Neregistrovaný uživatel

Ahoj, včera jsme zavedli s mým kamarádem teraristou diskuzi o tom, jestli je vhodné dávat hadům křečka(myš, potkana, mastomyš...), pokud umře srářím. Myslím, že když se dá hned jak umře, nemělo by se hadovi nic stát. Co si o tom myslíte vy?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj, včera jsme zavedli s mým kamarádem teraristou diskuzi o tom, jestli je vhodné dávat hadům křečka(myš, potkana, mastomyš...), pokud umře srářím. Myslím, že když se dá hned jak umře, nemělo by se hadovi nic stát. Co si o tom myslíte vy?
ahoj ter, svymu hadikovi davam teda vzdy jen zive, ale ve vsech tech moznych i nemoznych knihach pisou, ze nekteri hadi si udajne vezmnou i kus masa. Takze cerstve mrtva mys nemuze byt o nic horsi nez treba tyden mrtvy a koupeny kus masa z jineho zvirete, z chladiciho boxu... Otazkou je , jestli si to hadik sam vezme, kdyz to nebeha.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj ter, svymu hadikovi davam teda vzdy jen zive, ale ve vsech tech moznych i nemoznych knihach pisou, ze nekteri hadi si udajne vezmnou i kus masa. Takze cerstve mrtva mys nemuze byt o nic horsi nez treba tyden mrtvy a koupeny kus masa z jineho zvirete, z chladiciho boxu... Otazkou je , jestli si to hadik sam vezme, kdyz to nebeha.
No vidíš, to mě nenapadlo porovnávat to s masem z obchodu. Ale stejně je to trošku něco jinýho, mít maso v mrazáku a nebo křečka v pokoji(třeba když umře večer a já ho tam najdu až druhý den odpoledne)....to už bych asi nezkrmovala...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No vidíš, to mě nenapadlo porovnávat to s masem z obchodu. Ale stejně je to trošku něco jinýho, mít maso v mrazáku a nebo křečka v pokoji(třeba když umře večer a já ho tam najdu až druhý den odpoledne)....to už bych asi nezkrmovala...
A tvuj had si sam vezme mrtvolku?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj ter, svymu hadikovi davam teda vzdy jen zive, ale ve vsech tech moznych i nemoznych knihach pisou, ze nekteri hadi si udajne vezmnou i kus masa. Takze cerstve mrtva mys nemuze byt o nic horsi nez treba tyden mrtvy a koupeny kus masa z jineho zvirete, z chladiciho boxu... Otazkou je , jestli si to hadik sam vezme, kdyz to nebeha.
Myslím, že diskuse není o tom, zda je lepší "maso" živé či usmrcené, ale to, zda je možné zkrmovat zvířata UHYNULÁ.
Já osobně bych byl velmi opatrný. Je sice pravda, že spousta čerstvě uhynulých savců je pro plazy neškodná (a navíc spousta plazů se v přírodě mrtvolami savců živí). Na druhou stranu však nikdy nelze vyloučit, že savec neuhynul v důsledku nějaké nákazy, která by se mohla přenést i na plaza (některé salmonelózy a jiné střevní infekce, stafylokokové či streptokokové záněty ap.). Cena krmných hlodavců zas není tak vysoká (a přirozená úmrtnost ve vlastním chovu hlodavců tak velká), aby se vyplatilo krmit zdechlinami (byť "čerstvými"). Myslím, že to riziko za to nestojí.
Navíc s tou "čerstvostí" to také není tak jednoznačné. Hnilobné bakterie se v uhynulém zvířeti začínají množit geometrickou řadou a v průměrné pokojové teplotě se jejich množství za přibližně 20 až 30 minut zdvojnásobí. Objevíte-li ráno zdánlivě "čerstvou" zdechlinu, může ve skutečnosti jít o "bombu" plnou bakterií a jejich zplodin.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že diskuse není o tom, zda je lepší "maso" živé či usmrcené, ale to, zda je možné zkrmovat zvířata UHYNULÁ.
Já osobně bych byl velmi opatrný. Je sice pravda, že spousta čerstvě uhynulých savců je pro plazy neškodná (a navíc spousta plazů se v přírodě mrtvolami savců živí). Na druhou stranu však nikdy nelze vyloučit, že savec neuhynul v důsledku nějaké nákazy, která by se mohla přenést i na plaza (některé salmonelózy a jiné střevní infekce, stafylokokové či streptokokové záněty ap.). Cena krmných hlodavců zas není tak vysoká (a přirozená úmrtnost ve vlastním chovu hlodavců tak velká), aby se vyplatilo krmit zdechlinami (byť "čerstvými"). Myslím, že to riziko za to nestojí.
Navíc s tou "čerstvostí" to také není tak jednoznačné. Hnilobné bakterie se v uhynulém zvířeti začínají množit geometrickou řadou a v průměrné pokojové teplotě se jejich množství za přibližně 20 až 30 minut zdvojnásobí. Objevíte-li ráno zdánlivě "čerstvou" zdechlinu, může ve skutečnosti jít o "bombu" plnou bakterií a jejich zplodin.
Ahoj,připojuji se k předchozímu názoru,nikdy nelze z jistotou říct,proč zvíře uhynulo.A přece neohrozíme našeho chovance proto,že nám je líto vyhodit např křečka.
Jinak mé korálovky,guttaty a hroznýši přijímají mražená holata a myši(samosebou rozmrazené a zahřátá na normální teplotu).Protože žerou z ruky,stačí zaklepat s myší před hadem a hned startuje.
Tento způsob využívám proto,že nemám možnost si myši chovat a holátka u nás mají jen jednou týdně.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že diskuse není o tom, zda je lepší "maso" živé či usmrcené, ale to, zda je možné zkrmovat zvířata UHYNULÁ.
Já osobně bych byl velmi opatrný. Je sice pravda, že spousta čerstvě uhynulých savců je pro plazy neškodná (a navíc spousta plazů se v přírodě mrtvolami savců živí). Na druhou stranu však nikdy nelze vyloučit, že savec neuhynul v důsledku nějaké nákazy, která by se mohla přenést i na plaza (některé salmonelózy a jiné střevní infekce, stafylokokové či streptokokové záněty ap.). Cena krmných hlodavců zas není tak vysoká (a přirozená úmrtnost ve vlastním chovu hlodavců tak velká), aby se vyplatilo krmit zdechlinami (byť "čerstvými"). Myslím, že to riziko za to nestojí.
Navíc s tou "čerstvostí" to také není tak jednoznačné. Hnilobné bakterie se v uhynulém zvířeti začínají množit geometrickou řadou a v průměrné pokojové teplotě se jejich množství za přibližně 20 až 30 minut zdvojnásobí. Objevíte-li ráno zdánlivě "čerstvou" zdechlinu, může ve skutečnosti jít o "bombu" plnou bakterií a jejich zplodin.
Rozhodla jsem se ještě zareagovat, jaký je rozdíl mezi tím, když dám hadovi živou myš se salmonelou(nebo s jinejma breberkama) nebo mrtvou myš s tím samým? Je to o tom, že je tam po smrti těch virů a bakterií víc?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rozhodla jsem se ještě zareagovat, jaký je rozdíl mezi tím, když dám hadovi živou myš se salmonelou(nebo s jinejma breberkama) nebo mrtvou myš s tím samým? Je to o tom, že je tam po smrti těch virů a bakterií víc?
Jojo, normálně se přece jen imunitní systém do bitvy s breberkami zapojí. Po smrti už to moc nejde, že :)
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že diskuse není o tom, zda je lepší "maso" živé či usmrcené, ale to, zda je možné zkrmovat zvířata UHYNULÁ.
Já osobně bych byl velmi opatrný. Je sice pravda, že spousta čerstvě uhynulých savců je pro plazy neškodná (a navíc spousta plazů se v přírodě mrtvolami savců živí). Na druhou stranu však nikdy nelze vyloučit, že savec neuhynul v důsledku nějaké nákazy, která by se mohla přenést i na plaza (některé salmonelózy a jiné střevní infekce, stafylokokové či streptokokové záněty ap.). Cena krmných hlodavců zas není tak vysoká (a přirozená úmrtnost ve vlastním chovu hlodavců tak velká), aby se vyplatilo krmit zdechlinami (byť "čerstvými"). Myslím, že to riziko za to nestojí.
Navíc s tou "čerstvostí" to také není tak jednoznačné. Hnilobné bakterie se v uhynulém zvířeti začínají množit geometrickou řadou a v průměrné pokojové teplotě se jejich množství za přibližně 20 až 30 minut zdvojnásobí. Objevíte-li ráno zdánlivě "čerstvou" zdechlinu, může ve skutečnosti jít o "bombu" plnou bakterií a jejich zplodin.
Mě se stalo, že jsem zapomněl vyndat z terária u L. mexicana mrtvou myš a vzpomněl si na to až po dvou dnech. Myš už značně zaváněla ale k mému překvapení ji had sežral dřive než jsem ji stihl vyndat. Tuto značně navinulou svačinku snesl zcela bez následků. Tím nechci propagovat krmení hnijícími hlodavci, ale zajímalo by mně, zda jste se také někdo s tímto nesetkal?
Pavel