Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2015 19:33
Benq0071

XXX.XXX.159.149

Dobrý večer letos jsem si pořídil 3 odělky které hezky zesílily a jsou zazimované a přeléčené.
Chci se zeptat jak se včelstvem pracovat z jara dál nemám žádné souše do medníku. Úly mám nástavkové rámková míra 39x24. Díky za rady.

18.12.2015 22:20
jarvan

XXX.XXX.104.86

Nechat je zesílit na jednom nástavku a až budou nabušený (a bude výhled na několik teplých dní a bude snůška), tak jim přidat bednu z mezistěnama, do které převěsíte z plodiště (vedle sebe) dva plásty s vybíhajícím plodem (nad hnízdo) a místo nich bych tam vrazil dva stavební rámky. Já je dávám jako předposlední z obou stran plodiště.
Až začnou vybíhat včelky z převěšených plástů v horní bedně, tak je matka rychle zaklade a včelky se do ní rychle přesunou a postupně vystaví. A až bude stabilní počasí, tak bych pár mezistěn rozrovnal i mezi plodové plásty a hnízdo správně porovnal. Pak stejným způsobem 3. bednu a 4tou bednu následně podstavit, až bude 4tí z větší části zanesena. Pak občas vytočit nějakej ten med a vytočenou bednu vždy podstavit.

19.12.2015 13:09
Benq0071

XXX.XXX.159.149

Díky za radu no o pastvu si myslím že nebude nouze do 100m mám potok a rybník kde je spousta vrb v okruhu 200m je spousta třešní, jabloní a jiných ovocných stromů a do 500m je velký lán řepky spíš mám strach o to jestli budou včelky stavět. Vy si myslíte že zvládnou udělat 3 nástavky? Z toho já mám pravě obavu.

21.12.2015 13:54
jarvan

XXX.XXX.104.86

Nic jiného jim nezbyde :), stavět určitě budou. Možná bych je letos nehnal až do 4 beden, ale nechal je jenom na 3 s tím, že přiděláte práci sobě a budete častěji odtáčet med.

Já letos vyzimoval záložní oddělek na 6ti rámcích, na jaře jsem ho trochu popohnal krmením a rozjel se tak, že postavil 4 bedny (42x17,11rámků) a ještě přinesl průměr včelnice.

21.12.2015 19:02
Benq0071

XXX.XXX.159.149

Tak snad to vše dobře dopadne no důležité je aby včelky dobře vyzimovaly a byly v pohodě. Už se těším na jaro a na ten rozvoj včelstva mě to úplně fascinuje a mám domluvené na duben 2 letošní oddělky tak se těším až s nima budu moct pracovat. Momentálně chystám nové rámky a dodělávám nástavky s kamarádem.

22.12.2015 20:29
jarvan

XXX.XXX.104.86

Jj, taky uz se nemuzu dockat jara.

22.12.2015 20:36
Benq0071

XXX.XXX.159.149

A co říkáte na to počasí to bude asi problém teď jsem se někde dočetl že by se měl strop zateplovat až nyní po slunovratu před tím ne aby prý matka nekladla. Já mám 3mm zateplení úlu a na stropě 5mm a ještě filc. Tak nevím snad to bude Ok nerad bych pro začátek o včelstva přišel.

23.12.2015 16:41
miloš123

XXX.XXX.126.101

Stavět budou.až z toho člověk nevěřícně krouti hlavou.loni sem také začínal takže žádné souše nebyli.zimoval jsem v jednom nastavku 39x24 a troje postavili dva nástavky a jedny tři.i nějaký med zbyl pro mě.přeji hodně úspěchů.

59.andro

13.2.2016 18:38
59.andro

XXX.XXX.200.131

Pokud vám někdo slíbil na duben oddělky tak z vás akorát udělá vola a prodá vám nějaký nosemický slabochy kteří mu tak, tak možná s bídou přezimovali na třech uličkách a měl by z nich do sezony akorát kulový a tak vám to nabízí jako oddělek. To máte super kamoše.Jinak to vaše nadšení ve sledování rozvoje vede akorát k tomu že jim tam začátečník pořád leze ruší je a když nic tak si dřív nebo později zamáčkne sám matku a finíto. To jsou daně včelařství pro začátečníky každý jsme měli tendenci furt něco prohlížet, a představovat a včelám spíše škodí než prospívá a jen si tím člověk všechno pokazí sám sobě přivodí zklamání.

13.2.2016 20:26
Benq0071

XXX.XXX.159.149

59.andro napsal(a):
Pokud vám někdo slíbil na duben oddělky tak z vás akorát udělá vola a prodá vám nějaký nosemický slabochy kteří mu tak, tak možná s bídou přezimovali na třech uličkách a měl by z nich do sezony akorát kulový a tak vám to nabízí jako oddělek. To máte super kamoše.Jinak to vaše nadšení ve sledování rozvoje vede akorát k tomu že jim tam začátečník pořád leze ruší je a když nic tak si dřív nebo později zamáčkne sám matku a finíto. To jsou daně včelařství pro začátečníky každý jsme měli tendenci furt něco prohlížet, a představovat a včelám spíše škodí než prospívá a jen si tím člověk všechno pokazí sám sobě přivodí zklamání.

Příteli vy jste ale strašný pesimista.1. Choval jsem včely tak před 15l tak že teď jsem né mladý začátečník.2. to že se těším na jarní rozvoj neznamená že do včel polezu každý týden. a za 3 Já mám z loňska také oddělky na 1 nástavku tak že to znamená že pod nima mám zatopit nebo co? Pokud mám přislíbené oddělky které jsou též v 1 nástavku na 11 rámcích! Jestli mě nechcete od toho včelaření odradit

Přidejte reakci

Přidat smajlík