Máme mládě chameleona jemenskeho.. v patek jsme jeli na vykend pryc a vraceli se v nedeli.. Kdyz jsme prijeli tak jsme zjistili ze utelk z teraria (protahl se kolem lampy kterou mel pres vykend zhasnutou).. Sedel na nem a drobet zklouzaval, kdyz jsem ho brala do ruky tak se ani nebranil připadal mi dehydrovaný, jeho kůže byla taková měkká, jakoby rožmočená což je blbost.. Tak jsme ho tam dali a na listy jsme mu nastříkali vodu a rozsvítili a dali na vetev jablko.. Celý výkend měl zhasnuto a automatické kropení ani světlo nemáme, cvrcky samozrejme mel. Nevíte co s ním je? Teď se vyhřívá
On je opravdu hrozný problém, když někam jedu pořídit spínač za 100,- z baumaxu? Pokud ano tak by možná nebylo od věci nikam nejezdit..... jablkem to určitě spravíte, to si v přírodě dává naprosto běžně..... Pokud na něm nevidíte žádné zjevné poranění tak mu nejspíš nic není jen zima, proto se vyhřívá
Aha.. To ze jsem nemela spínač je týrání ? Vodu mel cvrcky taky akorat mel chvili zhasnuto :D :D Už ho mám (spínač) a nekupovala jsem ho pro to že je v mode.. A ani nevim ze by v mode byl.. Mame pro nej vsechno.. Twle jen jsem se zeptala a zase maj vsichni negativní komentare.. Prijdete mi drobet arogantni.. Jo cetli jsme o chamících na internetu všechno možný a snad všechny články.. Jen jsme neměli hloupej časovej spínač.. Napíšu to do jedný diskuze a hned je z toho skoro válka twle.. Člověk už nesmí nic napsat aby ho ostatní neukamenovali
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3
Po tom co je psáno výše se snad ani nemůžete divit že má někdo obavy o budoucnost zvířete, mimochodem tu nejde jen o spínač ale taky o nějakou škvíru, kterou chameleonek utekl, to už značí nevychytané mouchy chovného zařízení, uvědomte si že nemůžete teplomilnému zvířeti jen tak zhasnout a odjed pryč, to že někam jedete jste snad musela vědět již dříve taj jste mu to měla koupit dříve, též si uvědomte že pokud chcete mít chamíka a jezdit pryč měla byste mít v terárku něco z čeho může pít když ho nebudete rosit. To je velmi nezodpovědné zacházení se zvířaty, každopádně stane se, v tomto případě mohly být následky fatální. Zkuste prosím optimalizovat podmínky, nejlepší by bylo dát sem foto terárka. Když tak sem ještě napište rozměry terária, typ osvětlení, jaké vitamíny mu dáváte, a my se pokusíme vám ve slušnosti poradit.
nejsem chovatel chameleonů ale výšku terárka bych viděl na 120 cm pro dospělého, to už byste měli mít protože chamíci rostou neuvěřitelně rychle.
Dál musíte mít výřevnou lampu, lampu s UVB efektem aby si mohl tvořit vápník (http://www.vet-ct.cz/operace-22_Operace_zlomene_nohy_chameleona.html) celé terárium musí být dobře nasvíceno aby se mohl orientovat, když mu zhasnete tak se opravdu dobře necítí. Automatický rozprašovač je nutností pokud často jezdíte pryč. Celé terárko hustě vybavené větvema. Doufám že je váš chameleon sameček, tedy pokud ho chováte jen tak jako pet. (http://www.vet-ct.cz/operace-12_Odstraneni_neovulovanych_folikulu_leguana.html)
Já si myslím že chamíci prostě nejsou pro začátečníky vhodní, daleko lepší jsou pro začátek třeba gekončíci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3
Dobře, je to ponaučení, snad se vám už nic takového nestane. Hodně zdaru v chovu chamíka.
Jen tak pro upřesnění, pod UV lampou si vytvoří vitamín D, ne vápník!!! Je proto důležité dodávat vápník a ne vitamíny! Vitamíny získá z pestré stravy, u laického podávání vitaminovych preparátů můžete vyvolat hypervitaminózu. Je důležité správně krmit krmný hmyz a chytat ho i v přírodě.