kyklop

XXX.XXX.185.8
Ahoj včelaři.
Mám dotaz. Znám jedno místo (stále to samé) ve kterém žijí divoké včely a podle místních starousedlíků jsou tam min.10 let. Tady na diskuzním fóru stále čtu o nemocech včel jak léčit jak se proti nim účinně bránit a tak dál, a tady včelky bez jakéhokoli zásahu člověkem dokážou přežít 10 let a možná i více.Jestli by mně to dokázal nějak vysvětlit jak je to možné?Děkuji za odpovědi.
Zřejmě dobrý oddíl!
Podle nařízení je musíte ihned zlikvidovat! Než by jsme se od nich poučili, tak je likvidujem
V blízkosti není nákaza, případně jsou silné s dobrým čistícím pudem, tak žijí. Nikdo je neruší, žádné stresování a pod., tak mají ideální podmínky. Jak myslíte že včely přežívaly v minulosti? A mohl jste si všimnout, že nemoci včel se neléčí, ale pouze tlumí a jako druhotný efekt je rezistence, tak že se vpodstatě se včelám škodí. Ale to je jen a jen můj, určitě špatný pohled na věc.
kyklop

XXX.XXX.185.8
Takže kdyby jsme včelky chovaly, ale nechaly je dělat si vše po svém (žádné genetické zušlechťování proti bodavosti, rojení atd) tak jak to dělaly tisíce let tak by to bylo lepší? (berte to s rezervou sem laik a docela mně to zajímá).
Netvrdím že lepší. Bylo by třeba míň medu od včelstva, ale myslím si že by bylo míň starostí s nemocema. Podívejte se okolo sebe, je to jako se vším. Kam vede šlechtění? Krásní barevní, zmasilí... jedinci, ale děsně choulostiví. Jinak to ale nejde. Člověk musí bádat a vymýšlet, hlavně proto, že chce s prominutím žrát. Jenže všeho moc škodí. I toho žrádla
kyklop
napsal(a):
Ahoj včelaři.
Mám dotaz. Znám jedno místo (stále to samé) ve kterém žijí divoké včely a podle místních starousedlíků jsou tam min.10 let. Tady na diskuzním fóru stále čtu o nemocech včel jak léčit jak se proti nim účinně bránit a tak dál, a tady včelky bez jakéhokoli zásahu člověkem dokážou přežít 10 let a možná i více.Jestli by mně to dokázal nějak vysvětlit jak je to možné?Děkuji za odpovědi.
To je možné, ale jen v tom případě, že včely jsou na podzim slabé a většinou vyloupené silnějšim včelstvem.Dojde tím k rozšíření kleštíka včelího, kde lze pozorovat jeho přesun do zdravích silných včelstev po stovkách kusů za den, v horším případě se muže jednat i o včelomorku.Na jaře tento prostor opsadí nový roj a vše se opakuje.Proto je nutno tyto včelsva okamžitě likvidovat a zabránit nalétnuti nového roje do těchto prostor.
profesor1
napsal(a):
Tohle co jste napsal se stát může, ale tak jednou dvakrát za těch deset let. Vůbec to není pravidlo, jak z vašeho příspěvku vyplývá.
I přes nick, který jste si dal se mýlíte a pravdu má začátek. Jste laik a díky takovým jako vy se děje to, co se děje.
Takže. V ČR neexistují žádné divoké včely a tvrdím, že ani nikde jinde v Evropě. Žádné odolné včely vůči varroáze neexistují, kdyby ano, už by se na tom kapsovaly nějaké nadnárodní koncerny, věřte mi. Že v Evropě ještě vůbec nějaké včely jsou vděčíme jen včelařům, díky zlořádu s názvem liberalizmus se to brzy změní a pak vše ovládne absolutní svoboda, nikdo nebude tlumit nemoci včel a tak včely přestanou existovat. Příroda, na rozdíl od lidí, má čas, tisíc let bez včel a nebo deset tisíc let? Pro přírodu je to jen okamžik...
Kde jsem něco psal o divokých včelách? Kde jsem psal o včelách odolných proti varroáze? Co to tu o mě tvrdíte že jsem napsal?
Vy si zase uvědomte kolik toho rádoby odborní včelaři zprasili tím, že varroa začal být na tlumící látky rezistentní!
U moru se taky ze začátku pálilo kde co, pomalu i se včelařem a teď už se postupy mění.
Uvědomte si proč včele indické varroa nevadí! Pak možná příjdete na to, že včela se má rojit, tím pádem se maximálně očišťovat od nákaz a kde čeho špatného včetně starého díla.
Za další si pořádně přečtěte Jak to začátek napsal. To co napsal - že je to pravidlo je totální blbost. Může se to někde stát, ale určutě ne všude a vždy.
Tak že jestli vy jste odborník včelař, tak já jsem profesor!
profesor1
napsal(a):
Kde jsem něco psal o divokých včelách? Kde jsem psal o včelách odolných proti varroáze? Co to tu o mě tvrdíte že jsem napsal?
Vy si zase uvědomte kolik toho rádoby odborní včelaři zprasili tím, že varroa začal být na tlumící látky rezistentní!
