Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2012 22:54
kathie

XXX.XXX.245.91

Dobrý den, máme rok a půl starou želvičku, koupili jsme si ji před rokem. Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné aktualizovat fotky na krajském úřadě - nikdo nám o tom nic neřekl. Také jsem se někde dočetla, že je povinné želvu očipovat. Je tomu opravdu tak? A kdy se případně má nechat očipovat?
Děkuji za odpovědi, neradi bychom něco "zaspali"...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2012 00:01

Nikdo vám nemůže poradit,pokud neuvedete latinské jméno želvy! Kdo může tušit co máte za želvičku?Myslím,že bych si nejprve dotaz dobře promyslel a teprve potom bych se na cokoli ptal.Věta mám želvičku,je o ničem.Nezlobte se,ale já vám už nebudu odpovídat.:-(

15.4.2012 16:48
kathie

XXX.XXX.245.91

Pokud má moje želva CITES, tak je jasné, že je suchozemská... Jde o druh Testudo Graeca, pokud to na tom něco změní :-) a na vaše egoistické výlevy a narážky opravdu nejsem zvědavá, měla jsem konkrétní dotaz a byla bych vděčná, za konkrétní odpovědi... Děkuji

15.4.2012 17:51
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Tak za prvé, i některé vodní želvy mají cites ( i když z toho, že se jedná o vodní želvu, Vás tu podle způsobu zadání dotazu asi nikdo nepodezříval).
Ale hlavně - chcete něco vědět, tak položte konkrétní dotaz. To jste vlastně neudělala, protože jste uvedla, že máte "želvičku". Vzhledem k tomu, že se to liší podle druhu, to ke konkrétnosti mělo daleko. Takže když nechcete arogantní odpovědi, odpusťte si podobná zadání o "želvičkách".

Jinak vše potřebné najdete tady:
http://www.mzp.cz/cz/umluva_o_mezinarodnim_obchodu

15.4.2012 18:12
gerry

XXX.XXX.205.142

Nic si z toho nedělejte, je zde běžnou praxí poučovat o ničem a vyjadřování se k dotazům, kdy vlastně nedostanete odpověď, ale ještě nabydete dojmu, že se za svůj dotaz musíte omluvit.
90% přispěvatelů zde zaměňuje pojmy CITES a registrační povinnost, resp. nutnost mít ke zvířeti registrační list. Tato registrace je výmyslem českých úředníků, nikde jinde v Evropě ji nenajdete. Ke své želvě máte pravděpodobně dva papíry, jeden bílý (registrační list) a jeden žlutý (vyjímka ze zákazu obchodní činnosti). Na obou by měla být stejná fotka. Nutnost tuto fotku vyměnit (tj. aktualizovat registraci) máte tehdy, pokud by podoba želvy na fotografii již neodpovídala skutečnosti. Stačí to udělat jednou za pár let podle toho, jak rychle želva roste. Čipovat želvu nemusíte, pokud jsou na registračním listu a výjimce fotografie. Fotka je u such. želv dostatečným označením.

15.4.2012 18:50
kathie

XXX.XXX.245.91

Děkuji, i na krajském úřadě jsem se dočetla, že fotografie jsou vyhovující a že čipovat se má od 10-15 centimetrů, ale nikde nebylo, jestli je to čipování povinné... To jsem ráda, že to takhle stačí :) Děkuji a přeji hezký den :-)

15.4.2012 20:11

gerry napsal(a):
Nic si z toho nedělejte, je zde běžnou praxí poučovat o ničem a vyjadřování se k dotazům, kdy vlastně nedostanete odpověď, ale ještě nabydete dojmu, že se za svůj dotaz musíte omluvit.
90% přispěvatelů zde zaměňuje pojmy CITES a registrační povinnost, resp. nutnost mít ke zvířeti registrační list. Tato registrace je výmyslem českých úředníků, nikde jinde v Evropě ji nenajdete. Ke své želvě máte pravděpodobně dva papíry, jeden bílý (registrační list) a jeden žlutý (vyjímka ze zákazu obchodní činnosti). Na obou by měla být stejná fotka. Nutnost tuto fotku vyměnit (tj. aktualizovat registraci) máte tehdy, pokud by podoba želvy na fotografii již neodpovídala skutečnosti. Stačí to udělat jednou za pár let podle toho, jak rychle želva roste. Čipovat želvu nemusíte, pokud jsou na registračním listu a výjimce fotografie. Fotka je u such. želv dostatečným označením.

Zdravím, souhlasím s vámi a rád bych doplnil jednu věc. Slyšel jsem od víc lidí, co řešili tento rok výjimky na své odchovy na pražském magistrátu, že se chystá změna stran značení a to, že se bude vyžadovat čipování u Testud, Geochelone i jiných želv v Citesu dotčených registrací. Připadalo mi to jako hovadina, jenže se ukázalo, že pár lidí mělo potíže s vystavením výjimek na zvířata právě proto, že nebyla čipovaná. Přitom je to opravu hovadina, na prokázání, resp. nezaměnitelné označení bohatě postačuje kresba i morfologie plastronu, nemluvě o škodlivosti čipování (jak se už ostatně rozebíralo vícekrát a také neprošlo ani u hadů a jiných plazů z totožných důvodů). Čipovat želvu do inervovaného krku bez jistoty zapouzdření na totožném místě je o držku a jsem zvědav, kdo bude hradit úhyny z těchto důvodů či na následky téhle bezohlednosti (a to se bavíme o ceně tržní, chovatelsky je hodnota vzácnějších kusů pro populaci v chovech nevyčíslitelná). Čipovat by se prý měly želvy nad 9cm délky tuším plastronu, ale jistý si nejsem, ta zpráva mě nas*ala. Nechápu, proč jsme stále papežtější než papež, proč se hážou chovatelům klacky pod nohy a ohrožují vědomě odchovy i chovy, když je tu želv víc jak na Balkáně. Věřit tomu, že sem někdo bude vozit hermannky, graecy, marginaty, jak se občas na úřadech inerpretuje, když je cena želvičky u nás kolem 1500 za mládě a proti tomu riskovat pokutu jak prase, že někoho napadne si želvu dovézt, to napadne jen chorý mozek.

15.4.2012 21:36
kathie

XXX.XXX.245.91

Přesně proto jsem se ptala, do toho čipování se mi vůbec nechce. Mi by taky nebylo příjemné, kdyby mi někdo vrazil kus plechu do krku - navíc když s ním tak hýbou, musí jim to tam vadit. Nemluvě o tom, že by se to nepovedlo a nějak se jim tam vzpříčil... Ta kresba mi přijde taky naprosto průkazná. Opravdu nechápu některé "novely", ať už jde o škrty v rozpočtu nebo toto ztěžování chovů a tahání peněz z chovatelů... smajlík Každopádně děkuji za komentář...

15.4.2012 23:08

kathie napsal(a):
Přesně proto jsem se ptala, do toho čipování se mi vůbec nechce. Mi by taky nebylo příjemné, kdyby mi někdo vrazil kus plechu do krku - navíc když s ním tak hýbou, musí jim to tam vadit. Nemluvě o tom, že by se to nepovedlo a nějak se jim tam vzpříčil... Ta kresba mi přijde taky naprosto průkazná. Opravdu nechápu některé "novely", ať už jde o škrty v rozpočtu nebo toto ztěžování chovů a tahání peněz z chovatelů... smajlík Každopádně děkuji za komentář...

