ale i tak se samec dominantní rozhodl toho malého shazovat i z jeho vyhřívacího místa. Nyní jsme přidali samici a uvidíme. Zatím se s ní lépe sžívá ten dominantní tak uvidíme. POkud to situaci nevyřeší dám jednoho ze samců pryč.

11.2.2012 12:51
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Takže máte všechny 3 v jednom tera?? smajlíkTak to je ta úplně nejhorší varianta - druhý samec bude ve stresu jak z dominantního, tak z nového zvířete...ještě ta karanténa Vám také nic neříká... 2 vyhřívací místa pro 3 zvířata zase málo...
Nebo máte ještě jedno terárium a v něm tu samici a jen na sebe vidí?

11.2.2012 21:05
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
Takže máte všechny 3 v jednom tera?? smajlíkTak to je ta úplně nejhorší varianta - druhý samec bude ve stresu jak z dominantního, tak z nového zvířete...ještě ta karanténa Vám také nic neříká... 2 vyhřívací místa pro 3 zvířata zase málo...
Nebo máte ještě jedno terárium a v něm tu samici a jen na sebe vidí?

Agresivního samce jsem dal pryč a dal k sobě nemocného a samici, prosperují dobře. Nemocnému zmizel černý flek a opba spí spolu na větvích. Žádný problém. Když jsem zkusil vrátit agresivního samce zpátky oba pokousal a shodil z větví do vody - z toho důvodu ho dávám pryč natrvalo...tak teritoriální zvíře nechci. I byt mu byl zřejmě malý.

11.2.2012 21:06
mazadlo

XXX.XXX.117.73

mazadlo napsal(a):
Agresivního samce jsem dal pryč a dal k sobě nemocného a samici, prosperují dobře. Nemocnému zmizel černý flek a opba spí spolu na větvích. Žádný problém. Když jsem zkusil vrátit agresivního samce zpátky oba pokousal a shodil z větví do vody - z toho důvodu ho dávám pryč natrvalo...tak teritoriální zvíře nechci. I byt mu byl zřejmě malý.

Beru to tak že jsem měl smůlu na výběr zvířete...samec je skutečně agresivní moc.

11.2.2012 21:55
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Máte je spolu jeden den, to o prosperitě nevypovídá zhola nic. Jeden byl z nějakého důvodu slabší, samici máte nově - doufejme, že máte alespoň odchov a ne odchyt, protože jestli je jedno z nich faremní, tak možná za chvíli nebudete mít vůbec nic. Dávat k sobě zvířata hala bala jak Vás napadne je blbost, a teď se jen modlete, ať jsou obě zvířata zdravá. Zvlášť, když jedno nebylo v kondici už předtím. Dát je všechny tři do jednoho tera a zkoušet, co se bude dít byla taky ne moc chytrá věc. Ale máte svoji hlavu a druhé terárium by byla zřejmě příliš velká investice, tak jste ochoten to riskovat. Takže jen doufejte, že si pak nebudete muset nafackovat.

12.2.2012 09:31
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
Máte je spolu jeden den, to o prosperitě nevypovídá zhola nic. Jeden byl z nějakého důvodu slabší, samici máte nově - doufejme, že máte alespoň odchov a ne odchyt, protože jestli je jedno z nich faremní, tak možná za chvíli nebudete mít vůbec nic. Dávat k sobě zvířata hala bala jak Vás napadne je blbost, a teď se jen modlete, ať jsou obě zvířata zdravá. Zvlášť, když jedno nebylo v kondici už předtím. Dát je všechny tři do jednoho tera a zkoušet, co se bude dít byla taky ne moc chytrá věc. Ale máte svoji hlavu a druhé terárium by byla zřejmě příliš velká investice, tak jste ochoten to riskovat. Takže jen doufejte, že si pak nebudete muset nafackovat.

Mám svou hlavu to je fakt. Navíc to nevypadá že by to bylo tak jak říkáte.
Chápu karantény a jiné věci na druhou stranu v přírodě se zvířata také potkávají sami od sebe a nikdo je do karantény nedává apod. Některé techniky mi tak v chovatelství přijdou skutečně přehnané ale to je hold individuální názor.

12.2.2012 10:15
lacerta7

XXX.XXX.183.44

V přírodě mají zvířata teritoria několik desítek metrů, ne terárium o podstavě 1x0,8metru - v malém bazénku na malém prostoru a v malém teráriu se riziko rapidně zvedá a dochází k opakovaným infikacím - takže i z neškodného parazita se stává patogen. Nehledě na to, že v přírodě zvířata také hynou - v populacích zbývají jen jedinci odolní vůči lokálním virům a parazitům - do terária si klidně hodíte agamy z různých lokalit, takže nebudou odolné vůči tomu, co má ta druhá. V případě, že byly z chovu - už tu bylo mnoho případů nakažených kryptosporidiemi atd - a to se šíří právě proto, že jsou mezi chovateli prasata. Tím pádem není záruka ani u odchovových zvířat, pokud je nemáte z prověřeného zdroje. Krom toho - nevím, jak hluboce jste zkoumal etologii - ale agamy přijdou do kontaktu pouze v období páření - nenaráží na sebe každý den jako v teráriu, kde jsou ke kontaktu nuceny hlavně minimálním prostorem. Zrovna u kočinčin a jiných "vodních" druhů je riziko o to větší, že kálí do bazénu a pak se v tom všechny koupou, takže se šance přenosu násobí. O tom, že jsou tohle přehnané věci si povíme, až budete řešit nežeroucí vyhublá zvířata, případně léčbu parazitoz - ono dát zvíře do karantény a nechat udělat rozbor vyjde pořád levněji a pro zvíře lépe, než ho přelečovat. Mimo tohle všechno, ten slabý samec nevypadal zrovna dobře a stresované zvíře není tak odolné, takže si koledujete tak jak tak.

Pokud máte odchovová zvířata ze stejného zdroje, tak karanténa není nutná. Pokud víte, že je máte z čistých odchovů, tak taky není problém... Ale to mi moc nesedí - už jen kvůli věku nové agamy mi to připadá spíš jako nějaká farma, takže good luck. Na burze je velká část(možná si troufnu říct většina) kočinčin farma, import a když ne to, tak sice odchov, ale výkup různých chovatelů - takže pravděpodobnost, že máte obě odchov a čistý není až tak velká, jak by se mohlo zdát. Ono na tom něco bude, když se zdůrazňuje karanténa, ale očividně je jen jeden způsob, jak se naučit dodržovat některé zásadysmajlík Krom toho - z Vás nemám nějak zásadní pocit, že znáte původ svých agam natolik dobřesmajlík Ale snad budete mít štěstí a nenastanou další problémy

12.2.2012 11:08
mazadlo

XXX.XXX.117.73

lacerta7 napsal(a):
V přírodě mají zvířata teritoria několik desítek metrů, ne terárium o podstavě 1x0,8metru - v malém bazénku na malém prostoru a v malém teráriu se riziko rapidně zvedá a dochází k opakovaným infikacím - takže i z neškodného parazita se stává patogen. Nehledě na to, že v přírodě zvířata také hynou - v populacích zbývají jen jedinci odolní vůči lokálním virům a parazitům - do terária si klidně hodíte agamy z různých lokalit, takže nebudou odolné vůči tomu, co má ta druhá. V případě, že byly z chovu - už tu bylo mnoho případů nakažených kryptosporidiemi atd - a to se šíří právě proto, že jsou mezi chovateli prasata. Tím pádem není záruka ani u odchovových zvířat, pokud je nemáte z prověřeného zdroje. Krom toho - nevím, jak hluboce jste zkoumal etologii - ale agamy přijdou do kontaktu pouze v období páření - nenaráží na sebe každý den jako v teráriu, kde jsou ke kontaktu nuceny hlavně minimálním prostorem. Zrovna u kočinčin a jiných "vodních" druhů je riziko o to větší, že kálí do bazénu a pak se v tom všechny koupou, takže se šance přenosu násobí. O tom, že jsou tohle přehnané věci si povíme, až budete řešit nežeroucí vyhublá zvířata, případně léčbu parazitoz - ono dát zvíře do karantény a nechat udělat rozbor vyjde pořád levněji a pro zvíře lépe, než ho přelečovat. Mimo tohle všechno, ten slabý samec nevypadal zrovna dobře a stresované zvíře není tak odolné, takže si koledujete tak jak tak.

Pokud máte odchovová zvířata ze stejného zdroje, tak karanténa není nutná. Pokud víte, že je máte z čistých odchovů, tak taky není problém... Ale to mi moc nesedí - už jen kvůli věku nové agamy mi to připadá spíš jako nějaká farma, takže good luck. Na burze je velká část(možná si troufnu říct většina) kočinčin farma, import a když ne to, tak sice odchov, ale výkup různých chovatelů - takže pravděpodobnost, že máte obě odchov a čistý není až tak velká, jak by se mohlo zdát. Ono na tom něco bude, když se zdůrazňuje karanténa, ale očividně je jen jeden způsob, jak se naučit dodržovat některé zásadysmajlík Krom toho - z Vás nemám nějak zásadní pocit, že znáte původ svých agam natolik dobřesmajlík Ale snad budete mít štěstí a nenastanou další problémy

Já vám rozumím...zvíře vypadá lépe. Takže uvidím sám.

Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík