Jak píše kolega. Jestli máte stejnou rámkovou míru, tak na jaře, když se včelky již trochu vzpamatují, tak jednoduše (v době první prohlídky) přehodit ze starého do nového a postavit na místo starého.
Jestli na jinou rámkovou míru, tak bych udělal smetenec s matkou a nový úl dal jako přeleták a zbytek plodu buď vyřezat a vsadit do nových rámků, nebo přes nějaký bajlák postavil na nový úl za mateří mřížku, ale kontrolovat zda na plodu nenarazí matečníky. Toto bych dělal ale až na záčátku snůšky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jasně, tímhle s momentálně nezabývej.Nejdůležitější je zlikvidovat roztoče.Z vlastních zkušeností doporučuji se nespoléhat na zimní ošetření aerosolem, které z důvodů velkých plošných úhynů, kde do úlů to foukaly důvěrníci ostošet není tak spolehlivé, jak se preferuje.NEŠIĎIT fumigaci dýmem a nemušíš už do včel v zimě foukat žádné ředidlo s další dávkou jedu.UDĚLAT vše dle doporučené metodiky.Já jsem provedl první fumigaci u mých deseti včelstev před dvěma týdny a druhou včera.Naprosto ideální počasí a kdo zavčasu zakrmil, má včelstva bez plodu i u matek nultého nebo prvního ročníku.Dnes jsem zkontroloval podložky a naprosto bez roztočů.Uvedu, že po prvním ošetření jsem počítal u některých včelstev i stovky mrtvých parazitů.
Hodně úspěchů všem začátečníkům
P.
Děkuji. Je mi jasné, že včelkám vyměním úly až na jaře. Jednalo se mi o rámky, které jsou již v zoufalém stavu. Vložit tam i mezistěny? Přebírám včelstvo po svém, téměř osmdesátiletém otci a nechci včelkám kazit náladu nějakou moderní technologií, ale ne se všemi starými metodami souhlasím. Máme 10 včelstev a med chci produkovat jen pro svoji potřebu. Je jednoduché si med koupit, ale je mi líto včelky ze zahrady vystěhovat. Sbírám informace a rady po okolních včelařích a snažím se o aplikaci těch nejlepších. Jenže včelařů je málo a většinou už taktéž v krásném věku. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. R.
Ruda:
To jste tedy pořádný jedlík-medový, když na vlastní produkci máte 10 včelstev :D Jestli ono to nebude mít náhodou co dělat s tou "technologií"? Nemá cenu lpět na starém a očividně překonaném, to bychom také ještě mohli chodit pro med do lesa s žebříkem a sekerou...
Nevím co máte, ale nemá cenu se třeba prát s budečáky, kdy každá prohlídka je kompletním rozebráním a totálního vyrušení včelstva, které se místo snůšky ještě několik desítek hodin vzpamatovává. Stejně tak jako třeba nějaké nepřirozené blbnutí s prkénky a mateří mřížkou... O co jednodušší život má včelař včelřící nástavkově a bez mřížky, který místo půlhodinového burcování včelstva při prohlídce a správného přerovnání plodiště, pouze za dvě minuty přehodí pořadí nástavků a práce je hotova. Nebo při vytáčení, kdy zapřísáhlý "budečákysta" doluje ze včelstva plásty s medem a burcuje včelstvo, tak já pouze sundám víko a vezmu tolik beden, kolik mají pro mě včelky připravených a úl znova přikryju a "ve sklepě ani neví, že se na půdě něco děje". Při takovémto včelaření mám čas si hrát s oddělky a chovem matek a neodcházím od včelek urvaný z nesmyslné a ZBYTEĆNÉ práce, ale krásně odopočinutý a nabytý energií. Nedej bože, když se v těchto starých systémech ještě "usídlí" nějaké divošky, to se potom překrásná včelařina stává akorát peklem! Včelařovi se do včelstev nechce ani nakouknout, natož ještě nějak rozebírat, nemění se dílo, to zastarává, přicházejí nemoci a na průser je zaděláno!
