Dobrý den všem,
dneska jsem hledala na internetu informace o chovů ještěrů (v budoucnu plánujeme o pořízení) a narazila jsem na Molocha. Je to úžasné zvíře, bohužel jsem se dočetla, že je velmi vzácný. Chci se tedy zeptat, chová se v čr vůbec? A dá se případně někde koupit? (je mi jasné, že není pro začátečníky, jen ze zvědavosti )
Děkuji za odpovědi a přeji krásný den,
Kathie
Uživatel s deaktivovaným účtem
lupus4
napsal(a):
mno, nevím děvče, jako australský zvířátko co potřebuje víc jak 2 000 mravenců denně ...a to neraději ještě spec. rodu,
pochybuju,že ho někde někdo udržel delší čas, notabene rozmnožil a zda se vůbec někde mimo Austrálii chová
ale třeba se pletu
Ahoj 1,0 8let 3měsíce 14 dní. 0,1 5 let 9 měsíců 9 dní,ale pěkně popořadě=dostal jsem se k nim zcela náhodně a to před mnoha mnoha léty rok.1987 přivezeni jako present pro tehdejšího mocipána ale člověk který je mněl předat usoudil,že to je kra... ,že budou během 14 dní v popelnici tak je tzv.zašil a přivezl je do egzilu ke mně s nima jsem dostal A4 engl.psanou jako manuál.Odchov to bude fak asi oříšek ale doba již pokročila takže se asi také pletu.Během těch cca 6 let co žila holka nic =je třeba zřejmě delší čas na zkoušení-já zkoušel téměř vše -oddělené tera,teploty,atd a prd ani náznak.Jinak 0,1 pošla zřejmě na vnitřní parazity provedena pitva(odborníci se neshodli)paraziti=Parapharyngodon+tenkrát nový druh tasemnice-Oochoristica piankai.
kathie
napsal(a):
Vím, že je to velmi náročné zvíře, proto mě překvapilo, že na některých stránkách se píše, že se chová i v čr. Osobně si jeho chov a případný odchov nedokážu ani představit...
Děkuji za komentáře
Kathie
Ahoj Kathie je celkem náročný ale supr žádnej vyplašenec,fofrník atd.než někam dojde tak čovek dumá esli cestou nepadne.K tomu chovu základ je ho přeštelovat na tzv.normál.Zvláštní nároky na světlo+teplo(2×do roka potřebují klídek=1=horko funguje ale ještě pomaleji než normálně-2chlad relativní)tak,že normál fungují jen omezenou dobu-to vše ovšem za ideál.podmínek.Mravenci to je otázka sama pro sebe než jsem to vychytal tak jsem mněl rozvod na krku šlo to do té doby než žena začla třepat mravence dětem z oblečení.To je tak oni každého fakt nevezmnou je třeba několik druhů,ativně je neloví jen je sebere cestou na záchod či na procházce
.Stojí čumí jak lezou a sbírá.Dále hrozně rádi hrabou nory no a to je další problém -substrát-bez prachu ne tvrdý ne měký zkrátka akorát vrstva cca 20 cm.Je toho ještě celkem dost ale UVÁDÍM PRO PŘEDSTAVU na tvůj dotaz jako př.Jinak v roce.2001-2002 Austrálie vyhlásila monatorium tzn.nesmí se ani chytat pro výzkum,musejí se zkoumat pouze ve volné přírodě(většinou se to dělá tak že kolem nory se po snůšce natáhne drobné pletivo jako ochrana před predátory)a pak tam dochází či dokonce sedí a čekají a čekají.
Dík k tomu krmení=Jak jsem již psal většinou stojí a čučí takže jen to co se hýbe (většinou).To je také ta časová náročnost nachytat a nezničit zdroj.Jinak krmeni byli většinou právě jen mravenci protože na to mají uzpůsoben trávicí trakt.Tak to stálo v tom manuálu co jsem k nim dostal tak jsem se snažil ho dodržovat.Normálně ale společně s mravenci zblajznou i písek.lupen atd.což je mimo jiné i problém substrátu(žádné ostré,velké atd.kusy).Jinak se nechají ošálet(občas)do přepravky se dají mikro cvrček nejlépe stepní,nemá takový fofr při krmení+kukly+larvy mravenců,ponechají se tam určitou dobu(nutno odzkoušet).Pokud by se krmili náhradní potravou páč na to nejsou stavěni HROZÍ PŘETUČNĚNÍ a tím pádem kolaps a konec!!(ovšem za podmínek že ji budou ochotně brát).Zrovna tak Nedoporučuji kys.mravenčí to je cesta do pekel!!!Další problem můj postřeh téměř vůbec nepili třeba narosit(odstátá voda)po narosení když se na ně stříklo se tak nějak zkroutí a tu vodu olízne.Jinak s tím krmením(množství) pokud mají podmínky tak nějak jako ve volné přírodě si užívají 2×ročně přestávku a toho moc nevezmou sklenici mravenců brali jen cca.od června do září.