Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2016 09:29
horal

XXX.XXX.58.226

Co soudíte o likvidaci varoa brouka práškovým cukrem.

11.4.2016 20:46
miloš123

XXX.XXX.126.101

Vloni jsem byl na přednášce a př.Zeleny o tom také mluvil tak jsem zkoušel, ale myslím ze to moc účinné není po podání léčiv potvory padali hako by nic.možná dobré podněcování.to je jen moje zkušenost.

11.4.2016 23:23
tom.50

XXX.XXX.117.5

horal napsal(a):
Co soudíte o likvidaci varoa brouka práškovým cukrem.

Co třeba zaříkávání?

12.4.2016 07:58
horal

XXX.XXX.58.226

tom.50 napsal(a):
Co třeba zaříkávání?

Todělám každé jaro a pomáhá to jenom na 50% tak chci skusit něco jiného. Soused který léčí cukrem si stěžuje, že ode mne si jeho včelky nosí brouky.

1893

12.4.2016 10:04
1893

XXX.XXX.49.8

tom.50 napsal(a):
Co třeba zaříkávání?

I ty jeden FFtipalku.

12.4.2016 22:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

horal napsal(a):
Todělám každé jaro a pomáhá to jenom na 50% tak chci skusit něco jiného. Soused který léčí cukrem si stěžuje, že ode mne si jeho včelky nosí brouky.

Tak upozorněte své včelstva, ať nezvou sousedovic včely na návštěvu. Beru zpět! Nech si soused upozorní svoje včely ať vám nelozí do úlů

13.4.2016 11:52
horal

XXX.XXX.58.226

profesor1 napsal(a):
Tak upozorněte své včelstva, ať nezvou sousedovic včely na návštěvu. Beru zpět! Nech si soused upozorní svoje včely ať vám nelozí do úlů

To jsem učinil při prvním proletu. Moje dostaly striktní zákaz chodit k nim na návštěvu a kolem včelína jsem rozvesil cedulky cizím vstup zakázán. Tak nevím kde to vzal, že jsou naše. Kdyby je alespoň přinesl, možná by je včelky poznaly.

13.4.2016 11:56
horal

XXX.XXX.58.226

Tak opravdu žádná zkušenost? Ten pán o tom mluvil tak přesvedčivě, že jsem tomu málem podlehl. Opravdu by mne zajímal názor zdali je to reálné, anebo je to jenom v rovině jedna pani povídala.

14.4.2016 22:54
tom.50

XXX.XXX.117.5

horal napsal(a):
Tak opravdu žádná zkušenost? Ten pán o tom mluvil tak přesvedčivě, že jsem tomu málem podlehl. Opravdu by mne zajímal názor zdali je to reálné, anebo je to jenom v rovině jedna pani povídala.

Tak vy nedáte pokoj, dobrá.

Nevím jak to je s cukrem, jasně jsem, a snad i vtipně vyjádřil domnění, že to fungovat nebude. Co ale funguje je Amitraz, například, pak Gabon atd.
Aha, vám na tom vadí, že je to chemie. No jo no, je to chemie (jakoby kyseliny byly něco jiného...).

Ale co třeba nikdy nevytáčet vysoké rámky? Ty, co se účastnily léčení?
Vy máte jen nízké? No to bych asi přehodnotil a stejně tak bych přehodnotil kdybych bych měl jen vysoké. Je nutné mít pro plod vysoké a pro med nízké, léčit tím, co skutečně funguje a tehdy, kdy je to doporučeno a nebudete mít žádný problém. Leda byste měl v ustavičném hledání kravin, promiňte alternativních způsobů, nějaké zalíbení. Pak jo, jak říkávali předkové: "proti gustu žádnej dišputát!"

Nebo jste podlehl a uvěřil tvrzení tak zvaných odborníků, že dvě rámkové míry v jednom provoze, vysoká a nízká, komplikují včelaření? Dovedu si představit, že po půl litru kořalky bych si uměl plést rámky vysoké 30 cm s těmi vysokými 15 cm. Ovšem po kořalce nechodím do včel, vy jo?

15.4.2016 07:38
Tini

XXX.XXX.193.108

Tom 50
Tome, vaše informace mají většinou hlavu i patu, co se týká chovu včel, ale pokud jde o léčení, to je pro vás červený hadr před obličej a nějak jde bokem i slušnost. Takže jen blbec si myslí, že má ve všem pravdu, tak jej ze sebe nedělejte když někdo žádá o informaci.
Hezký den
T.

15.4.2016 12:01
horal

XXX.XXX.58.226

Ad1. léčí tím na čem se domluví organizace tudíž chemicky a neměl jsem na vyšetření mělu žádného brouka.
ad2. medníky dávám s rámkovou mírou 39x24 a 39x18.
ad3. Chtěl jsem pouze vědět jestli to opravdu někdo používá, když mne to vnucuje včelař s 200 včelstvy. A jestl mi někdo vysvětlí jaký ten cukr má na to vliv.

Jak vidím posměšky sklízím já protože asi tomu věžím když se na to ptám. Už jednou jsem se v jiné diskuzi zmiňoval o kamarádu Maďarovi, který říkal " keď ňevieš tak sa ňepítaj, aby si nebol za somára.".

15.4.2016 21:53
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý večer, léčit cukrem je blbost, snad jedině kostkový, ale tim by jste musel kleštíka trefit.Možná to může fungovat jako podnícení a tim posílení včelstva.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2016 22:46

horal napsal(a):
Ad1. léčí tím na čem se domluví organizace tudíž chemicky a neměl jsem na vyšetření mělu žádného brouka.
ad2. medníky dávám s rámkovou mírou 39x24 a 39x18.
ad3. Chtěl jsem pouze vědět jestli to opravdu někdo používá, když mne to vnucuje včelař s 200 včelstvy. A jestl mi někdo vysvětlí jaký ten cukr má na to vliv.

Jak vidím posměšky sklízím já protože asi tomu věžím když se na to ptám. Už jednou jsem se v jiné diskuzi zmiňoval o kamarádu Maďarovi, který říkal " keď ňevieš tak sa ňepítaj, aby si nebol za somára.".

Práškování cukrem, má jeden pozitivní efekt a to, že u včel spustí čistící pud nebo reflex chcete-li.. Tím jak se včely chtějí zbavit cukru ze svých těl, shazují zároveň i roztoče. Tlumit varoa je tak možné, avšak neřeší to roztoče v buňkách. Čili je nutné často opakovat a v době snůšky to znamená cukrovat si do medu.

17.4.2016 12:27
horal

XXX.XXX.58.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Práškování cukrem, má jeden pozitivní efekt a to, že u včel spustí čistící pud nebo reflex chcete-li.. Tím jak se včely chtějí zbavit cukru ze svých těl, shazují zároveň i roztoče. Tlumit varoa je tak možné, avšak neřeší to roztoče v buňkách. Čili je nutné často opakovat a v době snůšky to znamená cukrovat si do medu.

Děkuju pěkně. Tak to je kvalitní příspěvek co jsem chtěl slyšet (číst). Myslel jsem si že jiný efekt to nemůže mít. Ještě jednou díky.

17.4.2016 21:22
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tini napsal(a):
Tom 50
Tome, vaše informace mají většinou hlavu i patu, co se týká chovu včel, ale pokud jde o léčení, to je pro vás červený hadr před obličej a nějak jde bokem i slušnost. Takže jen blbec si myslí, že má ve všem pravdu, tak jej ze sebe nedělejte když někdo žádá o informaci.
Hezký den
T.

Každému rozumnému člověku by mělo být jasné, že léčit varroázu cukrem je nesmysl.

Proč by to dělal, když existují dokonale fungující léčiva? Tak mi z toho jasně vychází, že je asi alternativec a odmítá chemii. Nemám v léčení varroázy alternativce rád (nemám je rád v ničem, zvlášť ekoteroristy ne), kvůli nim je pořád problém. Neléčí chemií a vymýšlejí kraviny a od nich si pak nosí moje včely roztoče.
Takže, proč někdo věří kravinám a vymýšlí nesmysly, když je to jednoduché a jasné? Vy máte za blbce vzdělané lidi, kteří mají o věci přehled a jasno? Já stran léčení varroázy cukrem mám absolutní pravdu a proto jsem podle vás blbec? Nezávidím vám váš svět.

17.4.2016 21:26
tom.50

XXX.XXX.117.5

Poměrně odvážné tvrzení, nemyslíte? Byl byste tak laskav a sdělil zdroj? Rád bych zvěděl jak je to s čistícím pudem a proč ho spouští cukr a proč ho nespouští ten fakt, že včelu prostě trápí přisátý roztoč.

18.4.2016 07:38
Tini

XXX.XXX.193.108

tom.50 napsal(a):
Každému rozumnému člověku by mělo být jasné, že léčit varroázu cukrem je nesmysl.

Proč by to dělal, když existují dokonale fungující léčiva? Tak mi z toho jasně vychází, že je asi alternativec a odmítá chemii. Nemám v léčení varroázy alternativce rád (nemám je rád v ničem, zvlášť ekoteroristy ne), kvůli nim je pořád problém. Neléčí chemií a vymýšlejí kraviny a od nich si pak nosí moje včely roztoče.
Takže, proč někdo věří kravinám a vymýšlí nesmysly, když je to jednoduché a jasné? Vy máte za blbce vzdělané lidi, kteří mají o věci přehled a jasno? Já stran léčení varroázy cukrem mám absolutní pravdu a proto jsem podle vás blbec? Nezávidím vám váš svět.

Tome, ono většinou ti alternativci jsou vzdělaní lidi, znalí jazyků a nepohybující se jen na stránkách svazu včelařů, ale čerpají i z jiných zdrojů. O práškovém cukru jsem četl i od člena svazu, myslím že to nazval Svitkovou metodou. Někde jsem četl, že je účinná tak 10%. Myslím, že to funguje jak tady popsal kolega, jak se začnou čistit, tak padají roztoči z jejich těl, takže věřím, že když někdo práškuje při každé návštěvě úlu, tak to roztoče omezí. Nemám v plánu to používat, používám jiné metody, ale ne to co doporučuje naše velká strana a vláda ČSV. Kdyby nebylo těch, co vymýšlí kraviny, tak máte včely doteď jen v dutinách a plásty vyřezáváte nožem.

18.4.2016 15:41

tom.50 napsal(a):
Poměrně odvážné tvrzení, nemyslíte? Byl byste tak laskav a sdělil zdroj? Rád bych zvěděl jak je to s čistícím pudem a proč ho spouští cukr a proč ho nespouští ten fakt, že včelu prostě trápí přisátý roztoč.

Zdroj? Dovolil jsem si použít vlastní hlavu. K tomu mi odvaha nikdy nechyběla. Ono když mne někdo něčím popráší, začnu se pucovat, byť jsem měl před tím blechy.
Nicméně díky za nakopnutí, zagůglil jsem a hned tohle- http://www.vcelar.info/?p=1870.

18.4.2016 18:13
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Tady je část návodu.
Varroáza a hlad
R.2014 byl ukázkovým příkladem spolupůsobení hladu a asistované loupeže. Jaro 2014 bylo nádherné, kvetlo všechno dohromady – včelařský ráj. I pro varroázu byly podmínky ideální. V tomto roce jsem poprvé životě musel začít již vytáčet 28.4. Medu a rojových misek bylo v úle spousty. Po řepkách přišlo NIC. Na lípách a javorech medovice, ale včely ji nesbíraly. Hořčice, která mnohdy dává více medu nežli řepka, dala velmi málo. Včely silně omezily plodování. V této době dostatečně namnožená varroáza napadla podstatně zmenšené plochy plodu. Po vylíhnutí tohoto plodu přešla na dospělé včely. Ani trubci v tomto období nepomohli naředit zamoření úlů varroázou. V tomto období byli trubci předčasně vyháněni z úlů a tak veškerý tlak varroázy se soustředil na dospělé včely.Včelstva umírala. Na Moravě padlo více včel než v Čechách. Roky 2014 a 15 si včelaři budou kvůli úhynům pamatovat dlouho.

Co dělat, abychom zabránili úhynům
1. Musíte včelstva chránit a ne množit varroázu! Nejúčinnější období likvidace varroázy je předjaří. Jedná se o dobu před zavíčkováním prvního trubčího plodu.
2. V případě dlouhodobé bídy - včelstva pokrmit, stačí řídký roztok cukru,3 litry na týden.
3. V sezóně udělat 3x – 4x průzkum, zda je ve vašich včelstvech varroáza. Pozor na asistované loupeže!
4. V podletí udělat zkoušku na zamoření krajiny v okolí vašich včelstev.

Práškový cukr
Musí být suchý, jemný, bíložluté pytlíky z Dobrovického cukrovaru. Nezáleží na množství cukru, který do úlu dáváme, ale na jeho včasném použití! Předávkovat cukr není možné. Opakované cukrování vám dá jistotu, že ani asistovaná loupež v průběhu sezóny vás nepřekvapí. Já cukruji při každé návštěvě včel (vrchovatá polévková lžíce stačí na 4 nástavky 39 x 24).
Jak působí práškový cukr?
Práškový cukr působí příznivě na včelstva v několika směrech.
1. Mění povrch včel a trubců tak, že varroa ani v plné síle se na včelách ani trubcích neudrží!
2. Zvyšuje čistící pud včelstev. Toto je důležitá prevence u nemocí včelího plodu/ mor plodu /.
3. Aktivizuje včelstvo při vyhledávání snůšky/ jako u podněcování/.
4. Při odebírání medu na několik minut „drží „ včely v plodišti.Nedochází k mačkání včel při manipulaci s nástavky / pozor nesypat medné plásty/.
5. Upozorňuje včelaře na bezsnůškové období. Je-li nedostek sladiny v přírodě, dělnice se seřadí okolo práškového cukru na horních loučkách. Nutno dát řídký cukerný roztok.

Pracovní postup
Vyrobil jsem cukřenku z prázdné umělohmotné dózy od Granka. Víčko jsem provrtal otvory o průměru 7 mm. Kdo si cukřenku neumí udělat, stačí sáhnout do pytlíku s práškovým cukrem a posypat horní loučky nástavku. Dávkování v tomto případě je trochu problematické, dejte raději 2 hrsti.Lepší je dát cukr do rámkových mezer, nerozebírejte včelstvo. Cukr sypte přímo na horní loučky plodového truhlíku.Ostatní práci s cukrem udělají včely samy. Doba použití cukru je důležitá. Pod víčka plodu se cukr nedostane. Musíte stačit včely pocukrovat 2 – 3x před zavíčkováním první trubčiny. Tím zajistíte, že se samičky varroázy se na trubce nedostanou. Doba po důkladném jarním proletu je to nejlepší!

Kontrola úspěšnosti vaší práce
Na první zavíčkované trubčině ve stádiu nymfy – starší trubčí plod – napíchněte odvíčkovací vidličkou na med trubčí plod. Vytáhněte jej z buněk a pohledem na spodní stranu vidličky zjistíte, zda na trubčích nymfách je varroáza. Na úlu stačí prohlédnout 2 – 3 vidličky, na stanovišti prohlédněte alespoň polovinu včelstev-minimálně 10. Neměli byste najít ani jednoho roztoče! Když varroázu najdete, jsou možnosti následující:
- máte špatný cukr – vlhký, hrubý, zhrudkovatělý
- u vašich úlů proběhla asistovaná loupež
Chcete-li se varroázy zbavit i při zavíčkovaném plodu, musíte vědět, že práškový cukr působí na varroázu pouze krátce. Včely jej snědí během 12 – 16 hodin. Jeho účinek musíte obnovit novým cukrováním. Stačí abyste překryli dobu, po kterou je varroáza schována pod víčky plodu, musíte cukrovat 7 – 8x, každých 48 hodin.

Podzimní kontrola zamoření okolí vašich včelstev
Jak jsem se již zmínil, cukruji při každé návštěvě včelstev, tj.15 – 20 x za rok. Spotřeba cukru činí na úl cca 2 kg. V polovině září přestaňte cukrovat, koncem října nebo začátkem listopadu - dle počasí – zapalte večer doutnající pásek s léčivem, ráno zkontrolujte podložku. V případě silného zamoření okolí vašich včelstev, bude na podložce vždy u několika úlů silnější spad než u ostatních. Z 50 -60 včelstev na stanovišti jsou zpravidla 3 – 4 včelstva se silným spadem v počtu stovek až tisíců roztočů. Toto jsou výsledky ze silně zamořené krajiny, kde je spousta volně žijících rojů. Včelstva, která se podílela na asistované loupeži u rojů ve volné přírodě nebo u vašich sousedů, jsou ta se silným spadem. U oddělků dělaných brzy z jara je spad roztočů minimální a počítá se na kusy. Podle spadu se rozhodněte, jak moc důležité je ochránit včelstva v předjaří roku příštího.
Pokud budete včely cukrovat, vyndejte varroa síť / síto nad podložkou/. Uvidíte tak čistá dna jak nikdy předtím.

Závěr
Metodika cukrování chrání včely po celý včelařský rok. Nedovolí, aby se varroáza v sezoně přemnožila. Za dobu co práškový cukr používám, jsem ochránil 5000 svých včelstev bez vnějších známek poškozením natož úhynu.Je s podivem, že tyto zkušenosti nechce odborný tisk poskytnout svým čtenářům. Pokud varroázu v úlech nemáte, nemůže vám včelstva poškodit! Zimní rušení včelstev aerosolem je zločin, za který jsou včelaři trestáni podstatně nižšími výnosy medu. Hlavní rozdíl mezi cukrováním a chemickou ochranou spočívá v tom, že já varroázu odstraním a kontroluji její nulový stav v úlech. Chemická cesta toto neumožňuje, protože používané látky na zabíjení varroázy jsou škodlivé lidem i včelám. Gigantické úhyny včelstev, jež se za dobu 30 let v krajině vyskytly, stačily. Odejděme od chemie, je to slepá ulička.
Všechny informace zde napsané, můžete s mým souhlasem šířit. Svítek Ludvík, Přimda
svil@svil.cz.

19.4.2016 16:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli tohle nemá logiku, tak už asi opravdu začnu věřit závěrům 14. sjezdu KSČ.
Něco o tom práškovém cukru myslím bylo popsáno i v časopisu včelařství rok-dva, nebo tři zpětně.
Já osobně se bráním chemii jak můžu a nestěžuji si, myslím že ani včely ne. Kdyby chemie léčila jak soudruh tom 50 uvádí tak už je dávno po problému, ale myslím že i soudruzi tomu neříkali léčení, ale TLUMENÍ!
Proti používání aerosolu jsem byl od samého začátku, tzn. že od samého začátku jsem byl za blbce, ale asi ještě hodně studii musí prokázat že stres v zimním období pro včely je víc škodlivý než přeživší roztoč. Škoda že u hodně věcí by stačilo trošku popřemýšlet a ne jen čekat na nějaké studie.

Miniagro DÍKY za příspěvek a klobouk dolů!

27.4.2016 22:41
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tak tu slátaninu jsem neměl sílu dočíst, už bod 3 je jako z 50 let 20 století, kdy sovětští vědci vynašli metodu "drezůry" včel, pod tím názvem to šikovní hledači najdou.
https://www.google.cz/search?q=drz%C5%AFra+v%C4%8Del&oq=drz%C5%AFra+v%C4%8Del&aqs=chrome..69i57.8261j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB

Stejně tak podněcování je dávno přežitý způsob, pán asi zastydnul v roce 1975.

Dále se pán asi zbláznil a nebo je milionář a kromě cukrování jednoho včelstva už nestíhá nic jiného. Nic pracnějšího a nesmyslnějšího jsem nikdy nečetl.

Ale ano, jsou pošetilci co věří na Nostradama, Sybilu a třeba Sněhurku, já jsem založený racionálně a podotýkám, že ratio=rozum.
Nakonec primitivům v Amazonii nebo Africe dodnes fungují šamani a zaříkávání a sypání něčím, třeba popelem nebo jinou neškodnou látkou. A i těm primitivům sem tam něco malinko funguje (asi jako někým výše zmíněná desetiprocentní účinnostu cukrování).

Někdy si až říkám, jestli si alternativce nevydržují a neplatí výrobci léčiv, protože díky nim se bude muset léčit (tlumit) donekonečna!

