Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ale je mi to víceméně jasné, jak to asi dopadne.....
Včera odpoledne mi nakladla jedna samička vajíčka. Večer kolem 22h jsem je předělala do inkubátoru a ráno v 9h mi moje zvědavá 3letá dcerka v nestřeženém okamžiku ze zvědavosti samozřejmě jedno vajíčko pootočila. Ne úplně, ale jen na bok. Ještě neproběhlo těch 24h po nakladení, to bude až odpoledne. Myslíte si, že zárodek uvnitř uhyne, že z toho nic nebude?
Moc děkuji za odpověď. Lucie
Je to 50/50. Při pooteční s vajíčkem se může stát, že zárodek uhyne, ale také se to stát nemusí. Osobně nevidím problém vajce v inkubátoru (který by měl být v přítomnosti dítěte řádně zabezpečen) a nechat se překvapit. Vajíčko s mrtvým zárodkem se ve většině případů promáčkně a zkrabatí, takže je viditelné, že je po všem. Ovšem tato manipulace rozhodně smrt znamenat nemusí. Jo kdyby do něj zabořila prst , hodila s ním nebo zatřepala, což bych u tříletého dítěte čekal spíš, tak to je samozřejmě něco jiného. Já bych ho tam rozhodně nechal a uvidíte, jak se bude všechno vyvíjet .
S pozdravem
Michal Siegel
P.S. My, chovatelé, se v první řadě věnujeme chovu a když si vzpomene, tak ve volném čase zavítáme zde na iFaunu. My tu nejsme poskoci, abychom se nějak závažně provinili, že jsme neodpověděli na něčí dotaz do 14 hodin .
Moc díky, ale mám teď další problém. Samička, která nakladla vajíčka, tak po týdnu začala krvácet. To se zastavilo hned, ale od té doby nejí a hubne. Ocásek už má o půlku menší. Barvu úplně bledou a je na tom hůř a hůř. Prosím poraďte. A mám pocit, jako by jí z toho zadečku něco tak 1mm trčelo.
A u druhé samičky zase mám pocit, že zadržuje vajíčka v sobě . Děkuji Lucik
Vyfoťte kloaku samičky - možná došlo k vyhřeznutí. Pokud ano, tak to vyřeší jen veterinář - sice se to dá občas zamasírovat i doma, ale to už chce zkušenosti.
Druhou samičku bych zatím neřešila - jen ji nechte v klidu a ujistěte se, že má dobré kladiště. U gekončíků jsem se se zadrženou snůškou nesetkala - většinou to vykladou klidně i na špatné místo, ale vykladou - pokud žere, tak bych to neřešila vůbec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3
Pozor, ne každý veterinář rozumí plazům a ne každý to také přizná. Znám případ kdy takový veterinář z nedbalosti zabil suchozemskou želvu, zkrátka musí to být veterinář alespoň částečně zaměřený na terarijní zvířata.