Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2015 07:51
Lola1

XXX.XXX.119.130

Můj taťka je včelař. Včelaři uz asi 7 let a ja bych mu chtěla koupit k Vánocům nějakou knížku, jenomže nevim jakou, poradíte mi?

6.11.2015 17:24
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Nejlepší je, Včelařství Vladimír Veselý a kolektiv.Je to základní a kompletní kniha pro každého včelaře, kde najde vše, co potřebuje.

15.11.2015 12:52
jarvan

XXX.XXX.104.86

Mini:
Přesně tak, toto je bible, kterou by měl mít na nočním stolku každý včelař. Zkuste třeba kouknout i na DVD, je jich také dost a nejen DOLácká, ale také od "zapálených" včelařů a mnohá skrývají velmi dobré rady a nápady.

15.11.2015 17:43
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Jarvane,
kde se dají ty DVD najít?Myslím taková ta co člověku něco řeknou.

15.11.2015 19:16
jarvan

XXX.XXX.104.86

Mini:
Ideální je, když občas zajedete do Prahy a zajdete do Křemencové ulice, kde je hlavní včelařský stan a mají tam docela nabušenou knihovnu a tam se dá vypůjčit takřka cokoliv. Knih tam mají nepočítaně a videí několik desítek. Včelaři mají výpůjčku zdarma a dalo se to řešit (již jsem tam dlouho nebyl a nyní tam jsou i jíní lidé) i poštou. Koukněte na jejich web. To je asi nejlepší cesta (tedy hlavně nejlevnější :D ). Určitě bych šel tímto směrem.

Měli tam (tehdy ještě většinu na VHS) DOLáckou tvorbu. Nějaké ty včelařské roky, chovy matek, cesta proti varoáze, nástavkové včelaření, včelí produkty, pak německe a něco málo anglických videí... Jsou tam základy, co má znát a umět klasický včelař.

Mě vždycky ale nejvíce bavila díla přítele Černého z vysočiny (takto včelaříme na vysočině), kde představuje své kamarády a ukazuje jak on i oni včelaří a různé vychytávky, a další takováto dílka, která mi vždy přišla zajímavější, než nějaké "sterilní a politicky korektní" DOLské návody.

Jako malou ochutnávku zachytil př. Černý na včelnici př. Jaroše dvě videa a hodil je na youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=KwMb7N9JiFk
https://www.youtube.com/watch?v=tLt_2aQGDJE

Jinak DVD jako dárky, mají většinou ve všech online obchodech a občas se něco objeví i v kamenné včelařině.

16.11.2015 18:35
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Jervane,
jo mluvíš mi z duše, taky tam půjčuju DVD a máme vlastní televizi (spolkovou) s DVD přehrávačem a pouštím to o schůzích, tak 2x do roka ale potřeboval bych něco nového.Přítele Černého znám osobně, je tady asi 15 km ze vsi.Taky nám natočil DVD a př. Jaroš je ze sousední vesnice.Občas mi volá. Je to svérázný včelař s excelentními výsledky a nemá rád ty naše tenké úly.

17.11.2015 18:44
jarvan

XXX.XXX.104.86

JO?, tak to je hochy oba pozdravuj :D Já si to vždycky pouštím přes zimu, když už se mi udělá po včelkách smutno, abych se trochu navnadil :D

Jó, tenké vs uteplené, to je věčný boj. Já jsem si je vybral převážně kvůli jednoduché výrobě (nakupovat mi to přijde jako vyhazování peněz). Musí se oproti utepleným trochu více nakrmit, ale dovolím si tvrdit, že jim je v nich dobře. Možná, že na přímém slunci by jim bylo v uteplených úlech lépe a lépe by se jim chladilo, ale polostín to jistí.

U přítele Jaroše se mi líbí hlavně to napájení, řekl bych, že to má velký podíl na jeho úspěších. Rád bych rozchodil něco podobného, ale úly nemám ve váze, tak že jednotná hladina nepřichází v úvahu. Hledám nějaké levné "zařízení" které bych dal do očka úlu, které by mi tam drželo neustálou hladinku a ke kterému bych mohl vodu rozvádět hadičkou, ale zatím jsem nic kloudného nesehnal. Šlo by tam do očka každého úlu otočit flašku, jako se dělá napáječka pro slepice, ale neustálá obsluha a doplňování je nemožná...

17.11.2015 19:25
Miniagro

XXX.XXX.233.31

To napájení vidím úplně stejně.Zkoušel jsem venkovní a nemělo to význam. Včely létaly do louže na cestě a napajedlo bylo prázdné.Jaroš dává vodu celou sezonu a to je celý úspěch.Přesně ví, kolik denně vzaly vody. Taky tam má pěkné prostředí, potok, les a tak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík