Mám ročního chameleona a zjistila jsem u něj nedostatek vápníku. Hmyz obaluji ve vitamínech od exo terra, konkrétně v multi vitamin a calcium. Po včerejších diskuzích s chovatelkou ze Super Zoo mi bylo řečeno, že musím svítit UVB světlem. Svítím tedy jak UVB tak i výhřevnou, kontroluji teplotu a vlhkost vzduchu. Přijde i to ale málo. Jsou i nějaké přípravky pro rychlejší doplnění vápníku? Moc děkuji
Tak začněte nejdřív popisem podmínek - velikost terárka, větrání, teploty, rosení atd. A nebylo by od věci popsat, jak víte, že má problém s vápníkem a jak se to projevuje.
Aby se správně ukládal vápník, tak potřebuje i D3. Proto potřebuje i UVB kompakt. Jaký kompakt máte a jak blízko se k němu chameleon dostane? Jak starý je ten kompakt?
Zmíněné vitamíny neznám, ale našla jsem obsah i D3, takže - za mě bych je zahodila a pořídila si ověřenou kombinaci - Roboran/NutriMix a k tomu mletej vápenec/ Biomin. Třeba nejsou ty vitamíny špatné, ale většinou je používají spíš ti, co mají v tomhle problémy, takže těžko říct. Ten Biomin H (k zakoupení v lékárně) je na to dobrej, dá se v případě nouze i rozpustit ve vodě. To jak nejlíp dodat vápník se dá řešit až popíšete jeho stav. Takhle těžko říct. Pokud máte jen dojem, že bylo něco zanedbáno, tak stačí kompakt a dodávání vápníku. Pokud už se to nějak projevuje, tak podle toho se pak dá rozhodnout co a jak. Případně přiložte fotku chameleona a terárka, tak nejrychleji zjistíme, jestli to má ještě smysl.
Dobrý den, dokud je venku ještě krásně teplo a svítí slunce, nechtě chameleona venku, ať se nahřeje na sluníčku. Vitamín D se tvoří díky působení slunečního záření na pokožku. Pak vám stačí jakékoliv lepší vitamíny. Pokud by se stav nezlepšoval, je potřeba se také zamyslet nad tím, jestli u chamíka nedošlo k nějakému poškození jater, třeba pro parazity. Nefunkčnost jater také ovlivňuje ukládání vitamínu. Každopádně co nejdéle je to možné nechat chameleona na normálním, přirozeném světle. Ať se opaluje.
Terárium 50x55x75 (vepředu zkosené - viz foto), větrání v rohu nahoře a podél dvířek, teplota nahoře až 33°C (spíše 30), dole 26°C, rosím 2X denně (vlhkost 50-70%). Tím UVB kompaktem myslíte tu žárovku? UVB 13W od ExoTerra. Může se k ní dostat až úplně blízko (to asi nebude správně, že :(?) Jinak na ven na slunce ho samozřejmě beru :).
Příznaky: Špatná pohyblivost, když ho položím na zem, tak při chůzi se mu podlamují nohy, je slabý. Občas je hodně neohrabaný na větvích, sklouzne ale přímo nespadne. Koupila jsem si příručku ( http://www.knihy.cz/fotocache/bigorig/http--d----l----l--img.pemic.cz--l--sortimg--l--009--l--7--l--7--l--0097754-23.jpg ) a jsou tam popsány přesně tyto příznaky, tudíž jsem soudila podle toho. Hlavně jsme do nedávna tou UVB vůbec nesvítili :( (Protože nám, zřejmě chytrá paní, řekla, že mu stačí pouze ta výhřevná)
Děkuji za radu s vitamíny, hned vyměním.
No, Vy máte ideální podmínky na zabití chameleona. Větrání žádný...vodopád... rosení... Toho ani nejlepší vitamíny na světě nezachání.
1. Větrání má být přes celý strop a část přední strany... možné modifikace, ale minimálně většina stropu a pruh někde jinde. Tohle nevětrá...
2. Vodopád vemte a zahoďte, ten u chameleona nemá vůbec co dělat. Zvlášť v takhle blbě větraným terárku.
3. Rosit ne tak často - spíš obden a míň. Opět v takhle blbě větraným terárku katastrofa.
4. Ke kompaktu by se měl dostat tak na 10-15 cm, tak aby se nepopálil... Byla by asi lepší 26W, ale dá se i tak, když ho berete na slunce...
Vitamíny už jsem psala - třeba by fungovalo i to, ale ověřená a mnohem levnější kombinace obyč vitamínů pro nosnice a k tomu biomin... s tím, že vápník dávat denně.
To větrání je základ, bez toho se nehnete...
