Jane81
XXX.XXX.79.48
Dobrý den
Mám už devátým dnem varana stepního starého půl roku. Rozměry teraria : délka 90cm šířka 40 a výška 37 cm. Podklad teraria je písek, v terariu má kámen pod žárovkou 40W, úkryt. Mám takový problém že varánek mi moc nežere. Jí hrozně málo a mám o něj opravdu veliký strach :(( Jí ob dva dny a jí po malinkých kouscích, vzal si kousíček vajíčka a pak mi už odmítal zavíral před tím oči a položil si hlavu na písek. Po dvou dnech to samé s cvrčkem jednoho si vzal a pak před ním zavíral oči. Pak po dalším dni odmítání si vzal kousek kuřecího a zbytek nechal. Tento pátek večer se mi ale podařilo že si vzal 3cvrčky. Dnes jsem mu dala ráno vajíčko dala jsem mu to do misky na menší kousky ale asi to bylo pro něj velké vzal si to prohnal to v písku a nechal to, tak jsem mu dala do pinzetky menší kousky ale opět odmítal. Mám o něj opravdu velký strach, aby byl v pořádku :( Od pátku sleduji že se mu loupe kůžička na hlavičce a nožičkách - může to být přijímáním potravy nebo tím že se bude svlékat ?? Je v celku klidný většinu dne prospí ale někdy začne rejdit po celém terariu a je docela rychlý. Jinak skoro pořád leží pod žárovkou nebo v krytu.
Mám o varánka velký strach. Chtěla bych pro varánka jen to nejlepší a proto jsem se obrátila sem na zkušené chovatele. Prosíme vás společně s varánkem o jakoukoliv radu. Děkuju Vám.
Jane81
napsal(a):
Dobrý den
Mám už devátým dnem varana stepního starého půl roku. Rozměry teraria : délka 90cm šířka 40 a výška 37 cm. Podklad teraria je písek, v terariu má kámen pod žárovkou 40W, úkryt. Mám takový problém že varánek mi moc nežere. Jí hrozně málo a mám o něj opravdu veliký strach :(( Jí ob dva dny a jí po malinkých kouscích, vzal si kousíček vajíčka a pak mi už odmítal zavíral před tím oči a položil si hlavu na písek. Po dvou dnech to samé s cvrčkem jednoho si vzal a pak před ním zavíral oči. Pak po dalším dni odmítání si vzal kousek kuřecího a zbytek nechal. Tento pátek večer se mi ale podařilo že si vzal 3cvrčky. Dnes jsem mu dala ráno vajíčko dala jsem mu to do misky na menší kousky ale asi to bylo pro něj velké vzal si to prohnal to v písku a nechal to, tak jsem mu dala do pinzetky menší kousky ale opět odmítal. Mám o něj opravdu velký strach, aby byl v pořádku :( Od pátku sleduji že se mu loupe kůžička na hlavičce a nožičkách - může to být přijímáním potravy nebo tím že se bude svlékat ?? Je v celku klidný většinu dne prospí ale někdy začne rejdit po celém terariu a je docela rychlý. Jinak skoro pořád leží pod žárovkou nebo v krytu.
Mám o varánka velký strach. Chtěla bych pro varánka jen to nejlepší a proto jsem se obrátila sem na zkušené chovatele. Prosíme vás společně s varánkem o jakoukoliv radu. Děkuju Vám.
Omlouvám se za zkopírování ale celé si to nepamatuji.Tak ahoj budeš asi muset v brzké době sehnat nebo udělat VĚTŠÍ tera =délka prozatím dobrá ale šířka a výška málo.Předpokládám ,že ta žárovka je normal při té výšce tera zřejmně dost velká teplota přímo pod ní ale to zmákne pokud nebude mít stejnou v celém tera.Pokud není jinné osvětlení bude třeba dodat (UV,zářivku lineárníči další světlo )maj rádi hodně světla!.K žrádlu někdá stávkujou ale u stepáků se to moc nestává=nenutit moc netlačit na pilu -vajíčko syrové!žloutek!namočit cvrka,saranče,kuřecí srdíčko a zkusit podat.Podávat vitamíny až se chytne někdy odmítá v novém žrát i dík vitamímům na pro něho jinné stravě.Dát misku s vodou!JEMNĚ narosit povrch tera i varánka.Časem zkusit přestříhnout hole (mají v tomto cenu pouze čerstvá 1-2 dny stará).Zhrnu:pro varánka do cca.1,5 roku terko 120×50×50.osvětlení=UV,bodová,plošná světla=výhřevné pod ním 42-48°C V ostatním=26-28°C.Krmení do cca.2let co zblajzne.Podávat vitamíny.Kůži neodstranovat násilně(lehce narosit).
