alex88
napsal(a):
Zdravím,tyto ještěry jsem fotil v Chorvatsku ve městě Biograd na Moru v místním teráriu,bohužel jsem zapoměl název...nevíte někdo co je to a jak tento druh chovat?Délka byla cca 60 cm
Ahoj .,mohl by to být teju pruhovaný -tupinambis teguixin ale je to jen muj názor a nemusí být srávný MT
cislo.5

mt
napsal(a):
Ahoj .,mohl by to být teju pruhovaný -tupinambis teguixin ale je to jen muj názor a nemusí být srávný MT
Ano,je to Teju.Jedná se zřejmě o Tupinambis teguixin,ale může to být také Tupinambis merianae,nebo Tupinambis nigropunctatus. 100% určení z této fotografie je nemožné.Před lety jsem měl možnost chovat dospělého T.nigropunctatus,musím říct,že šlo o skutečnou domácí "ještěrku".
cislo.5
napsal(a):
Ano,je to Teju.Jedná se zřejmě o Tupinambis teguixin,ale může to být také Tupinambis merianae,nebo Tupinambis nigropunctatus. 100% určení z této fotografie je nemožné.Před lety jsem měl možnost chovat dospělého T.nigropunctatus,musím říct,že šlo o skutečnou domácí "ještěrku".
Děkuji.Dá se některý z jmenovaných druhů sehnat v ČR?Jaká může být cena?Jaké terárium je vhodné k chovu?Že je to "domácí ještěrka" mohu potvrdit-slečna průvodkyně po teráriu mi řekla at si otevřu terárko a vyndám si je,protože jsem tam koukal už dobu.Hotovej mazel,ale mě stačilo rychle udělat fotku a vrátit:-)
cislo.5

alex88
napsal(a):
Děkuji.Dá se některý z jmenovaných druhů sehnat v ČR?Jaká může být cena?Jaké terárium je vhodné k chovu?Že je to "domácí ještěrka" mohu potvrdit-slečna průvodkyně po teráriu mi řekla at si otevřu terárko a vyndám si je,protože jsem tam koukal už dobu.Hotovej mazel,ale mě stačilo rychle udělat fotku a vrátit:-)
V Čechách nevím,ale protože mě to také zaujalo,podíval jsem se na německou inzerci a našel jsem Tupinambis nigropunctatus za 75 Euro a Tupinambis merianae za 150 Euro,Myslím,že to není mnoho.Terárium potřebují opravdu velké,hlavně plochou.Chovatelsky je to nenáročné zvíře.Nemá smysl hrát si s interiérem,výborně a rád hrabe.Mě žral veškerou potravu,která přicházela v úvahu.Myši,menší potkany,malá kuřata,vajíčka.Získal jsem ho ale jako dospělé vzrostlé zvíře,měřil celkově přes 100 cm,takže s mláďaty zkušenost nemám.Vzpomínám na něj rád.Musím podotknout,že u mě neuhynul,změnil jen majitele.