28.4.2016 07:59
Tini

XXX.XXX.193.108

Tom 50:

Zdravím, přiznám se, že mne bavíte, alespoň píšete otevřeně co si myslíte. Taky jsem spíše racionální člověk, ale prostě názorově trochu jinde. I ten šaman má úspěchy, vždyť přece víra uzdravuje, psychika má velkou sílu.
Víte, ono mi to s tím kleštíkem přijde jako se šarkou na švestkách, taky je všude a nepomůže vyvrátit a spálit stromy na jedné zahradě, ba ani na všech zahradách. Je i ve volné přírodě na trnce obecné a jinde. Proto je zcestné pálit kvůli tomu stromy. Podobné je to u varoázy, tu neporazíte, jen můžete ve včelstvu tlumit a to tlumení jde dělat různě, nejen chemicky. Možná to cukrování je rozumnější (při malém počtu včel) než vaše léčení. Pokud něco sám nevyzkoušíte a nenapíšete fakta, tak takové to odsouzení od stolu nemá žádnou váhu. Proto říkám, že vaše včelařské rady čtu pozorně, jsou z praxe, ale jsou věci, které nezkoušíte, ale silně kritizujete. Ono i bez alternativce v okolí budete mít kleštíka, nedělejte si iluze, jsou i včely ve volné přirodě, neléčené chemií a mrchy jsou zdravé i bez nás smajlík

28.4.2016 08:07
Tini

XXX.XXX.193.108

Ještě k tomu léčení, to mi připomíná cholesterol u lidí. Ještě nikdo nedokázal, že zvyšuje úmrtnost na infarkt a mrtvici, ale přesto se budou lidi krmit léky na jeho snížení za miliardy, je to skvělí byznys (taky bych se měl léčit, ale neléčím a žiji). To jen k tomu, kdo platí alternativce, to Vy především podporujete Dol s jeho léčivy.

30.4.2016 00:19
začátek

XXX.XXX.4.22

Tini napsal(a):
Ještě k tomu léčení, to mi připomíná cholesterol u lidí. Ještě nikdo nedokázal, že zvyšuje úmrtnost na infarkt a mrtvici, ale přesto se budou lidi krmit léky na jeho snížení za miliardy, je to skvělí byznys (taky bych se měl léčit, ale neléčím a žiji). To jen k tomu, kdo platí alternativce, to Vy především podporujete Dol s jeho léčivy.

Ano a to proto, že to je zatim to nejlepší co máme.Vaše ceta vede jen do skázy, pokud by šlo jen o vaše včelstva tak je to jedno a jen dobře, proto, že by vám to možná došlo, ale chudáci vaši sousedící včelaři, ti o svá včelstva přídou jen kvůli vaší aroganci a blbosti, mrkněte se jen na mor, jak se šíří a kdo je na vině, jeden šetřílek co si dovezl levné mezistěny z Polska a druhý co byl chytrý jako vi.

30.4.2016 19:13
Tini

XXX.XXX.161.55

Začátek

A to je ta chiméra, které věříte, že je vše v léčbě, ale nepochopil jsem, jak souvisí mor včelího plodu s léčením varoázy? Vy vlastně jen plivete, já vím o příkladu, kdy člen ČSV prodával oddělky a u těch byl objeven mor. Hezký den a budu rád za odpověď. Jinak včelařím bez mezistěn a to je spíše metoda alternativců smajlík

3.5.2016 18:25
začátek

XXX.XXX.4.22

Tini napsal(a):
Začátek

A to je ta chiméra, které věříte, že je vše v léčbě, ale nepochopil jsem, jak souvisí mor včelího plodu s léčením varoázy? Vy vlastně jen plivete, já vím o příkladu, kdy člen ČSV prodával oddělky a u těch byl objeven mor. Hezký den a budu rád za odpověď. Jinak včelařím bez mezistěn a to je spíše metoda alternativců smajlík

Jde o to, že mor nebo kleštík se šíří stejně a to i stejně rychle.Každý prodávající včelař oddělků či matek má za povinost mít vyšetření na mor + splňovat další dané povinosti, jinak při takovém pochybení jsou vysoké sankce.Včelařit bez mezistěn lze velmi úspěšně, nicméně to, ale stojí krapet medu.Jinak Dol je zatim to nejlepší co máme, ale můžete vytvořit něco daleko lepšího a vtom vám nemůže nikdo bránit, zrovna tak jako cechu profesionálních včelařů.

4.5.2016 08:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Srovnávat šíření moru a varoa je... nepřesné!

Josef!!!!!

10.7.2016 23:45
Josef!!!!!

XXX.XXX.235.147

Cukrování včelstev není nová metoda, když jsem začínal včelařit v roce 2001, hledal jsem jako začátečník různé způsoby omezování var. ve včelstvech, cukrování je metoda, pří které omezujete růst populace kleštíka největší efekt má v květnu a začátkem června. Zkoušel jsem to dělat jednou týdně od začátku května do poloviny června, ve výsledku měla ošetřená včelstva při podzimním ošetření menší spad. Takže není pravda, že to nefunguje nebo je to blbost není, ale rozhodně s tím nenahradíte jiné metody léčení nebo fumigaci. Problém je v tom, že cukrování má jen malý efekt a proto se musí provádět příliš často kdybych to chtěl tímto nahradit kyselinu mravenčí musel bych cukrovat 2x týdně celou sezonu a na to opravdu nemám čas.

11.7.2016 16:59
tom.50

XXX.XXX.117.5

Josef!!!!! napsal(a):
Cukrování včelstev není nová metoda, když jsem začínal včelařit v roce 2001, hledal jsem jako začátečník různé způsoby omezování var. ve včelstvech, cukrování je metoda, pří které omezujete růst populace kleštíka největší efekt má v květnu a začátkem června. Zkoušel jsem to dělat jednou týdně od začátku května do poloviny června, ve výsledku měla ošetřená včelstva při podzimním ošetření menší spad. Takže není pravda, že to nefunguje nebo je to blbost není, ale rozhodně s tím nenahradíte jiné metody léčení nebo fumigaci. Problém je v tom, že cukrování má jen malý efekt a proto se musí provádět příliš často kdybych to chtěl tímto nahradit kyselinu mravenčí musel bych cukrovat 2x týdně celou sezonu a na to opravdu nemám čas.

Poslední větu podepíšu.

Josef4343

8.8.2016 22:45
Josef4343

XXX.XXX.235.147

Zajímavé je, jak všichni vědí, že léčit cukrem je blbost a přitom to ani nezkusily. Co třeba trochu myslet dámy a pánové, proč myslíte že loni nebyl kleštík téměř vůbec a letos je ho málo ? To myslíte že jste to vyléčily varidolem ? Zkuste trochu používat šedou kůru mozkovou a dívejte se kolem sebe.

19.3.2017 20:39
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Koukám, že padesátka Tom se tu zase producíruje svým hulvátováním, zejména tam, kde o věci moc neví, ale přitom ví, že tak, jak si to on ve své hlavě myslí, je to prostě správně a dost...
Cukrování je docela slušný a šetrný model pro diagnostiku foretických kleštíků. Léčebné účinky jsou velmi nejisté. Tak Ing. Titěra...

Ale možná bude zajímavé toto: byly registrovány dva nové přípravky s účinnou látkou kyselinou šťavelovou.
Oxuvar (roztok KŠ k pokapu) byl u nás registrován díky celounijní registraci.
Odkaz:
http://uskvbl.cz/cs/registrace-a-schval... c780864f20
Informace:
Oxuvar (3.5% roztok kyseliny šťavelové k pokapu):
https://www.andermatt-biovet.de/de_bvi/oxuvarr.html
https://www.andermatt-biovet.de/media/d... VAR_DE.pdf

Nový VLP Varromed (kombinace KŠ a KM) má také celounijní registraci, tudíž jej nemohli nezaregistrovat i u nás. Budeme tedy mít v zimní měli léčebný spad... Bude veselo.
Odkaz:
http://www.uskvbl.cz/cs/registrace-a-sc... c7803c6d0a

Stručně podrobnosti:
VarroMed (kombinace kyseliny šťavelové a mravenčí, píše se o užítí na jaře, v podletí, na podzim a v zimě, pravděpodobně postřik, ev. pokap):
https://www.beevital.com/news/2017/3/7/varromed
http://granthambeekeepers.blogspot.cz/2... f-new.html

P. S.: Jde o přípravky zcela běžně užívané ve včelařsky vyspělých zemích, tedy tam, kde je běžnou praxí to, co Tom používá tady jako nadávku. U nás alternativa. U nich je alternativa amitraz... A sice trpěná, ale... No - jsou to ale slušňáci, takže nezakazujou, jen řeknou, že to není to pravé ořechové a proč...
Jo: a rozhodující není předjaří, ale červen a červenec.

19.3.2017 20:51
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Kdyby byla současná metodika, založená především na VLP z distribuce jediného monopolního distributora, skutečně to nejlepší, neměli bychom tu co tři roky masivní plošné úhyny... Nemyslíte?

20.3.2017 11:22
tom.50

XXX.XXX.117.5

Alternative 052 napsal(a):
Kdyby byla současná metodika, založená především na VLP z distribuce jediného monopolního distributora, skutečně to nejlepší, neměli bychom tu co tři roky masivní plošné úhyny... Nemyslíte?

Domnívám se, že je to právě naopak. Právě díky lidem jako jste vy = alternativci - tu hynou včelstva a interval se zkracuje. A důkaz? No třeba to, že vč hynou především alternativcům, ale starým konzervám ne, jakpak je to možné, že VD nějak neuvědoměle kašle na EuroUnijní jednotu?
A když náhodou padají včelstva i konzervativním včelařům, kteří používají osvědčená léčiva a postupy doporučené jedním distributorem, pak mají vždy v doletu svých včelstev nějakého alternativce. Úplným neštěstím je pak alternativců v doletu včelstev několik.
Naštěstí alternativcům zpravidla všechna a nebo velká část včelstev uhyne. Mnozí se poučí. Někteří bohužel ne.

Jako by mi vaše rétorika připomínala jednoho exota filologa. Tak zabedněný může být jen on.
Čtenářům zdejší diskuze doporučuju si dobře zapamatovat, kdo začíná s vulgárním napadáním názorových odpůrců. Fakt, že na západ od nás vymýšlejí další a další kejkle a další jedy v podobě koktejlu kyselin vypovídá spíš o jejich zoufalé bezradnosti. Kdo má účinný prostředek a dokonale funkční postup, není nucen vymýšlet další a další alternativy.

20.3.2017 11:46
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Máte, Tome nějaká data svědčící o tom, že "alternativcům" hynou včely více než "konservám"? Zdá se, že ano, tak to se podělte...
Ale jinak: Kdo vám dává právo nálepkovat tu a hodnotit ostatní? Nikdo. Kdo vám dal právo označovat někoho s jiným názorem tak pejorativně, jak to stále děláte? Nikdo. A jako nálepkovač či kádrovák jste navíc špatný. Nemáte holt odhad na lidi... I když občas... :-D Ale zato si skvěle nabíháte na vlastní vidle...
Letošní masivní úhyny myslím dají dobrou odpověď na to, jak a proč se letos stalo to, co se stalo. Avšak vy už tu odpověď máte, což mě u vás nepřekvapuje.
Zítra se spustí monitoring zimních úhynů v rámci mezinárodní asociace Coloss (http://www.mojevcely.eu/projekt-coloss/ )
Takže se můžete zapojit, chcete-li pomoci.
Jinak: ta data, jak jsem výše uvedl, bych prosil...

20.3.2017 12:10
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Ještě dodám: můžete, prosím, Tome, definovat svoje pojetí pojmu alternativa, alternativec? Zdá se mi, že mluvíme každý o něčem jiném. Díky předem.

20.3.2017 12:18
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Pokud jde o roztoče Varroa destructor a "jeho" viry, je velmi zajímavý rozhovor a virech včel: apidolog Doc. Antonín Přidal a virolog Dr. Pavel Plevka:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3820023.

Kázavs

20.3.2017 23:21
Kázavs

XXX.XXX.117.88

Tady někomu nedochází, že pokud včelař léčí schválenými léčivy s kyselinou šťavelovou nebo thymolem podle příbalového letáku, tak není alternativec, ale zodpovědný včelař dodržující nařízení.
Omezenost chápání změn je u starších zahořklých osob běžná. Pokud se spojí s nutkáním své zamrzlé myšlenky někomu vynucovat za použití urážek, je to holé neštěstí a nezabývá než jen odepisovat ve stylu - tak už jsi opět vylil svou rozbředlou kůru mozkovou, tak teď k věci.

20.3.2017 23:58
tom.50

XXX.XXX.117.5

No a v tom je včelařina báječná! Každý si může svoje včely "léčit" čím chce a jak chce, kdo je poblíž takového alternativce má sice smůlu, ale alternativec obyčejně rychle o včely přijde a zůstanou jen ti rozumní.

Kázavas, pro vás je označení alternativec urážka? No vidíte, pořád se učím, já do dneška netušil, že je takové označení pro člověka s mladistvě nezahořklým uvažováním nějak hanlivé.

Naštěstí jsou mezi námi i takoví mladí, kteří si dají říct a umí se poučit z chyb, hlavně z chyb cizích. Ti méně bystří se učí z chyb svých, ale i oni se učí. Pak už zbývají ti nepoučitelní. Tak už je to na světě zařízeno.

Ale kdo ví? Třeba až mi přestane zabírat Amitraz i Gabon, třeba se vrátím ke KM a třeba vyzkouším i nějaký další schválený a registrovaný prostředek. Ale doufám, že nebudu muset a udělám vše pro to, abych nemusel!.

A s vámi pane J.M. se odmítám bavit.

21.3.2017 04:37
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Bavit se se mnou, Tomáši K., nemusíte, ale, prosím, doložte svá tvrzení, o což jsem vás výše již prosil... Zase jste totiž od faktů uhnul kamsi jinam, což je váš tradiční model argumentačního faulu, pokud vám dojdou argumenty. A pokud toho nejste schopen, uveďte věci na pravou míru. Mýlit se je lidské, ale v omylu setrvávat hloupé... Tak přece zní váš oblíbený antický citát...

21.3.2017 11:06
tom.50

XXX.XXX.117.5

Chcete-li důkazy, musíte k soudu!

Tady píšeme o svých zkušenostech, u mě více než padesátiletých, podložených včelařským vzděláním a tak je velká část názorů originálních a tedy nijak nedoložitelných! Vám musí stačit, že já něco říkám a jak říkávali předkové: "chceš-li ber, ohrnuješ-li rypák, nech být!"
Navíc velká část obecných pravd byla vštípena už rodiči a školou od dětství a o nich se nediskutuje! Civilizovaní lidé je uznávají přirozeně bez potřeby dokazování asi tak, jako chtít důkaz že je voda mokrá a zima zebe je mírně řečeno velmi pošetilé.

Ne tak u vás, který nic včelařsky odborného neumíte, důkaz - naprostá absence i jen malých rad od vás, chov včel se vám dlouhodobě (max 12 let, déle nevčelaříte) nedaří důkaz = kolik vám letos přežilo včelstev? To aby další alternativci věděli, co je nevyhnutelně čeká, když budou chtít dělat věci alternativně.
Umíte jen rozeštvávat, útočit a ponižovat. Jo a jen odkazovat na cizácké, hlavně německé zdroje, čímž konkrétně mě přesvědčujete o tom, že s lidmi jako vy já nechci mít nic společného. Bohužel se vám nikde neumím vyhnout. Jasně píšu, že se s vámi odmítám bavit. Nevím, jak jinak se vám vyhnout. Už se vám podařilo zničit Včelařské Fórum, teď se snažíte zničit i toto.

21.3.2017 11:42
Alternative 052

XXX.XXX.11.43

Už to umím nazpaměť, je to jako kolovrátek. Akorát jste do toho zapomněl zamotat liberály...
Zkusme být trochu konstruktivní.
Přidávám odkaz na právě spuštěný Monitoring zimních úhynů v rámci mezinárodní asociace Coloss. Zkuste se zapojit, čím víc nás bude, tím více dat... pro další zkoumání.
Občanská věda (citizen science) má něco do sebe a dává šanci i pěšákům, jako jsme my.
http://colosscz.webnode.cz/.

ifauňák

21.3.2017 14:55
ifauňák

XXX.XXX.30.1

Co je to tu za "člověka" ten tom.50, který aniž by něco napsal k tématu, tak tu ničí zdejší fórum. Ať si jde s těma mindrákama z jeho nedoceněnými 50ti letých zkušenostem do patřičných míst - tedy k odbornému lékaři. Tady je to o zvířatech, a nechápu proč tedy mluví o sobě. Cítí se tak snad?

Díky 052 za odkaz na COLOSS CZ. Vyplním. Snad informace přispějí k řešení úhynů do budoucna.

21.3.2017 17:53

Dobrý den,
diskutujte prosím k tématu vlákna, vyvarujte se osobních invektiv, případně využívejte soukromé zprávy. Snažte se, aby na iFauně vládla přátelská atmosféra. Děkuji vám mockrát za pochopení.
S pozdravem
admin.

21.3.2017 17:56
tom.50

XXX.XXX.117.5

Já nejsem žádný pěšák, pro vás tuplem ne a v ničem, kde jste vy, se já nikdy nijak angažovat nebudu. Nikdy! Naprosto neomylně vím, že co pochválíte vy a v čem se angažujete, i kdyby se jevilo jako pozitivní, k ničemu dobrému nepovede.

Protože vrána k vráně, znáte to, že jo!

21.3.2017 17:58
tom.50

XXX.XXX.117.5

iFauna napsal(a):
Dobrý den,
diskutujte prosím k tématu vlákna, vyvarujte se osobních invektiv, případně využívejte soukromé zprávy. Snažte se, aby na iFauně vládla přátelská atmosféra. Děkuji vám mockrát za pochopení.
S pozdravem
admin.

Souhlasím s vámi, doufám, že dokážete rozpoznat kdo koho napadá, případně kdo může být čtenářům IFauny přínosem a kdo spíš naopak.

Kázavs

21.3.2017 18:20
Kázavs

XXX.XXX.117.88

tom.50 napsal(a):
Domnívám se, že je to právě naopak. Právě díky lidem jako jste vy = alternativci - tu hynou včelstva a interval se zkracuje. A důkaz? No třeba to, že vč hynou především alternativcům, ale starým konzervám ne, jakpak je to možné, že VD nějak neuvědoměle kašle na EuroUnijní jednotu?
A když náhodou padají včelstva i konzervativním včelařům, kteří používají osvědčená léčiva a postupy doporučené jedním distributorem, pak mají vždy v doletu svých včelstev nějakého alternativce. Úplným neštěstím je pak alternativců v doletu včelstev několik.
Naštěstí alternativcům zpravidla všechna a nebo velká část včelstev uhyne. Mnozí se poučí. Někteří bohužel ne.

Jako by mi vaše rétorika připomínala jednoho exota filologa. Tak zabedněný může být jen on.
Čtenářům zdejší diskuze doporučuju si dobře zapamatovat, kdo začíná s vulgárním napadáním názorových odpůrců. Fakt, že na západ od nás vymýšlejí další a další kejkle a další jedy v podobě koktejlu kyselin vypovídá spíš o jejich zoufalé bezradnosti. Kdo má účinný prostředek a dokonale funkční postup, není nucen vymýšlet další a další alternativy.

Souhlas admine, prosím ale měřte stejnou měrou.
Tento následující text je invektiva od tom.50, který tu začíná kydat hnůj jako první.
Citují - "Jako by mi vaše rétorika připomínala jednoho exota filologa. Tak zabedněný může být jen on.".

22.3.2017 15:06
Alternative 052

XXX.XXX.11.7

Když tu Tom.50 zcela případně zmínil ty zahraniční zdroje, na které rád odkazuji, rozhodl jsem se nějaké odkazy sdílet, aby bylo vidět, jak se ti jeho "cizáci" starají o chovatele včel. Nenařizují. Informuji, doporučují. Ev. s odůvodněním, proč. Přiznám se, že mi se to takhle líbí a těším se, až to bude jednou i u nás... Už brzy...
http://staff-www.uni-marburg.de/~ag-biene/files/varroa_unter_kontrolle.pdf
http://www.imkerverein-aichach.de/Imkerverein-Aichach/varroa-unter-kontrolle.pdf
https://www.yumpu.com/de/document/view/10028421/bekampfung-der-varroa-bayerische-landesanstalt-fur-weinbau-
http://www.imkerpate.de/varroabekaempfung-varroabehandlung/
http://www.toleranzzucht.de/
Pokud si třeba zadáte některé z termínů obsažených v názvech (např.. Varroabehandlung, Restentmilbung a další), dostanete desítky zajímavých odkazů. Anglické budu sdílet později, aby toho nebylo moc najednou...
Jiří.

22.3.2017 15:19
Alternative 052

XXX.XXX.11.7

Ještě odkaz na velice účinnou diagnostiku napadení včelstva na trubčím plodu podle výkalů roztočů:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/diagnostika-trubcich-plastu-pomoci-sledovani-vykalu-klestika.html
Jiří.

23.3.2017 13:33
N.C.

XXX.XXX.171.68

U nás léčí důvěrníci. Ale jde jim to čím dál hůř. Hodně včelstev otráví ten kompresor. Hodně včelařů našlo úly bez včel, nebo byly včely mezi rámky a na dně. Černé, asi otrávené, smrděly a rozpadaly se.

24.3.2017 19:18
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

N.C. napsal(a):
U nás léčí důvěrníci. Ale jde jim to čím dál hůř. Hodně včelstev otráví ten kompresor. Hodně včelařů našlo úly bez včel, nebo byly včely mezi rámky a na dně. Černé, asi otrávené, smrděly a rozpadaly se.

Kam na ty názory chodíte? Léčím tak, jak nařizuje SVS a ČSV a nemám problém, včely přezimovaly všechny. Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů.

24.3.2017 21:18
Alternative 052

XXX.XXX.11.18

Chápu, že SVS nařizuje, má to u nás v popisu práce (v jiných zemích jen dopručuje, tedy pokud jde o varroózu). Ale občanské sdružení (ČSV) nařizuje co? Komu? Jestli se tedy smím zeptat...
Jinak ti "důvěrníci" mi taky před lety odvařili jedno včelstvo aerosolem. Naprosto neprofesionální a neodborné užití.
A já ho druhý den vymetl... Nevím, jestli jsou nějak školeni či testování a vědomi si té velké odpovědnosti... Když tedy zasahují do včelstev jiných chovatelů. Z právního hlediska je to myslím postavené dost na vodě.
Ale pořádek musí bejt, i kdyby se pak mrtvolky z podmetu vymetaly...
P. S.: zkuste si přečíst něco o virech, pokud to uděláte, jistě rychle budete korigovat svou poslední větu...

25.3.2017 08:48
N.C.

XXX.XXX.233.85

Kam? Na schůzi CSV. Nemám důvod nevěřit tomu co tam slyším. Nebo myslíte, že mi lžou?

25.3.2017 19:54
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.234.29

Nejen včelaři, ale i většina Čechů obecně, jsou zvyklí vše svádět na někoho jiného než na sebe. Každý jsme zodpovědný za sebe a své nejbližší, tak se podle toho zařiďme.

25.3.2017 19:57
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.234.29

N.C. napsal(a):

Ten kompresor rozhodně hodně včelstev neotráví, to může udělat maximálně člověk, který s ním pracuje a dělá to blbě. Pak je potřeba si udělat pořádek v ZO.

25.3.2017 19:59
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.234.29

Chápu, že SVS nařizuje, má to u nás v popisu práce (v jiných zemích jen dopručuje, tedy pokud jde o varroózu). Ale občanské sdružení (ČSV) nařizuje co? Komu? Jestli se tedy smím zeptat...
Jinak ti "důvěrníci" mi taky před lety odvařili jedno včelstvo aerosolem. Naprosto neprofesionální a neodborné užití.
A já ho druhý den vymetl... Nevím, jestli jsou nějak školeni či testování a vědomi si té velké odpovědnosti... Když tedy zasahují do včelstev jiných chovatelů. Z právního hlediska je to myslím postavené dost na vodě.
Ale pořádek musí bejt, i kdyby se pak mrtvolky z podmetu vymetaly...
P. S.: zkuste si přečíst něco o virech, pokud to uděláte, jistě rychle budete korigovat svou poslední větu...

Pokud si něco přečtu, tak nevidím důvod, proč bych měl korigovat svou poslední větu? Pokud je něco kolem včel špatně, obvykle za to může člověk.

25.3.2017 21:53
N.C.

XXX.XXX.186.76

Včely uhynuly i včelařům z výboru. Dřív to nebylo, lecime pořád tak jak se ma. Když byl nařízený ten kompresor, tak se koupil, to jediné je nove. Včely uhynuly předloni a letos zas.
Že by tady všichni začali léčit špatně, jak říkáte, se mi nezdá.

25.3.2017 22:02
začátek

XXX.XXX.4.22

Hm a jaký máte spad kleštíka, jak dopadlo vyšetření směsných vzorků.

26.3.2017 09:18
Alternative 052

XXX.XXX.11.1

jaroslav69pokorny napsal(a):
Nejen včelaři, ale i většina Čechů obecně, jsou zvyklí vše svádět na někoho jiného než na sebe. Každý jsme zodpovědný za sebe a své nejbližší, tak se podle toho zařiďme.

Nevím, kde berete tu většinu, třeba to tak není... Mě do ní netahejte.
Ale: pokud by to bylo o té odpovědnosti, proč se furt nařizuje. Proč se včelaři vychovávají k nesamostatnosti? Proč se jim cíleně tají některé poznatky? (Sám jistý Peroutka kdysi před svědky prohlásil, že včelařům nelze říkat všechno, protože by to nepochopili... ). Proč v časopise Včelařství panuje tuhá censura? Proč se v něm neobjevil původně jeho redakci zaslaný článek o moru, který nyní vyšel v časopise jiném? Proč někteří lektoři měli zákaz přednášet o nemocech včel?
Máme prý skvělou a fungující metodiku. Interval plošných a masivních úhynů se ale stále zkracuje. Teď už na 2 roky...
Pak zodpovědní za tuto metodiku obligátně svedou vinu na včelaře, aby se vyvlékli z odpovědnosti.
Proč letos hynou včely i těm, kteří se starali přesně, jak měli? A jak jim oni radili? Nařizovali?
Já vím, jeden už to tady vysvětlil. Můžou za to alternativci a kapitalistický kejkle s kyselinami. A já... :-D
Včera jsem byl na přednášce o výsledcích šlechtitelských programů v Nizozemí a v Německu. Trvalo jim pouhé tři roky - a mají varroatolerantní včelstva. Sice zatím v jednotkách, ale mají... A jsou to včelstva neošetřovaná, max. biotechnické zásahy, ale spíš v tom, že jim ty roztoče cíleně přidávají. A ta včelstva si svého parazita dokážo držet na uzdě...
Mám to tedy vytěsnit a dál věřit ve správnost našich manter? Mám říkat, že ty skupiny zahraničních včelařů to dělají špatně, nebo že mi lžou?
To spíš věřím, že mi lžou Peroutkové, Titěrové, Kamlerové a další...
Takže: Celý rok s varrózou!
https://www.youtube.com/watch?v=DUFDXl8VGvs
https://www.youtube.com/watch?v=FsvFmtgmkmI.
https://www.youtube.com/watch?v=4cPy_q-8hVw.

26.3.2017 10:24
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

N.C. napsal(a):
Včely uhynuly i včelařům z výboru. Dřív to nebylo, lecime pořád tak jak se ma. Když byl nařízený ten kompresor, tak se koupil, to jediné je nove. Včely uhynuly předloni a letos zas.
Že by tady všichni začali léčit špatně, jak říkáte, se mi nezdá.

Pokud je to na mě, tak kde říkám, že by tady všichni začali léčit špatně?

26.3.2017 10:28
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Nevím, kde berete tu většinu, třeba to tak není... Mě do ní netahejte.
Ale: pokud by to bylo o té odpovědnosti, proč se furt nařizuje. Proč se včelaři vychovávají k nesamostatnosti? Proč se jim cíleně tají některé poznatky? (Sám jistý Peroutka kdysi před svědky prohlásil, že včelařům nelze říkat všechno, protože by to nepochopili... ). Proč v časopise Včelařství panuje tuhá censura? Proč se v něm neobjevil původně jeho redakci zaslaný článek o moru, který nyní vyšel v časopise jiném? Proč někteří lektoři měli zákaz přednášet o nemocech včel?
Máme prý skvělou a fungující metodiku. Interval plošných a masivních úhynů se ale stále zkracuje. Teď už na 2 roky...
Pak zodpovědní za tuto metodiku obligátně svedou vinu na včelaře, aby se vyvlékli z odpovědnosti.
Proč letos hynou včely i těm, kteří se starali přesně, jak měli? A jak jim oni radili? Nařizovali?
Já vím, jeden už to tady vysvětlil. Můžou za to alternativci a kapitalistický kejkle s kyselinami. A já... :-D
Včera jsem byl na přednášce o výsledcích šlechtitelských programů v Nizozemí a v Německu. Trvalo jim pouhé tři roky - a mají varroatolerantní včelstva. Sice zatím v jednotkách, ale mají... A jsou to včelstva neošetřovaná, max. biotechnické zásahy, ale spíš v tom, že jim ty roztoče cíleně přidávají. A ta včelstva si svého parazita dokážo držet na uzdě...
Mám to tedy vytěsnit a dál věřit ve správnost našich manter? Mám říkat, že ty skupiny zahraničních včelařů to dělají špatně, nebo že mi lžou?
To spíš věřím, že mi lžou Peroutkové, Titěrové, Kamlerové a další...
Takže: Celý rok s varrózou!
https://www.youtube.com/watch?v=DUFDXl8VGvs
https://www.youtube.com/watch?v=FsvFmtgmkmI.
https://www.youtube.com/watch?v=4cPy_q-8hVw.

Tak nevím. Na začátku píšete, že nepatříte mezi většinu, která svádí problémy na někoho jiného, aniž by si udělali pořádek u sebe. Na konci vám pak lžou Titěrové atd. A k tomu nařizování: pokud chcete být členem nějakého spolku, pak musíte dodržovat jeho pravidla.

26.3.2017 10:39
Alternative 052

XXX.XXX.11.1

Já místo čtení budu radši u včel...

Dobrý úhyb... :-D
Pak byste ale neměl tvrdit něco, o čem nemáte informace. Nemyslíte?
Jeden takový tu už je.... Dokola stále píše: Ani jsem to ne(do)četl, ale vím že... Takhle se debatovat nedá. To je pak opravdu ztráta času.
Nicméně nemáte zač...

26.3.2017 10:52
Alternative 052

XXX.XXX.11.1

Tak nevím. Na začátku píšete, že nepatříte mezi většinu, která svádí problémy na někoho jiného, aniž by si udělali pořádek u sebe. Na konci vám pak lžou Titěrové atd. A k tomu nařizování: pokud chcete být členem nějakého spolku, pak musíte dodržovat jeho pravidla.

Jak to souvisí? Já hledám příčiny napřed především u sebe. Nevím, kolik je nás. Vy říkáte cosi o většině. Já to nevím, nemám k tomu vědomosti a data.
Zato vím, že zmínění mi lhali. Mnohokrát (za lhaní považují cílené šíření nepravdy). To každý se správným světonázorem snad pozná. I když ani já to nepoznal hned... a velebil v minulosti, jak je to s našimi metodikami skvělé a jak nám všichni závidí. Ale snažil jsem se hledat i jinde než ve Včelařství. A co byste neřekl: bylo to tam... :-D A něco jsem o tom řekl i v zahraničí a odpověď zněla: Fakt? To nemyslíte vážně? A to si necháte líbit?
K těm pravidlům: ano, pravidla znamenají jistou formu řádu a organizace.
Jde o to, jaký veřejný diskurs k pravidlům probíhá a jakou mají relevanci a ev. vymahatelnost. Obávám se, že toto je kruciální problém našeho oboru. Je v něm spousta nesmyslných pravidel, která nejsou k ničemu (tedy k ničemu oboru, jinak prospívají jen jistým zájmovým skupinám), nedají se kontrolovat, jejich plnění nelze vyhodnocovat. Nelze o nich diskutovat.
Jsou pravidla pro všechny závazná (ty pro chov včel určuje MZe v MKZ a SVS v MVO. K tomu legislativa jako Veterinární zákon, Plemenářský zákon, Zákon o rostlinolékařské péči a normy další.
Interní pravidla spolků jsou něco jiného.
Mně nařizuje SVS a výše uvedené zdroje. I ti mě jediní mohou také kontrolovat a sankcionovat. Pokud mě čas od času pozvou k debatě, mohu tam říci svůj názor, jakkoli jde o marnou snahu díky hegemonii jistého nejmenovaného sdružení a jisté nejmenované firmy množící monolně VLP.
Spolky, v nichž jsem já členem, mají také interní pravidla, ale ty přijímám dobrovolně, protože je znám a vlastně kvůli nim jsem do nich vstoupil. A navíc se k nim můžu svobodně a pravidelně vyjadřovat a hlasovat o nich.

26.3.2017 11:44
N.C.

XXX.XXX.186.76

Pokud je to na mě, tak kde říkám, že by tady všichni začali léčit špatně?

24.3 jste napsal:
Léčím tak, jak nařizuje SVS a ČSV a nemám problém, včely přezimovaly všechny. Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů.

A když tady hynou včely i výborům, tak to snad děljí špatně důvěrníci, když to tady hyne okolo a léčí důvěrníci, aby byla jistota že se léčí správně a někdo to nefláká.

26.3.2017 14:03
začátek

XXX.XXX.4.22

začátek napsal(a):

Pane N.C. No nic jsem se nedozvěděl, tak pokud neděláte celoroční monitoring alespoň na desetině včelstev, tak jen střílíte s léčením na slepo.To, že je někdo ve výboru, neznamená, že se musí řádně starat o svoje včelstva.Páč by mu jinak nehynula, samozřejmě něco jiného je včelí mor.

26.3.2017 14:31
N.C.

XXX.XXX.186.76

Já jsem reagoval na pana Pokorného a jeho víru, že když to bude dělat jak říká SVS a CSV že mu nemohou uhynout včely. Že za úhynem je chyba včelaře.
Což se trochu vymyká mým zkušenostem z jiných oborů.
Já mám jen troje, čtvery včely na zahrádce pro zahrádku a stará se mi o ne synovec.
A asi dobře, protože včely mám.
Pokud se bavím se synovcem, tak si s názory rozumíme, jak říkáte, je to o diagnostice. V CSV jsem, abych měl klid, ale nechapu to jejich léčení na befel. I tu víru co tu hlásá pan Pokorný, tak jsem na něj trochu ironicky reagoval.
Ale divim se. Jinde ve světě by z toho byly alarmující akce, tady hynou včely a vydává se to za úspěch u naší organizovanosti.

26.3.2017 14:34
N.C.

XXX.XXX.186.76

Ještě k vasi otázce. Spady co četli na schůzi byly opět výborne. Ale nechtejte vědět, co o tom říká synovec.smajlík

26.3.2017 16:44
Alternative 052

XXX.XXX.11.139

začátek napsal(a):

Nejsem proti systematickému monitoringu, naopak.
Chtěl bych se ale zeptat: jak, prosím, souvisí výsledky vyšetření směsných vzorků zimní měli s aktuálním napadením (jednoho každého) včelstva (zejména při zimování na více nástavkách)? A to i kdyby byly počty přesné, což nejsou ani náhodou.
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=564:povinne-vyeteni-zimni-mli-kodi-velam-i-konzumentm-medu&catid=48:vceli-nemoci&Itemid=68
Celý rok s varroózou!
Samozřejmě nyní nechávám stranou virózy...
Ale i při varroóze i při MVP byl měl jít člen výboru nepochybně příkladem, ne?

26.3.2017 16:55
N.C.

XXX.XXX.186.76

Pokud by ztráty včelstev byly jen chybou včelaře, tak proč ta EU zase něco zakazuje?
http://www.teraz.sk/ekonomika/europska-komisia-chce-chranit-vcely/251090-clanok.html.

26.3.2017 18:52
začátek

XXX.XXX.4.22

Ano otrava postřiky existuje a to bohužel včelař neovlivní, ale muže si stěžovat, že se postřiky provádí v čase největší letové aktivity včel, což se nemá, ale zemědělci na to serou.Zrovna tak míchání postřiků, uděláme silnější ať to zabere, ale pak to odnesou včely.No u nás je nejhorší situace při postřicích řepky, hlavně proti řepčíkovi, stroje na postřik mají záběr snad 20m a jsou tak ve dvoumetrové výšce a tomu včela na lánu neunikne. Dále výsledek směsných vzorků je u nás důležitý a to z hlediska jarního léčení.Při spadu tří kusů a více, je u nás povinost udělat nátěr plodu.

26.3.2017 19:23
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.235.33

Dobrý úhyb... :-D
Pak byste ale neměl tvrdit něco, o čem nemáte informace. Nemyslíte?
Jeden takový tu už je.... Dokola stále píše: Ani jsem to ne(do)četl, ale vím že... Takhle se debatovat nedá. To je pak opravdu ztráta času.
Nicméně nemáte zač...

Kde tvrdím něco, o čem nemám informace?

26.3.2017 19:37
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.235.33

N.C. napsal(a):
24.3 jste napsal:
Léčím tak, jak nařizuje SVS a ČSV a nemám problém, včely přezimovaly všechny. Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů.

A když tady hynou včely i výborům, tak to snad děljí špatně důvěrníci, když to tady hyne okolo a léčí důvěrníci, aby byla jistota že se léčí správně a někdo to nefláká.

Kde říkám, že by tady všichni začali léčit špatně? Když píšu... obvykle..., tak to není všichni a nemusí to tak být vždy. To, že výbor může dělat špatně svojí práci je možné, stejně jako důvěrníci. Ale pak je to zase chyba včelařů, že si někoho takového zvolili. Pracovat se včelami bychom měli podle potřeb včel a nikoliv podle toho, co řekne výbor nebo důvěrník. Když vidím jarní rozvoj a vím jaký jsem měl spad, tak honím výbor a důvěrníka kdo, kdy a jak bude léčit (natírat plod). Když se nic neděje, předpokládám a přeléčím si sám tak, jak mi teprve po 14 dnech nařídí nebo doporučí důvěrník. Ušetřil jsem 14 dnů, navíc dneska už by to ani nešlo a musel bych vyřezávat plod. A ten letošní rozvoj je takový fofr, nosí pyl jak o závod a za měsíc už může být vyrojeno. A to je odpověď pro dalšího, kdo teď doporučuje číst teorii, když včely potřebují něco jiného.

26.3.2017 19:43
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.235.33

N.C. napsal(a):
Já jsem reagoval na pana Pokorného a jeho víru, že když to bude dělat jak říká SVS a CSV že mu nemohou uhynout včely. Že za úhynem je chyba včelaře.
Což se trochu vymyká mým zkušenostem z jiných oborů.
Já mám jen troje, čtvery včely na zahrádce pro zahrádku a stará se mi o ne synovec.
A asi dobře, protože včely mám.
Pokud se bavím se synovcem, tak si s názory rozumíme, jak říkáte, je to o diagnostice. V CSV jsem, abych měl klid, ale nechapu to jejich léčení na befel. I tu víru co tu hlásá pan Pokorný, tak jsem na něj trochu ironicky reagoval.
Ale divim se. Jinde ve světě by z toho byly alarmující akce, tady hynou včely a vydává se to za úspěch u naší organizovanosti.

Abychom si rozuměli. Já nemyslím jen konkrétní osobu včelaře, ale i včelaře v okolí, tedy i důvěrníky, výbory, okres atd. A k tomu další lidi jako zemědělce, co nedodržují pravidla atd. Mám také jen 4 včelstva pro radost.

27.3.2017 03:57
Alternative 052

XXX.XXX.11.138

Kde tvrdím něco, o čem nemám informace?

Nevíte nic o virech, nechcete si o nich nic přečíst, ale přesto tvrdíte, co tvrdíte. Pokud byste o nich něco věděl, nemohl byste to tak napsat. Tedy mohl, ale pak by to asi nebylo s úmyslem věcně debatovat.
Nesnažte se, prosím, uhýbat a přečtěte si o tom fakt něco. Sám zjistíte, že to, co tvrdíte, už dávno neplatí. Tohle za Vás nikdo neudělá. To musíte sám. Odkazy jsem Vám daroval, další jsou uvnitř nich.

27.3.2017 07:18
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

Nevíte nic o virech, nechcete si o nich nic přečíst, ale přesto tvrdíte, co tvrdíte. Pokud byste o nich něco věděl, nemohl byste to tak napsat. Tedy mohl, ale pak by to asi nebylo s úmyslem věcně debatovat.
Nesnažte se, prosím, uhýbat a přečtěte si o tom fakt něco. Sám zjistíte, že to, co tvrdíte, už dávno neplatí. Tohle za Vás nikdo neudělá. To musíte sám. Odkazy jsem Vám daroval, další jsou uvnitř nich.

Konkrétně. Kde tvrdím něco, o čem nemám informace? Žádný člověk na světě není schopen pojmout všechny dostupné informace o všem. To bych třeba musel studovat trasy letadel, aby mi na úly nespadlo letadlo? A kde mám jistotu, že to co bude ve vašich odkazech je pravda? Tato diskuse byla o varroáze. A většina dnešních problémů včelařů s úhynem má tuto příčinu. Když má přijít něco jiného, tak to přijde a bude jedno, jestli jde o viry nebo mor včelího plodu. S nastalou situací si pak budu muset poradit.

