Hlídáme suchozemskou želvičku - poraďte prosím krmení-díky!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2014 01:22
klihostezka

XXX.XXX.214.235

AHoj, máme doma 2 dny želvičku dceřiny kamarádky, která odjela na tábor i s maminkou a neodpovídají nám. Želva ještě celkem malá, je v akváriu s pískem a 2krát denně na ni svítíme 2 hod lampičkou. Bohužel jí ale moc nechutná, co jí předkládáme. Snědla snad jen kousek rajčete, jinak se netkla okurky ani listů pampelišky :( Možná se jí stýská ;) I když to by člověk hádal spíše u psa. Zatím jsem ani nezjistila, o jaký jde druh. Je to samozřejmě suchozemská želvička. Za rady, čím krmíte své želvy, zejména za pamlsky, budeme velmi rádi! smajlík
Jako dítě jsem měla želvu a matně si vzpomínám, že jsem jí servírovala s úspěchem i tvaroh či sýr, je to možné, nebo je to úplná blbost? Díky!! smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2014 10:55

klihostezka napsal(a):
AHoj, máme doma 2 dny želvičku dceřiny kamarádky, která odjela na tábor i s maminkou a neodpovídají nám. Želva ještě celkem malá, je v akváriu s pískem a 2krát denně na ni svítíme 2 hod lampičkou. Bohužel jí ale moc nechutná, co jí předkládáme. Snědla snad jen kousek rajčete, jinak se netkla okurky ani listů pampelišky :( Možná se jí stýská ;) I když to by člověk hádal spíše u psa. Zatím jsem ani nezjistila, o jaký jde druh. Je to samozřejmě suchozemská želvička. Za rady, čím krmíte své želvy, zejména za pamlsky, budeme velmi rádi! smajlík
Jako dítě jsem měla želvu a matně si vzpomínám, že jsem jí servírovala s úspěchem i tvaroh či sýr, je to možné, nebo je to úplná blbost? Díky!! smajlík

Nehledal bych ani tak příčinu v krmení (i když to rajče a okurka..ehm), jako v teplotě. Svítit dvakrát dvě hodiny je i pro dospělce žalostně málo (pochopitelně pokud nejsou venku 30C vedra, což teď nejsou ani omylem). Žárovka má svítit 12 hodin denně, zjednodušeně od 8 od rána do 20 do večera. Teplota by měla být pod žárovkou mezi 32-40C, okolní řekněme + -25C. Z toho plyne další věc a to, jak je vysoko žárovka umístěna a jaká je wattáž. Hodně laiků má žárovku dvacet centimetrů vysoko, což pochopitelně želva nepocítí (pokud tedy nesvítíte 60W a více, o čemž pochybuji). Teď v létě by Vám měla stačit 25W žárovka spuštěná řekněme 4-5cm nad úrovní krunýře želvičky. Jakmile bude mít želva provozní teplotu, je ochotná v rámci metabolismu trávit a tudíž i přijímat potravu. Při nízkých teplotách zvíře naopak "pospává" a ve žrádle se nimrá, pokud vůbec žere. Želvě se rozhodně nestýská, vliv na ní může mít jen změna podmínek a umístění. Žádné pamlsky nevymýšlejte, krájejte jí nadrobno pampelišku, jitrocel, jetel atd. a za shora uvedených podmínek mít s příjmem potravy problém nebude. Ještě jedna věc. Želva by na noc měla být ve vlhku, tzn. je dobré jí na noc porosit substrát v místě, kde odpočívá. Pokud je tam písek, tak bych jí přikrýval alespoň nějakou natrhanou zelení, kterou taktéž porosíte (písek není zrovna dobrý substrát, tak opatrně, ať z toho neuděláte bahniště). Stejně tak nebývá od věci mít v teráriu mělkou misku s čistou vodou, aby se dle potřeby mohla napít. Vzhledem k tomu, že jste nenapsala druh, těžko uvádět nějaká bližší specifika, nicméně tím, co jsem napsal by se nemělo nic zkazit pro valnou většinu dostupných druhů "suchozemek" (předpokládám, že to bude nějaké Testudo a ne carbonarka, ta by vyžadovala větší vlhkost). Zkuste jí vyfotit a vložit fotku.

22.8.2014 10:57

klihostezka napsal(a):

Zapoměl bych - tvaroh a sýr je skutečně blbost, v žádném případě nedávat. Jedná se o přežitek minulosti, jako je mazání krunýře olejem, indulonou atd..

22.8.2014 14:56
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Děkujeme moc za reakci!! Moc jste nám pomohli, určitě to bude tou "provozní teplotou", u nás doma není nikdy moc teplo. Budeme svítit těch 12hod denně (na Watty se kouknu, až zhasneme), lampičku má kousek od čumáku, může si zalézt až úplně pod ní, což chvílema dělá. Čerstvou vodu v mělké misce samozřejmě má, každé zvíře se přece musí napít. Díky i za rady ohledně krmení. Vlhko doma celkem máme, jsme v chalupě; myslíte to tak, že můžeme želvu na noc zakrýt natrhanou trávou? Nebo trávu jen volně položit na písek? Foťák nám momentálně nefunguje, ale co jsem koukala na obrázky na internetu, bude to určitě Testudo, nejspíše T. hermanni. Hlídáme ji jenom týden, takže by nás ani nenapadlo mazat ji olejem, ale je pravda, že když jsem před 30 lety měla želvu, chovatel mi to opravdu doporučoval a já jí mazala okraje krunýře. S tím stýskáním jsem si ale dělala trochu legraci, želva není pes smajlík Doufám, že s vašimi radami se nám podaří želvu "zprovoznit" do stavu přijímajícího potravu a v pořádku vrátit ;-) Mějte fajn den smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík