Zdravím lidičky, chtěla jsem se optat, včera jsme si pořídili mladého leguánka. Potřebovala bych poradit jaký typ žárovky je opravdu spolehlivý a výkonný. Máme asi jen 60 W a přijde mi, že je terárko pořád málo vyhřáté?
a ještě jeden malý dotaz. Vždy když ho chci chytnout a být s ním chvilku běhá po terárku mlátí ocasem otvírá hubu. čekám než se uklidní ale většinou se neuklidní tak ho musím jednodušše čapnout. vyměnit žrádlo nebo vodu je síla. Mají leguání ve zvyku kousat? a bolí to?
děkuji za odpovědi
předem děkuji za radu. Když se už nechá chytit tak se po chvilce uklidní. máme ho tři dny. přítel odjíždí na montáže a bojím se, že si ted na něj zvykne a mě nebude brát a co pak já s ním? přítel si ho dal na ruku a legošek ho olízl. moc bych chtěla aby si zvykl i na mě. mám terárko složené ze 2 akvarek
prave. takže doporučujete když se nechce nechat chytit tak nechat být ano? . už začal trochu jíst a konečně udělal i svou potřebu
a ještě jeden důležitý dotaz!! máme jako podestýlku hlínu ( pro pokojové rostliny.) máme to dát pryč? nebo to ničemu nevadí?... děkují
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý večer,nemáte terárko,ale pořád dvě akvárka.Leguán nejde chovat v akváriu,tedy jde,ale za nějakou dobu umře.Přečtěte si prosím něco o chovu leguánů,alespoň něco málo.Teď nemá cenu řešit osvětlení,v prvé řadě řešte terárium a pak vše ostatní,co k tomu patří.Víte,když si koupíte třeba psa,tak ten pes je největší finační náklad.To nezbytné očkování,náhubek a třeba i vodítko stojí vesměs pakatel.U leguána je to ,ale přesně naopak.Ten pakatel stojí to zvíře.Ale je to přece živí tvor a pokud se rozhodnu k jeho chovu,musím udělat vše aby měl co nejlepší podmínky k chovu.Tohle,ale není jen váš případ,naprostá většina lidí co si dnes kupují leguány vůbec neví čím se vlastně živí natož co potřebují k zdárnému chovu.
Dobrý den,
jak vám zde již napsal Hadilov, musíte co nejdříve nastudovat maximum, co o leguánech zelených nastudovat lze. Na internetu máte tisíce stránek, které se tím zabývají a v knihovnách najdete množství knih, které vám otevřou oči. V tomto opravdu leguána nemůžete držet. Přirovnala bych to ke snaze chovat brouka v krabičce od zápalek. Nemůžete mu tam vytvořit vhodné podmínky.
Skoro to na mne působí dojmem, že jste legouše dostali k Vánocům jako nečekané překvapení a zaskočilo vás to nepřipravené. Je teď jen na vás, jak se s tím poperete. Působíte na mne jako člověk, který by nic neudělal špatně naschvál. Proto věřím, že toho ještěra zachráníte tím, že rychle pořídíte, nejlépe po konzultaci s nějakým chovatelem leguánů, terárium a doženete znalostní hendikep.
Držím leguánovi i vám palce.
E.
P.S.: Pro začátečníky lze doporučit příručky jako je tato - http://www.robimaus.cz/cs/edice-abeceda-teraristy/157-leguan-zeleny-9788087293003.html - je tam vše, co musíte pro začátek vědět a stojí pár kaček plus to koupíte prakticky v každém knihkupectví.
Viděl jsem koňa blut,ale takový "terárko" ještě né,to je tragedie.
Okamžitě kupte něco lepšího,udělejte pořádný osvětlení než bude pozdě.
Hlavně ho nechte prvně v klidu aklimatizovat a nestresujte ho vytahováním z terárka(akvárek)
Ještě jeden dotaz jak ho krmíte?To jako sundáte ty lampičky,pak vrchní akvárko,dáte krmení a zas akvarko a světla zpět?To bych se na to mohl pěkně vys... a hlavně chudák leguán.