27.3.2017 09:17
Alternative 052

XXX.XXX.11.165

To je těžká debata. Právě jste to napsal. Většina úhynů že je varroóza. Právě: kdybyste něco věděl o virech či o nosematóze či o synergii několika virů a nosematózy, pak byste jistě změnil názor. A neuhýbal opět zcela nelogicky k letovému provozu. Chováte včely a jste za ně zodpovědný, takže literatura o včelách je pro Vás prakticky povinná. Letový provoz až ve volném čase, ale to radši buďte u včel...
Zkuste třeba: http://scientificbeekeeping.com/
Víte, jak poznat vir deformovaných křídel (DWV), když včely nemají def. křídla a nic na nich de facto není vidět? A navíc, když skoro nemají roztoče, kteří by je nakazili? Stejně jako u dalších viróz. Jak vysvětlíte, že letos plošně hynou včelstva, která prakticky neměla roztoče? Pokud řeknete, že varroáza, budete za komika a amatéra. Často hynou celá stanoviště, celé lokality... To, že se o tom nemluví či nepíše ve Včelařství, či že o tom nemluví Peroutka s Kamlerem na přednáškách, neznamená, že to neexistuje.
A že se to Vám nestalo letos, neznamená, že se to nestane jindy. Nikdy nevíte a pak jen včelstvo, které ještě před dvěma týdny létalo a nosilo, je pryč. Prázdný úl, jen pár mrtvolek. Nemůžete udělat nic, jen se snad modlit. Lék neexistuje... Ano, někteří pak křičí, že jim někdo ukradl včely a dílo tam nechal... :-D
Můžeme odhadnout NA, ale na včelách většinou nepoznáte NC. Můžete si ji vyšetřit doma mikroskopem, ale to jen víte, že tam je, a jak moc. S NC nenaděláte nic, zase snad asi kromě toho modlení... Nehodlám Vás přesvědčovat, Vy to zřejmě vše víte a jen hrajete, že ne. Na tyhle hry nemám ani čas, ani chuť.
Nemáte zač za ty odkazy.

27.3.2017 16:14
začátek

XXX.XXX.4.22

Viry to je jiná, ale dá se jim předcházet a to důslednou obměnou díla v plodišti 100% v průběhu dvou let, dále dna úlů, výměnou, očištěním, dezinfekcí každé jaro.Jinak defekt křídel mají většinou včelstva napadaná silně kleštíkem včelím a od těchto včel které zeslábnou a začnou je loupit okolní silná zdravá včelstva, která se samozřejmě nakazí a je tu potom hromadný úhyn a pokud se napadané včelstva okamžitě nelikvidují, nebo dokonce nechá včelař vše na přírodě je konec.

27.3.2017 16:29
Alternative 052

XXX.XXX.11.165

Je to jeden z možných scénářů, ale jen jeden... Jeho důsledkem je, že hynou silná včelstva těm, kteří se starají, i těm, kteří se nestarají. Nebo tam, kde včelstvo najde dokonávající zalétlý roj (i když je fakt, že známe řadu divokých včelstev, která to zvládají po léta...).
Což tu píšu už poněkolikáté.
Přenos může mít ale i jiné formy. Nejen včela od včely, ale i na květu a pod. Tyhle včely nemají def. křídla a nepoznáte na nich nic. Akorát najednou nejsou. Nemáte kleštíky a nemáte ani včely...
Proč to některá přežijí a jiná ne? Je to genetikou? Proč se u nás tedy unifikovala plemenitba pouze na jedno plemeno, aby se tak ještě zmenšily šance na variabilitu?
Proč včelstva s matkami z některých chovů jako by roztoče přímo nasávaly?
Proč se u nás nevěnuje větší pozornost selekci na odolnost a šlechtění na vlastnosti, které s ní souvisí? Na místo toho, aby se furt dokolečka opakovala mantra, že včely hynou jen nepořádným včelařům...
Kdo z chovatelů vám dá k oddělku či matce výsledky testování na ony vlastnosti? Znám jediného. A ten není členem UCHS AMC, nebude proto asi moci dávat své včely a matky "do oběhu" a k plemenitbě.

27.3.2017 17:49
N.C.

XXX.XXX.171.68

začátek napsal(a):
Viry to je jiná, ale dá se jim předcházet a to důslednou obměnou díla v plodišti 100% v průběhu dvou let, dále dna úlů, výměnou, očištěním, dezinfekcí každé jaro.Jinak defekt křídel mají většinou včelstva napadaná silně kleštíkem včelím a od těchto včel které zeslábnou a začnou je loupit okolní silná zdravá včelstva, která se samozřejmě nakazí a je tu potom hromadný úhyn a pokud se napadané včelstva okamžitě nelikvidují, nebo dokonce nechá včelař vše na přírodě je konec.

Viry se udržují v díle? Jak se desinfikuje od virů? U toho vira deforomovaných křídel - píše Alternative že se to na dospělých včelách nedá poznat, takže pokud si to včely přinesou tak to poznám jak? Myslel jsem, že viry se předávají třeba dýcháním, potravou atd. Tedy ideální šíření ve včelstvu kde se včely navzájem krmí. A co matka, ta to nemůže dostat, když ji dělnice krmí?

27.3.2017 20:23
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

To je těžká debata. Právě jste to napsal. Většina úhynů že je varroóza. Právě: kdybyste něco věděl o virech či o nosematóze či o synergii několika virů a nosematózy, pak byste jistě změnil názor. A neuhýbal opět zcela nelogicky k letovému provozu. Chováte včely a jste za ně zodpovědný, takže literatura o včelách je pro Vás prakticky povinná. Letový provoz až ve volném čase, ale to radši buďte u včel...
Zkuste třeba: http://scientificbeekeeping.com/
Víte, jak poznat vir deformovaných křídel (DWV), když včely nemají def. křídla a nic na nich de facto není vidět? A navíc, když skoro nemají roztoče, kteří by je nakazili? Stejně jako u dalších viróz. Jak vysvětlíte, že letos plošně hynou včelstva, která prakticky neměla roztoče? Pokud řeknete, že varroáza, budete za komika a amatéra. Často hynou celá stanoviště, celé lokality... To, že se o tom nemluví či nepíše ve Včelařství, či že o tom nemluví Peroutka s Kamlerem na přednáškách, neznamená, že to neexistuje.
A že se to Vám nestalo letos, neznamená, že se to nestane jindy. Nikdy nevíte a pak jen včelstvo, které ještě před dvěma týdny létalo a nosilo, je pryč. Prázdný úl, jen pár mrtvolek. Nemůžete udělat nic, jen se snad modlit. Lék neexistuje... Ano, někteří pak křičí, že jim někdo ukradl včely a dílo tam nechal... :-D
Můžeme odhadnout NA, ale na včelách většinou nepoznáte NC. Můžete si ji vyšetřit doma mikroskopem, ale to jen víte, že tam je, a jak moc. S NC nenaděláte nic, zase snad asi kromě toho modlení... Nehodlám Vás přesvědčovat, Vy to zřejmě vše víte a jen hrajete, že ne. Na tyhle hry nemám ani čas, ani chuť.
Nemáte zač za ty odkazy.

Jak já bych měl vysvětlit, že letos plošně hynou včelstva? Kde jste zjistil, že letos plošně hynou včelstva, která neměla roztoče? Podle vás často hynou celá stanoviště, celé lokality. To by jako SVS mlčela a jen vy víte vše? Těžká práce s vámi...

27.3.2017 20:36
Alternative 052

XXX.XXX.11.145

To je tak, že moderní včelařská komunita sama o sobě komunikuje. Zatímco SVS informace nemá, protože jí je nikdo asi nedává a ona je snad ani nechce, znamenalo by to pro ni práci...
V r.2014 - na podzim, to byl úhynový rok, jsme s kolegy jednali na SVS o nové podobě vyhlášky 299 o nemocech včel. Byli tam i veterináři z terénu. Panovala docela shoda na tom, že situace je vážná a padaly dotazy, co s tím, ale přítomní zástupci SVS (byl mezi nimi i současný její ředitel) tvrdili, že o ničem nevědí, že žádná data nemají. Letos je to analogické.
Vy nevysvětlujte, proč hynou včelstva. Stačí, když řeknete, že to, co jste napsal, tedy že včelstva hynou jen nepořádným včelařům, prostě už neplatí.
Zkuste se připojit k letošnímu dotazování asociace Coloss, výsledky dostanete v létě a uvidíme oba, kdo byl blíž realitě.

27.3.2017 20:43
N.C.

XXX.XXX.141.89

Podle tohoto dokumentu jsou tedy okresy až s 90% nepořádnými včelaři co se nestarají řádně o včely. Pokud bych přijal zde používanou argumentaci.
http://www.vcelarstvi.cz/files/uhyny/informacni-zprava-k-31.5.2015-k-uhynum-vcelstev-podzim-2014-jaro-2015-25-8-2015.pdf.

27.3.2017 21:18
začátek

XXX.XXX.4.22

Víte toto téma, nemoci a škůdci včely medonosné by bylo na seminární práci, Proto navrhuji si půjčit či zakoupit knihu VČELAŘSTVÍ Vladimír Veselí a kolektiv, kde se se mimo jiné dočtete o nakažlivé nemoci plodu a včel, nakažlivé nemoci, virové nákazy, bakteriální nákazy, houbová onemocnění, invazní nemoci, nemoci a vady matek, dezinfekce, škůdci včely medonosné, otravy včel

27.3.2017 21:53
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

To je tak, že moderní včelařská komunita sama o sobě komunikuje. Zatímco SVS informace nemá, protože jí je nikdo asi nedává a ona je snad ani nechce, znamenalo by to pro ni práci...
V r.2014 - na podzim, to byl úhynový rok, jsme s kolegy jednali na SVS o nové podobě vyhlášky 299 o nemocech včel. Byli tam i veterináři z terénu. Panovala docela shoda na tom, že situace je vážná a padaly dotazy, co s tím, ale přítomní zástupci SVS (byl mezi nimi i současný její ředitel) tvrdili, že o ničem nevědí, že žádná data nemají. Letos je to analogické.
Vy nevysvětlujte, proč hynou včelstva. Stačí, když řeknete, že to, co jste napsal, tedy že včelstva hynou jen nepořádným včelařům, prostě už neplatí.
Zkuste se připojit k letošnímu dotazování asociace Coloss, výsledky dostanete v létě a uvidíme oba, kdo byl blíž realitě.

Kde jsem napsal, že včelstva hynou jen nepořádným včelařům? Člověče mě nezbývá, než napsat, že jste blázen. Neustále mi něco podsouváte a vnucujete. Koukal jsem, že nejen mě. V minulosti jsem se dotazování zúčastnil, nic jsem nedostal. Takže asi tak.

27.3.2017 23:45
N.C.

XXX.XXX.141.89

Napsal jste CHYBUJICIM. Taky mě to zaujalo, proto jsem se do té debaty zapojil.
Mně uhynulo dost zvirat a nemyslím si, že vždy moji chybou. Prostě příroda, není mi jasné proč by zrovna včely mely být vyjímkou.

28.3.2017 02:08
Alternative 052

XXX.XXX.11.145

začátek napsal(a):
Víte toto téma, nemoci a škůdci včely medonosné by bylo na seminární práci, Proto navrhuji si půjčit či zakoupit knihu VČELAŘSTVÍ Vladimír Veselí a kolektiv, kde se se mimo jiné dočtete o nakažlivé nemoci plodu a včel, nakažlivé nemoci, virové nákazy, bakteriální nákazy, houbová onemocnění, invazní nemoci, nemoci a vady matek, dezinfekce, škůdci včely medonosné, otravy včel

Veselého Včelařství je z tomto punktu dávno překonané. Já hlasuju pro Včelařství I (http://www.psnv.cz/eshop/?83, vcelarstvi-svazek-i ). To je moderní pohled na současnou rovinu zkoumání včelích nemocí. Čímž nikterak nezatracuji Veselého Včelařství, třeba co se týče biologie včely medonosné, má stále co dát, i když Včelařství II, které vyjde v dubnu, už bude také jinde..

28.3.2017 02:21
Alternative 052

XXX.XXX.11.145

Kam na ty názory chodíte? Léčím tak, jak nařizuje SVS a ČSV a nemám problém, včely přezimovaly všechny. Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů.

Takže jsem to upřesnil. Podle mého názoru to v principu na věci nic nemění. Chytáním za slovíčka s tím nic neuděláte.
Ke Colossu: pokud jste se účastnil a zároveň dal organizátorům kontakt (což považuji za výhodné i samozřejmé, jakkoli je to dobrovolné), tak nevěřím, že jste nic nedostal. Pokud jste kontakt nedal, pochopitelně vám nic neposlali. I tak ale vše vyšlo vždy na podzim v Moderním včelaři, periodiku veřejně dostupném. No a stále to bylo veřejně přístupné na webu národního koordinátora (mojevcely.eu), nyní již na vlastním webu: http://colosscz.webnode.cz/vysledky/.
S tím bláznem jste překročil hranici slušné debaty. To se dělá většinou tehdy, kdy dojdou argumenty. Nebo pokud byste byl reinkarnace Toma.50, což nepředpokládám.

28.3.2017 07:29
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

Takže jsem to upřesnil. Podle mého názoru to v principu na věci nic nemění. Chytáním za slovíčka s tím nic neuděláte.
Ke Colossu: pokud jste se účastnil a zároveň dal organizátorům kontakt (což považuji za výhodné i samozřejmé, jakkoli je to dobrovolné), tak nevěřím, že jste nic nedostal. Pokud jste kontakt nedal, pochopitelně vám nic neposlali. I tak ale vše vyšlo vždy na podzim v Moderním včelaři, periodiku veřejně dostupném. No a stále to bylo veřejně přístupné na webu národního koordinátora (mojevcely.eu), nyní již na vlastním webu: http://colosscz.webnode.cz/vysledky/.
S tím bláznem jste překročil hranici slušné debaty. To se dělá většinou tehdy, kdy dojdou argumenty. Nebo pokud byste byl reinkarnace Toma.50, což nepředpokládám.

Nenapsal jsem chybujícím, ani nepořádným, napsal jsem: Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů. Tím jsem myslel obvykle, nikoliv vždy. Tím jsem myslel, že lidi někdy dělají chyby a svádějí je na ostatní. Tím jsem myslel nejen práci ve včelíně, ale i v ZO a celkově v životě. Překrucováním formulací mnou řečených překračujete hranice slušné debaty vy, tak se pak nedivte, že mi nezbylo napsat, co jsem napsal.

28.3.2017 07:38
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

N.C. napsal(a):
Napsal jste CHYBUJICIM. Taky mě to zaujalo, proto jsem se do té debaty zapojil.
Mně uhynulo dost zvirat a nemyslím si, že vždy moji chybou. Prostě příroda, není mi jasné proč by zrovna včely mely být vyjímkou.

Tak si prosím moje názory neberte osobně. Pokud Vám uhynulo dost včelstev a byla to varroáza, tak mohlo být příčinou i to, že jste měl skvěle silná včelstva, která lítala loupit ke slabším neudržovaným v okolí a pak je to zase lidská chyba třeba toho sousedního včelaře. Mám to z vlastní zkušenosti. Spad i tisíc roztočů denně. A pak se zeptáte "okresního léčitele" jak to řešit a on odpoví dotazem, jestli vůbec poznám roztoče, když mám včely teprve 10 let. Tak jsem si musel poradit jinak a včely to zvládly. Pokud to nebyla varroáza, ale něco jiného, pak je potřeba si zjistit příčinu a řešit to.

28.3.2017 07:39
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

Jo a máte pravdu. Člověk a příroda...

28.3.2017 10:03
Alternative 052

XXX.XXX.11.114

Nenapsal jsem chybujícím, ani nepořádným, napsal jsem: Pokud někdo o včely přijde, pak je to obvykle jeho chyba, nebo chyba nejbližších včelařů. Tím jsem myslel obvykle, nikoliv vždy. Tím jsem myslel, že lidi někdy dělají chyby a svádějí je na ostatní. Tím jsem myslel nejen práci ve včelíně, ale i v ZO a celkově v životě. Překrucováním formulací mnou řečených překračujete hranice slušné debaty vy, tak se pak nedivte, že mi nezbylo napsat, co jsem napsal.

No: a já jsem zase toho názoru, že příčinou letošních masivních a plošných úhynů je obvykle něco jiného než varroóza, totiž virózy, nosematóza, často synergické působení více faktorů. Nemám statistiku, nedělám si ji, proč taky. Jenom se včelaři mluvím, setkávám se. Po celé republice... Obvykle tentýž scénář.
Ano, vím o kolegovi, který udělal onu klasickou chybu začátečníka, jenž vytočil na začátku léta a v následujících 2 měsících sucha a bez snůšky věřil, že si "něco" ještě nanesou. Do zimy pak šla slabá a vystresovaná včelstva, některá i s nosematózou, která jako oportunní choroba, propukla zjevně právě "díky" tomu stresu. Ano, to byla chyba a kolega ji našel u sebe už u prvního piva...
Na druhou stranu znám velice zkušeného a pečlivého kolegu, jemuž padlo celé stanoviště, které bylo celou sezonu prakticky bez kleštíků. Vyšetření ukázalo silné napadení nosematózou a akutní paralýzu. Včelaří na samotě, min.5. km okolo žádný včelař. A padlo celé stanoviště, jedno včelstvo po druhém, mizela jako pára nad hrncem. Udělal vše, jak se dělat má, včetně ošetření. Ani jeho zkušenosti tomu nezabránily a bylo hotovo během 3 týdnů. To jen pro příklad. Jakou byste pro něj měl radu? Opět tu, že jako obvykle za to může jeho chyba nebo chyba sousedů?
Mimochodem: jak to tedy bylo s tím Colossem? Dal jste kontakt? Nebo: pročetl jste si ty stránky?
Pokud máme smysluplně diskutovat, je třeba i příspěvky psát tak, aby byly jednoznačně pochopeny. Já jsem Vaši větu pochopil tak, jak jsem byl napsal. Chyba může být u mě i u Vás. Můžeme to takto uzavřít? Věnujme se smysluplnější debatě.

6.4.2017 00:22
tom.50

XXX.XXX.117.5

Já místo čtení budu radši u včel...

Pan alternativa u včel být nemůže, je tak alternativní a v cizích, zejména německých zdrojích se dočet taková moudra, že mu včelstva padla a tak kalí vodu tady a otravuje vzduch i tady (včelařské forum už zničil). On vážně neumí včelařit, všimněte si, že vlastní rady nikdy na nic nemá, co umí dobře, to je milovat němčoury a dávat odkazy. Popichovat, napadat, posmívat se a arogantně pohrdat úplně každým.

Moc dobře si pamatuju stejné typy, co nekriticky milovali vše sovětské a vlezli by do východní řiti s takovým elánem, jako pan alternatíva leze do řiti německé. Mě tento pán otrávil tak, že se sem už málokdy podívám.

6.4.2017 10:40
Alternative 052

XXX.XXX.11.152

Já nemůžu za to, že nečtete německy nebo anglicky a pak jste při nedostatku pokory a sebereflexe za komika. A pak že prej včelaření učí pokoře... :-D.

7.4.2017 14:37
Tini

XXX.XXX.161.55

Neobhajuji Toma, na lečení včel mám jiný názor a jeho slovník taky nemusím, ale co se týká včelařiny v oblasti praktické, tak tam mu musím dát za pravdu, že na jednotlivých forech mi dal více než třeba vy Jiří. U vás jsou to spíše odkazy na nové trendy a jste taková včelařská Johanka z Arku, máte tu svoji pravdu a o té stále dokola jste schopný přesvědčovat a někdy až moc agresívně. To u vás vidím jako chybu. To co vidíte jako pravdu nyní, zítra může být lež. Beru, že od každého z vás si je co vzít pro praxi.

7.4.2017 19:43
Alternative 052

XXX.XXX.154.237

Víte, Tini, já Vám rozumím i nerozumím. Pokud já jsem pro Vás až moc agresivní, jak hodnotíte pak projev i argumentaci pana Tomáše? A pokud dávám odkazy na odbornou literaturu, pak, pokud jste je četl, jistě uznáte, že je nedávám jen pro srandu. Nebudu popadesáté popisovat něco už dávno popsaného nebo něco, co si každý díky tomu odkazu může přečíst, jen kdyby chtěl. Jestliže pan Tomáš toto neuznává, a zaslepeně všechny jen poučuje o své jediné pravdě, není debata možná. Možné je ale to, že vypouští věty, které v jistých věcech ukazují jeho zásadní neznalosti, přesto ale díky jisté míře zaťatosti setrvává ve své omylu a ještě ostatní napadá a uráží. U něho Vám to nevadí?
Ano, respektuji jej jako zkušeného včelaře, ale jsou oblasti, o nichž toho mnoho neví a mělby vědět, pokud se chce vyjadřovat, přesto mává mečem ohnivým proti všem, kteří se mu snaží ve vší korektonosti oponovat.
Víte, i ty materiály, na které odkazuji, jsou výsledkem práce odborníků, a to velmi respektovaných. Ostatně i mně dá jistou práci ty relevantní zdroje najít, abych je mohl nezištně nabídnout. Pak jistě chápete mé rozladění, když je někdo zcela nekorektně odsoudí, aniž by je četl. Já netrvám na jediné pravdě, natolik mě snad znáte a natolik jste snad soudný.

7.4.2017 20:27
jako001

XXX.XXX.109.93

tom.50 napsal(a):

Dobry podvecer vsetkym a hlavne dvom priatelom od hydiny oni isto vedia, no ja som nechovatel nevcelàr, ale do juniorskèho veku som pravidelne chodil vcelàrit s ujkom, myslym ze na dochodok si s tym zacnem znova takze priebezne citam metody a trendy ktorè su, aby som bol v obraze.Ale k napisaniu tohto ma tu doviedly hanlivè odpovede na slusny dotaz, a nepodmienecne urazanie alternativne metody uvediem dva priklady ktorè ja sàm som prezil teda moji blizky v prvom rade moja mama isla okopàvat senegalskè proso dostala x ty zlcnikovy zàchvat nasledovalo sono a diagnoza rakovina pankreasu 4 stàdia na nejaku radu a za sialenè peniaze som objednal nejaky prirodny produkt postrehy mama mala po totàlnej chemoterapii uplnè vlasy, lekàri predpokladali smrt do max 2 mesiacov moja mamka snami stràvila este skoro rok;druhy priklad manzelka mojho niekdajsieho sefa recidiva rakoviny asi po 4 kràt aleee tentokràt lekari vyslovily amen no a co pani dnes zije vedie plny zivot v daka samanovi z dzungle vna Barme.Opatovne som zacal chovat kvoli svojim detom aby mali jedlo ako tak gazdovskè, a mozete mitu napisat ze gmo nemà negativne ucinky. A dufam ze aj vy màte med rovnako zdravy ako ten co lieci cukrom
.

7.4.2017 20:35
Alternative 052

XXX.XXX.11.8

Ale protože jsme ve vlákně o roztoči Varroa, nabídnu ještě jednu úvahu. Jistě je Vám známo, že byly registrovány 3 nové VLP pro tlumení varroózy. VarroMed, Oxuvar a Apitraz. Na poslední dva budou dokonce i dotace. Osobně registraci Apitrazu (http://www.modernivcelar.eu/clanky/nove-lecivo-apitraz.html) považuji za velmi nešťastný krok, protože je řada odborníků, kteří jsou toho názoru, že dlouhodobé používání jeho účinné látky amitrazu na odpařovacích páscích je podstatným krokem ke vzniku rezistence na tuto účinnou látku. Jedinou účinnou látku současnosti, jež v této kategorii nervových kontaktních jedů asertivně zvaných ektoparazitika, ještě celkem spolehlivě funguje.
Takže mi přijde nešťastné vykřikovat tu cosi o cizáckých kejklích a šarádách a pod. bez znalosti věci, když možná není daleko doba, kdy nám tyhle "šarády" budou ještě po čertech dobré. Protože když se to s nimi umí, fungují dobře.
I já jsem ve svých začátcích všechny horlivě přesvědčoval, jakou máme skvělou metodiku, již nám svět závidí. Pak mi došlo, že to není pravda a jásal jsem nad organickými kyselinami. Dnes vím, že při troše štěstí lze včelstva udržet i bez tvrdé i měkké chemie jen při důsledné selekci na odolnost a vhodné zootechnice. Jednu takovou představil třeba Pavel Holub na nedávném Jarním semináři v Nepomuku (byla i publikována v MV, ten ovšem Tom programově nečte...). Jinou takovou představil na Medu roku 2015 doc. Alexandar Uzunov, Makedonec působící u Prof. Büchlera ve výzkumném ústavu v Kichhainu, kde s ním jaí velmi zajímavé výsledky. Takže teď nevím, co si počít s tvrzením, že prý hájím jedinou a svou pravdu... :-D
Takže: Jasně, dají se ty věci odsoudit, dá se s nimi polemizovat, ale pak věcně, odborně a se znalostí problému a ne takovými nešťastnými výkřiky, které v žádné debatě neobstojí. A pokud by obstály, nejde o debatu ale o cosi jiného...
Vždyť my se vlastně snažíme Toma ochránit před tím, aby se definitivně nezdiskreditoval. Je fakt, že nám moc nepomáhá.

7.4.2017 20:55
Alternative 052

XXX.XXX.11.8

Pro jako001: možná je to, kolego, ještě trochu jinak. To, čemu je u nás neinformovanými lidmi spíláno do alternativních cizáckých kejklů je ve vyspělých zemích považováno za běžnou chovatelskou praxi opřenou o dobré a letité odborné zázemí. To, co je (či do nedávné doby bylo) u nás běžnou a ze zákona dokonce povinnou praxí, je tam u nich "alternativou", kterou sice tolerantně respektují (tedy těch cca 5 % chovatelů, kteří, ji používají), ale to je asi tak vše. Život je už jinde...
Osobně velmi vítám, že třeba MV se stále více snaží přinášet překlady zajímavých metod a postupů odjinud. Podobně jako Odborné včelařské překlady, které jsou ale jen kráceným výběrem a na rozdíl od volně prodejného MV nejsou k dispozici všem zájemcům.

7.4.2017 23:13
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tini napsal(a):
Neobhajuji Toma, na lečení včel mám jiný názor a jeho slovník taky nemusím, ale co se týká včelařiny v oblasti praktické, tak tam mu musím dát za pravdu, že na jednotlivých forech mi dal více než třeba vy Jiří. U vás jsou to spíše odkazy na nové trendy a jste taková včelařská Johanka z Arku, máte tu svoji pravdu a o té stále dokola jste schopný přesvědčovat a někdy až moc agresívně. To u vás vidím jako chybu. To co vidíte jako pravdu nyní, zítra může být lež. Beru, že od každého z vás si je co vzít pro praxi.

Děkuju vám Tini, klidně jste se mě mohl zastat, to není ostuda zastat se ponižovaného, jen nechápu vaše výhrady k mému slovníku. Myslím, že je podstatně vyšší úrovně, než je na těchto forech obvyklé.

No a pan Jiří? Je to starý zahořklý muž, který začal včelařit poměrně pozdě a odmítá se něco naučit od ostatních, které všechny považuje za méně vzdělané a méně intelektuálně hodnotné, kteří by se měli učit od něho a ne naopak!
Respektujme ho (ono nám bohužel nic jiného nezbyde) a znáte to o starých psech a nových kouscích? Někdo prostě neumí jinak, opájí se vlastní nadřazeností a kope kolem sebe z ukřivděné zhrzenosti, že z něj lidi kolem nepadají na p.del. Ten vulgarizmus proto milý Tini, aby byly vaše výhrady k mému slovníku aspoň malinko oprávněné.

Nejdřív mě štvaly ty jeho kydy o lepších cizáckých odbornících, přičemž máme svých vlastních nadbytek. No a nyní jsem už v klidu, neumím jazyky jako on a možná proto nemám vymytý mozek hodnotnějšími německými metodami a tak včely mám. On už ne. Nějak ho v těch cizojazyčných, vysoce odborných pracech pozapomněli naučit, jak chovat včely bez zimních, ale i letních ztrát.

7.4.2017 23:28
Alternative 052

XXX.XXX.11.8

Kteří ti naši odbornici, kterých máme nadbytek, to jsou, Tomáši? Prosím konkrétně, klidně jen podle vás, nikoli podle skutečnosti (protože ve skutečnosti je máme, jen bych rád věděl, jestli myslíme oba ty samé...).
Tome, zkuste, prosím, konkrétně napsat, co se vám na metodikách, na něž jsem odkazoval, nezdá... Můžu prosit?
Tak, Tini, stačí Vám to, co výše pan Tomáš napsal, jako dobré srovnání? Ono to sice zase bylo jen ukřivděné fňukání bez argumentace a nic konkrétního o tématu roztoče Varroa, ale včelařsky to bylo jinak jistě přínosné. Už aby bylo zase teplo a mohli jsme ke včelám Blíží se čas oddělků, bude veselejc.

10.4.2017 08:26
Tini

XXX.XXX.49.116

Hoši, Tom a Jiří (Alternative), přiznám se, že jsem poslední vaše příspěvky již nečetl, jen přeletěl některé řádky, ale vzhledem k množství a povaze argumentů předpokládám, že je to stejné jako na VF a tím již jen únavné. Soudný člověk si vezme od každého z vás, co mu pasuje a vaše názorové půtky ho nezajímají. Proto, že se názorově nedokážete vyhnout jeden druhému jste, kde jste. Není nutné utlouct druhého čepicí.
Tome vás se nedá zastat, protože když se vás někdo zastane, tak vaše příspěvky jsou hned plné jedu k řadě jiných věcí nesouvisejícími se včelami, jako kdyby vám to zastání dalo infuzi.
Oběma pánům a i ostatním hezký den a radost se včelami

10.4.2017 09:21
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tini. Ano, nejsem a bohdá nebudu liberál a tedy, jak jsem již mnohokrát sdělil, umím rozpoznat dobré a zlé a ke zlému jsem nekompromisní i kdyby ho přinášel sám Archanděl Gabriel. Tečka, o dobru ani o zlu se nediskutuje, ty dvě veličiny prostě jsou. Liberální různosti názorů se taky dá jinak říkat relativizace pojmů.

A proto se ani vy neumíte rozhodnout, co je dobré a co ne, kdo je OK a kdo ne. Vaše smůla. Jen berete, ale nic nedáváte oplatou. Jasně, jak příznačné pro dnešní dobu.

10.4.2017 09:45
tom.50

XXX.XXX.117.5

Kteří ti naši odbornici, kterých máme nadbytek, to jsou, Tomáši? Prosím konkrétně, klidně jen podle vás, nikoli podle skutečnosti (protože ve skutečnosti je máme, jen bych rád věděl, jestli myslíme oba ty samé...).
Tome, zkuste, prosím, konkrétně napsat, co se vám na metodikách, na něž jsem odkazoval, nezdá... Můžu prosit?
Tak, Tini, stačí Vám to, co výše pan Tomáš napsal, jako dobré srovnání? Ono to sice zase bylo jen ukřivděné fňukání bez argumentace a nic konkrétního o tématu roztoče Varroa, ale včelařsky to bylo jinak jistě přínosné. Už aby bylo zase teplo a mohli jsme ke včelám Blíží se čas oddělků, bude veselejc.

Vám jsem jasně napsal, že s vámi nebudu diskutovat. Já ty vaše odkazy ani nečtu, nepotřebuju to abych měl zdravé, silné včely bez roztočů a chcípavek. Domnívám se, že nezáleží na tom, tedy ve včelařině (ono ani v jiném), kolik znáte jazyků a jaké školy jste vystudoval. Protože vám včely hynou, tak nevčelaříte a furt vymýšlíte monitoringy a Collosy. Ale ony ty vaše kejkle se dělají proto, aby nehynuly včely a ne proto, aby se chovatel blýsknul sečtělostí a čenstvím v kdejakém divnospolku a podobně. Dokud nebudete umět chovat včely beze ztrát, absolutně beze ztrát, a když vás případná ztráta bude mrzet a budete bádat, proč k ní došlo a budete umět se poučit z chyb, teprve potom budete (vy asi těžko) pro mě partnerem. Já nemám a myslím, že ani ostatní, co bych se od vás mohl naučit a tak jen obtěžujete a myslím, že nejen mě.

Tak mám alternativo dopitou kávu a jdu něco dělat ke včelám. Kupte si od nějakého nealternativního konzervativce, který umí vyzimovat zdravé včely, nějaké. Místo těch, co jste v letošní zimě umořil a včelařte a neohromujte nás tady svou nevědomostí a neuměním teorii z cizáckých pramenů realizovat v praxi. Až to zvládnete, pak mluvte!

Možná kdybyste vstoupil do ČSV, jistě by vám pomohli k tomu, abyste i vy uměl vyzimovat včely bez ohledu na nějaké úhynové roky a záhadné nemoci a jak to všechno nazýváte. Tedy pokud byste přišel s pokorou a ne s povýšenou arogancí.

10.4.2017 10:05
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

Tome, tohle nikoho nebaví a každou rozumnou debatu to rozmrví. Zkuste, prosím, být korektní a k věci.
Já jsem předpokládal, že když něco tak razantně kritizujete, že o tom něco víte a máte nějaké pádné argumenty. Opět jste se vyhnul odpovědi.
Tak já se jdu pomalu věnovat přípravě na oddělky. Někteří kolegové mluví o velkém přínosu pylu a silném rozjezdu plodování, ale i o napadení trubčího plodu V. d. Silná včelstva možná na jaře hodně loupila tam, kde byly problémy. Takže je docela možné, že se v sezoně budou hodit nějaké ty u "sousedů" běžné a fungující metody. Možná to bude jistá analogie s rokem 2014. Rozvedu to:
V roce 2007 jsme oba, jak se zdá, udělali chybu v tom, že jsme nesledovali vývoj napadení už od přechodu jara do léta. Proto vám i mně vše padlo, vám už v létě, mně někdy v říjnu.
V r.2014 jsem pozoroval světlé samičky na podložce už ve 2. polovině května, bylo tedy jasné, že už se množí na plodu. A byl čas reagovat i během sezony: testy napadení trubčího plodu, jeho selektivní vyřezávání, občas nárazové užití KM 65 %, oddělky, později v červenci metoda Sv. Anna. Přežil jsem úhynový rok se ztrátami 22 %, všude kolem to padalo tak, že mizela celá stanoviště. I sám pan Titěra nedávno u nás na přednášce říkal, že 30% úhyny jsou vlastně přirozené, tak to má příroda nastavené, že my jí to vlastně tak trochu našimi postupy kazíme. Trochu mě tím překvapil, přiznávám...

10.4.2017 10:49
Tini

XXX.XXX.49.116

Zdravím, Tome máte pravdu že beru, včelařská moudra nemohu rozdávat, mám krátkou praxi a dávat na fóra načtené informace, na to nejsem. Proto můžu rozdávat jen rady dané životní zkušeností. V mládí jsem věřil, že co nás učí, je pravda. Nyní již vím, že s pravdou se dá lehce manipulovat a tak o věcech přemýšlím a nejlépe znát různé pohledy a vybrat si to, co mi nějak vnitřně pasuje do mojí fylozofie, že za své zdravý a činy jsem zodpovědný jen já sám. To platí i o mém přístupu ke včelám. Proto do nich nechci cpát chemii, do sebe ji taky necpu a raději žiji zdravě. Proto vítám alternativní postupy, především zootechnické a trochu mne štve, že mi někdo předepisuje kdy a jak léčit. Jsme v tomto takový skanzen, to je to co vám vyhovuje a já to zase nemusím. Tady je mi mnohem bližší přístup Jiřího, od Vás beru tu praxi v chovu. Ať tady proti sobě názorově stojíte, tak máte oba co dát těm začínajícím a je plus každého, kdo je ochoten psát o svém přístupu.

10.4.2017 11:01
Tini

XXX.XXX.49.116

Je vlastně plus, že (Tom, Jiří) i ty mladé učíte samostatně se rozhodnout, jakou cestou se vydají v léčení varoázy. Bohužel se setkávám převážně s přístupem: " Šel jsem do ČSV, protože tam se mi postarají o léčení včel." Totálně špatný přístup svědčící o neznalosti a jen chtění mít včely. Nebojím se říci, takový názor po socialisticku, strana za nás všechno vyřeší.

10.4.2017 11:17
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

Tini, já Vám velmi rozumím. Mně trvalo pár let, než jsem se rozkoukal a zjistil, že je třeba začít hledat i jinde. Přesněji: bylo to právě po úhynech 2007/8. To se říkalo, že je vše jak má být, předpisově se likvidoval roztoč podle metodiky, kterou nám prý všichni záviděli... I u mě. A i já tu metodiku vychvaloval...
A přesto u nás v regionu 70% úhyn... Tu mi došlo, je někde chyba a že asi nebude jen ve včelařích, jak se nám snažila namluvit věrchuška, která vždy, když se namočí do průšvihu, svalí vinu na někoho jiného. Pamatuju si, že už tehdy byli tací, kteří říkali to, co platí i dnes, že sezona se rozhoduje (pokud jde o napadení) v červnu a červenci. A že už lze stanovit určité periodicky se opakující úhynové cykly. A že je dobré v této době znát stav napadení včelstev. Různé formy monitoringu. O něco později jsme se to pokusili říci i do Včelařství, článek byl zamítnut, a to nikoli z odborných důvodů. Pánové Kamler, Peroutka...
Dnes je sice leccos dost jinak (viry a jejich kombinace, nosematoza a kombinace s viry, oslabení imunity včel zásahy, chemií vně i uvnitř... ), takže to celé už není jen o roztočích, ale určité principy stále platí...
Proto si ale dovolím trvat i na tom, že pokud vím, že někde jinde na něco zajímavého přišli, je dobré se podělit. Jak s tím ostatní naloží, je jejich věc. Pokud to ale zkritizují, aniž by to četli, je to něco, co je mi bytostně cizí. Jejich volba. Ale podle mého by ji neměli prohlašovat za normu a vnucovat jiným.
Už jsem, tuším, výše jednou zmínil, že velmi vítám, že s překládá stále víc zahraničních materiálů. Jak v OV, tak v MV. Nevím, jak ve Včelařství, tam nemám moc možnost to posoudit.

10.4.2017 18:47
Tini

XXX.XXX.161.55

Jiří z hlediska pohledu na léčení včel vítám vše nové, já ano, protože staré nemám ověřené a nechybí mi. Jiné je to u takových, jako je Tom, pokud to ověřené a předepsané u nich zatím funguje, tak nemají důvod měnit, ani když znají nové informace. Proto mi přijde i zbytečné je s takovou vehemencí přesvědčovat o nové jiné cestě. Ono to pak spíše vede k většímu zaseknutí na starých pravdách.

11.4.2017 00:56
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

No a právě proto se snažím pouze informovat. Ev. mě zajímají důvody, proč někdo nějakou cestu odmítá. I když chápu, že je to osobní věc. Ale třeba by mě to upozornilo na určitá úskalí. Stále se učíme...
Když se ale dozvím místo argumentů jen o cizáckých kejklích, tak vidím pro sebe nulový přínos z takové debaty.
Znovu mi dnes někteří kolegové psali, že už mají roztoče na trubčím plodu (v zimní měli nula...). Letošní sezona bude asi dost zajímavá. Myslím, že nastal čas vrátit se k diagnostice napadení podle výkalů roztočů v trubčích buňkách (tuším MV 3/2014).

11.4.2017 08:05
N.C.

XXX.XXX.171.68

tom.50 napsal(a):
Vám jsem jasně napsal, že s vámi nebudu diskutovat. Já ty vaše odkazy ani nečtu, nepotřebuju to abych měl zdravé, silné včely bez roztočů a chcípavek. Domnívám se, že nezáleží na tom, tedy ve včelařině (ono ani v jiném), kolik znáte jazyků a jaké školy jste vystudoval. Protože vám včely hynou, tak nevčelaříte a furt vymýšlíte monitoringy a Collosy. Ale ony ty vaše kejkle se dělají proto, aby nehynuly včely a ne proto, aby se chovatel blýsknul sečtělostí a čenstvím v kdejakém divnospolku a podobně. Dokud nebudete umět chovat včely beze ztrát, absolutně beze ztrát, a když vás případná ztráta bude mrzet a budete bádat, proč k ní došlo a budete umět se poučit z chyb, teprve potom budete (vy asi těžko) pro mě partnerem. Já nemám a myslím, že ani ostatní, co bych se od vás mohl naučit a tak jen obtěžujete a myslím, že nejen mě.

Tak mám alternativo dopitou kávu a jdu něco dělat ke včelám. Kupte si od nějakého nealternativního konzervativce, který umí vyzimovat zdravé včely, nějaké. Místo těch, co jste v letošní zimě umořil a včelařte a neohromujte nás tady svou nevědomostí a neuměním teorii z cizáckých pramenů realizovat v praxi. Až to zvládnete, pak mluvte!

Možná kdybyste vstoupil do ČSV, jistě by vám pomohli k tomu, abyste i vy uměl vyzimovat včely bez ohledu na nějaké úhynové roky a záhadné nemoci a jak to všechno nazýváte. Tedy pokud byste přišel s pokorou a ne s povýšenou arogancí.

Ten vstup do ČSV by si měl kolega pořádně promyslet. Aby to nebylo z bláta do louže. Pokud je to ta samá ČSV kde jsem, tak tam jak jsem již zde psal, byla na schůzi velmi chmurná nálada. Už před měsícem chybělo hodně včelstev a ta co přežívala byla slabá. Nevím jak na tom kolegové jsou nyní, moje létají.
Ale co říkal synovec, takovou poptávku po oddělcích a včelách už dva roky nepamatuje. smajlík

Collos a monitoring, asi si na tom něco je, když to dělá ČSV. Na Facebooku mi přišlo od ČSV že monitorují Collos. To vypadá, že i ČSV má ztráty včelstev když je monitoruje.

Nebo vy píšete o jiné ČSV?

12.4.2017 10:31
tom.50

XXX.XXX.117.5

Píšu o stejném ČSV, nevím o jiném. No a kdybyste četl pozorně moje příspěvky věděl byste, že i já do roku 2007, ač člen ČSV, uvažoval jako samostatný alternativec a smýšlením liberál a přiznávám, jak katastrofálně to dopadlo. Dobře jsem věděl, že jsem neléčil úplně tak, jak se mělo, ale měl jsem svou hlavu a svůj názor. Poučil jsem se. Já ano, mnozí a to i členové Svazu, jak je vidět, nikoli. I oni se poučí a nebo skončí. A že dodnes spousta "včelařů" jen drží včely a neumí to a spoléhá se na spolkové funkcionáře, kteří pracují zadarmo, pak se výsledek nemůže nedostavit.

