forestman

XXX.XXX.43.210
Prosil bych zkušené o odpověď.
Mám čtvery nová včelstva /všechna ve á 2 nástavcích 39*24. Přidal jsem každému včelstvu nástavek a nyní podruhé dokrmuji, horní očka nástavků jsem otevřel naplno. I když mám nad včelnicí prkennou stříšku, v toto horku včely ještě večer obsazují česna. Vyvozuji, že moje nové zateplené úly jsou pro ně příliš teplé.
Dotaz: Nebudou se navzájem vykrádat, i když mají v dokrmování stejně založeno? Mám očka horních nástavků přivřít napůl, nebo dokonce dát jen na ventilaci ? Díky.
U silných včelstev (42x17, síťované dno, vysoké Česno) nechávám otevřené pouze jedno spodní očko jinak u všech vše zavírám a u oddělků (ideálně je mít někde v trávě bokem od hlavní včelnice) ještě zužuji česno /většinou pouze jenom přivřu leták, aby se včelka jen tak tak protáhla/, aby slabé včelstvíčko nemuselo bránit tak velkou díru, protože jí ubránit ani nemůže a loupež je tady. Včelstvo se "přehodí do loupeživého módu", což vycítí i včelstva ostatní a po pár dnech zbydou z pěkné včelnice včelařovi jen oči pro pláč. Nicméně si za to včelař většinou může sám!
Zásadně nikde nerozlévat sladinu, mít ošetřeny slabé včelstvíčka, netrpět na včelnici neduživce, ideálně krmit až z večera, když ustává let. Když už nastane, tak uzavřít lupičky i okradené a ideálně je přemístit na jinou včelnici, nejjednodušší je ale tomuto předcházet a loupež nedopustit. Tiché loupeži se zabráni téměř nedá protože si jí včelař většinou nevšimne.