Dobrý den.
Mám dotaz ohledně velikosti úlu.
Včely jsem si pořídil letos v létě. Dva roje.
Jedno včelstvo přečkává dny ( noci, chladna...) v úlu, ale to druhé mi přijde jako by se tam včely nevešly ( mám je v jednom nástavku) viz foto.
Kromě krajních rámků mají vystavěny všechny.
Mám jim dát druhý nástavek s rámkama s mezistěnama ( bohužel jak začínám, tak souše nemám).
Ale zas si říkám, že už stejně nic nevystaví ?
Za rady mockrát děkuji
Milan.
Tvé včely jsou zcela normální, tzv.vylehávají venku. Potřebuješ jim přidat nástavek. Takto by šly do zimy mizerné.Přidej nástavek s mezistěnama a nasaď krmítko a každý den jim dej trochu roztoku na podnícení stavby.Budou myslet, že je snůška a mezistěny vystaví a matka bude pořádně klást. Sežeň si knížku Včelařství, Veselý a kolektiv.Tam najdeš všechno.
Mockrát děkuji za odpovědi.
Jsem z toho zmatenej.
Někdo mi říká ať nedávám nic, že je to normální v létě a někdo že je úl malý.
Včera přes den jich bylo venku ještě víc jak na té fotce na začátku tématu.
Včerejší počet včel, viz foto.
Když se dnes setmělo, šel jsem se podívat k úlu, a včel bylo tak 3x tolik co viz fotka.
Spíše se přikláním k tomu, že se do úlu nevejdou.
Co myslíte ?
Děkuji.
Aby jste tomu zcela rozuměl, je teplo a na obsazení plástů stačí pár včel, snůška není, ostaní se válí venku.Když se ochladí včely se stáhnou na plod a budou jej zahřívat.To je zcela normální a není potřeba se tím vzrušovat.Co není dobré je to, že je pokročilá doba a pokud chcete z toho mít příští rok pořádné včelstvo je včely potřeba pro zdárné zazimování mít ve dvou nástavcích.Pokud Vám stačí mít jen včely, nedělejte nic, jen potom nakrmte.Proto radím ten nástavek s mezistěnami a podněcování cukerným roztokem a zazimovat ve dvou nástavcích.
CeskyStavak.cz_

XXX.XXX.34.164
Děkuji, teď už to chápu.
Jsem už rozhodnutej že jim dám druhý nástavek.
Známý mi radil abych dal prázdný nástavek dolů a starý nahoru.
Z toho starého mám vzít 2 zastavěné rámky a dát je do toho spodního ( nového ).
Že to prý bude fungovat jako most pro horní nástavek.
Hned začít přikrmovat a že si spodek vystaví.
Co si o tom myslíte?
Děkuji za názor.
Milan.