Zdravím,
chtěl bych se poptat poptat na názor k tomutu terárku. Bude se jednat o terárko pro krajtu královskou.
Jde mi především o jeho odvětrávání.To které je na obrázku vepředu dole je i nahoře a přijde mi moc velké proto jsem ho způlky vepředu zalepil průhlednou lepící páskou aby se netvořil průvan.
Teploty v térárku jsem naměřil následující:
Vpravo nahoře u umělých rostlin 29-31 stupňů
Uprostřed nahoře 31-34 stupňů
Pod žárovkou je 40 stupňů, dočetl sjem se že krajty se příliš nevyhřívají takže by to nemělo vadit.
Dole u bazénku 23-25 stupňů.
Uprostřed dole u topného kamene 26-29 stupňů podle umístění teploměru.
V úkrytu pod dutým kmenem 27 stupňů.
Za dutým kmenem teplota nejníže 25 stupňů, spíše však 26.
Škála rozdílu teplot je velká takže si myslím že by si měla umět vybrat :)
Vlhkost podle umístění v terárku 50-60%.
Má tam topný kámen na kterým se může i v noci vyhřívat 12V. V noci jsme naměřil konstatně 25 stupňů na nejchladnějším místě, na kameni se může dohřát.
Chtěl bych vědět co si o tom myslíte, zdali by to takto bylo pro chov ideální.
Dobrý den, co se větrání týče tak průvan částečně vznikat může ale vzhledem k tomu, že vytápíte na dvou místech (jednou směrem od země a jednou směrem od stropu) bych se toho nebál naopak to prospěje mikroklimatu v teráriu. Krajta by ještě potřebovala pěkný úkryt. Nejraději mají úkryty do kterých je přístup z hora. Ideální je vykotlaný dutý pařez. Má to dvě výhody Krajta se cítí dobře a vy ji můžete vidět i když je schovaná v úkrytu což u klasických jeskyněk a otočených beden s průlezem nelze. Ideální je, aby pařez byl vysoký asi jako 1/2 až 3/4 výšky terária a dutina by měla mít takový průměr aby se do ní had pohodlně stočil (cca 30-35 cm) hloubka dutiny by neměla být menší než 15 cm ale pařez také může být dutý klidně celý. Teploty se mi zdají trochu vyšší ale ok. Pokud by krajta trávila opravdu hodně času ve vodě je zřejmé že by to v jedné části terária chtělo snížit teplotu a zvýšit vlhkost (20°C, 70-80% vlhkost). Sice jste nenapsal to nejdůležitější a to jsou rozměry terária ( mělo by být ležaté takže nejdelší rozměr délka a to alespoň 90 cm) ale jinak to co popisujete je celkem v pořádku. Jediné co bych dle svých zkušeností určitě dovybavil je osvětlení. Přes celou délku stropu bych umístil lineární zářivku s co nejlepším indexem podání barev například nějakou Osramku nebo Narvu. Ohromně to dodá celému teráriu na kráse. Had bude nádherně vypadat a jeho kresba se bude přímo lesknout. Svítil bych tím například jen v pro pozorování exponovanou dobu tedy například 3-4 hodiny denně když jste doma. Pokud jako podklad použijete bukové štěpky tak si myslím, že Vás krása hada a terária uchvátí ještě více. Přeji mnoho štěstí a radosti z chovu ;) S pozdravem OBR
Děkuji za připomínky :)
Měl jsem nedávno krajtu, která mi přes veškerou snahu uhynula z důvodu nachlazení (zápal plic), bylo mi řečeno na klinice že byla již nachlazena když jsem ji koupil což jsem bohužel nevěděl. Proto jsem se bál průvanu aby se mi nenachladila.
Teploty mohu snížit jednoduchým odlepením pásky na odvětrávání, topný kámen hřeje neustále a mám vypozorováno že že teplota poté klesne konstantně až o 2 stupně. Pokud to tedy navodí lepší mikroklima určitě to tak udělám :)
Terárium je prozatím velké 75(Š)x35(H)x60(V). Později určitě plánuji pořízení většího.
Ohledně vlhkosti, pokud se nebude koupat a snažit se zchladit myslíte že 55-65% postačí?
Dobu svícení mám 12hodin
K radám nade mnou není co dodat. Máš to moc pěkný, průvanu bych se zase tak nebál. Krajta musela prochladnout při transportu. Před průvanem si sama zaleze. Určitě tam nech ty topný kameny (pokud možno omyvatelný ), nech část dna chladnější. To terárko je skoro pro jednu reginu škoda! Ať se daří!
Ještě jednou dobrý den, myslím si že Vámi udané rozmezí vlhkosti bude v pořádku. Ono nakonec pokud má krajta možnost volby (tedy bazének, možnost vyhřátí, úkryt a ještě k tomu volný meziprostor) snadno si poradí a k žádným problémům by nemělo dojít. Zvíře ví co je pro něj dobré a vybere si v teráriu místo které mu aktuálně bude vyhovovat. Myslím si že s Vaším skvělým přístupem k chovu Vám bude prospívat a dělat jenom radost. Je dobře že jste se nenechal odradit prvotním neúspěchem, pátráte po informacích a jdete dál za svým
Pokud krajtě v dospělosti pořídíte terárium větší bude to jenom dobře.
Mnoho úspěchů, s pozdravem OBR.
Tak krajta již od minulého víkendu doma :) nakonec jsem si vybral barevnou mutaci pinstripe. Krajta se mi prozatím přes den schovává buď pod kmenem kde je i kousek topného kamene, ale většinou je v levém dolním rohu (hned za kmenem) zahrabaná v Tillandsie. Podle měření má pod ní teplotu 25 stupňů. V noci jsem ji zahlédl na polici vlevo nahoře kde teplota dosahovala 23 stupňů. Že by se koupala jsem nezahlédl, na mechy které mám u jezírka a jsou většinou celý den vlhké jsem ji taky neviděl. Jednou se mi i vyhřívala v umělých rostlinách kde je teplota 31 stupňů.
První myšku zkusíme během příštího týdne, dle chovatele je celkem rozežraná tak snad ji bude šmakovat :)
Ještě jednou díky za pomoc a rady.