Fildas

XXX.XXX.36.114
Zdravím, mel jsem roj který jsem chytil předělal do nastavku atd. Jen nevím co s matkama. Původní opustila ul s rojem. Je třeba ji vymenit? V původním jsem matku nenasel je mozne ze jsem přehlédl. Dale v původním úlu zůstalo dalších asi deset matecniku. Mam je zničit?
Starou matku vyměnit a mladou taky, nejlépe dát rozkladené matky a označené.Jinak mladá matka která se vylíhne jako první ostatní matečníky znehodnotí, ale je možnost, že při snubnim(oplodňovacim) proletu, který provádí i třikrát zahyne nebo zabloudí.Pak je nutno počítat dobu od začátku kladení vajíček po včelu a poté udělat kontrolu plodu.Jinak je možné nechat jen největší matečník.
Ehmm, Stará matka vyletí s rojem (jedná-li se o prvoroj) v tu dobu (za normální situace, když není nějaké špatné počasí, kdy by vyletět nemohly), když včelky zavíčkují první matečník. Tak, že když je prvoROJna stromě, tak v úle je pouze zavíčkovaný matečník.
Jde-li o kvalitní včelstvo, tak můžete matečníky využít na tvorbu oddělků, jestli rozšiřovat nechcete a včelky chcete spíše krotit, tak většinu vylámejte a nechte jeden, případně 2 pro jistotu, kdyby byl první mrtvý.
Včely se rojí většinou proto /pokuď to nejsou chronické rojilky, které opravdu není radno rozřiřovat/, že včelař zaspal s rozšiřováním, nebo chovem trubců, matka zakladla všechny volné buňky, ostatní je zaneseno nektarem-či pylem. Plod zestárne, je zavíčkován, trubců /zvláště když se nedávají stavební ramky/, kteří by spotřebovávali kašičku je také málo a včelky krmičky nemají kam krmnou kašičku dávat a tuto začnou navzájem pojídat.
Díky této nerovnováze včelky narazí matečníky v počtu, jak moc velká je tato nerovnováha /ideálně pouze jeden na tichou výměnu matky, kdy tuto nerovnováhu regulují vlastně pouze pauzou mezi kladením staré a oplozením a rozkladením matky mladé/. Vystaví mateří misky a starou matku donutí tyto zaklást. Jakmile matka misky zaklade, tak jí přestanou krmit. Matce se zmenší zadaček /nyní je schopna letu/ a jakmile se zavíčkuje první matečník, tak se včelstvo rozdělí a původní včely starou matku začnou vyhánět až nakonec, za velikého vzrušení celého včelstva /i vČelstev sousedních/, česnem vyletí i se svým průvodem, který se sestává ze včel i trubců všeho stáří a "povolání".
V původním včelstvu se začnou líhnout matky a když včelař neudělá žádný zásah, tak se včelstvo dělí na další poroje, s kterýma vylétá /oproti prvoroje na značně větší vzdálenost/ jedna, nebo i více, mladých neoplozených panenských matek. Takto se včelstvo několikrát rozdělí až v něm zbyde poslední matka, která po několika dnech vyletí s malým průvodem na oplozovací prolet na trubčí shromaždiště. Takto vylétává několikrát, dokuď se nespáří asi s deseti trubci. Poté začne klást a ovládne starý úl.