Zdravím všechny chovatele chameleonů jemenských.
Mám dost velký problém. Potřeboval bych poradit ohledně léčby. Kupoval jsem chameleona jemenského na ostravské burze v březnu jako mládě. Před třemi týdny jsem zjistil, že leží v teráriu na zemi pod listy, nehýbal se a neměl žádnou sílu.(Chová ho babička, byla na dovolené a chameleon měl na hlídání asi dosti nezkušenou osobu.) Vypadal jako zmuchlaný list. Měl tmavou barvu a zapadlé oči.
Tak jsem ho vzal ven a dal jsem mu napít z kapátka, což dělám dodnes. Potravu odmítá, musím ho krmit z pinzety, protože není schopen lovu. Dávám mu rozpuštěný hroznový cukr ve vodě. Krmím ho šváby nivea z důvodu snažší manipulace.
Teď je už v mnohem lepší. Má světle zelenou barvu, ale připadá mi, že má ochrnutou zadní polovinu těla. Při pohybu zadní polovinu těla táhne za sebou takže se pouze plazí. Při pohybu se občas nekontrolovaně překulí (přepadne na sílu, působí to na mě jako by už neměl sílu, chvíli pak bez hnutí leží). Zadní část těla na podměty reaguje, má tendenci stisknout zadní nohy a motat ocas. Ale sám od sebe těmito části nepohybuje.
Všiml jsem si také toho, že od té doby nevyměšuje.
Tato situace přetrvává asi 14 dní.
Před tímto "úrazem" byl krmen pouze moučnými červy a občas výjimečně dostal cvrčka, mouchu ji jiný (nebodavý) létavý hmyz. Vitaminy a další látky dostává v podobě reptivit.
Prosím o radu a pomoc
Sám úplně nezkušený chovatel nejsem, mám již vzrostlého chameleona jemenského. Je starý cca 2 roky, roste, živě loví a je prostě k světu, s tímto problémem jsem se ale ještě nesetkal.
Děkuji.
Uhulkas
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3
Asi vás můje odpověď nepotěší ale řekl bych že jde o demineralizaci kostí v důsledku absence UVB záření. Zkuste ho vzít k veterináři, mohl by vám říct jestli z toho je nějaké východisko jiné než euthanasie ale obávám se že ne. Krmení červy je nevhodné, cvrčci či švábi jsou mnohem lepší, taky bych se klidně vykašlal na vitamíny ze zverimexu a zašel raději do lékárny pro biomin a roboran, dávám to svím zvířatům a je to OK. Ještě do toho strouhám sepiovou kost.
Budete-li pořizovat nového chameleona, zkuste napravit chyby, které jste udělal. Že něco podobného se asi stalo většině z nás ze začátku., ale to zvíře na to bohužel draze doplatí.
Fotka terárka by ještě nebyla?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3
Ještě dodávám že ten veterinář nesmí být klasický pejskař ale nějaký, který má o plazech alespoň trochu potuchy, jinak mu ještě přihorší.
Fotka terárka 2 letého chameleona, kterého mám já.
O dotyčného, o kterého se jedná jsem terárko zařizoval taky já, ale fotku bohužel nemám.
Zkusím tedy veterináře, díky :)