No ono jde o to, že vyjma velkých hospodářských zvířat a řekněme exotických zvířat o váze nad 70kg (to jsem dost ubral, obyčejně mají i zebry, pakoně, buvoli, nosorožci apod. více, stejně jako dobytek, prasata, atd. řádově stovky kg) kde se dá hovořit o nějaké letité zkušenosti s tím jsou prabídné zkušenosti i u psů. Je to poměrně časté téma diskusí, sám jsem si zkusil proč - po očipování dvou našich psů z levé strany krku, kde se obyčejně čipuje, se čip podkožím prodral na hrudník, odkud si ho pes vyškrábl (předtím byl hmatatelný lehce pod kůží). Znám i další případy ze svého okolí, kdy čip skončil v tlapě apod. Jde jednak o různé typy transpondérů (s kotvami, bez kotev, jak je libo), stejně tak pro různé a nedostatečně vyzkoušené typy chování u různých druhů zvířat díky jiné svalovině i pohybu. U plazů čipy nemají co dělat a to především z důvodu, že jejich vzhled, barva, tvary šupin, ale i sekundární zbytky poranění jako jsou jizvy, šrámy, vytržené a deformované šupiny jsou víc než dostatečným rozlišovacím znakem. Druhým aspektem je veterinární hledisko a myslím, že žádný zodpovědný veterinář nedoporučí čipování, pokud nechce dávat krk na špalek s následným spolupodílnictvím na způsobené škodě (ono když pokape stádečko pyxisek nebo radiat..). Už kdysi se hovořilo o tom, že u řady ještěrů je aplikace do podkoží spojena se změnou krevního obrazu. U želv přichází v úvahu čipování v přední části mezi krkem a přední nohou, což je silně inervované místo. Čip se chová jinak, nelze s garancí říct, že zapouzdření čipu jakožto cizího předmětu proběhne jak má (to nemám ze své hlavy, ale z praxe tří různých veterinárních lékařů, kde jsem to již taky v minulosti konzultoval s ohledem na potíže se psy), že čip zůstane tam kde má a neskončí jinde a nebude následně důvodem zdravotních obtíží, jež po čase mohou vyústit v úhyn(pochopitelně připsaný na úkor něčeho jiného). U zvířat, kde je fotka víc než průkazným materiálem se stejnou hodnověrností, jakým je otisk lidského prstu, je čipování naprosto zbytečným riskováním se zdravím a kondicí zvířete a prokazuje pouze obchodní záměr a ignoraci k ceně jeho života. A to nemluvím o tom, jakou cenu může mít ztráta jakéhokoliv kusu pro populaci zvířat obecně, ať jde o varana, nebo želvu.
K těm novelám - naprostá pravda, jen na tahání peněz a nasírání zodpovědných chovatelů. Viz zkrácení doby, po níž platí výjimka z obchodní činnosti (dříve platná na rok, nyní na půl roku, ale za ty samé prachy!!!). O byrokracii s tím související nemluvě. Hlavně, že to mají v rukou lidé, kteří tomu rozumí. Pochopitelně v uvozovkáchsmajlík.
V neposlední řadě pro mě mají moje zvířata cenu jakožto členové rodiny a rukojmí kvůli nějakému idiotu, co ani netuší, co želva potřebuje, jelikož jí nikdy nechoval a zná ji jen z papíru, z nich dělat nehodlám.
Ps:ve finále je čipování daleko neprůkaznější než fotografie, jelikož jak dokázali již v zahraničí, není problém z mrtvého kusu čip vyjmout a použít u dalšího

16.4.2012 11:06
wufeng

XXX.XXX.26.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím, souhlasím s vámi a rád bych doplnil jednu věc. Slyšel jsem od víc lidí, co řešili tento rok výjimky na své odchovy na pražském magistrátu, že se chystá změna stran značení a to, že se bude vyžadovat čipování u Testud, Geochelone i jiných želv v Citesu dotčených registrací. Připadalo mi to jako hovadina, jenže se ukázalo, že pár lidí mělo potíže s vystavením výjimek na zvířata právě proto, že nebyla čipovaná. Přitom je to opravu hovadina, na prokázání, resp. nezaměnitelné označení bohatě postačuje kresba i morfologie plastronu, nemluvě o škodlivosti čipování (jak se už ostatně rozebíralo vícekrát a také neprošlo ani u hadů a jiných plazů z totožných důvodů). Čipovat želvu do inervovaného krku bez jistoty zapouzdření na totožném místě je o držku a jsem zvědav, kdo bude hradit úhyny z těchto důvodů či na následky téhle bezohlednosti (a to se bavíme o ceně tržní, chovatelsky je hodnota vzácnějších kusů pro populaci v chovech nevyčíslitelná). Čipovat by se prý měly želvy nad 9cm délky tuším plastronu, ale jistý si nejsem, ta zpráva mě nas*ala. Nechápu, proč jsme stále papežtější než papež, proč se hážou chovatelům klacky pod nohy a ohrožují vědomě odchovy i chovy, když je tu želv víc jak na Balkáně. Věřit tomu, že sem někdo bude vozit hermannky, graecy, marginaty, jak se občas na úřadech inerpretuje, když je cena želvičky u nás kolem 1500 za mládě a proti tomu riskovat pokutu jak prase, že někoho napadne si želvu dovézt, to napadne jen chorý mozek.

