R67

XXX.XXX.217.209
Mám v plánu umístit včelstva do zahrady, po které se pohybují slepice. Bude stačit, když umístím česna ve výšce asi 35 cm? Nebudou mi slepice zobat včely nebo nebude s nimi nějaký jiný problém?
Slepice budou včely zobat, ale neni to tak strašné, mám to taky tak.Je ale důležité, aby slepice nerušili včelky přes zimu.
59.andro

XXX.XXX.200.131
Pára sýkorek v době krmení mláďat vám udělá větší škodu na včelstvech než sto mezi úly se pohybujících slepic. Mám uly tam kde jsou celý rok i slepice a nezaznamenal jsem ani náznak že by slepice cíleně stály u česna a chtěly se nějak krmit včelama, spíše jak to začne trošku létat a bzučet tak mažou od úlů pryč.
začátek
napsal(a):
Slepice budou včely zobat, ale neni to tak strašné, mám to taky tak.Je ale důležité, aby slepice nerušili včelky přes zimu.
Na něco se vás zeptám, nejde o slepice. Vy i v době, kdy včelstva létají, máte tak blízko před úly plot? Jestli to správně vidím tak to nejsou ani dva metry?
Díky Tom.
Ano a neni to ani metr jen, abych tam mohl chodit a dávat či kontrolovat podložky.Pletivo je lesnické a má velká oka, tak to včelám nevadí o nic více jak ovocné stromky.Potřebuju misto hlavně od zadu při přidávání nástavků, nebo medovaní a kontrol.Později tam mám kuřata které mají za úly dostatek místa a klidu.
začátek
napsal(a):
Ano a neni to ani metr jen, abych tam mohl chodit a dávat či kontrolovat podložky.Pletivo je lesnické a má velká oka, tak to včelám nevadí o nic více jak ovocné stromky.Potřebuju misto hlavně od zadu při přidávání nástavků, nebo medovaní a kontrol.Později tam mám kuřata které mají za úly dostatek místa a klidu.
Děkuju. Včelařím 50 let a vždy jsem si myslel, že by před úly v takové blízkosti nemělo nic být.
Pravda ale je, že divoce žijící včelstvo by třeba muselo prolétávat hustým větvovím, tedy pokud by se usadilo tak, aby proti "česnu" nemělo volný koridor pro let.