Zdravím, pokud bych mohl něco k tématu podotknout, tak, jak píše lacerta, jemeňák nežije v pralese, ale spíše v polopoušti, takže určitě vyndat vodopád a rosit tak obden. Můj názor na UVB je, že není nezbytně nutné (možná pro některé pouštní druhy ano), stejně musíte ten zdroj po 12 měsících měnit za nový, protože již UVB nevydává a to asi málo kdo dělá, protože je to drahé. Je však třeba dostatenčná saturace vitamínem D3, který je uváďěn na téměř všech vitamínech, ale většinou je ho velmi málo. Jako jediný přípravek s vysokým obsahem D3 dostupný u nás jsem našel Repashy supercal HyD. Netvrdím, že to je jediná správná cesta, ale jsem přesvědčen, že to je kvalitní alternativa k UVB záření a ve větším objemu chovaných zvířat nesrovnatelně levnější.
Ve vodopádu voda není, stojí tam jen tak už půl roku. (dříve tam voda byla, ale je s tím příliš mnoho práce, tudíž vodopádek zůstal jen jako dekorace) Většinou jsou ta dvířka na půl otevřená, zavírám je úplně jen na noc, tudíž by to větrat mělo. Každopádně se je stejně chystám předělat. Vršek tedy odlepím sklo a nahradím pletivem. Jednu polovinu dvířek nechám skleněnou a druhou dám také pletivo.
Vím, že je chameleon pouštní zvíře. Rosila jsem ho obden jen ráno a špatně se svléká, zaschly mu šupiny (už jsem zde problém dříve řešila). Teď jsem začala rosit 2x denně (to mi poradili) a čekám, jak svlékání dopadne. Takže vlastně paradox.
Jinak ten kompakt je starý max 2 měsíce a vím, že se po roce má měnit :)
To není moc řešení, otvírat dvířka...ale hlavně, že se na větrání pracuje... To špatné svlékání může být právě nedostatkem D3. Neznám to výše doporučované, ale nesouhlasím s tím, že je to jediný přípravek. Když jsem chovala jemeny, tak jsem používala Reptivite a šlo to i bez kompaktu.Eventuelně se dá použít Hydrovit, ale s tím opatrně. Smýkaný a dobře krmený hmyz udělá svoje...
Je nějak doporučeno míchání těch vitamínů? Setkala jsem se s Biomin H : Roboran : Nutrimix v poměru 1,5 : 1 :1. Také bych potřebovala poradit s vitaminováním, které se dělá tak 1 měsíčně. Paní v Super Zoo říkala, že používá nějaké kapky a bohužel si nepamatuji, jak se jmenovaly. Prý stačí 2 kapičky jednou za měsíc a přesně zaznamenávat do kalendáře.
A ještě pro informaci bych ráda věděla: Chamíkovi je přibližně rok a dva/tři měsíce. Váží 330g. Je to optimální nebo málo? Moc děkuji
To mluvila asi o Hydrovitu, ale jsou asi i jiné. Osobně mám zkušenost s Hydrovitem - je důležité dát k tomu dost vápníku, aby nedošlo k předávkování. Dávám to jednou měsíčně do vody, ale lze dát i podle váhy zvířete kapku přímo do tlamy. Ale ten kompakt je bezpečnější řešení. Buď dávat rozpočtené podle návodu, raději míň než víc.
Vitamíny nemíchám v poměru, dělám to náhodně, ale stačí si říct, že třeba vápník budete dávat 4x a vitamíny 3x...Osobně to střídám - Roboran, NutriMix a Reptivite a k tomu Biomin a mletej vápenec. Ale byla doba, kdy jsem používala jen Reptivite a biomin a šlo to taky. Důležitý je dávat čistej vápník, vitamíny a nějak dodávat D3, aby se vápník dobře ukládal... Jestli to bude v poměru 1:1 nebo 1,5:1 už je podle mě vedlejší.
Ahoj předně prosím nemíchat ty vitaníny většinou začátečník nadělá větší paseku než užitek.Pokud chceš dobrý musíš ale připlatit= NEKTON-REPpoužívám i u importů funguje skvěle,jinak celkem postačí Roboran=cena oproti tzv." spešl"supr a účinek také!Jak ovšem je zde napsáno k správné aktivaci (přeměně)provitaminu na vitamin je potřeba UV záření(cca.230-320 nm).To zaručí poze dobrá lampa,kompakt atd.př.Lucky Reptile Compakt UV Sun 11 W-20 W.S tím zářením (vzdálenost) neměj strach páč ještěři mají dobrou vlastnos a to,že si vezmnou kolik potřebují
to platí ovšem pouze u těch kvalitních!!
? na míchání vitamínů není nic moc špatnýho, těžko se na tom dá něco zkazit - pokud do toho nepoužije nějaký D3 kapky.
