Zdravím,
dvouroční chameleon jemenský, terárium 90x50x55, větrání nahoře a dole, žárovka SunGlo a ReptiGlo, vitamíny Biomin H, Nutrimix, střídavě se v něm obalují cvrčci. Rosení 1x denně ráno + podávání vody pipetou individuálně, pokud by měl chamík žízeň. Dále bez problémů baští jahody, banán, mandarinky, salát (jen jednou za čas).
PROBLÉM: Chameleon sedí na větvi a má záchvaty, při kterých se třese. Já už bohužel nejsem majitelkou, ale chameleon byl dříve můj a záleží mi na něm. Prý není vystavován stresu (čemuž moc nevěřím) ale zajímalo by mě, jestli je to způsobeno jen stresem nebo něčím jiným, pokud se s tím někdo setkal.
Moc děkuji
Tak Repti Glo je lepší měnit po půl roce... A hydrovit jednou za půl roku jako by nebyl - ten se dává pravidelně třeba jednou za měsíc, nebo raději vůbec. Podle mě jednou za půl roku nemá význam. A 2x na sluníčku je asi fajn, ale taky bych řekla, že to nestačí - takže rychle kupte nový UV B, než se to zhorší.
Určitě to může být i něčím jiným, ale vzhledem k tomu, jak D3 dodáváte to asi bude spíš tím.
Jak dlouho je už nové reptiglo? (Fotka terárka je předpokládám aktuální?)
Hydrovit - buď to umíte dávkovat, nebo neumíte. Jednou za půl roku nemá význam, takže buď dávat správnou dávku pravidelně, nebo raději vůbec (hlavně, pokud dávkovat neumíte, což bude asi Váš případ a podle mě je jednodušší nedávat Hydrovit a mít UV B světlo). Každopádně pozor na to, protože je snadný chameleona předávkovat.
Takže asi tak - pokud má tu žárovku krátce, tak se to zlepší (za předpokladu, že dostává Biomin). Můžete tomu jednorázově pomoct tak, že trošku namočíte čistítko do ucha v hydrovitu a trošku chameleonovi potřete ret. A k tomu dostane ten Biomin.
Pokud už má novou žárovku delší dobu, tak z nějakého důvodu nestačí a někde je chyba - buď se k ní nedostane dost blízko (což podle terárka vypadá, že dostane), případně může být problém někde jinde - v tom případě zkuste vložit fotku chameleona.
(Vzhledem k počasí bych asi na možnost slunění zatím nespoléhala...)