Dobrý den, sedím tak u pc, čumím jak se mi chameleonice nahřívá pod lampou, jak do ní čumí a napadlo mě, když mě se kazí oči od pc, nezkazí se jim zrak od těch žárovek? Přece jen je to síla a chamíci se vyhřívají docela dost. Máte s tím někdo zkušenost? A dá se to třeba řešit i jinak, alternativní vyhřívání třeba topným kamenem a střídat to?
Topný kabel pro chameleona - jak si to představujete? Chameleon je zvyklý přijímat teplo shora a kámen/kabel nevyhřeje terárium na teplotu, jakou chameleon potřebuje. Neudělá ani gradient a tak jak tak je chameleon heliofilní, tak by potřeboval umělé světlo...Taky by se těžko chodil vyhřívat na zem. Pokud nemá nějaké vadné osvětlení, mělo by to být v normě...
bez urážky, to co jste napsal je nesmysl. V přírodě, když se vyhřívá na slunci, tak do něj asi přímo nečumí. Zato pod žárovkou je tak 5, 10 cm a pořád do nich čumí.
To Lancerta: nemyslel jsem to tak, že bych to topným kamenem nahradil, ale střídal, abych snížil čas zapnutí té žárovky. No uvidím.
Chameleon je heliofilní zvíře, když mu budete zkracovat dobu osvětlení, bude tím jen trpět. Kámen ani kabel to nevytopí a víc bude vadit to šero a zhasínání žárovky. Takže bych to nedělala. Sice je blízko, ale zase to nemá sílu slunce a chameleon si vybere kam koukat, aby to nebylo nepříjemné.
Asi to není úplně ideál, ale zase s tím problémy nebývají a víc nemocných a špatných chámíků je právě ve špatně osvětlených terárkách. Ovlivnit to můžete kupováním kvalitnějších zářivek s lepším světelným spektrem. A i kdyby to škodilo, tak chameleoní život není tak dlouhý, aby to mělo až tak destruktivní vliv...