Já jen tvrdím, že nepotřebujeme cizácké návody k použití, ono by úplně stačilo dělat to tak, jak se má s našimi prostředky pomocí našich metodik. Nic jiného neříkám. Polopatě: Tvrdím, že cizácké metody a prostředky to nevyřeší, je to v lidech, ne v prostředcích. Stejně tak když někdo neumí dosáhnout výborných výsledků s Kraňkou, tak šilhá po BF či včele tmavé a podobně. Lidi jsou už takoví, že furt hledají vinu svých neúspěchů jinde, jen ne u sebe.

12.4.2017 11:27
N.C.

XXX.XXX.171.68

Nevím kde co píšete jinde, já ragoval na toto:
Protože vám včely hynou, tak nevčelaříte a furt vymýšlíte monitoringy a Collosy.

Vaše rada byla velmi špatná.
Pokud to mohu sledovat, tak včely hynou členům ČSV. Nikoho komu uhynuly včely a nebyl v ČSV neznám.
Tady u nás je přečin mít včely a nebýt členem ČSV.
Dokud mě nevypátral důvěrník ČSV netušil jsem to.

13.4.2017 00:44
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tini napsal(a):
Zdravím, Tome máte pravdu že beru, včelařská moudra nemohu rozdávat, mám krátkou praxi a dávat na fóra načtené informace, na to nejsem. Proto můžu rozdávat jen rady dané životní zkušeností. V mládí jsem věřil, že co nás učí, je pravda. Nyní již vím, že s pravdou se dá lehce manipulovat a tak o věcech přemýšlím a nejlépe znát různé pohledy a vybrat si to, co mi nějak vnitřně pasuje do mojí fylozofie, že za své zdravý a činy jsem zodpovědný jen já sám. To platí i o mém přístupu ke včelám. Proto do nich nechci cpát chemii, do sebe ji taky necpu a raději žiji zdravě. Proto vítám alternativní postupy, především zootechnické a trochu mne štve, že mi někdo předepisuje kdy a jak léčit. Jsme v tomto takový skanzen, to je to co vám vyhovuje a já to zase nemusím. Tady je mi mnohem bližší přístup Jiřího, od Vás beru tu praxi v chovu. Ať tady proti sobě názorově stojíte, tak máte oba co dát těm začínajícím a je plus každého, kdo je ochoten psát o svém přístupu.

No vidíte Tini, a tady se mýlíte. Mýlíte se v tom, že mě vyhovuje když mě někdo vodí za ručičku a já jen bezmyšlenkvitě plním nařízení. Tak to jste mě velmi špatně pochopil. Říkáte, že se snažíte učit...

Tak milý Tini, polopatě. Jsem vlastně líný člověk. Nejsnazší je pro mě používat tuzemské prostředky a používat je podle metodiky, kterou jsem si jednou nějak osvojil a o víc, zatím, jak správně říkáte že dokud nemusím, tak se nezajímám.
Asi se shodneme na tom, že chceme mít oba zdravé včely, jen já toho dosahuju nejsnazším způsobem jaký znám. To já rozhoduju co, jak a kdy použiju, musím prostě mít zdravé včely a v mém medu nesmí nikdo nic špatného, tedy nedovoleného najít, tečka!

No a vy do sebe necpete chemii, jak píšete. Asi jste ještě mladý, to přejde. Ony přijdou nemoce a pak budete vděčný za tu chemii, věřte mi, že až vám půjde o život, hovadiny s alternativami zkoušet nebudete. A stačilo by vám selské myšlení. Bojíte se chemie? No vidíte, to katastrofici kolem sebe šíří bludy a přitom každý, i vy, může pozorovat kolem sebe, že lidský věk se prodlužuje a kvalita života se neustále zvyšuje. Z toho plyne jediný rozumný závěr, je třeba používat ještě víc chemi, prokazatelně to vede k delšímu a lepšímu životu.
Doufám, že umíte rozpoznat zdravou nadsázku a pokus o vtip.

A jak to, že někomu včelstva nehynou? Tak se ptejte včel. Ty vám sice nemůžou prozradit co jim dělá líp, zda Amitraz hodinu, nebo účinná látka v Gabonu v mikromnožství po dobu dvou týdnů, nebo výpary sice organických, jenže synteticky vyrobených kyselin, ve vražedných koncentracích a množstvích, jaké se v přírodě nemůžou nikdy vyskytovat a po dobu taky několika dní až týdnů!

Vnímavému včelaři to ale včely sdělí celkem jasně. Buď jsou vitální a chcípavky je neporazí a nechytnou se jich a nebo jsou tak oslabené a zdecimované, že když přijde náhodou normálnější zima, spousta včelstev padne a přeživší jsou v žalostném stavu.
Je na každém, co chce a jak toho chce dosáhnout. Já dávám přednost jednoduchosti a efektivitě.

13.4.2017 07:33
Tini

XXX.XXX.49.116

Zdravím Tome, jen poznámku k tomu co jste napsal. Vás za ruku nikdo vodit nemusí, vy jste starý zkušený praktik a léčíte dle metodiky a vyhovuje vám to, To respektuji. Psal jsem o začínajících včelařích, kteří jdou do ČSV proto, že se jim někdo postará o včely. To je ten špatný přístup, nemít zodpovědnost za vlastní včelstva, nestudovat a spoléhat na zásah někoho jiného. Je to ta jednodušší cesta.
Příjemné svátky velikonoční všem

13.4.2017 10:51
N.C.

XXX.XXX.171.68

Pan Tom se snaží opakovaně tvrdit, že použití Gabonu a dalšího zachrání včely a asi jim zajistí nesmrtelnost. Když nic nemá uhynout.
Jemu iluze brát nebudu, ale tady u nás v ZO to používají všichni, ale včely mnohdy nemají.
Aerosol, Varidol, Gabon, vše jak se má, důvěrníky kontrolováno a prováděno.
Někde jsem viděl statistiku rostoucí spotřeby léčiv v ČR - to by tady nesmělo uhynout ani jedno včelstvo při takové spotřebě. smajlík

Takže je tady asi chyba v úvaze. Pana Toma vynechám, ale pro ty začátečníky jen malý postřeh.
Proč si myslíte že včely nemůžou mít lepší a horší kondici jak ostatní živočichové?
Je nějaký jiný živočich nesmrtelný? smajlík

13.4.2017 11:36
Alternative 052

XXX.XXX.11.137

No, on sám pan Titěra říká, že v přírodě je běžný cca 30% úhyn. A že my do toho aplikací VLP trochu vnášíme zmatek. Nevím, jestli to říká i Peroutka nebo Kamler, ale p. Titěru jsem to to slyšel říkat vlatnoušně...
Jinak k onomu poetickému obratu "jak se má"... Pokud je myšlen tak, že se aplikují registrované VLP přesně podle instrukcí a návodů na použití, pak ano... Pokud je to míněno jen tak, že jak se má znamená to, co si autor výroku myslí, že se má, aniž by bral na vědomí současné spektrum VLP, jde o mystifikaci, zejména začátečníků. Mystifikaci, na niž je nutno upozornit. Záměrně ponechávám stranou námitku, že mnozí "léčili" "jak se má", mnohdy i komisionelně a přesto mají významné úhyny... To už jsme tu probírali vícekrát a doufám je to všem se správným světonázorem jasné.
Dobře VLP v ČR registrované shrnuje autor na tomto blogu: http://beeinfo.cz/prodam-med-bez-amitrazu-950g-za-250-czk/#comment-776.

13.4.2017 11:39
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tini napsal(a):
Zdravím Tome, jen poznámku k tomu co jste napsal. Vás za ruku nikdo vodit nemusí, vy jste starý zkušený praktik a léčíte dle metodiky a vyhovuje vám to, To respektuji. Psal jsem o začínajících včelařích, kteří jdou do ČSV proto, že se jim někdo postará o včely. To je ten špatný přístup, nemít zodpovědnost za vlastní včelstva, nestudovat a spoléhat na zásah někoho jiného. Je to ta jednodušší cesta.
Příjemné svátky velikonoční všem

Aha, už jsem vás pochopil.
Bohužel to nejsou jem mladí začátečníci, kdo se domnívá, že se mu o včely postará někdo, nějaká vyšší moc či autorita. Takových je v řadách starých včelařů hodně a to bez ohledu na členství nebo nečlenství ve Svazu. Tím, myslím, odpovídám i na názor N.C. Samo členství v něčem nic nezaručuje.

Spíš jsem myslel začátečníka, který sice umí číst a je zodpovědný a chce dělat věci dobře (vynechávám tedy pomatence typu ekobláznů a podobně, kteří od začátku vědomně dělají věci "jinak" navzdory všemu a všem). Ono něco jiného je video na internetu a jiná je pak praxe, když takový začátečník otevře úl, nic nevidí a kor když by měl včely "živější", tak neví která bije. Vůbec si neví rady kdy, co a jakým způsobem má udělat. Tehdy je dobré být součástí nějaké komunity, aby bylo komu zavolat a poradit se. Kde a od koho odkoukat nějakou fintu, mít možnost porovnávat "finty" Lojzy, Pepíka i Tondy a třebba i Marušky a vybrat si, podle výsledků těch a i dalších kolegů, kdo a s jakým přístupem je asi nejlepší a koho následovat a naopak, jakým manýrům a finesám se raději a kterým "takyvčelařům" se za každou cenu vyhnout! Přesněji, taky třeba pro pana s nickem N.C. - je nutné lidi v místním spolku poznat a pak se rozhodnout, se kterými a zda vůbec s někým "kamarádit" a teprve pak soudit Svaz jako celek. A že se někomu nelíbí vedení Svazu? To mě se po celý můj život nelíbilo vedení republiky a taky jsem nikam nezdrhnul za lepším a snažil jsem se své zemi aspoň neškodit, když už jsem jí neuměl (nebo nechtěl) aktivně pomoci. Stejně beru Svaz. Ale i já vystoupil a po prozření se zase vrátitl a byl jsem rád, že jsem se mohl vrátit a měl kam.

Taky toto jsem měl na mysli když jsem se vyjádřil, že někteří se snaží dávat druhým co můžou a jiní že jen berou, ale ani neocení a neoplatí třeba zastáním proti zjevnému, ale i skrytému arogantnímu zlu. A nebo jen zaujímáním jednoznačného a jasného stanoviska. Vy Tini sice nezaujímáte jednoznačná stanoviska, ale s vámi se dá aspoň mluvit a zdá se, že si i dáte říct.

13.4.2017 12:07
tom.50

XXX.XXX.117.5

No, on sám pan Titěra říká, že v přírodě je běžný cca 30% úhyn. A že my do toho aplikací VLP trochu vnášíme zmatek. Nevím, jestli to říká i Peroutka nebo Kamler, ale p. Titěru jsem to to slyšel říkat vlatnoušně...
Jinak k onomu poetickému obratu "jak se má"... Pokud je myšlen tak, že se aplikují registrované VLP přesně podle instrukcí a návodů na použití, pak ano... Pokud je to míněno jen tak, že jak se má znamená to, co si autor výroku myslí, že se má, aniž by bral na vědomí současné spektrum VLP, jde o mystifikaci, zejména začátečníků. Mystifikaci, na niž je nutno upozornit. Záměrně ponechávám stranou námitku, že mnozí "léčili" "jak se má", mnohdy i komisionelně a přesto mají významné úhyny... To už jsme tu probírali vícekrát a doufám je to všem se správným světonázorem jasné.
Dobře VLP v ČR registrované shrnuje autor na tomto blogu: http://beeinfo.cz/prodam-med-bez-amitrazu-950g-za-250-czk/#comment-776.

Nerad, ale nedá mi na tento váš příspěvek nezareagovat.

Konečně chápu rozdíl mezi sebou a vámi. Já chci včelařit a k tomu potřebuju včely. Abych je vůbec měl, musejí být zdravé. Samy od sebe zdravé být neumějí a nejsem to já abych soudil, zda bylo či nebylo šlechtění člověkem správné či ne a tím se dal motivovat k zavlékání třeba včely tmavé a podobně. A nebo dokonce já sám šlechtil včely tím, že je nechám hynout a vybíral bych ty, které přežijí. Tyto pošetilosti čtu třeba v MV a tak se k této partě nepřidám. Tečka.

No a zpátky ke mě a včelám. Musí být zdravé. U všeho je nejúčinnější prevence, ani u člověka nečekáme až dostane žloutenku. Raději si budu mýt ruce než riskovat žloutenku a už vůbec nevěřím, že když se budu vystavovat patogenům (vyhnout se špindírům neumím, to nejde, žiju ve společnosti, bohužel s nimi sdílím veřejný prostor), že získám ke žloutence odolnost. Proto se o včely starám tak, abych nemusel nic monitorovat a sledovat. Prostě chci zdravé včely, porozhlédnu se co mi věda nabízí za prostředky a je na mě, zda včely budou zdravé a nebo ne. No a mě se, zatím, osvědčilo to, co je ryze tuzemské, je to nejjednodušší a tedy nejlacinější a tak to používám. Domnívám se, že výsledek je rozhodující. Co je komu platný monitoring a Collos a ustavičné sledování, když mu pak vč hynou.

Ano, chápu, že někoho včelí nemoci baví a baví ho bádat (je ale bezohledný když nebere ohledy na ty, co bádat nechtějí = užívají stejný veřejný prostor a ustavičně zamořují svými nemocnými včelstvy ten veřejný prostor) a jiný chce místo léčení včelařit.

Shrnuto. Nechci bádat, nejsem vědec, chci léčit ryze uživatelsky a beru to jako prtivné nutné zlo. Mým cílem není to léčení a monitoring, ale zdravé včely. Zatím se mi daří svého cíle dosahovat a když části včelařů kolem mě vč padají a mě ne, je to pro mě důkaz toho, že to dělám, zatím, správně. Až mi nastane problém, pak budu hledat jiné prostředky ne dřív. A pak teprve, ne dřív, začnu číst "odbornou" literaturu z teritorií, která já považuju za včelařsky zaostalá.
Už víte, proč já vaše odkazy nečtu? Nemám na ptákoviny čas a hlavně nemám sílu, nepotřebuju šilhat k sousedům, tím spíš, když mám subjektivní pocit, že se tam nemám co naučit, protože já sám jsem důkazem, že vše potřebmé se dá pochytit z tuzemských zdrojů. A vyjmenovat zdroje svého vzdělání neumím, vy snad pane alternativo znáte autora Slabikáře z první třídy základky?

13.4.2017 12:45
Alternative 052

XXX.XXX.11.137

Termín zdravé a nezdravé včely je problematický. A říkat zdravé včelám, do kterých jsem napral spousty chemických, většinou nervově paralyzujících kontaktních jedů, to bych si fakt netroufnul.
Je ale řada jiných, kteří jsou toho názoru, že včely většinou zdravé být umějí. Ty, co to neumějí, uhynou. Ty, co to umějí, dovedou přežijí. jenom jim k tomu musíme dát šanci. Tím, že do nich furt něco bez ohledu na genetiku a selekci pereme, jim tu šanci nedáváme.
Veřejný prostor je skutečně veřejný, tudíž i obsahuje genetiku, která by za normálních okolností nepřežila. Díky vámi popsané správné chovatelské praxi. To jsou vlastně také nemocná včelstva chemických ostrostřelců. Je to ku prospěchu věci v širším kontextu? Toť otázka k debatě. Záměrně jsem nyní argumentaci poněkud vyostřil...
Tohle jsou extrémní stanoviska, mezi nimi je široké přechodové pole.
Myslím, že by nikdo nikoho neměl k ničemu nutit. Moje zásada je informovat. Ostatní je věcí osobního rozhodnutí. Souhlasíte?
Šilhejte si, kam chcete, to je vaše volba i šance.
Vnímáte rozdíl v argumentaci, když byste třeba řekl, že nemáte zájem o jiné, (zahraniční) metodiky, a to z těch a těch důvodů, nebo když užijete bez jakékoli argumentace adjektivum cizácký a substantivum kejkle? Vnímáte ten rozdíl? Skutečně chcete tímto způsobem vést debatu a takto působit na ostatní, zejména začátečníky?
Nemám v úmyslu bránit vám choulit se ve vašem skanzenu. Ale, prosím, nezatahujte do něj i další. Stačí, když před závorku férově vytknete, že jde o váš názor a že jej zastáváte z těch a těch důvodů, ale že jste si vědom toho, že jiní to vidí jinak. Uděláte ostatním tu radost?

13.4.2017 13:56
tom.50

XXX.XXX.117.5

S vámi je jakákoli debata ztrátou času, obávám se, že nejste psychicky zcela v kondici.

Vaše zcestné nesmysly o dávání šance včelám tím, že je neléčím účinně, ale alternativně, tedy šarlatánsky jsou zcestné a třeba úplně proti lidství, kdybychom je měli aplikovat na lidi.

Bohužel zavlékáte choroby i nevinným a těch mi je upřímně líto.
Kdyby se včelstva zodpovědných včelařů ustavičně nenakazovala od včel přírodních včelařů, byl by pokoj. Být svět tak hezkým místem by byl asi nudný, nebo nevím proč vás Bůh vymyslel.

Vlastně jste nám normálním požehnáním. Nemusíme hnát svoje včely k vysokým medným výkonům, nemusíme odvíčovávat a peklovat se s vlhkým medem, nemusíme se handrkovat při prodeji o trochu slušnou cenu. V klídku namnožíme zdravá včelstva! A pak je prodáme těm alternativcům, kterým díky jejich skvělé alternativní péči hynou, čemuž oni říkají selekce (přece nepřiznají že jsou nýmandi bez ohledu na chemické značky před a za jménem).

Škoda, že nejsem mladší, vydělal bych na tom majlant, řečeno slovy hrdiny skvělého románu Oty Pavla.
I výrobci úlů jsou rádi, rok či dva roky staré úly si rozumný člověk nekoupí a neveme je ani zadarmo a tak i oni můžou furt vyrábět a prodávat úly dál a dál...

No není svět přece jenom báječný? Takže vlastně ještě víc alternativců! Už se nedozvím co nastane, až my vymřem a zůstanou tu jen ti přírodní alternativci. Třeba budou místo včel alternativně opylovat drony a nebo alternativní ekologové se štětečky. To bude jistě báječné.

13.4.2017 14:49
Alternative 052

XXX.XXX.11.137

Kde jste našel, že to, jak se nám tu furt snažíte podsouvat, alternativní ošetřování není účinné? Máte pro to nějaký doklad?
Znovu se vracím k svému někdejšímu dotazu na to, jaká je vaše definice pojmu "alternativní". Minule jste se tomu opět vyhnul, jako vždy, když byste měl nabídnout nějaké podložené argumenty. Tak co to konečně zkusit a postavit se čelem k této debatě? Protože jsme na mrkvém bodě Jistě by nás to posunulo dál.
Znovu prosím: chovejte se mravně a nekádrujte ostatní. Nikdo vám k tomu nedal právo. A navíc jste kádrovákem pouze prostředním. Neumíte to, myslím.
Nikdo vám vaši chemickou válku nebere. Jenom bych vás s vaším přístupem jako včelaře nechtěl mít ve svém okolí... Naštěstí nemám... Necpěte ji násilím ostatním, je to jejich svobodná volba, jakou cestu si zvolí.
Jinak k té vaší snůšce různorodých vět jenom toto:
Jak by u vás dopadl test tuzemského vlastenectví, kdyby před vás postavili Tuzemák a Tullamore Dew? .

Kázavs

14.4.2017 18:10
Kázavs

XXX.XXX.117.88

Alternativa není nic jiného, než jiná resp. druhá možnost.
MZE a SVS takové alternativy přímo umožňují a jsou tedy naprosto legální. Jen fanatik, ci tajtrdlík, který to nechápe, naprosto zbytečné vyskakuje a lobbuje si za své - patrně má akcie u nějakého vyrobce léčiv a nebo věří různým neblaze proslulým agentům státní... možná jeho kolegové. Rétorika vcelku odpovídá. I ublíženého dokáže hezky zahrát.

15.4.2017 10:53
Alternative 052

XXX.XXX.11.218

Doufám, že v rámci svátečního velikonočního smíření tento odkaz nikdo nezavrhne jako "cizácké kejkle".
Edinburgh 2013:
Významná americká entomoložka a apidoložka Marla Spivak na téma: Proč mizí včely. S českými titulky...
https://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing?language=cs#t-38694

O autorce:
https://www.entomology.umn.edu/faculty-staff/marla-spivak
https://en.wikipedia.org/wiki/Marla_Spivak.

16.4.2017 21:15
tom.50

XXX.XXX.117.5

Alternativo. Srovnávat rum a whiskey může kdo jedině?

Nemám nějak čas a hlavně náladu si tu s vámi psát a přesvědčovat alternativce, já včelařím. Ve výšce 460 metrů rozšiřuju a dávám zásoby, včelstva jsou velmi pěkná (ta nejsilnější jsem prodal), je snůška, ale na obživu to nestačí. Dávno už staví, už zakládají první letošní mezistěny, už mají zavíčkovanou trubčinu. U vitálních včelstev se stavební pud probouzí dříve než rozkvétá ptačí třešeň, asi o týden dřív.