S větším terariem počítám... Zatím mu stačí ale za náký čas bude určitě potřebovat větší. Dobře koupím mu UV zářivku a kolika watovou? Aha všude na internetu i na videích na youtube varanům dávají uvařené. Ale zkusím mu tedy dát ve žloutcích potravu. Je půl roku starý, pán od kterého jsem si varánka kupovala mi říkal že je ještě brzo dávat mu přímo maso ale zkusila jsem mu ho dát a zblajznul kousíček. Misku s vodou má. Jak často bych měla rosit? 1x či 2X denně ?
Děkuji moc za odpověď.
Zářivka Watáž dána rozměrem tera její délka bude 60 cm na ni asi nejlepší se zeptat www.terashop.cz rozumí věci opravdu dobře.Rosit já rosím povětšinou ráno 1× stačí stříknout na stěny a trochu písek ale lehce.Ten žloutek lehce omatlat cvrka nebo kuřecí srdíčko ale atˇ to nehoní v písku lepší podávat na misce srdíčko ne celé zatím překrojit na menší kusy.Voda denně čistá,pokud začne dobře dlabat podávat okamžitě vitamíny-jestli je to odchov v zajetí nebude zřejmně problém brzo se čapne .
Koukala jsem na internetu nejen na tera shop ale i na jinou stránku a našla jsem tuto http://www.akva-exo.cz/detail/teraristika/osvetleni/zarivky/trixie/5484/18W-60cm/ ale nevím zda by byla vhodná. Co myslíte ?? Nebo tato http://www.terashop.cz/products-page/zarivky_t5/solar-raptor-t5-10-0-uvb-24w/ ??
Takže ráno tedy lehce stříknout stěny, písek i varánka ? Jídlo mu nabízím bud z pinzety nebo z misky .. pokud je to v misce hlídám aby to neválel v písku ... Vodu denně měním.. Vítamíny už mám zakoupené jen čekám až začne dlabat. Snad se tedy brzy čapne ...
K zářivce zkuste písnout do terashopu dá odpověd( pokud zbude trochu času)poradí opravdu to nej. dostupné.Ano lehce narosit pokud nebude varan protestovat tak i lehounce jeho=ale musí posléze mít možnost se napařit.Vitamín můžete zkusit podávat již tedˇ opravdu dobře ho povětšinou vezmou s tím kuřecím srdíčkema trochou žloutku.Záleží dost na tom co dával předchozí majitel ale jak říkám povětšinou jsou to popelnice ,až se okouká tak bude baštit vše rád a hodně.Pokud máte saranče je také dobré utrhnout(ustřihnou)zadní nohy+křídla a pustit mu ho tam bude reagovat na pohyb a to mu možná pomůže nastartovat,cvrček stepní(banánový)nemá takovej fofr jak domácí-ale pokud možno cvrky prozatím nenechávat v terku bez dozoru přes noc jěště je pomněrně malej a cvrci jsou paka koušou.Zophobas červ rozmačknout hlavičku a dát do misky(pokud se rozmačkne hlava=neuteče+nekousne).
Četla to víte že ano, ale všude je něco jiného a řídí se to i rozměry.. já už jsem z toho vážně jelen a už nevím co .. marně hledám všude kde můžu ale nevím jakou správnou mu pořídit.. proto se odkazuji sem :( Snažím se něco najít ale moc se v těch světlech nevyznám a sem z toho jelen protože všude je něco jiného .. Budu vám moc vděčná když mi doporučítě nákou určitou zářivku prosím. Rozměry teraria jsou délka 94 šířka 40 a výška 37 cm. Děkuju za odpověďi.
jane81
napsal(a):
Tupinambis : Děkuji Vám moc.
Nemáte vůbec zač.Tak ták jak je dole nebo přímo v terashopu kontakt Michal je fakt dobrej
osobně u něho také nakupuji již výhradně novou techniku to není reklama
.Já zářivky používám jen na dosvětlení pokud je třeba jinak používám již skoro všude vysokotlaké výbojky takže jejich účinnost nemohu posoudit ale Solar Raptor má vcelku dobré hodnocení a do toho terka asi ano lepší opravdu pro začátečníka(usnadní dávkování vitamínů)než zcela nic.