Uživatel s deaktivovaným účtem

Já nijak...mezistěny použivám jen u oddělků 39x24 na prodej na přání zákazníků, jinak to považuji za ztrátu času i peněz. U nových rámků stačí jen malý proužek mezistěny, nebo lajna z vosku a pak už včely jedou samy... u použitých rámků není potřeba nic, jen strčit do úlu a žasnout...
Je to krása, používám rámky 39x24 a proužek mezistěny dávám na stavební rámky při první prohlídce a po vyříznutí postaveného jen vrátim.Používám na to tyto horní loučky s drážkou.
Mezistěny používám (42x17), vzhledem k tomu, že se snažím o co nejčistší med, tak nové rámky jdou nejdříve do medníku a bez mezistěn pak v medometu méně vydrží, tak že za mě bez mezistěn ne-e :D Nehledě na to, že mezistěnu vytáhnou rychleji, než když musí stavět "pouze ze svého".
Vylepování pásky mezistěn na stavební rámky mi přijde, jako zbytečná ztráta času a práce. Na trubčinu jim dávám nový rámek tak jak je (vždy 2 rámky na boky plodového tělesa do každé bedny, kde mají plod, tak že do všech 3 beden od spoda). Vsazuji ho vždy mezi postavené rámky a s "patláním" jsem nikdy problém neměl a vždy bylo vše pěkně postaveno.
Jinak pro nováčky bych ještě doplnil, že mezistěna se při natavování zarovnává KE SPODNÍ LOUČCE ! Včelky nadstavit umí, ale podstavovat se jim nechce! Pak vznikají /zvláště u široké spodní loučky/ nedostavěné plochy rámku a když bude vČelstvo zimovat na rozhraní dvou beden s takto blbě vystavěnýma rámkama, tak se může jednoduše stát, že se zimní chumáč přetrhne a včelstvo již nedokáže přejít k zásobám a díky této včelařově blbosti uhyne!
Mini:
Zaléváš? Byl bych rád kdyby si to lépe popsal. Já jsem stále objetí černého trhu s mezistěnou :D. Já jedu klasiku, ale mám nadrátováno jen jednou silnějším nerezem a pak už jenom vytavuju ve slunečním tavidle.
Ze začátku jsem s tím dělal různé trýle, ale nakonec jsem se dopracoval k tavidlu a nemůžu si vynachválit. Udělal jsem pořádnej "kombajn". Dám do něj 8 rámků a když už začnou být alespoň trochu letní teploty, tak nakládám dva na sebe, tak že za den je vytavená více než jedna bedna...
Já se s tím moc nepářu. Mezistěny beru výhradně ze Strážiska a když je poprosím, tak oni mi udělají mezistěny15,15,1 15,2 cm no a která pasuje do rámečku, bez vůle tak ji tam od oka strčím doprostřed rámku.To dělám na skleněné desce, se které se dobře seškrabuje vyteklý vosk.Vedle mám vařič a na něm litinový kastrol s voskem.Zalévám to malou nerezovou odměrkou co mají v hospodě na kafe, jak u spodní loučky, tak u horní, z obou stran. Začal jsem to dělat, když se mě nechtělo drátkovat před mnoha lety a měnit to hebudu.Tavidlo máš pořádný a jak ho natáčíš? Že si tam nedáš kolečka. Já mám na tavení starý uříznutý bojler.Rámky tam dávám celé a po vytavení je vindám a očistím nožem.Dal jsem sem špatnou fotku a neumím ji odstranit. Až najdu správnou, tak ji sem dám.
Aha, už to nalepování mezistěny chápu, původně jsem to pochopil, že mezistěnu vůbec nedáváš, ale jen to nějak zaleješ voskem :D Dobrý nápad, příští sezónu vyzkouším. Je fakt, že by to nějakou tu hodinku ušetřilo.
Natáčení tavidla by se šiklo, ale víš jak to je, pokuď to funguje, tak to žádnej neřeší :)... Mám to u baráku, na dlažbě přímo na jih a když je teplo, tak se vše rozpálí a teče to proudem, tak že to neřeším. Přeci jenom je to poměrně těžký, tak že by to muselo být dost bytelný. Měl jsem to vymyšlený z náboje vod auta (dala by se využít i brzda), ale byla by to taková vopičárna, že by mi to nejspíše doma u baráku neprošlo :D.