Janika

XXX.XXX.234.11
Zdravím.
Mám dotaz ohledně úlu. Máme již pátým rokem výběh s koníkama, kteří mají ve výběhu jabloně, švestky i špendlíky. Soused si letos přivezl úly a postavil je metr od výběhu, bez toho aniž by nám dal vědět. Bojíme se o koně, vzhledem k tomu, že tam mají volný přístup a až jablka budou padat, aby nám nesežrali včelu, což by mohlo znamenat, že můžeme o koně i přijít. Dá se toto nějak řešit, pokud se sousedem nebude rozumná řeč? Nemluvě o tom, že se i samozřejmě bojíme a poštípání koní.
Ještě mohu dodat, že výběh není někde na volné louce, ale mezi baráky ve vsi a úly má na zahradě mezi domkama.
Děkuji za každou radu. Jana.
Nevím jestli odpovím dostatečně, ale přez to.jen můj názor.nemyslím si že by kůň sežral včelu, včely na spadané ovoce moc nelítaj nemají na to kusadla jako vosy.a jedno včelí bodnutí koni nic neudělá.myslím že když zajdete za sousedem na kus řeči tak se určitě domluvíte.nesmíte ale vidět ve včelách vidět nějaké zabijáky.přeji mnoho dobrého koním i včelám.
Pokud se jedná o přímý nálet (soused má česna natočená na váš pozemek), musí je buďto otočit nebo přesunout a to i v případě, že se nejedná o nadměrné obtěžování. Jestli se jedná o nadměrné obtěžování (včely Vás na vašem pozemku pronásledují) většinou určí soudní znalec, ale většinou včelaři nařídí, aby podnikl opatření ke sklidnění včel tj. výměna matky za méně agresivní, změna úlového systému pokud používá např. budečáky a včely se mu nadměrně rojí. Pevná vzdálenost od hranice pozemku není stanovena. To že Vás štípne včela, neznamená, že je sousedova. Je to sice pravděpodobné, ale včely mají dolet cca 3 km. S tím ovocem je mnohem pravděpodobnější, že kůň sežere vosu než včelu, ale mohlo by se stát, že ji vypije. Domluvte se se sousedem ať včelám zrychtuje napáječku a přesune včely. Metr od výběhu je velmi blízko a ať vysadí něco před česna, aby se včely zvedali a rozptýlili. Nebo si po části hranici postavte cca 3m vysoké sítě. U nás ve vsi to takhle funguje velmi dobře u víceúčelového hřiště. Včelař má cca 20 úlů 5 metrů od hranice (česna jsou otočena směrem od hřiště). Při výstavbě byli podle hranice vysazeny tůje a byla zde postavena již zmíněná síť proti včelám a nepamatuji si, že by na hřišti byl někdo poštípán a to se tu odehrávájí i velké akce. Nezapomeňte, že soused má stejné právo chovat včely, jako vi koně.
No, já to tak snadné, jako tu píšete nevidím. Mladí obyčejně pohrdají moudrostí předků, chtějí svobodu i na úkor jiných, jsou bezohlední a hloupí. Kdyby se obtěžovali vzdělat se a něco vědět, bylo by na světě méně problémů!
Český svaz včelařů má tzv. svépomocný fond. To je vlastně pojištění. Vzniknul jen a pouze proto, že jediné žihadlo dokáže zabít koně! Mezi válkami ve 20 stol (jako i kdykoli předtím) bylo potahů mnoho. Koně se potí a včelám pot koní smrdí víc, než cokoli jiného a na koně pak útočí a skutečně ho dokáže usmrtit jedno žihadlo. Je to velké zvíře, ale bodnutí včelou nesnáší. Navíc se umí splašit.
Nicméně, dnes chované včely jsou úplně jiné než ty z první půlky 20 stol a jsou velmi mírné a za svého života jsem o útoku včel na koně neslyšel.
Takže, svépomocný fond je u členů svazu něco jako povinné ručení za škody, způsobené včelařovými včelami. To byl primární důvod jeho založení. I kdyby se vašim koním něco stalo a jestli je včelař rozumný a je členem svazu, pak případnou škodu má z čeho uhradit a jako člen nemůže S.F. neplatit. Horší to je, jestli ve Svazu není, pak by nastal problém se soudy a další a další chuťovky demokratického liberalizmu.
A ke konkrétnímu dotazu. Žádný zákon chov včel mezi lidskými obydlími neomezuje, včely nesmrdí, nejde z nich žádná močka, neprodukují žádný hnůj, kde by se líhly tisíce much a jiného obtížného hmyzu (například ovád) a nehrozí od nich žádné znečištění přírody, spodních vod, tedy zdrojů pitné vody atd. Spíš mě zaráží chov koní mezi obytnými domky. Vím, že tazatelku nepotěším, ale když byste milá paní šla někdy okolo kalendáře, podívejte se prosím jaké je století a zvažte, zda je dnes doba na chov koní mezi rodinnými domky.
Ale když budete dostatečně asertivní, budete včelařovi dělat ze života peklo a budete ho honit po nejrozličnějších úřadech, určitě s koňmi ve vsi uspějete. Taková je teď doba. Já jen trnu strachy, kdy nějakého mého souseda napadne šílenost pořídit si módní koně v mém sousedství.
(Mimochodem, já svoje včely ve vsi nemám právě abych neobtěžoval lidi).
Janika

XXX.XXX.234.11
Ano, mám výběh s koňmi mimo vesnici (ne, n eběhají sousedům pod okny po zahradách), určitě jste si to ověřil a to o čem se bavíme, je sad, ve kterém máme pro koně jablka a další stromy. Někomu vadí zase jiné věci. Lidi opovrhují zvířaty kvůli nějaké vodě a zápachu by nechali všechno vymlátit a sežrat, ale je to jen lenost něco kolem zvířat dělat. Přála bych Vám mít krásný výhled z okna na pasoucí se stádo koní :). Další věcí je reakce koně na píchnutí, i koně mohou mít alergie jako lidi.
Dobrý den, soused má včely také metr od výběhu mých koní a ty nevypadají že by s tím měli problém. Česna má ale otočená podél plotu, tedy ne přímo do výběhu. Obyčejně s nimi nemám problém ani já, jen občas se najde včela která nedá pokoj a před ty úly chodím jen když je to nutné. Takže úplně příjemné soužití to taky není.