Co děláte teď u včel vy pane alternativo? Já vím, nic, máte pár zdecimovaných slabochů, které živoří po vašem alternativním ošetřování a tak vám nezbývá než donekonečna teoretizovat. Vykašlete se na to vy jako alternativa i to vaše druhé vtělení svazáka pozpátku, je to trapné něco plkat a sám sobě přizvukovat ve stejné notě a stejným stylem, aby každý bystřejší poznal, že jste to pořád vy. Klesnul jste skutečně hluboko.

Shodou náhod se znám s několika vašimi známými a ti o vás nemluví nijak hezky, až jsem se vás musel chvilkama zastávat. Pane Jiří, lehněte na hadr a jděte včelařit. Kupte si pořádné včely od někoho nesečtělého v němčině, co to dělá, pro vás primitivně česky a zkuste ho napříště kopírovat spíš, než ty Němce - dřív se pěkných zdravých včelstev nedočkáte. Učte se od našich a nešilhejte k cizákům, věřte mi, uleví se vám a budete mít silná zdravá včelstva.

Nota bene, slušný Čech by měl mít i nějakou tu národní hrdost a když už jí nemá, měl by mlčet a ne dávat na odiv lásku k Němcům. I když, ona není až tak daleko doba, kdy se mnozí zhlíželi tu v Němcích a hnned na to v Rusech, často ti samí. Inu, malí zamindrákovaní lidé touží mít mocné kámoše, co říkáte pane alternativo? (proboha neodpovídejte, to je otázka řečnická).

16.4.2017 21:58
N.C.

XXX.XXX.132.69

A jak mi vysvětlíte, že mi sousedi, skoro celá ZO CSV absolutně nealternativni, ba až konzervativne rigidně totalitní, sčítá ztráty a děsí se nastupujících mrazu aby jim ten zbytek nedorazily.
Kde udělali soudruzi chybu? Alternativou to nebylo, takže tu si můžete škrtnout.
Že by nakonec bylo jedno jak kdo včelaři, je to jako s rakovinou.
Přijde, ať se snažíte sebevíc.

17.4.2017 02:11
Alternative 052

XXX.XXX.11.116

No a to kdybyste, Tome, věděl, co říkají ti kamarádi o vás...
Jako byste nevěděl, co jsou čeští včelaři...
Jinak: nemáte zač, rádo se stalo.

12.5.2017 10:32
tom.50

XXX.XXX.117.5

N.C. napsal(a):
A jak mi vysvětlíte, že mi sousedi, skoro celá ZO CSV absolutně nealternativni, ba až konzervativne rigidně totalitní, sčítá ztráty a děsí se nastupujících mrazu aby jim ten zbytek nedorazily.
Kde udělali soudruzi chybu? Alternativou to nebylo, takže tu si můžete škrtnout.
Že by nakonec bylo jedno jak kdo včelaři, je to jako s rakovinou.
Přijde, ať se snažíte sebevíc.

Nemám velký počet vč aby mohly nějak statisticky významně moje poznatky o něčem vypovídat. Ale. Shodou náhod u mě došlo k tomu, že jsem dva roky po sobě nepoužil Formidol a brouka jsem tedy likvidoval jen Gabonem, dvěma fumigacemi + třetí acetonový aerosol a bohužl pak jarní nátěr i přesto, že jsem neměl v měli žádné brouky. To kvůli těm, kteří se tak dobře, aby brouky v měli neměli, nestarají.

Už jsem o tom psal na VF, že to na mě dělá dojem, že právě kyselina mravenčí, syntetická, sice se v přírodě vyskytující, ale nikdy ne v takových koncentracích, jakými lidi tráví svoje včely, způsobuje právě to oslabení vč, které zapříčiňuje pak nepřežití včelstev. Tedy podlehnutí nějaké nákaze, třeba nosema apis či NC. Prostě, stejně jako dobře živený, psychicky ani fyzicky nestrádající a dobře teple a čistě oblečený člověk taky obyčejně neonemocní, stejně tak vč žijící v pohodě s minimem jedů jsou pak vitální a doře odolávají tlaku patogenů. Podle mého laického rozumu je rozdíl vystavit vč na pár hodin Amitrazu a nebo několik dní tak silným výparům KM (nebo KŠ), že včely to sice ještě přežijí, roztoči ale ne. Ano, včely to přežijí, ale v jakém stavu a co z nich pak v následujícím roce je?

Nic netvrdím, jen poctivě říkám, jak to dělám já. Kdo chceš zkus to taky, kdo ohrnuješ rypák a dál budeš v bludech o organickém včelaření a blouznění o alternativách nech být. Je to na každém z nás.

A může se samosebou stát, že kvůli nějakému "přírodnímu" magorovi v doletu mých včel onemocní i ty moje a pak to budu řešit. Za zamyšlení ale stojí, domnívám se, fakt, že já mám včely už léta zdravé. Poučil jsem se v r 2007, kdy jsem neléčil jak se mělo ale moderně, alternativně a v srpnu mi uhynulo všech tehdejších mých 11 vč. Od té doby jsem poučený.
Chytří se učí na chybách těch druhých a proto dávám svojí zkušenost, aby se chytří mohli poučit na mojí chybě, kterou jsem v r 2007 jako blb udělal. Polopatě: Jo, chybama se sice člověk učí, ale pošetilec je ten, kdo se učí na chybách svých.
Pro pořádek, v tom roce z více než tisícovky vč naší organizece s více jak stovkou členů, přežilo jen pár vč a tak není možné, že byli všichni nedisciplinovaní. A tak někdy ani sebelepší snaha a disciplinovanost nepomůže, protože všichni ve svém okolí máme ty, nejlíp je vystihuje název alternativce, kterým jsem byl do té doby i já.

12.5.2017 11:35
N.C.

XXX.XXX.171.68

U nás nejlépe vyzimoval jeden starý včelař. Celý rok nemocný, veškeré ošetřování spočívalo jen v ošetření aerosolem co mu udělala ČSV, předloni i loni. ANi nebyl u včel, nevytáčel nechal to tak jak bylo na dvou nástavcích.
Stejnou logikou se dá říci, že to je nejlepší způsob ošetřování, nefumigovat, žádný Gabon, atd.
Jiní co o včely pečovali, Gabon, Fumigace atd mají větší ztráty než on.

Takže vyhrál podle vás TOTÁLNÍ ALTERNATIVEC.

12.5.2017 15:35
začátek

XXX.XXX.4.22

Ano toto je možné, včely se zbavovaly roztočů zřejmě rojením, přičemž se pak neoslabovaly s pracováním cukerných zásob.Ošetření aerosolem kleštíka hodně oslabilo, ale letošní rok již bude kritický, včely na černém díle se budou líhnout malé a neduživé, předpoklad nosemi a deformace křídel, tyto nemoci jsou infekční a při dalším rojení se doslova rozletí do kraje, včely budou slabé a tím pádem vylupované, čímž se nemoc rozšíří dále a to v doletu asi 5km.

12.5.2017 16:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zbavovaly se roztočů rojením? A není to přesně opačně - roj jako základ ozdravení, kdy vyletí jen vitální včely s minimem roztočů? Staré dílo, roztoči a jejich líhnoucí se potomstvo zůstává v úle.
Taky aerosol je z mého pohledu ten nejhorší šok-stres jaký může včelstvo v klidovém období potkat. Opakuji - z mého pohledu!

12.5.2017 17:56
N.C.

XXX.XXX.142.7

Proč myslíte že se budou líhnout včely malé a neduživé? Kde je pro takové tvrzení důkaz?
A rojení? Asi ne všech 20 se vyrojilo.
Možná stačí opravdu jedno ošetření. Je jich opravdu třeba pět za rok?
Nebo naopak, ti co ošetřovali pětkrát mají ztráty.
Dá se z toho jednoho případu něco dokazovat? Je to to samé, co dovozuje z jednoho pan Tom?

Spíš se dá podle početnějších okolních ztrát dovodit, že řádné ošetřování způsobuje ztráty. Je tady víc takových postižených.smajlík

12.5.2017 21:52
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravím přátelé, neošetřované včely v malém prostoru se většinou rojí opakovaně, tedy prvoroj, kdy odletí stará matka a pak následuje několik pa-rojů 1-5, každé nové matičce trvá zhruba měsíc než začne klást a po tuto dobu se kleštík nemá kde množit.Včely se rodí malé, protože po každé vylíhnuté mladušce, zůstane v buňce košilka, která zmenší prostor buňky a způsobuje tmavnutí plástu.

13.5.2017 06:25
N.C.

XXX.XXX.142.7

A následkem toho pak vyzimujete následující jaro silná a dobre se rozvíjející včelstva. Jak referoval jeho soused, co to byl na jaře kontrolovat. To bychom pak měli dělat vsichni. smajlík Ale to asi nebude správně vysvetleni. Pokud by tam lítaly desítky roku a poroju, tak by to sousedům a jemu asi neuniklo.
Loňský rok byl tady snůškove slabší, dva vysoké nástavky mohly být pro včely přiměřeně. Nevytváceni je mohlo uchránit od stresu.

13.5.2017 12:29
Alternative 052

XXX.XXX.11.151

Tak mně a ještě jednomu kamarádovi volal jeden kolega, co jsme se s ním vždy u piva přeli o správném ošetřování včelstev. On zastával prý jedinou správnou metodu, kterou nazýval: ošetřovat, tak jak se má... Víc jsme z něj nikdy nedostali...
No a tak i činil. A nejednou je bez včel... A co prej že s tím... Podotýkám, že to nemá ode mě ani od žádného jiného "stiženého alternativismem", od nás je daleko a v okolí má samé včelaře, kteří ošetřují stejně jako on, komisionálně a tak, "jak se má". A taky jsou bez včel, nebo, pokud něco vyzimovali, jsou to slaboši bojující o přežití...
Trochu nás to zaskočilo. Zašli jsme na pivo, slíbili praktický kurs ošetřování včelstev tak, jak se skutečně má (tedy jak je to dobré pro zdraví včel) a jak by to měl dělat každý chovatel se správným světonázorem. Jsme domluveni. A bonusem i odměnou bude, že mu každý za to dáme oddělek...

13.5.2017 21:43
začátek

XXX.XXX.4.22

Je zřejmé, že kamareád neošetřoval včelstva tak jak se skutečně má, ono nestačí udělat předepsané lečení, ale důležité je ho udělat ve správný čas. Jenom doufám, že mu k oddělku přidáte potvrzení o vyšetření na mor včelího plodu.

13.5.2017 22:07
N.C.

XXX.XXX.144.101

Takže ty nekonečné litanie, články ve Včelařství, přednáškyčinovníků a učitelů včelařství jak se to má dělat koordinovaně plošně a ve stejný čas je blbost? Je to přeci ta naše metodika, díky které nám nehynou včely a proto až z ciziny chodí k nám krást včelaři včely, jak píše paní předsedkyně v Mladé ffrontě.

13.5.2017 23:36
tom.50

XXX.XXX.117.5

N.C. napsal(a):
Proč myslíte že se budou líhnout včely malé a neduživé? Kde je pro takové tvrzení důkaz?
A rojení? Asi ne všech 20 se vyrojilo.
Možná stačí opravdu jedno ošetření. Je jich opravdu třeba pět za rok?
Nebo naopak, ti co ošetřovali pětkrát mají ztráty.
Dá se z toho jednoho případu něco dokazovat? Je to to samé, co dovozuje z jednoho pan Tom?

Spíš se dá podle početnějších okolních ztrát dovodit, že řádné ošetřování způsobuje ztráty. Je tady víc takových postižených.smajlík

Asi jste přehlédl mojí první větu o tom, že z tak malého počtu vč a praxe pouze jednoho včelaře se nedá nic objektivně tvrdit. Úplně stejně jsme na tom všichni a tak pracujeme jen s dohady. Takže nic netvrdím, jen jsem dal do placu svou doměnku - zkušenost s kyselinou.

No a popsaná vč nemohoucího včelaře, ošetřovaná jen aerosolem - podle mě úplně nejúčinnější ošetření - nepřišla do styku se žádnou kyselinou (a ani s jinými jedy v nadbytečné míře) a tak je nic neoslabilo. Já z popsané příhody zase vyčetl toto.

14.5.2017 06:44
N.C.

XXX.XXX.144.101

Podle ing. Tigery je dobre provedena fumigacenebo aerosol stejně účinné. Takže to není nejúčinnější ošetření. Podstata je, že bylo jedno.
Chápu to správně, že Formidol podle vás včelám škodí? A ostatní ošetření neškodí?

14.5.2017 10:59
Alternative 052

XXX.XXX.11.106

začátek napsal(a):
Je zřejmé, že kamareád neošetřoval včelstva tak jak se skutečně má, ono nestačí udělat předepsané lečení, ale důležité je ho udělat ve správný čas. Jenom doufám, že mu k oddělku přidáte potvrzení o vyšetření na mor včelího plodu.

Ano, z mého textu je snad skutečně zřejmé, že kolega i jeho kolegové (přítelové) neošetřoval(i) tak, jak se skutečně má. Je otázka, jak každý z nás interpretujeme adverbium "skutečně".
Ještě je jisté, že to nejsou kamarádi. Jeden je nyní kolega, ostatní přítelové.
Dále je jisté, že nemají včely. A ošetřovací komise činná v jeden termín, koordinovaně a proškolená taky neví, jak se to mohlo stát.
Když jsem se ptal, jestli třeba sledovali zdravotní stav včelstev, ptali se, co by vlastně měli sledovat? Když jsem se zeptal na monitorování napadení V. d., odpověď byla, že na takový voloviny nemají čas, že stačí tak akorát vytáčet...
Když jsem se ptal, co dělali v podletí, odpověď zněla: no - vytočili jsme jarní med a čekali na další snůšku a medovici z lesa. Do toho přece nemůžeme dávat Gabony a Formidoly a pod. Ale že prej včelstva tak nějak zeslábla a matky najednou tak nějak nekladly...
(Pozn.: to bylo v době, kdy byla nulová snůška, tropická vedra 6 týdnů, včelstva vydrancovaná a bez zásob. Několikrát se to veřejně probíralo, ale mistři světa čekali na medovici... :-D)
No ale, protože jeden se nakonec ozval a chtěl vědět, o čem to bylo, má naše alternativní podzemní buňka dalšího příznivce... :-D Ostatní shánějí oddělky...

Ještě k Tomovi: píše: "Takže nic netvrdím, jen jsem dal do placu svou doměnku - zkušenost s kyselinou."
Tvrdit v diskusi, že nic netvrdím a jen dávám do placu... a přitom sepsout zároveň všechny, kteří mají jiný názor, je chucpe a argumentační faul... Píšu to i s vědomím, že odezvou bude další uplakaný traktát, který je tu už víc, než je únosno...

14.5.2017 11:57
začátek

XXX.XXX.4.22

Co k tomu dodat, snad jen to, že každé léčení může včelstvo zahubit, pokud se dělá špatně, proto je u každého léčiva návod, kterým se ale bohužel řada včelařů neřídí a pak pláčou jak jim léčení zahubilo včelstva, je to ovšem jen jejich chyba.Někteří ani návod nečtou a i na jaře u nich najdete gabounové proužky v úle a tak tvoří odolné roztoče, provádí fumigaci ve špatný čas, kdy je ve včelstvech ještě spousta plodu, neprovedou za 10-14 dní další.U formidolu je důležité sledovat venkovní teplotu a u včelstev 39x24 jen ve dvou nástavcích 40mg.Správný postup je vždy v návodu, ale někteří ho ani nečtou.

14.5.2017 12:20
Alternative 052

XXX.XXX.11.106

Já si pamatuju, jak mi komisionelně zlikvidovali aerosolem velmi vitální včelstvo. Nikdo se pak k ničemu nehlásil, ale evidentně šlo o chybný postup.
Nezbylo mi nic, než druhý den vymést ven mrkvolky...
A pak jsem si řekl, že tohle už nikdy. A začal hledat alternativy. A našel... a dobré...
A KŠ je v tomto ohledu naprosto v pohodě. Ale taky se to s ní musí umět, samozřejmě. Vždycky mě vytočí, když někdo kritizuje metody ošetření orgaickými kyselinami, aniž o nich něco ví. Jsem zvědav, jaké budou zkušenosti po registraci Oxuvaru a VarroMedu.

Taky alternativec

14.5.2017 13:10
Taky alternativec

XXX.XXX.155.3

A kyselinu L-askorbovou (vitamín C) jsi zkoušel? Za normálních okolností větším živým tvorům (savcům) neubližuje a naopak může podpořit jejich zdraví (minimálně člověka, který "má tělesnou závadu" a tuto kyselinu přestal být schopen tvořit). A za mne, nejde tu jen o včely.

Pokud ano. Jakým způsobem a v jaké koncentraci?

Z dalších dobře dostupných organických kyselin (krom octové) mne ještě napadá vinná, citrónová, jablečná. I tady zkušenost vítám.

14.5.2017 18:56
N.C.

XXX.XXX.144.101

Acylpyrin nezabral, co vím. Tedy na likvidaci roztoče. Možná to mohlo zvýšit odolnost na viry, ale to se nesledovalo. Taky jak, že? smajlík Když málokdo pozná toho vira na včele. Roztoče si člověk všimne, pokud se dívá.

Taky alternativec

14.5.2017 20:00
Taky alternativec

XXX.XXX.16.4

Acylpyrin (kyselina acetyl-saliciová), ten bych nikdy ani nezkusil je to pěkné mutagení svinstvo. používá se (lze ji použít) třeba i ke změně pohlaví rostlin a pokud vím tak působí právě i na nižší tvory (nějaký hmyz byl myslím zmíněn) kde může způsobit různé vývojové vady plodu.

Ten vitamín C (kyselina L-askorbová) má hlavní výhodu při použití v tom, že dokáže působit proti mnoha toxinům a přitom (alespoň těm vyšším tvorům) není nebezpečný (mnozí si jej sami syntetizují). Proto myslím, že by mohl napomoci celkovému ozdravění i včel.
Myslím, že v minulosti o tom jeden včelař něco psal. Já nemám teď s čím experimentovat, ale pokud bude někdo rychlejší rád si vyslechnu jeho postup a jak dopadl.

15.5.2017 08:24
Alternative 052

XXX.XXX.11.153

Ne, vitamin C jsem nezkoušel, vím, že se o tom před časem diskutovalo, ale s jakým výsledkem, to si fakt nevzpomínám. Což může (i nemusí) znamenat, že se to nechytilo... Jinak by to asi byl jiný cvrkot.
Škoda, zrovna v sobotu přednášel o virech v Brně na Animal Techu doc. A. Přidal. To by byla otázka přímo na něj.
Jinak se mi z organických kyselin velmi osvědčila kyselina mléčná (15% roztok, postřik). Neškodná a velmi účinná na foretické roztoče, tedy zejména u oddělků, kde těch plástů není tolik (je třeba vyjmout a postříkat každý plást z obou stran, matku schovat pod poklopkou). Účinné je to ve chvíli, kdy jsou roztoči většinově na včelách (třeba při metodě Sv. Anna po odebrání zavíčkovaného plodu nebo v období, kdy se v oddělku vylíhl všechen plod, ale nová matka ještě nezačala klást... Jasně, musí se to trefit, pro mě to znamená všechno si psát... :-D. Účinnost opravdu vysoká. Třeba v kombinaci se Sv. Annou v oddělcích to funguje výborně. A zbylé foretické roztoče ve zdrojovém včelstvu (většinou jich tam moc není, jsou na odebraném plodu) je rychlejší trefit třeba Hobrafiltem s KM 65 %, cca 70 ml, třeba opakovaně s dvoudenní pausou (deska se při správném použití odpaří max. za dva dny...
Je ale fakt, že na viry nic z toho nezabírá, což je (bude) dnes větší problém.
K těm doplňkům: mně se osvědčily laktobacily získané z medného volátka včel, pro posílení imunity. Někteří kolegové namítají, že to je systémově totéž, jako když se užívají léčiva. Buď to prostě v sobě včely mají, nebo ne... Že posilování imunity touto metodou brání poznat, které na to přirozeně mají a které ne. Za normálních podmínek by to asi i platilo. Jenomže podmínky, za nichž mnohde včelaříme, normální už nejsou... smajlík

15.5.2017 08:46
Alternative 052

XXX.XXX.11.153

Upřímně řečeno, diskutoval bych o těchto tématech raději jinde, kde už diskuse běží a kde je víc lidí zajímajících se o věc skutečně.

15.5.2017 09:24
tom.50

XXX.XXX.117.5

No, právě vy dokážete mě otrávit tak, že po žádné diskuzi, kde jste vy, neprahnu ani malinko. Tím spíš, když nýmand chce vědecky bádat o včelách a lidové bádání o celaskonu proti roztoči VD je doslova k popukání. Je to opravdu těžký stav mysli počítat předem s tím, že ve výzkumných ústavech jsou jen blbci a zkoumat sám. Asi by bylo potřeba vám přidat práci, abyste neměl čas myslet na kraviny, řekla by vám moje, dnes už 20 let zesnulá maminka a měla by pravdu! Některé pravdy platí obecně přes propast i více než dvaceti let.

