Zdravím všechny chovatele!
Říkal jsem si, že udělám svým gekončíkům změnu v apetitu a vyměním na nějakou dobu cvrčky za šváby. Někde jsem totiž četl, že je dobré jim potravu občas měnit. Švábů lze momentálně sehnat vcelku dost druhů, já narazil na chovatele, který mi může poskytnout následující druhy: Schefordella tartara, Nauphoeta cinerea, Therea olegrandjeani, Archimandrita tesselata, Blaptica dubia a Lucihormetica verucossa.
Ptám se hlavně proto, že před nějakou dobou jsem koupil na burze S. tartara a gekončíci je pár dní lovili a poté je úplně přestali žrát. Horší pak ještě bylo, že už nežrali nic, jedna samice dokonce po pár dnech uhynula a druhá po nekonečně dlouhém měsíci začala konečně žrát. Netuším, zda je to druhem švába, například jestli neprodukuje nějaké látky či je neobsahuje (např. jako dospělí brouci Z. morio), nebo jestli měl chovatel v chovu nějakou nemoc či parazity, jelikož jsem nenechal udělat rozbor trusu.
Pokud by měl někdo zkušenost s krmením různými druhy švábů, bylo by to ideální. Jen dodávám, že nejde o to, kteří švábi chodí po skle a mohou tedy uniknout - nejde tedy o výhody jejich chovu, ale výhody jejich požíráni eublíky .
s pozdravem
Michal Siegel
nasuter

XXX.XXX.70.26
Jestli chcete krmit Thereama, tak jste šílenec. Na to jsou to fakt moc cenný zvířata. Jinak nejlepší krmení jsou právě Shelfordella lateralis (tartara), popř. Blaptica dubia, Periplaneta americana a Nauphoeta cinerea (ale ti některejm zvířatům smrděj), nebo třeba rod Pycnoscelus, ale ten se bohužel zahrabává... Ani rody Eublaberus (distanti, posticus...) a Blaberus (discoidalis, craniifer) nejsou k zahození, ale jsou už větší, tak je potřeba odhadnout, co je ještě gekon schopnej sežrat...