BJana

XXX.XXX.53.250
Dobrý den, předem upozorňuji, že jsem naprostý laik a o včelách vím jen strohé základy! Ale v práci jsme se dotali k tématu medu. A napadla mě otázka, jak docílím toho, že mám med třeba jen z jednoho druhu rostliny ( akátový, lipový, pohankový...) ? Jakto, že ta včela opyluje jen jeden druh té rostliny?
Předem děkuji za konstruktivní odpovědi
modrasek007

XXX.XXX.194.65
Toho nikdy nedocílíte! Včelař většinou udává, to co v medu převažuje...
Nebo to, co se mu lépe prodává
Včelky sbírají nektar (o pylu to není :) ) ze všech květin, které zrovna kvetou a vybírají ty, z kterých mají v současné době co největší užitek (dávají nejvíce nektaru).Když se podíváte do přírody, tak zjistíte, že nekvete vše najednou, ale většinou postupně (javory, třešně, trnky, jabloně, řepky, hloh, akát, maliny a medovicové medy).
Med včelka ukládá od víka směrem dolů a tento med stlačuje hnízdo dolů k česnu. Tak, že po snůšce mám v úlu vrstvy medu různých druhů a díky nízkým nástavkům a jejich organizací a datem vytáčení, můžu oddělit jednotlivé druhy medu. Ne vždy se to díky přírodě podaří a pak se točí med smíšený s převahou některého z druhů, ale když vše pracuje tak jak příroda zamýšlela a něco zameduje opravdu hodně, tak se zíkat dá.
Dají se zíkat ovocné stromy, řepka, maliny a ostružiny, lípa, akát a med medovicový. Dále, díky velkým polím monokultury, se získávají kočováním do tohoto porostu třeba medy vičencové, svazenkové, pohankové, vrbkové a podobné speciality.
BJana
napsal(a):
Dobrý den, předem upozorňuji, že jsem naprostý laik a o včelách vím jen strohé základy! Ale v práci jsme se dotali k tématu medu. A napadla mě otázka, jak docílím toho, že mám med třeba jen z jednoho druhu rostliny ( akátový, lipový, pohankový...) ? Jakto, že ta včela opyluje jen jeden druh té rostliny?
Předem děkuji za konstruktivní odpovědi
Doporučuju studovat odb. literaturu.
K druhé otázce. Aby vůbec fungovalo opylování, navštěvuje včela vždy jen jeden druh rostliny. Nikdy neuvidíte včelu přeletět z například z jabloně na pampelišku. To je prazáklad fungování přírody, když se nad tím zamyslíte, dojede vám to. Jarvan je stručný a tím se dopustil několika nepřesností a nebo spíš nejasností. Je to naopak než to říká on. Rosliny "potřebují" opylení a nektar produkují proto, aby přilákaly opylovače (v tomto případě včelu). Jiný případ je, když včela sbírá primárně pyl, výsledek je však stejný (pro rostlinu). Včela často sbírá obojí, při jednom výletu je ovšem vždy "věrná" jednomu druhu rostlin.
Jak píše někdo další, jednodruhový med je problém. Jak píše Jarvan, pomocí nízkých nástavků toho lze docílit spíš. Na pouze NN je ovšem zase pomalejší jarní rozvoj a proto se mi za 50 let včelaření osvědčil systém kombinace VN a pro med pouze NN, nikdy nevytáčím vysoké rámky. Je to systém Dadant, u nás známý jako Eurodadant na naší národní šířce rámků 39 podle ing. Řeháčka. Ten navrhnul úl na 13 rámků míry 39x30 a pro med NN také na 13 rámků 39x15. Mám tuto míru, ovšem na 11 rámků a vše funguje dokonale a netřeba zahodit úly stávající a dělat třináctirámkové. NN používám i k úlům 39x24 a například známý včelař J. Jindra má úly 39x28 + 39x14 na pouze 9 rámků. Vůbec není nutné aby nízký rámek byl půlka vysokého (viz moje úly 39x24 + 39x15.
Doporučuju vám najít si stránky Dadantklubu a nebo vám je najdu já: http://www.dadantklub.estranky.cz/
Dále si dovolím doplnit a upřesnit přispěvatele jarvan, který v rámci stručnosti napsal poslední větu svého příspěvku tak nešťastně, že by z ní vyplývalo, že vrbka (určitě myslel vrbovku úzkolistou) je setá monokultura. Není, je to lesní (i nelesní) "plevel", jinak však platí přesně to, co píše.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrbovka_%C3%BAzkolist%C3%A1.