S "kvalitou" tohohle kompaktu nesouhlasím. Už mám třetí a ani jeden nevydržel déle jak dva měsíce (mám třetí na reklamaci) z toho jednou se mi na něm propálila díra, takže po 4. reklamovat nejdu a už mi nesmí přes práh. Možná jsem natrefila na nějakou vadnou sérii A tuhle zkušenost asi nemám jen já. S nenáviděným reptiglem jsem takový problémy nikdy neměla a ani žádný jiný.
lacerta7
napsal(a):
? na míchání vitamínů není nic moc špatnýho, těžko se na tom dá něco zkazit - pokud do toho nepoužije nějaký D3 kapky.
S "kvalitou" tohohle kompaktu nesouhlasím. Už mám třetí a ani jeden nevydržel déle jak dva měsíce (mám třetí na reklamaci) z toho jednou se mi na něm propálila díra, takže po 4. reklamovat nejdu a už mi nesmí přes práh. Možná jsem natrefila na nějakou vadnou sérii A tuhle zkušenost asi nemám jen já. S nenáviděným reptiglem jsem takový problémy nikdy neměla a ani žádný jiný.
Hoj lacerta nehodlám ba ani nechci se dohadovat o vhodnosti míchání vitamínů to jsem uvedl k tomuto konkrétnímu případu.Jasně není na tom nic špatného míchat
sám též používám ale: to se můžem dohadovat pokud to již nějaký pátek děláme a známe co pro to či ono je nejlepší
.Ale opravdu se domnívám ,že pro začátečníka je to nevhodné řešení viz.mnoho debat na různých forech.K tomu kompaktu používám pouze u baby a to cca .prvních 7_10 dní pak jdou pod výbojky. Mám zde jeden 11 W zhruba 900-1100 h samotného mně zajímá jak na tom je,pokusím se domluvit a zašlu ho na změření.Jinak mně fakt drží.Přešel jsem na ně i dík problémům jiných výrobců.
Já se nehádám :-D Jen mě to zajímalo - mám vypozorováno, že většinou zapomínaj lidi na vápník a pak mají problémy. Nebo používají právě nějakou "kompletní" směs, která se tak jenom tváří. Ale když už maj zástupce každý složky, tak to dělávaj dobře...
No, tak mně jedinej nefunguje... asi špatná karma :-D Chtěla jsem přilepšit a nakonec se ho bojím dát přímo do terárka. Třeba bude jinak dobrej, ale nebaví mě ho každou chvíli reklamovat
lacerta7
napsal(a):
To není moc řešení, otvírat dvířka...ale hlavně, že se na větrání pracuje... To špatné svlékání může být právě nedostatkem D3. Neznám to výše doporučované, ale nesouhlasím s tím, že je to jediný přípravek. Když jsem chovala jemeny, tak jsem používala Reptivite a šlo to i bez kompaktu.Eventuelně se dá použít Hydrovit, ale s tím opatrně. Smýkaný a dobře krmený hmyz udělá svoje...
Reptivite také obsahuje D3, stejně jako mnoho jiných přípravků, ale obsah D3 je 10x nižší než u toho co jsem jmenoval, proto jsem psal, že je jediný s takto vysokým obsahem D3. Je pravda, že dobře vykrmený nebo smýkaný hmyz je pro zvířata to nejlepší.
Dobře, takže v tom mám totální binec. Koupím tedy Nutrimix, Roboran a Biomin H. Jeden den obalim hmyz v Nutrimixu, druhej den v Roboranu a třetí v Biominu? A takhle to budu pořád střídat. Nebo 2x týdně v jednom, pak v druhém a 3x v Biominu?? A nedohadujte se tu. Zaprvé mi to nepomůže a za druhé ve finále máte oba svoji pravdu za kterou si budete nadále stát.Samozřejmě jsem vám za vaše řady moc vděčná! Díky nim se chamik může uzdravit. Ale prosím bez urážky spíše rozumím lacertě.
Chodím na kobylky, občas se mi podaří chytit nějakou můru, někdy sám uloví mouchu nebo pavouka, takže to by mu taky nemělo chybět.
Větrání nahoře hotovo. Ještě přijde 6cm proužek pletiva pod dvířka. A doplní se větve do nového prostoru.
končím tuto diskusi, nemusím si tu povídat sama se sebou, když to nikoho nezajímá. Na burze mi bylo všechno řečeno, tak už snad chamík bude v pořádku. Terárko má krásné, větrá, vlhkost 55%, teplota nahoře 30, dole 23. Vitamíny koupené roboran a biomin H. Přikládám foto, kdyby se "náhodou" někdo chtěl podívat a něco opět zkritizovat