Jestli chcete začít s novým a odzačátku, tak určitě na moderní technologii a ideálně na nízko-širokém rámku. Časy zimování zúžovaných a slabých včelstev, kdy i tolik oblíbená rm 39x24 byla pro tehdejší včelstva dostatečká je dávno pryč, protože neposkytuje u současných silných včelstev dostatek místa jak na plodiště, tak i dostatek rezervy pro nárazovou snůšku. Dovolím si tvrdit, že pro naše podmínky je ideální systém podle přítele Květoslava Čermáka (ve vyhledávači si najděte PDFko s podrobným popisem 42x17 Optimal s jednoduchou neuteplenou stěnou). Je jednoduše vyrobitelný (nástavek je pouze nařezané a sešroubované prkno) a včelky si jej nemohou vynachválit :D.
Ve Vašem případě bych vyrobil nové nízkonástavkové úly a po první snůšce (v době začátku rojení), bych vytočil a udělal silné smetence do nových úlů na mezistěnu a podložil je na místo starých (tak že budou mít také všechny létavky) a ze starých úlů (které bych se snažil na jaře moc nerozšiřovat a včelky držet až do ometení spíše natěsno) bych nechal plod a stáhnul jejich počet jejich spojením, třeba na třetinu a takto dovedl k podzimu a zazimoval. Tím bych zaručeně nepřišel o první med, pro příští rok bych měl připravená nová včelstva na novém díle, a v následujícím roce bych se stejným způsobem zbavil zbytku starých úlů.
neurotik:
Přesně tak, také jsem léčil až nyní. Vždycky mě dostávají blbci (bohužel častokrát jsou to lidi, kteří v organizacích zodpovídají za správné léčení :( ), kteří neustále "léčí" včelstva plná plodu a diví se, že ty potvory ne a ne chcípat...
Jinak nechápu proč má někdo letos vůbec potřebu aerosolovat, když je tam jak v létě a bude moci fumigovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já se ještě tedy připojím.Včelařím v současnosti také v nízkonastavkových Ptáčkových OPTIMALECH a je asi to nejlepší, v čem jsem kdy včely měl.Vše ostatní jsem už zrušil a spálil.Jsem z jižní Moravy, kde se mě tahle úlová soustava velmi osvědčuje.Neznám roje, nepoužívám mateří mříž a včely si vždy ten nízký nástavek během pár dní bez problémů vystaví a asi se tak možná nestresují, když se jim přidá jen takový nižší prostor.Tu metodiku ošetřování a přidávání nástavků mám vypracovanou trochu jinak, než doporučuje vydávaná literatura, p.Čermák a vydané brožury. Sedm nástavků silné včelstva zvládnou vpohodě obsednout a také je velmi jednoduché u těchto nízkých nástavků tvořit oddělky.
P.
rudazhostima
napsal(a):
Poradíte prosím, jak nejlépe a nejšetrněji vyměnit včelkám starý úl za nový?
Dobrý večer, toto jsem před lety taky řešil.Otec měl 4 včelstva s pěti druhy rámků, prostě to co dostal.39-37x30 v těchto matka dobře kladla, ale plný nástavek byl problém zvednout.Zvolil jsem míru 39x24 na 10-11 rámků.Na starý úl jsem na jaře dal nástavek mezistěn a po jeho vystavění jsem ho postavil na nové dno a dal na místo původního úlu, z toho jsem převěsil rámky po úpravě do nového nástavku, pak jsem dal mateří mřížku a další nástavek mezistěn.Zimuju ve dvou nástavcích.Kolik mám úlů tolikrát mám navíc dno a to proto, že každý rok po zahájení snůšky, kdy včely začnou místo trubčiny stavět dělničinu na stavebním rámku.Dám nové dno na něj nástavek mezistěn 9ks + 2 krycí souše, na to přendám spodní a vrchní nástavek.Po zhruba týdnu podle počasí převěsím plod tak, aby byl nad sebou 2 trubčina,3 dělnice pod třetí dám mateří mřížku.Pak již přidávám jen nástavky se soušemi a to dle potřeby do odkvětu řepky, pak meduju.Mateří mřížku dávám proto, abych mohl medníky se zralím medem sundat a místo nich dát nástavek se soušema a úl uzavřít bez obav, že bych odnesl matku.Zní to asi složitě, ale jde to rychle, pomáhám si stolkem který je vysoko jako první nástavek na který dám celý úl a na jeho místo dam čisté dno a nástavek mezistěn.