Dobrý den, obracím se na Vás, zkušenější, s dotazem ohledně zanedbaných agam vousatých. Jel jsem si k jednomu "chovateli" pro skupinku 1,2 těchto ješětrů. Jaké bylo ale mé zděšení, když jsem zvířata viděl! Na dně klasický písek z pískoviště, vrstava asi 0,5 cm, bez světla. Když se jim svítilo, tak chybělo absolutně UVB. Po pravidelnosti a druhu potravy jsem se raději nepídil. Agamy jsem si vzal a bral to tak, že se jim budu snažit pomoci. Mám je do ZOO koutku, který mám s dětmi ve škole. Proto bych se rád zeptal, jak nejlépe takovým agamkám pomoci? Ihned jsem jim dal do terária pouštní písek, mají výhojku UVB, výhřevné místo s klasickou žárovkou i zářivku s příslušným světelným spektrem. Je na nich ale vidět zanedbanost. Zbarvení: jsou téměř černé, tmavé, jakoby byly zaprášené od prachu. Vzhled: krátké ocasy, amputované některé prsty, celkově jsou menší.
Proto bych Vás rád požádal o rady či zkušenosti, jak takovým zvířátkům pomoci, zda se to časem dá alespoň částečně zlepšit, aby všichni vypadali lépe a i se tak cítili. Zkušenosti s chovem mám, ale i tak se rád něčemu přiučím. Předem díky za typy a rady!
Ak mozes, vloz sem fotky zvierat a napis vek a velkost (vahu) zvierat.
Predpokladam, ze spravne podmienky ti pisat nemusim....
Chcelo by to dat zvieratam poriadnu vybojku, zvysit prisun vitaminov a vapniku, podozvliekat zbytky starej koze, pripadne osetrit ak maju na sebe nejake rany.
Ak su tak zanedbane, uplne doporiadku ich zrejme uz nedas a na dalsie mnozenie by som ich tiez nedaval. ked tak ich nechat len spokojne dozit. Ale chcelo by to fotku, mozno to nebude az tak strasne...
Výbojku mají dostatečnou. Mají i zářivku s denním spektrem a další věci, pro ně nezbytné. Fotky bohužel teď nemám, fotoaparát mám na reklamaci, ale jakmile se mi vrátí, něco sem vložím. Dnes poprvé žrali, všichni si berou s pinzety i loví, i když nejsou tak rychlí. Hmyz samozřejmě obaluji ve vitamínech. Když jsem bral od majitele, měli v misce banán! Navíc tam byl tak minimálně dva dny. Snad se mi je podaří dát alespoň trochu do pořádku. Nemyslím si, že by to bylo tak strašné, aby to nešlo. Ale uvidíme, nejhůře na tom je sameček, který je i nejmenší. Všechny jsou 5 let staré a měří něco málo přes 40 cm. Ještě jsem je nevážil. Budu rád za každou radu.
Moje prvni rada.Vyhod ten poustni pisek,ktery je u agam uplne k prdu a dej tam obycejny pisek do detskych piskovist,ktery je stokrat vhodnejsi. Specialni poustni pisky jen uskodi.
Jinak jak uz jsi sam rekl,kvalitni svetlo,kvalitni potrava,vitaminy.
Nedavno jsem pomohl se takto ujal nechtenych agam. Ted je ma v peci kolega v praci a agamky se krasne spravili. Stacilo jen kvalitni osvetleni,pravidelna strava s vitaminy a hned to na nich bylo znat. I kdyz uz do smrti zustanou podrazene.
Jeste jednou doporucuji vyhodit ten poustni pisek. Vazne spis uskodi a dat uplne obycejny. Zdenda
Já to mám teď namíchané, do normálního písku jsem přimíchal trochu pouštního. Pořád je to lepší něž to, co tam měli. Postupem času tam bude jen běžný písek. Světla snad mají tedy dostatek, potrava nebude problém, vzhledem k tomu, že mám více zvířat. Pestrost je samozřejmostí a vítamíny také. Tak snad se jim bude dařit lépe. Nemohu říst, že by byly podrážděné. Na ruku je vezmu v pohodě, dnes si vzaly i s pinzety, tak uvidíme. Díky za rady.