Bohužel to tak vypadá, že od 9 cm délky by měly mít čip, jinak nebude vyjímka. Údajně existuje také nějaký nový čip, který je menší než dříve. Dá se to snad jedině vyřešit potvrzením od veterináře, které bude říkat, že takhle malá želva se čipovat nedá a pak bude stačit foto jako dosud.

Jinak bych požádal chytráky jako hadilov a lacerta7, že když nevědí nic k tématu tak ať mlčí a nebuzerují méně zkušené. Jestli potřebujete aby se otázky pokládaly podle šablony, nebo na to byl formulář kterej by vám vyhovoval, budiž, ale my ostatní jsme schopní si domyslet, co zadavatel míní.

16.4.2012 21:46
kathie

XXX.XXX.245.91

Děkuji za zastání a všechny odpovědi. Už nám odpověděli i z krajského úřadu v Ostravě, tak to jsem dám, kdyby náhodou někdo řešil něco podobného :-)

podle § 23c zákona č. 100/2004 Sb., o obchodování s ohroženými druhy je vlastník povinnen označit exemplář nezaměnitelně - v případě želv mikročipem. Mikročip lze aplikovat od velikosti plastronu 10 - 15 cm. Označení fotografiemi je možné, pouze pokud doložíte, že nezaměnitelné označení mikročipem je neproveditelné vzhledem k fyzickým vlastnostem nebo vzhledem k přirozenému chování, které je pro tento druh typické např. potvrzením veterináře. Želva by měla být podle fotografie jednoznačně identifikovatelná. Pokud již želvu nelze podle fotografie poznat, měla by se provést aktualizace. Obvykle se provádí alespoň 1x ročně do doby, než lze aplikovat mikročip.

Jak to tak vypadá, asi je to očipování nevyhnutelné... Tak aspoň doufám, že nejen mě, ale i ostatním chovatelům, to přinese více užitku než škody...

16.4.2012 22:57

kathie napsal(a):
Děkuji za zastání a všechny odpovědi. Už nám odpověděli i z krajského úřadu v Ostravě, tak to jsem dám, kdyby náhodou někdo řešil něco podobného :-)

podle § 23c zákona č. 100/2004 Sb., o obchodování s ohroženými druhy je vlastník povinnen označit exemplář nezaměnitelně - v případě želv mikročipem. Mikročip lze aplikovat od velikosti plastronu 10 - 15 cm. Označení fotografiemi je možné, pouze pokud doložíte, že nezaměnitelné označení mikročipem je neproveditelné vzhledem k fyzickým vlastnostem nebo vzhledem k přirozenému chování, které je pro tento druh typické např. potvrzením veterináře. Želva by měla být podle fotografie jednoznačně identifikovatelná. Pokud již želvu nelze podle fotografie poznat, měla by se provést aktualizace. Obvykle se provádí alespoň 1x ročně do doby, než lze aplikovat mikročip.

Jak to tak vypadá, asi je to očipování nevyhnutelné... Tak aspoň doufám, že nejen mě, ale i ostatním chovatelům, to přinese více užitku než škody...

