Chameleon jemenský - problém

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2013 12:22
garfy

XXX.XXX.244.37

Zdravím,
dvouroční chameleon jemenský, terárium 90x50x55, větrání nahoře a dole, žárovka SunGlo a ReptiGlo, vitamíny Biomin H, Nutrimix, střídavě se v něm obalují cvrčci. Rosení 1x denně ráno + podávání vody pipetou individuálně, pokud by měl chamík žízeň. Dále bez problémů baští jahody, banán, mandarinky, salát (jen jednou za čas).
PROBLÉM: Chameleon sedí na větvi a má záchvaty, při kterých se třese. Já už bohužel nejsem majitelkou, ale chameleon byl dříve můj a záleží mi na něm. Prý není vystavován stresu (čemuž moc nevěřím) ale zajímalo by mě, jestli je to způsobeno jen stresem nebo něčím jiným, pokud se s tím někdo setkal.
Moc děkuji

24.5.2013 14:44
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Jak staré je to Repti Glo?
Třes může být kvůli nedostatku vápníku a to může být nedostatkem / nadbytkem D3 - a vzhledem k tomu, že D3 jinak nedostává (v biominu není a v nutrimixu je minimálně), tak asi bude problém se zdrojem UVB

24.5.2013 18:02
garfy

XXX.XXX.244.37

ReptiGlo by se teď mělo měnit, je staré rok, to je pravda. Chamík taky dostavá jednou za půl roku Hydrovit (jen malinko, dle předpisu) a už byl 2x na sluníčku. Ale žárovka rozhodně vyměnit chce. Díky moc. Může to být ještě něčím?

24.5.2013 19:17
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Tak Repti Glo je lepší měnit po půl roce... A hydrovit jednou za půl roku jako by nebyl - ten se dává pravidelně třeba jednou za měsíc, nebo raději vůbec. Podle mě jednou za půl roku nemá význam. A 2x na sluníčku je asi fajn, ale taky bych řekla, že to nestačí - takže rychle kupte nový UV B, než se to zhorší.

Určitě to může být i něčím jiným, ale vzhledem k tomu, jak D3 dodáváte to asi bude spíš tím.

24.5.2013 19:53
garfy

XXX.XXX.244.37

Jen 2x protože je zatím pěkně hnusně. Takže hydrovit teda zvýšit dávky nebo úplně vynechat? To jsem nějak nepochopila. ReptiGlo už prý také je nové. Je nějaký další přípravek s obsahem D nebo bude stačit, až se vyjasní, jen to sluníčko a žárovka? Díky moc!

24.5.2013 20:29
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Jak dlouho je už nové reptiglo? (Fotka terárka je předpokládám aktuální?)
Hydrovit - buď to umíte dávkovat, nebo neumíte. Jednou za půl roku nemá význam, takže buď dávat správnou dávku pravidelně, nebo raději vůbec (hlavně, pokud dávkovat neumíte, což bude asi Váš případ a podle mě je jednodušší nedávat Hydrovit a mít UV B světlo). Každopádně pozor na to, protože je snadný chameleona předávkovat.

Takže asi tak - pokud má tu žárovku krátce, tak se to zlepší (za předpokladu, že dostává Biomin). Můžete tomu jednorázově pomoct tak, že trošku namočíte čistítko do ucha v hydrovitu a trošku chameleonovi potřete ret. A k tomu dostane ten Biomin.
Pokud už má novou žárovku delší dobu, tak z nějakého důvodu nestačí a někde je chyba - buď se k ní nedostane dost blízko (což podle terárka vypadá, že dostane), případně může být problém někde jinde - v tom případě zkuste vložit fotku chameleona.

(Vzhledem k počasí bych asi na možnost slunění zatím nespoléhala...)

25.5.2013 10:02
garfy

XXX.XXX.244.37

Ano, fotka terárka je aktuální. Žárovka je nová týden.

25.5.2013 19:46
lacerta7

XXX.XXX.193.243

No, tak to vypadá, že by se měl dostat dost blízko ke kompaktu. Tak by měl třas pomalu přestat...

A můžete si zkusit načíst něco o gutloadingu, to je fajn způsob jak chámíka dobře krmitsmajlík

27.5.2013 22:01
garfy

XXX.XXX.244.37

Když jsem kupovala cvrčky, dávala jsem je do velké větrané plastové krabice. Měli tam každej den čerstvou vodu (rychle se kazí), dávala jsem jim piškoty, mrkev, salát občas kus starého chleba. Bohužel už nevím, jak je tomu teď :(
Moc děkuju za rady :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík