Neregistrovaný uživatel

Když už se to tady tak pěkně rozproudilo kolem trachemysek, jejich vztahu k chovatelům, studentů a našemu ekosystému, zajímalo by mne, jestli máte někdo i kulinářskou zkušenost s touto želvou. Před nějakými 150-200 lety se u nás v kláštěřích jedly orbicularisky jako postní jídlo (bobr taky). Trachemysky mají podobnou ekologii i etologii i stravovací zvyklosti, mohlo by být zajímavé tuhle želvu ochutnat. Tak co chutnal jste je někdo?
Franta
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když už se to tady tak pěkně rozproudilo kolem trachemysek, jejich vztahu k chovatelům, studentů a našemu ekosystému, zajímalo by mne, jestli máte někdo i kulinářskou zkušenost s touto želvou. Před nějakými 150-200 lety se u nás v kláštěřích jedly orbicularisky jako postní jídlo (bobr taky). Trachemysky mají podobnou ekologii i etologii i stravovací zvyklosti, mohlo by být zajímavé tuhle želvu ochutnat. Tak co chutnal jste je někdo?
Franta
číňani je jedí, ale jenom z nouze, prý nejsou tak dobré jako jiné druhy
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když už se to tady tak pěkně rozproudilo kolem trachemysek, jejich vztahu k chovatelům, studentů a našemu ekosystému, zajímalo by mne, jestli máte někdo i kulinářskou zkušenost s touto želvou. Před nějakými 150-200 lety se u nás v kláštěřích jedly orbicularisky jako postní jídlo (bobr taky). Trachemysky mají podobnou ekologii i etologii i stravovací zvyklosti, mohlo by být zajímavé tuhle želvu ochutnat. Tak co chutnal jste je někdo?
Franta
před nějakými 200 lety se orbicularisky určitě v našich klášteřích nejedly. to spíš ve středověku. Je fakt, že vietnamci si pro trachemysky do zverače choděj, jestli je jedí, to nevim. Slyšel jsem, že maj hořký maso.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
před nějakými 200 lety se orbicularisky určitě v našich klášteřích nejedly. to spíš ve středověku. Je fakt, že vietnamci si pro trachemysky do zverače choděj, jestli je jedí, to nevim. Slyšel jsem, že maj hořký maso.
Před 200 lety byl u nás středověk, voe, né?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Před 200 lety byl u nás středověk, voe, né?
Né, středověk se datuje do objevení Ameriky.
E. orbicularis se pravděpodobně u nás vyskytovaly hojněji až do husitských válek, kdy byly vyjídány chudinou. V klášterech byly konzumovány pravděpodobně ještě v 16-17 století, pak už ne.
Zda mají trachemysky a příbuzné rody hořké maso to fakt nevím, ale v čínských komunitách v USA jsou údajně oblíbené a např. v okolí N. Orleans téměř vyžrané. Hg.
Co se mě týče, tak prase je prase.