A proč byste to dělal?
Co vás vede k takové otázce? Jestli jste vloni po snůšce léčil tak, jak se má a tím, čím se mělo, není třeba dělat žádné kejkle.
Stačilo by být členem Svazu a dělat vše jak se má, funkcionáři by vám vše včas řekli, poradili, pomohli, naučili. Taky byste automaticky dostával časopis, kde informace přece jen posoudí odborníci než je zveřejní. Tady se toho moc dobrého nedozvíte. Hlavně nevíte jistě co je třeba že?
Uživatel s deaktivovaným účtem

miloš123
napsal(a):
Dobrý den dáváte před hlavní snůškou odpařovače s kyselinou do úlů?
Já ano. Považuji to dnes prakticky za nutnost, samozřejmě podle spadu, který je nutné monitorovat. Pokud budete čekat na rady soudruhů ze svazu, patrně nebudete mít včely, stejně jako oni..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za to jistě mohou všichni okolo, stačí si přečíst příspěvky toma50. Ten má ve všem jasno..
Tak za prvé členem jsem časopis dostávám, a jít na radu také kam mám zajít, jen mě zajímalo jestli to někdo praktikuje, pravda je ta že i přez nařízené léčení brouk padá dál ne moc ale přece.ted ne moc ale za chvílku by to mohlo být až dost.aby jsem nechoval roztoče místo včel od něj moc medu není.v žádném případě tady nechci rozdmíchávat nějaké hádky co nikam nepovedou.také jsem slyšel na přednášce sypání do úlú cukr moučku nezkoušel někdo?prej to brouka co je na včeláchzabije?
Již 3. rokem dávám týden před nasazením medníku rovněž KM, je to nejen prvotní zásah proti V.D. ale i proti případným projevům Nosemozy a případných vzniklých hub či plísní v úlech.Tu KM rozstříhnu na polovinu a dávám jen půl toho sáčku, nechám to unikát pomalu jen tou sřiženou boční stranou 10až 12 dnů, stalo se mi že když dostaly plnou pecku napřímo celý Formidol tak z některých úlů to vyhnalo i matku.Dělám to na radu jednoho včel.farmáře který takto z jara ošetřuje svých 400 včelstev a je s bojem proti VD spokojen a já rovněž..Například dám ještě že v našem okrese Vet. spr. nařídila všem kdo měli jakýkoli i mini spad povinný nátěr plodu.ten jak víme má být to 15.4 ale přesto do dneška ještě organizace nemá léčivo a tak asi až ho dostaneme tak už bude po termínu a budeme to natírat v rozporu s pravidly vlastně začnem ten boj s VD opět úplně špatně.. věřím že mnozí to už ani nenatřou jen to zapíšou do výkazu léčení a vlastně to neřeší vůůůbec nic.I kdyby nyní dali léčivo kdo v takovou dobu kdy venku mrzne a padá sníh bude Rorebírat včelstva zatím co před měsícem jsme to mohli dělat pomalu v košili a natřít ještě mini zakladené plošky plodu..Stavy a počty včelstev už přeci i v tom Dole i na svazu ví podle žádostí o dotace, i varoa mnitoringu na základě vyšetření měli když chtěí nařizovat prisim, souhlasím ale i vet ví kde jsou nejvíce postižené lokality i hlášené úhyny. Keců v časopisech plno JEV VÁLKA O VLASNÍ KRYTA ale umět včas zajisit bez zbytečných prodlev léčiva ti v tom Dle stále neumí.Tak si myslím že ten bordel co ve večelařině momentálně je si uměle páni udržuj aby tam za pořádný peníz mohli hezky do důchodu hnít na zadku a dál nic nedělat.Kdby měli konkurenci tak by museli pohnout zadkem, ale že si udělali nedotknutelný monopol tak to je jak to je a boj s morem či V.D. je jen takové mlácení prázdné slámy a vytí na měsíc.JE O JEN MŮJ NÁZOR TŘEBA SE MÝLÍM ALE OKOLNOSI NIČEMU JINÉMU NENASVĚDČUJÍ.
...jak primitivní, leč účinné... Vidíte, taková blbost a člověka to nenapadne. Myslím tím to rozstřižení Formidolové desky. Hned to letos vyzkouším, protože už jsem taky v některých úlech díky KM přišel o matku. Někde jsem se ale myslím dočetl, že matka nemá tak dokonalý tělesný kryt jako včela, tak je na ty agresivní výpary háklivější. Myslím že ji to spíše zabije než vyžene, ale to je va finále jedno. To jak fungují funkcionáři to nemá cenu rozebírat. Nedají se ale všichni házet do jednoho pytle. Některé ZO - KLOBOUK DOLŮ! Závidím. Na druhou stranu DOBŘE NÁM TAK. Taky jsem teď zvedl ruku na schůzi pro kandidáta na okres, který je jednak bez názoru a hlavně bez včelařských znalostí a zkušeností.
Ptáte se kdo by šel v tuto dobu rozebírat včelstvo? Myslím že jeden by se tady našel Je to člen svazu a dělá vše jak se má! Jak řekne strana, teda soudruzi, teda funkcionáři.( Omlouvám se, pořád se mě to plete )
A ten datum 15.4. je stejně orientační. Jednak je rok od roku jaro jiné a jednak třeba u nás je ještě sníh a ješt chvíli bude, ale uvídíme o víkendu, kdy má být +20, tak snad si nepopletli znamínka a nebude mínus