Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.1.2013 15:32
klarq

XXX.XXX.16.229

Dobrý den,
ráda bych si pořídila sladkovodního kraba, ale bohužel nemohu na internetu najít téměř žádné informace o tomto zvláštním tvoru. A tak bych vás ráda požádala o nějaké vaše informace a zkušenosti.
Předem děkuji za vaše odpovědi. S pozdravem Mlová K.

23.1.2013 17:19
samyasa

XXX.XXX.62.60

Sladkovodní krab je asi tak stejný pojem, jako sladkovodní ryba. Nejdřív si najděte druh, který byste chtěl(a) chovat a potom se ptejte smajlík

24.1.2013 17:12
klarq

XXX.XXX.16.229

Ráda bych zkusila kraby rodu potamon.

24.1.2013 19:30
samyasa

XXX.XXX.62.60

Potamoni jsou celkem nenároční. Ale ohledně podmínek chovu záleží na konkrétním druhu. Já mám Potamon rhodium, stejně jako tenhle druh se dají chovat všichni evropští Potamoni. Potřebují akvaterárko s nižším sloupcem čisté vody a nějakou souší, úkrytama na souši i pod vodou. Teplota v létě stačí okolo 25°C, můžou mít noční poklesy. Je dobré jim terárko osvětlit, stačí podlinka. Co se týče krmení tak sežerou všechno, jak vodní rostliny, tak i třeba mrtvé rybičky, patentky atd. V tom problém není. Ale chce je to chovat jednotlivě, protože jsou vzájemně hodně agresivní a sice mohou několik měsíců ve větším akvárku fungovat spolu, ale pak se jeden svlékne a druhý ho zabije. Takže dávat dohromady jen na jaře na odpáření. Další úskalí chovu je čistota vody, musí ji mít dokonale filtrovanou a a aspoň 2x týdně vyměněnou. Jsou citliví na starší vodu, ikdyž ta voda vypadá ok, tak v týden nevyměněné filtrované vodě dokážou zničeho nic chcípnout "bez udání důvodu", přestože je filtrovaná a ryby v ní třeba normálně fungují bez zjevných problémů. Je dobré je zimovat při nějakých 10-15°C, bez zimování se nechtěj množit. A po zimování na jaře je dobře nakrmit a dát na pár týdnů spolu, většinou se začnou okamžitě pářit. Odchov u nich problémy nedělá, ale mláďata je potřeba chovat taky samostatně, protože se navzájem fest žerou. Co se týče asijských Potamonů, tak tam hledně chovu hodně záleží na tom, odkud jsou.

25.1.2013 13:46
klarq

XXX.XXX.16.229

Aha, moc děkuji a ještě bych se chtěla zeptat na kraby rodu Geosesarma něco málo jsem o nich zjistila ale nebyla to žádná sláva .

Přidejte reakci

Přidat smajlík