Ahoj, chtěl bych se s vámi podělit o mou zkušenost z chovu chameleónů jemenských. Hlavně z toho důvodu, že když jsme si je před půl rokem pořizoval, zazněli zde na diskuzi názory, že chameleon musí být jen v terárku a jen s konstantní teplotou a UVB lampou.
V teráriu jsem je měl asi týden. Přišlo mi to jako děsné trápení, hlavně když jsem zjistil, že podmínky jejich přirozeného biotopu jsou velmi lehce splnitelné v obyčejném panelákovém bytě. Prostor k žití, přiměřená vlhkost, denní teploty kolem 30 C, noční kolem 20. Tak jsem na pracovní stůl za okno, které je obrácené k západu vyskládal několik květináčů s rostlinami. Zároveň jsem zajistil dva slunící body obyčejnou 40 W žárovkou (mám samce a samičku, takže pro každého jeden). Ty využívám v chladnějších dnech, teď v létě skoro vůbec. Kytky pravidelně kropím, někdy i dvakrát, třikrát za den. Dokonce jsem si vysadil do truhlíku bylinky (bazalku, oregáno, koriandr) na které mě začali chamíci chodit. Asi jim pomáhají při trávení, protože jiné rostliny neožírají.
Chameleony krmím cvrčky, sem tam, tak jednou týdně vyválím cvrčka v Reprivetu. Když je krásně, mám celý den otevřená okna a chamící se opalují na slunku. K životu mají dostatek prostoru, který není ohraničený, nikam neutíkají, nechají se hladit, netváří se vůbec stresovaně. A krásně rostou. Osobně si myslím, že mají nejlepší podmínky k spokojenému životu a terárko bude dál prázdné.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Ahoj, měla jsem to podobně... Ještě, když jsem bydlela v půdní vestavbě, pořídila jsem si ve Sklorexu obrovské, nádherné, rohové terárium na samce chameleona. Od terárka, ke střešnímu oknu to byly cca 2m a vždy dopoledne, jak slunce dosáhlo úrovně tohoto okna, se mohl chameleon zbláznit, jak se snažil dostat ven. Vydržel se kroutit a vzpouzet u dvířek klidně i 2 hodiny. Když jsem mu poprvé otevřela, vyběhl z terárka po nábytku, až k oknu, vylezl na palmu a spokojeně se nahříval. Když jsme se, po pár dnech ujistili, že se rituál dennodenně opakuje a chameleon se zdržuje jen v tomto prostoru, připevnili jsme na pevno ke trámu kroucenou větev (liánu) , která dosahovala od terárka, až k tomuto střešnímu oknu. Okolí jsem obskládala vrostlýma palmama, fíkusy apd., takže i na pohled to vypadalo fajn. Vypozorovala jsem, že vyměšovat chodí vždy jen na jedno místo a to, až na konec větve, tzn. co nejdál, od svého teritoria , tam jsem rozložila noviny, které jsem každý den vyměňovala.
Do terárka se vůbec nevracel, takže to ve finále dopadlo tak, že jsem přikoupila 2 dospívající samice, ty tam ubytovala a časem se dočkala i několika snůšek, po 40-50 ks malých chameleonků.
Já takto měla leguána, ale dospělce. Měl svou polici, která byla taktéž v blízkosti okna, podél zdí byli natažené linány s různě širokými větvemi a různě kroucené. Legouš byl v naprosté pohodě, jen jsme později řešili problém, výkalů, ale dalo se to vydržet bohužel nechodil na jedno místo, takže se uklízelo každou chvíly na jiném místě
Jednou tydne se mi vitaminy zdaji hodne malo, pokud si nechovate vlastni cvrcky, ktere nijak extra nedokrmujete (ruznoroda cerstva zelenina, ovoce, kvalitni granule, vitaminy...), tak by to chtelo obalovat 3-4x tydne urcite, plus bych k tomu alespon jednou tydne dodala cisty vapnik.
A jeste poznamka pod carou-pokud maji k sobe oba dva volny pristup, mohlo by se stat, ze se spari v moc mladem veku, kdy samice jeste nebude dostatecne pripravena. Pak se muze stat, ze kvuli stresu (nemuze se kam schovat, proste terarium je terarium a at si rika kdo chce co chce) a nevhodneho mista se nevyklade, zadrzi snusku a zemre. Cimz nechci malovat certa na zed, jen upozirnuji.
Kazdopadne, nas samec si taky rad lozi po kytkach v obyvaku a vyhriva se na zaclone, takze proti vychazkam nic nemam...ale na noc a krmeni jde vzdycky domu.