Velikost plastronu 10-15cm je velikost jednak dost rozporuplná a druhak i nedosažitelná pro určité typy želv, jež sem spadají. Nevidím také důvod, proč bych já měl dokládat, že nezaměnitelné označení je neproveditelné vzhledem k fyzickým vlastnostem nebo k přirozenému chování. Toto mělo být zohledněno již při tvorbě tohoto zákona, jelikož si jej lze vyložit i bez veterináře tak, že je uvedené označení nevhodné či neproveditelné proto, že zdravá želva při čipování zatáhne jak hlavu, tak přední končetiny (místo, kam se želvy čipují bylo popsáno výše), tudíž očipování samo je spojeno s neúměrným stresem a může být i důvodem poranění želvy (natažení či natržení svalu, při snaze překonat tlak, kdy želva tlačí směrem dovnitř a my ven, poškození nervů atp.). Souhlasím s výše uvedenými příspěvky, že fotografie musí bohatě postačovat a i kdyby se v prvních dvou letech želvy měla předkládat fotografie co půl roku (pochopitelně fotografie ostrá, kvalitní, což v dnešní době není problém), je to rozhodně daleko více určující pro identifikaci i zdraví zvířete než čipování samo, které není ani stoprocentně a popravdě identifikujícím označením, ani šetrným vůči zvířeti. A jak bylo psáno nahoře, pokud toto zákon chovatele nutí, pak by ta měla být taktéž klauzule o tom, kdo bude poškozeným udělovat náhrady po úhynu konkrétních zvířat v plné výši. Jestliže si za své peníze pořídím zvíře, jež následně uhyne vlivem špatně provedeného zákroku (málokterý veterinář vůbec rozumí plazům, natož aby se jim dalo svěřit čipování terarijních zvířat - zejména pokud by bylo skutečností, že jsou k dispozici nové typy čipů, on i u psů byl kdysi problém, že se tu čipovalo jinými transpondery, než bylo zvykem v Evropě, zda se to změnilo netuším), nebo jen použití vadného transpondéru, díky němuž ze mě může být následně pašerák tahaný po soudech s pokutami, vzdor tomu, že želvě v těle putuje cizí tělísko, jen ho jaksi nelze čtečkou přečíst, pak by mělo být jasně dáno, že toto vzniklo z důvodu splnění zákonné povinnosti. Čipovat běžné druhy želv, jichž je v chovech více než v přírodě (výše uvedené T.hermanni, T.graeca, T.marginata) a to právě díky chovatelům, ne pašerákům, je opravdu vrcholem aplikace byrokracie místo zohlednění lidského přístupu a prokázání skutečného účelu, za nímž CITES a registrace byla původně zřízena - tedy ochrana zvířat, kam rozhodně patří ohleduplné zacházení s každým jedincem, jakoby byl poslední.. Jednou to totiž tak být může. Už to, že se z reprodukce vyjímají zvířata, jež nemají jasný původ jelikož neprošli amnestií, chovatel žije v povodňové oblasti a přišel o vše, včetně registráku, nebo byl jen flink a papíry mu sežral křeček, tudíž zvíře je nyní "anonymous" značí svoje. Místo snahy toto nějak řešit, aby dotyční lidé ničili snůšky z obav, že zvířata stvoří nedejbože želvičky bez PP a budou se tak vystavovat postihu, místo toho, aby jsme byli rádi, že se opět povedlo úspěšně rozmnožit daný druh a posunout ho o něco dále od pomyslné hranice vyhubení. To, že ještě dnes žijí v přírodě hermannky neznamená, že to tak bude i za padesát let.

16.4.2012 23:08
kathie

XXX.XXX.245.91

Bohužel s tím vším souhlasím. Také mi to přijde postavené na hlavu a pokud bude způsob, jakým tohle budu moct obejít, tak to 100% udělám... Je to už člen rodiny a rozhodně o ni nechci přijít... Na neštěstí, ačkoli s tím nesouhlasíme, nejspíš s tím nic neuděláme... Na úřadě za to nemůžou a nějaká organizace na ochranu zvířat zas myslím nemá dostatečnou páku... A to upřímně lituji velkochovatelů...

6.7.2012 18:22

wufeng napsal(a):
Bohužel to tak vypadá, že od 9 cm délky by měly mít čip, jinak nebude vyjímka. Údajně existuje také nějaký nový čip, který je menší než dříve. Dá se to snad jedině vyřešit potvrzením od veterináře, které bude říkat, že takhle malá želva se čipovat nedá a pak bude stačit foto jako dosud.

Jinak bych požádal chytráky jako hadilov a lacerta7, že když nevědí nic k tématu tak ať mlčí a nebuzerují méně zkušené. Jestli potřebujete aby se otázky pokládaly podle šablony, nebo na to byl formulář kterej by vám vyhovoval, budiž, ale my ostatní jsme schopní si domyslet, co zadavatel míní.

Chovám želvičku,potřebuji CITES? smajlík

6.7.2012 18:36

Myslím,že je zcela normální uvést druh,který chovám a to nemusím být chytrák.

6.7.2012 19:27
raddei

XXX.XXX.149.169

Myslím že kdyby tazatelka napsala jak je to s CITESEM u grecky bylo by to jednoduší.
Co mi napíšete na mám užovku jaký terárko mám pořešit.
V celku chápu že dost lidí nemá nervy na takle položené otázky a vytáčíjeto vždyt je to tady pořád.A hlavně to jsou většinou ti kteří mají co říct.

Přidejte reakci

Přidat smajlík