Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2016 19:40
miloš123

XXX.XXX.126.101

Dobry den,.včera jsem vyvářel stare rámky.hmotu jsem přecedil ale vosk neztuhnul jenom se tak drolí a je to zabavené spis do hněda.prosim o radu kde jsem udelal chybu a jestli je možné jeste neco zachranit?děkuji.

29.3.2016 23:45
tom.50

XXX.XXX.117.5

Poradit neumím, snad jen, jakou jste použil vodu? Ze studny? To nesmíte, musí být dešťová nebo z potoka (řeky a tak podobně, prostě povrchová, čistá).

A jen jste to cedil? Pak ale nedostanete vosku ani tolik, kolik bylo v mezistěnách!

Zkuste to rozvařit v té dešťovce a nechte to vařící stát do druhého dne. Měl by vzniknout "koláč" vosku a na jeho spodní straně by se měly usadit všechny nečistoty. Ty seškrábete nožem na čistý vosk.

Jestli jste ale měl ve vodě nějakou sodu či jinou chemikálii pak to vyhoďte, už to není vosk.

Dejte do YouTube heslo vosk a ve stovkách videí si najdete jak na to.

30.3.2016 07:02
miloš123

XXX.XXX.126.101

Děkuji už asi vím kde je zakopaný pes.V dobré víře jsem dával vodu ze studny je to celé na vyhození škoda, chtel jsem s tim voskem natřít nastavky zevnitř.drahá zkušenost.ještě jednou díky.

30.3.2016 09:04
kosta

XXX.XXX.103.65

Zkuste dát malé množství měkké vody asi třetinu objemu vosku a pomalu ho znovu rozehřejte.
Nesmí vařit jenom rozpustit.Opatrně pomalu míchat.Jinak zmýdelnatí.

30.3.2016 18:25
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Nevěšte hlavu, v učebnici Včelařství od Veselý a kolektiv (základní kniha každého včelaře) je mnohé o vosku i jak jej napravit.

30.3.2016 23:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vždy vyvařuji vosk ve vodě ze studny a nikdy podobný problém. Co to ovlivňuje ? Vápenec, nebo něco jiné?

31.3.2016 17:36
miloš123

XXX.XXX.126.101

Obávám se ze i ten var proběhl.zkoušel sem znova rozehřát a výsledek stejný takže asi nic.zase příště, ale děkuji za reakce.

31.3.2016 21:14
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravim, vyvařuju celé rámky normálně v brutaru ve vodě ze studny, pak vosk přeleju přes síto do 10l-20l umělohmotných kýblů v kterých mám na dně 5-10 cm horké vody a nechám jeden den vystydnout, pak vosk vyklopim jako bábovičku.Pokud nejsem spokojen, použiji ještě klasický vařák na vosk, ale přece jen nejpohodlnější je sluneční tavidlo, které ze známích důvodů nejde použít vždy.

1.4.2016 07:16
kosta

XXX.XXX.103.65

Na tavení vosku používáme parní vyvíječ, do starého úlu narovnáme 24 rámků, vyvrtanou
dírkou strčíme hadičku na přívod páry.Druhým otvorem ve dně kde je trubička vytéká vosk do nádoby.ten se musí také vyčistit.Když je ho větší množství děláme to v brutaru v menším množství
vody z vodovodu.Rozpustíme a potom vypouštíme do kbelíčků také přes síto.Po ztuhnutí
vyklopíme a dočistíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík