Zazimování Testudo graeca

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

22.9.2003 13:48
Neregistrovaný uživatel

Chtěl jsem se zeptat na nejvhodnější postup při zazimování Testudo graeca (stáří 2 roky). Nebyly umístěny venku, ale v pokojovém terariu. Možnosti zimování mám spíše omezené. Jaké máte zkušenosti s lednici? Je lepší je dát zazimovat již za měsíc a dříve je probudit nebo později a nechat je zimovat déle? Želvy jsou stále aktivní a ptám se na to kvůli potravě. Nyní je dostupnější než brzo na jaře. Děkuji Martin

Neregistrovaný uživatel

23.9.2003 08:39
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat na nejvhodnější postup při zazimování Testudo graeca (stáří 2 roky). Nebyly umístěny venku, ale v pokojovém terariu. Možnosti zimování mám spíše omezené. Jaké máte zkušenosti s lednici? Je lepší je dát zazimovat již za měsíc a dříve je probudit nebo později a nechat je zimovat déle? Želvy jsou stále aktivní a ptám se na to kvůli potravě. Nyní je dostupnější než brzo na jaře. Děkuji Martin

Ahoj Martine,

ja s lednickou nemam moc dobrou zkusenost. Zkousela jsem to jednou s horsfieldkou, zelvicka se porad budila a smejdila, ne a ne usnout, tak jsem ji nakonec prestala trapit a vyndala ven. Cetla jsem i nejake prispevky o tom, ze v lednici hrozi nebezpeci plisni, obzvlast mate-li tam otevrene mleko nebo jine mlecne vyrobky. Nez do lednicky, radsi bych zelvicku nenechala zimovat vubec. Obzvlast kdyz je to jeste takove mrne, urcite se nic nestane, kdyz zatim jeste zimovat nebude. Pres zimu se vzdycky nejaka ta trava s trochou stesti najde, jablko ze sklepa a neco z domacich zdroju. V zime se vyhybam hlavkovym salatum z obchodu, hlavne tem z Holandska, kvuli vysokemu obsahu dusiku a buhvi ceho vseho jeste.Lucka

Neregistrovaný uživatel

23.9.2003 13:23
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj Martine,

ja s lednickou nemam moc dobrou zkusenost. Zkousela jsem to jednou s horsfieldkou, zelvicka se porad budila a smejdila, ne a ne usnout, tak jsem ji nakonec prestala trapit a vyndala ven. Cetla jsem i nejake prispevky o tom, ze v lednici hrozi nebezpeci plisni, obzvlast mate-li tam otevrene mleko nebo jine mlecne vyrobky. Nez do lednicky, radsi bych zelvicku nenechala zimovat vubec. Obzvlast kdyz je to jeste takove mrne, urcite se nic nestane, kdyz zatim jeste zimovat nebude. Pres zimu se vzdycky nejaka ta trava s trochou stesti najde, jablko ze sklepa a neco z domacich zdroju. V zime se vyhybam hlavkovym salatum z obchodu, hlavne tem z Holandska, kvuli vysokemu obsahu dusiku a buhvi ceho vseho jeste.Lucka

Díky za radu, já to přes to zkusím. Před tím, ale změřím teplotu jestli moc nekolísá. Jaká teplota a délka zimování je nejvhodnější? V loňském roce jsem je nezimoval a proto se o to chci letos pokusit. Problém je v tom, že želvy jsou vybíravé a jablka či mrkve se ani nedotknou. A celou zimu je živit zelím ... Díky Martin

Neregistrovaný uživatel

23.9.2003 18:58
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat na nejvhodnější postup při zazimování Testudo graeca (stáří 2 roky). Nebyly umístěny venku, ale v pokojovém terariu. Možnosti zimování mám spíše omezené. Jaké máte zkušenosti s lednici? Je lepší je dát zazimovat již za měsíc a dříve je probudit nebo později a nechat je zimovat déle? Želvy jsou stále aktivní a ptám se na to kvůli potravě. Nyní je dostupnější než brzo na jaře. Děkuji Martin

Abychom mohli s jistotou určit přesné podmínky zimování, je nutné znát přesně poddruh této želvy.
Obecně ale platí, že zazimovány by měly být pouze želvy zdravé, nevykazující žádné známky nemoci ani infekce. Teplota nesmí klesnout pod nulu a nesmí překročit 10 st.C, to jsou kritické teploty. Nejvhodnější je udržet teplotu 4-6 st.C.
Pokud želvu zazimujete na konci října, budou stačit asi 4 měsíce, odzimujete tedy na konci února.
Pokud použijete ledničku, je dobré v ní neskladovat potraviny. Nejvhdonější je ale chladný a suchý sklep.

Neregistrovaný uživatel

24.9.2003 14:35
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Abychom mohli s jistotou určit přesné podmínky zimování, je nutné znát přesně poddruh této želvy.
Obecně ale platí, že zazimovány by měly být pouze želvy zdravé, nevykazující žádné známky nemoci ani infekce. Teplota nesmí klesnout pod nulu a nesmí překročit 10 st.C, to jsou kritické teploty. Nejvhodnější je udržet teplotu 4-6 st.C.
Pokud želvu zazimujete na konci října, budou stačit asi 4 měsíce, odzimujete tedy na konci února.
Pokud použijete ledničku, je dobré v ní neskladovat potraviny. Nejvhdonější je ale chladný a suchý sklep.

Jedna je Testudo graeca ibera (1,5 roku), u te druhe si nejsem jistý, ale je starší a mohutnější (2,5 roku) pravděpodobně Testudo graeca graeca. Jak velké jsou rozdíly v požadavcích na zimování?

Neregistrovaný uživatel

25.9.2003 11:27
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jedna je Testudo graeca ibera (1,5 roku), u te druhe si nejsem jistý, ale je starší a mohutnější (2,5 roku) pravděpodobně Testudo graeca graeca. Jak velké jsou rozdíly v požadavcích na zimování?

Lepší otázka je: v čem spočívá rozdíl?
Odpověď: uvedu příklad - dejme tomu, že tvoje T.g.graeca pochází ze Sever. Afriky (třeba Maroko apod.), zatímco tvůj exemplář T.g.ibera je z Bulharska nebo Turecka. Určitý rozdíl mezi "zimou" a podnebím sev. Maroka a Bulharska je ti asi jasný. Jinak řečeno: druh T.graeca je rozšířený na poměrně velkém areálu s rozdílnými podmínkami a pokud nemáš přesně určený poddruh a jejich původ (příp. původ rodičů atd. u mláďat ze zajetí), jen těžko budeš simulovat podmínky pro hibernaci právě tím správným způsobem. Což ssebou může nést určitá rizika. Zajímalo by mě co na to Gerry. Mirek

Neregistrovaný uživatel

25.9.2003 13:50
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lepší otázka je: v čem spočívá rozdíl?
Odpověď: uvedu příklad - dejme tomu, že tvoje T.g.graeca pochází ze Sever. Afriky (třeba Maroko apod.), zatímco tvůj exemplář T.g.ibera je z Bulharska nebo Turecka. Určitý rozdíl mezi "zimou" a podnebím sev. Maroka a Bulharska je ti asi jasný. Jinak řečeno: druh T.graeca je rozšířený na poměrně velkém areálu s rozdílnými podmínkami a pokud nemáš přesně určený poddruh a jejich původ (příp. původ rodičů atd. u mláďat ze zajetí), jen těžko budeš simulovat podmínky pro hibernaci právě tím správným způsobem. Což ssebou může nést určitá rizika. Zajímalo by mě co na to Gerry. Mirek

To je jasné, že tam ty rozdíly jsou. Ale jsou opravdu tak významné? Lépe řečeno, jsme schopni jim je nasimulovat? Teplota, vhkost, délka zimování ... Martin

Neregistrovaný uživatel

25.9.2003 14:20
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To je jasné, že tam ty rozdíly jsou. Ale jsou opravdu tak významné? Lépe řečeno, jsme schopni jim je nasimulovat? Teplota, vhkost, délka zimování ... Martin

Mezi např. Sev. Afrikou a Bulharskem určitě pro želvy významné rozdíly jsou. Pokud je budeš znát, lze je nasimulovat. To předpokládá, začít se věnovat i dalším oborům, alespoň rámcově, pro přehled. Ono s tou naší zálibou toho souvisí více než si zpočátku myslíme. Nejlepší jsou opravdu určité typy sklepů. Lednice se mi jeví jako krajní varianta. Já osobně chovám hermanky, u kterých je to malinko jednodušší. Zimování však také nemám zcela dořešené. Mirek

Neregistrovaný uživatel

26.9.2003 12:33
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat na nejvhodnější postup při zazimování Testudo graeca (stáří 2 roky). Nebyly umístěny venku, ale v pokojovém terariu. Možnosti zimování mám spíše omezené. Jaké máte zkušenosti s lednici? Je lepší je dát zazimovat již za měsíc a dříve je probudit nebo později a nechat je zimovat déle? Želvy jsou stále aktivní a ptám se na to kvůli potravě. Nyní je dostupnější než brzo na jaře. Děkuji Martin

Jak vidím, vyvinula se na toto téma opravdu pěkná diskuze. Mirku, úplně s tebou souhlasím. Testudo graeca ssp. je jedním z nejhorších druhů pro zimování. Sám jsem s nimi měl dlouhou dobu problémy.
Je opravdu třeba velmi přesně vědět, o jaký poddruh se jedná a pokud jsou zvířata přímo z přírody, znát přesně i lokalitu. Např. T.g.terrestris z Libye nezimuje vůbec, probíhá u ní jen klidové období, které se s např. hibernací T.g.ibera nedá srovnat.
Pokud máte zdravá zvířata v dobré kondici a nejste si přesně jist lokalitou, zimujte při cca 7-8 st.C po dobu asi tří měsíců. Tím nic nezkazíte. Provádějte však týdenní kontroly stavu zvířete a pokud se vám bude zdát, že rychle dochází k dehydrataci nebo želva hibernaci nezvládá, okamžitě ji probuďte úplně. V opačném případě bude možné hibernaci o měsíc prodloužit.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2003 13:13
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jak vidím, vyvinula se na toto téma opravdu pěkná diskuze. Mirku, úplně s tebou souhlasím. Testudo graeca ssp. je jedním z nejhorších druhů pro zimování. Sám jsem s nimi měl dlouhou dobu problémy.
Je opravdu třeba velmi přesně vědět, o jaký poddruh se jedná a pokud jsou zvířata přímo z přírody, znát přesně i lokalitu. Např. T.g.terrestris z Libye nezimuje vůbec, probíhá u ní jen klidové období, které se s např. hibernací T.g.ibera nedá srovnat.
Pokud máte zdravá zvířata v dobré kondici a nejste si přesně jist lokalitou, zimujte při cca 7-8 st.C po dobu asi tří měsíců. Tím nic nezkazíte. Provádějte však týdenní kontroly stavu zvířete a pokud se vám bude zdát, že rychle dochází k dehydrataci nebo želva hibernaci nezvládá, okamžitě ji probuďte úplně. V opačném případě bude možné hibernaci o měsíc prodloužit.

Myslím, že tohle už Martinovi pomůže jako vodítko pro správnou volbu. Samozřejmě je dost lidí, kteří také zimují želvy aniž by si s výše uvedeným lámali moc hlavu. Některé želvy (jedinci) jsou i poměrně přizpůsobivé a lidově řečeno "to kousnou" a přizpůsobí se různým podmínkám (nikoli hrůzným) a žijí tak dlouhá léta. Ale na to asi spoléhat nechceš. Ani bych to neporučoval. Setkal jsem se i s názorem, že než zimovat špatně a riskovat tak zdraví a život želv, je lepší zimování úplně vynechat. Na tom je také dost pravdy. Tobě i Gerrymu přeji mnoho chov. úspěchů. Mirek

Přidejte reakci

Přidat smajlík