U moru se taky ze začátku pálilo kde co, pomalu i se včelařem a teď už se postupy mění.
Uvědomte si proč včele indické varroa nevadí! Pak možná příjdete na to, že včela se má rojit, tím pádem se maximálně očišťovat od nákaz a kde čeho špatného včetně starého díla.
Za další si pořádně přečtěte Jak to začátek napsal. To co napsal - že je to pravidlo je totální blbost. Může se to někde stát, ale určutě ne všude a vždy.
Tak že jestli vy jste odborník včelař, tak já jsem profesor!
Jste typický příklad "svobodného" člověka. Když už píšete o moru, možná jste postřehnul, že je moru stokrát víc než za totáče, čímpak by to asi tak mohlo být? Že by změnou postupů?
Včely by se měly rojit a tím se očišťovat? Asi jste se musel zbláznit! A porovnávat včelu indickou s medonosnou může fakt jen "profesor".
Varroarezistenci nezavinili včelaři, ale blbi nerespektující veterinární nařízení a doporučení, kteří si myslí, že si můžou dělat SVOBODNĚ co se jim zamane (bude hůř, přibývá jich).
Čímpak by to asi mohlo být, že moje včely nemají rezistentní roztoče? Čímpak by mohlo být, že nikdy nemám spady větší, než desítky? Čím je to, že mi nikdy na varroa neuhynulo včelstvo? Nikdy mi neuhynulo včelstvo ani na nic jiného. Stačí dělat vše tak, jak se má a tím, čím se má a tehdy kdy se má a nemůže být problém. Tedy dokud si v mé blízkosti nepořídí včely svobodný co myslí, že je chytřejší než veterináři a výzkumné ústavy.
Doporučuju vám doplnit si vzdělání, divoké včely ani včely zalétlé nepřežijí bez ošetřování proti varroáze.
Děkuji za doporučení, držte mě místo v lavici.
Jestli nevíte čím to je že moru je stokrát víc než za totáče tak si vyberte lavici v první řadě.
Za tím, že rojení je nejlepší očista pro včelstvo, za tím si stojím, jestli s tím nesouhlasíte, tak jste z přirozenosti včelího života nic nepochopil. Dále tvrdím že se nedá včelařit stejně v nadmořské výšce 200m a v nadmořské výšce 500m. A opět jsem nikde nesrovnával ani neporovnával místní včely s včelou indickou. Jen jsem chtěl říct že je třeba se zamyslet proč to některé jde.
Jestli spoléháte jen na chemii, tak si klidně stříkejte aerosol do úlu třeba o Vánocích. Přečtěte si pořádně můj první příspěvek, kde říkám - VŠEHO S MÍROU! (doufám že nejste Míra).
kosta
napsal(a):
Pane Profesor nevíte podrobnosti dnes nám důvěrník sdělil, že je povinné jarní ošetření proti
varoáze.Vyšla zase nová vyhláška.Jsme Pardubický kraj.
To bude podle výsledků ze zimního spadu. Každý kraj, případně organizace to má jinak. Do Pardubic to mám hoooodně daleko, u nás byly výsledky OK tak že nic takového nám řečeno nebylo.
Http://www.novinky.cz/domaci/367144-cesky-vcelar-prisel-na-to-jak-zachranit-hynouci-vcelstva-po-celem-svete.html.
Není to sice odborný článek, ale myslím že je to jedna z cest jak problém řešit BEZ CHEMIE!
kyklop
napsal(a):
Ahoj včelaři.
Důležitá je obnova díla.
Fyziologie divokého včelstva je odlišná od toho, k čemu je nutíme. Ty včely o kterých píšete nikdy nemají dílo starší než z loňska. Vše každý rok staví odznovu, protože jim to přez zimu sežerou škůdci, kteří v tomhle případě nejsou škodliví, ale prospěšní.
Včelaři, zvlášť ti starší lpí na starých černých souších. Dílem taky proto, že lidi víc vyžadují tmavý med. A převládá u nich mylná představa, že včely lépe vyzimují na tmavém díle.
Včely jsou na Zemi několik miliónů let a za tu dobu ví nejlíp, co jim prospívá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
profesor1
napsal(a):
Děkuji za doporučení, držte mě místo v lavici.
Jestli nevíte čím to je že moru je stokrát víc než za totáče tak si vyberte lavici v první řadě.
Za tím, že rojení je nejlepší očista pro včelstvo, za tím si stojím, jestli s tím nesouhlasíte, tak jste z přirozenosti včelího života nic nepochopil. Dále tvrdím že se nedá včelařit stejně v nadmořské výšce 200m a v nadmořské výšce 500m. A opět jsem nikde nesrovnával ani neporovnával místní včely s včelou indickou. Jen jsem chtěl říct že je třeba se zamyslet proč to některé jde.
Jestli spoléháte jen na chemii, tak si klidně stříkejte aerosol do úlu třeba o Vánocích. Přečtěte si pořádně můj první příspěvek, kde říkám - VŠEHO S MÍROU! (doufám že nejste Míra).
Tak koukam, že Tom 50 to jede i tady. Držím palce v soubojích s ním.