No a pro N.C.

Opakuju, nic netvrdím, stalo se mi, že jsem KM ve formě Formidolu (ani jinak) nepoužil a včely byly následující jaro po dva roky po sobě lepší než u kámoše se sejnou včelou, stejnými úly ve stejném kraji, který si jeden rok špatně seřízenými odpařovači 4 z osmi vč zabil hned a zbývající 4 byla následující rok tak zubožená, že je musel vysířit. Dostal jiné včely ode mě a opět léčil KM, použil Formidol. Včely mu sice přežily, ale zubožené tak, že přišel o jarní snůšku a stejná včelstva, ta moje OK.

Víc nepotřebuju vědět, je mi přes 60 a nemám čas na nesmysly, já "jedu" na jistotu! Ano, v mládí bych asi taky vymýšlel nesmysly, nyní jsem už zmoudřel, že využívám vynálezů druhých. Lidové bádání nechám pošetilcům, tento komunistický Lysenkovský způsob - tedy to lidové výzkumnictví - odmítám. Navíc se to obecně nazývá dělba práce, taky si nepeču sám chleba, neporážím krávu a neodstraním si taky sám apendix a vyhledám odborníka. A klidně chirurgovi vyrobím úl a nebo rámky, protože to zase neumí on, nemá kde, nemá z čeho, na čem a nemůže riskovat prsty na cirkulárce. Navíc rámek od chirurga by za moc nestál, úplně stejně, jako chleba ode mě...

Pan alternativa je, jak mi kdosi říkal, filolog a je v tom prý velmi dobrý, umí jazyky a podle mě by se měl držet svého kopyta. Když ale ono holt nestačí být jen na něco vynikajícím odborníkem když schází základní morálka a sociální inteligence.
Navíc já spíš včelařím než abych furt sjížděl kdejakou přednášku, ale včely měl nanic.

Taky alternativec

15.5.2017 09:40
Taky alternativec

XXX.XXX.232.10

Na viry i bakterie (tedy jako antivirotikum i antibiotikum) působí právě ten vitamín C, když se budou vely čistit tak ho přijmou i vnitřně (dokonce myslím, že by i pily vodu s vhodnou koncentrací - zde je problém potřeby neustále vytvářet čerstvou okyselenou vodu).

Ten antivirotický a antibiotický efekt je spojený s tím že je to silný antioxidant, dárce volných elektronů. Jak jsem psal je schopen deaktivovat většinu lidem známých toxinů, což je funkční bojová linie jak virů tak bakterií a je to podpora pro imunitní systém (přinejmenším vyšších tvorů) který se pak vlastními silami dokáže s parazitem (zde myšleno mikroparazitem) vypořádat.

Kromě toho je zde i vlastní zabijácký účinek při přímém styku s vodným roztokem kyseliny L-askorbové o určité koncentraci. Myslím, že nemá cenu ale na tento mechanismus spoléhat (vzhlížet k němu jako k něčemu spásnému: třeba i zlatý stafilokok je na vhodných plochách likvidován spíše jen narušením jeho ochrany a mnohé zbylé pak dokoná vlastní vliv okolního prostředí, nemusí jít vždy jen o obranu těla či "jeho" zdravé bakterie které zvítězí) jako na ten jediný spásný a dávat příliš vysokou koncentraci, která už může včelám opět vadit.

To co se povedlo zničit (toho čeho se povedlo dosáhnout) během mnoha generací včel, se nemusí (ale u někoho může) během jedné sezóny (generace včel) opět dát napravit. Ty včely musí opět začít rodit zdravé a stále silnější jedince. Ani tělu člověka se nepodaří mnohý problém vyřešit do roka, či dokonce do smrti stářím (zde je třeba opravdu rozlišovat ten vznik nové a silnější, zdravější populace - člověk se snaží dožít ve zdraví a pohodě).

Je vám už asi jasné, že až experimentovat začnu, neozvu se třeba deset let. A protože začnu s co nejzdravějšími včelami, a každý jeden má jiné podmínky bude pro mnohé z vás problém pochopit jak a proč něco funguje a jak postupovat u svých včel. Ani ten kdo to zkoumá a experimentuje nebude mít v ruce nic víc než své odhady a sem tam někdo tu představu o tom co se může děje. Kdo ví zda by to s laboratoří bylo lepší (výsledkem bude zjištění na kterém nebude možné zbohatnout - i když v dnešním světě ovládaném korporacemi se již dnes pokouší zpoplatniy i dýchání). Nemá cenu čekat na výsledky práce druhého, kdo můžete tak expserimentujte (poslední tři roky jsou na tom včely velmi špatně a bude hůř - celkově, ne jen co se včel týká). Jestli má něco smysl jít do něčeho organizovaně, tak do rozbití dozoru republiky a tedy svazu chovatelů. Budou se bránit i ty moudřejší z vás, ale já vám říkám kdo s tím kdo má zájem spolupracuje již dnes může v tom pokračovat, dokonce i u těch co na tom mají jistý profit se toho příliš nezmění. Přichází doba, kdy si včelař nebude moci dovolit nechat cizí zasahovat do svých včel, chce-li nějaká včelstva a užitek z nich mít (a nemluvím jen o medu).

15.5.2017 10:27
Alternative 052

XXX.XXX.11.153

Pan tom stále ignoruje téma zvané občanská věda (citizen science; https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Dansk%C3%A1_v%C4%9Bda). Záměrně, protože jinak by ty jeho tirády přestaly mít smysl.
Uniká mu, že i ty organické kyseliny a jejich užití - to je produkt výzkumu. Ano, v té jím tak nenáviděné cizině. Ty naše Formidoly, to je jen plagiát výsledků výzkumu "cizáckých" institucí. Což ale nevadí, funguje to... Ale protože v tuzemsku je situace patologická tím, že monopolní distributor VLP blokuje vše ostatní, aby si udržel zisky z Evropou dotovaných přípravků, logicky se ti, kterým to nevyhovuje, pokoušejí aplikovat metody běžně fungující u těch "cizáků". Tom zřejmě nemá jasno v sémantice substantiva "výzkum". To, co se tu zkouší v praxi a o čem si tu sdílíme informace, je dávno vyzkoumané a ověřené. Akorát se i s tím musí trochu umět. Sám se onehdá přiznal, že špatně použil Formidol 80, protože si nepřečetl návod. Ale samozřejmě: hned to vedlo k závěru, že KM je špatná, přímo zlo... Ach jo...
Ale k tématu přirozené imunity: trochu se zapomíná na velmi cenné vlastnosti propolisu. Byly dokonce i názory, že včely, které si tvoří či získávají více propolisu, jsou špatné. Teprve nyní se opět začínají objevovat názory, že to byla fatální chyba, že to je naopak znak dobrého hygienického chování včelstva.

Co bych ale podepsal:
Tom píše: Když ale ono holt nestačí být jen na něco vynikajícím odborníkem když schází základní morálka a sociální inteligence.
Do kamene tesat, jakkoli to zní tvrdě. Máte, Tome, můj obdiv...

17.5.2017 23:48
tom.50

XXX.XXX.117.5

No ano, myslím že je zřejmé koho jsem měl na mysli, kdo nemá morálku.

Ale zeptám se vás pane alternativo, kolik máte medu ve svých alternativních včelstvech, neléčených plagiáty nýbrž originály a bez nervových jedů, ale pouze přírodními kyselinami, ovšem vyrobenými synteticky a v nepřírodních koncentracích. V neděli jsem dal pod dvě, co už tam byly, po bedýnce 39x15x11 a někde dvě. Dneska všechno plné. Lituju, že jsem nedal po dvou všude. Dnes jsem to napravil a už skoro nemám bedýnky. Přesněji beden je dost, ale rámky pro každé vč do jedné a vymalováno, budou muset holky stavět a stavět a stavět.
Zatím mám v každých kolem 40 kilo a nejstarší začínají víčkovat, co vy? Pochlubte se nám, ale pravdu, přece víte že se jí dozvím. A to jsem ta lepší vč prodal a nechal jsem si tu jen slabochy, co na konci února obsedaly tak pět - šest rámků. Ten co ode mě koupil ta silná, pěkná vč a odvezl je o 200 metrů níž si velmi libuje. Nechcete abych vám na příští jaro připravil pořádná včelstva? Ovšem nealternativně, česky a s léčením Amitrazem.

18.5.2017 03:38
Alternative 052

XXX.XXX.11.183

Děkuji, váš materiál opravdu nechci. Ale díky za nabídku.
Ano, snůška je teď výjimečná. Jen moc nevíčkujou. Už mi taky docházejí nástavky.
Baví mne, jak jste mi vy i ten, co vás o mně "informuje", spolkli tu návnadu. Prostě včelařům nevěřit... Jsou to malé smějící se bestie :-D Ale to vám neříkám jistě nic nového...
Jak jste na tom s napadením roztočem? Už monitorujete? A co Coloss, už máte vyplněno?
Pokud jde o výnosy medu, je vám do toho sice houby, ale jsou dostatečné na to, abych měl pro sebe, rodinu, kamarády a zákazníky. Na Bahamy ovšem za to jet nemůžu. Ale co bych tam jako správný patriot dělal, že...
A pozor: pravda vyděsí...

18.5.2017 23:24
tom.50

XXX.XXX.117.5

Ale nezkoušejte mě, přece víte že já nic nemonitoruju prostě proto, že léčím tak, že to není potřeba. A Coloss já vyplňovat nebudu, už jsem vám jindy jinde psal, že mi za 50 let neuhynulo v zimě ani jedno včelstvo a tak nemám nikdy zjara žádné ztráty a tak nemám co bych tam vyplňoval. To je jen pro neumětely, co jim to rok co rok, více nebo méně padá a oni furt bádají čímpak to asi může být, místo toho, aby se o své včely řádně postarali.

19.5.2017 05:35
Alternative 052

XXX.XXX.11.107

Máte pravdu. Nejhorší jsou volný radikály a ještě volnější radikálové. A trpaslíci. I když: trpaslík je dobrý plavec...

21.6.2017 12:07
horal

XXX.XXX.202.176

tom.50 napsal(a):
Ale nezkoušejte mě, přece víte že já nic nemonitoruju prostě proto, že léčím tak, že to není potřeba. A Coloss já vyplňovat nebudu, už jsem vám jindy jinde psal, že mi za 50 let neuhynulo v zimě ani jedno včelstvo a tak nemám nikdy zjara žádné ztráty a tak nemám co bych tam vyplňoval. To je jen pro neumětely, co jim to rok co rok, více nebo méně padá a oni furt bádají čímpak to asi může být, místo toho, aby se o své včely řádně postarali.

Tohle vlákno jsem založil asi před rokem.

22.6.2017 10:37
tom.50

XXX.XXX.117.5

horal napsal(a):
Tohle vlákno jsem založil asi před rokem.

No ano a já jsem vám myslím jasně napsal, že to je nesmysl a šarlatánství.

forestman

22.6.2017 18:52
forestman

XXX.XXX.11.70

Add) Pyrrhova válka o práškový cukr a jiné...
Co takhle?
Dr Gerhard Liebig -Včelaříme jednoduše /překlad/ str 55 a další
Dr.Geerd Staemmler- Praktický průvodce včelařským rokem /překlad/ dvojstrana 22-23
mimořádně pikantní jsou odstavce o "včelařském byznisu - turistice a včelaření pomocí paketů"
-(bussines, packet- pro detailisty).

23.6.2017 13:57
Alternative 052

XXX.XXX.11.221

Něco pro Toma: sice to vzniklo u jím nenáviděných cizáků, ale první o tom referovala Včela plus (jeho kamarádi, pánové Brückler, Petrů, Havelka). Co teď? A fakt platí to, co je v názvu? Revoluce?
Z webu sdružení Včela plus:
http://www.vcelaplus.cz/2017/06/revoluc... comment-97
Abstrakta z loňské konference Eurbee v rumunské Kluji, s.315:
http://eurbee7.usamvcluj.ro/wp-content/uploads/2016/12/Book-of-abstracts-EurBee7-2016.pdf
Patent:
https://encrypted.google.com/patents/WO2017042240A1?cl=en

Nehodnotím, jen dávám k diskusi a na vědomost...

28.6.2017 01:27
horal

XXX.XXX.202.176

tom.50 napsal(a):
No ano a já jsem vám myslím jasně napsal, že to je nesmysl a šarlatánství.

Přečtěte si interní zprávu.

29.6.2017 16:03
tom.50

XXX.XXX.117.5

Něco pro Toma: sice to vzniklo u jím nenáviděných cizáků, ale první o tom referovala Včela plus (jeho kamarádi, pánové Brückler, Petrů, Havelka). Co teď? A fakt platí to, co je v názvu? Revoluce?
Z webu sdružení Včela plus:
http://www.vcelaplus.cz/2017/06/revoluc... comment-97
Abstrakta z loňské konference Eurbee v rumunské Kluji, s.315:
http://eurbee7.usamvcluj.ro/wp-content/uploads/2016/12/Book-of-abstracts-EurBee7-2016.pdf
Patent:
https://encrypted.google.com/patents/WO2017042240A1?cl=en

Nehodnotím, jen dávám k diskusi a na vědomost...

To rytí do mých přátel jsem jako přehlédl.

Za informaci o nové naději na boj s varroázou vám děkuju.

Bohužel dokážete vše, co od vás vzejde, předem shodit a znehodnotit vyrýváním. Zase jsem vám na druhou stranu vděčný. Utvrzuje mě to v přesvědčení, že můj světonázor je správný a že je skutečně nejlepší nefandit cizákům a mít důvod být pyšný na svůj národ Ten je totiž dobrý dost. Vy ale potřebujete, patrně z mindráku méněcennosti, obdivovat Němce a hlavně zjevně musíte mít nějakou řiť, do které byste vlezl. Mě zkušenost moje a mých předků radí se s germány a jinými cizáky (včetně těch na východě) neobjímat, v drtivé většině s námi nezacházeli korektně a já nevěřím, že jsou dnes jiní.

29.6.2017 17:03
N.C.

XXX.XXX.171.68

Tak proč používáte zahraniční látky k ošetřování včel? Dokonce i ten nosič je z Gabonu.
Měl byste toho okamžitě zanechat.
A velký pozor u lékaře, doufám že jste zdravý. Pokud by vám lékař měl předepsat léky ryze tuzemského původu - skončíte na bylinkách. Tedy na alternativě. smajlík

Ale co by vlastenec neudělal, než užívat cizácké léky, tak čestně a hrdě umřít.

29.6.2017 20:54
tom.50

XXX.XXX.117.5

Vy vážně nejste normální, už jen tím, že se ve vašem věku máte zapotřebí vydávat za několik lidí. Přiznám se, že mi vás už ani není líto.

Jestli od někoho něco koupím a řádně zaplatím, nechápu proč bych měl cítit obdiv a bezmeznou lásku k cizákovi. Přece vždy když si dám panáka vodky nezvlhnu láskou k Putinovi a zrovna tak se Němci neštítí žrát můj med, ale nad Čechy odjakživa ohrnovali rypáky!

A když už narážíte na zdravotnictví, já si vážím toho našeho civilizovaného a po tom západním netoužím a neobdivuje to nikdo, kdo ví oč jde.

30.6.2017 00:03
Alternative 052

XXX.XXX.11.24

Tak jste zase, Tome, vylil svůj obligátní škopík emocí, který známe už nazpaměť. OK, zřejmě se tím držíte nad vodou. V pořádku. Jsme s Vámi...
Zkusme teď něco novějšího. Co si Vy myslíte o tom, co na webu ČSV plus - pardon - Včela plus, píšou a označují to jako revoluci? Považujete to i Vy fakt za revoluci?
Mě by Váš názor opravdu, ale opravdu zajímal. Abychom se konečně od nacionalistických a primitivních žvástů dostali konečně ke včelám a jejich zdraví a k trvale udržitelnému včelaření.
Já jsem z toho zmatenej. Něco jsem se tam na tom jejich webu myslím korektně zeptal, ale dodnes jsem nedostal anonymem slíbenou odpověď. A když jsem požádal toho anonyma, jenž tam za sdružení reagoval (budu upřímný: vím, o koho se jedná), aby se představil, když já se tázal pod svým jménem, je od té doby ticho. Tak snad aspoň od Vás bychom se mohli něco dozvědět.

Andrej11

18.9.2017 18:18
Andrej11

XXX.XXX.168.46

Tak abych řekl pravdu, tak s tímto nemám zkušenosti. Ale mě se osvědčil tedy thymovar na varroa. Takže doporučuju ten. Možná opravdu zkoušet vše, co se dá aby se to vymýtilo.

19.9.2017 00:38
tom.50

XXX.XXX.117.5

Netuším jak dlouho včelaříte a kolik jste toho o chovu včel nastudoval. Vyvedu vás ale z jednoho omylu. Uvěřte tomu, že se "to" prostě nevymýtí. Je potřeba se naučit včelařit tak a využívat takové prostředky, které jsou proti varroáze účinné a pro včelaře komfortní. Zda jsou komfortní i pro včely ukazuje pouze to, zda mají či nemají alternativci zdravé včely a nebo zda je vůbec mají. Velmi často těm, kteří neléčí vhodnými prostředky, včelstva hynou a nebo vyzimují zbídačelá.

Vysvětlím vám jak jsem dospěl ke svým názorům. Otakar Brenner v některé ze svých knih (netuším ve které) o chovu včel píše, že zimní úhyn včelstva je ostudou včelaře a důkazem, že se špatně staral. A podotýkám, že za Brennera tu varroa nebyla a ani žádné virozy a podobně. Doslova v té soiuvislosti Brenner říká, že plánovat určité % úhynů včelstev je stejná zhovadilost (Brenner zajsté neužil tak silný výraz jako já) jako by sedlák na podzim ustajoval například 20 dojnic a předem naplánoval dvacetiprocentní úhyn, tedy že čtyři krávy se jara nedožijí! Takový sedlák by brzy zkrachoval, tedy když se pomine jaksi "etická" stránka takového hospodaření - hloupost jako je ochranářství blaha zvířat ještě nebylo vynalezeno - a přesto tehdejší lidé věděli, že úhyn hospodářského zvířete je ostuda a je nutné dělat vše tak, aby se to nedělo a nebo to nedělat raději vůbec.

Takže varroa se nevymýtí, jde jen o to naučit se napadení svých vč zvládat tak, aby poskytovala maximální užitek při minimu starostí a práce včelaře a současně vysoké kvality produktů.

M.H.

19.9.2017 16:29
M.H.

XXX.XXX.68.133

Kdyz umre nekdo z rodiny na nemoc... Je to ostuda pozustalych nebo doktora? Doporucuji precist si taky neco noveho. Clovek by nemel ustrnout v monulem stoleti, pak mu totiz hrozi, ze vedle dobre minenych rad vypada casto jako hlupak. A to urcite nechcete ;).

19.9.2017 17:46
Miloš Havel

XXX.XXX.15.248

U nás jsou ostuda i roztoči v zimní měli. Proto je včelaři před odevzdáním z ní vybírají. A úhyny se radši nehlásí.

20.9.2017 10:58
Alternative 052

XXX.XXX.11.108

Prosím Tomáše Padesátku, aby přestal mást veřejnost a manipulovat jí svými v minulém století jistě oceňovanými, dnes však velmi "problematickými" radami. Tome, nastudujte si něco nového a zkuste o tom napřed přemýšlet. Což není nic proti Brennerovi, jehož ctíme, jak se zdá, oba.

Kázavs

20.9.2017 21:24
Kázavs

XXX.XXX.117.88

Jirko, nech ho. Nakonec v té poslední větě má pravdu. Když mu to ještě funguje, proč ne. Starého psa novým kouskům nenaučíš.
Lépe je otevírat oči mladším, tam je budoucnost. Spolku vymírajících zatvrzelých konzervativců není pomoci. Čas je dřív nebo později odkáže na nějaké to misto dějin. Je potřeba koukat dopředu a zhrzené nechat být.
Likvidace kleštíka se prostě dá úspěšně dělat nově schválenými léčivými prostředky, které potlačují i nově zavleklé patogeny, zatímco ta syntetická klasika spíš ty patogeny jako je nosema C. naopak podporuje. Prostě ty nové VLP, dříve alternativy jsou jednak legální a jednak v jistých ohledech lepší. To je nutné sdělit nastupující generaci včelařů a tu odcházející nechat ve svých bludných kruzích dožít po jejich.

Kázavs

20.9.2017 21:47
Kázavs

XXX.XXX.117.88

Miloš Havel napsal(a):
U nás jsou ostuda i roztoči v zimní měli. Proto je včelaři před odevzdáním z ní vybírají. A úhyny se radši nehlásí.

A je ti jasné, že se to nesmí. Máš to v mimořádných veterinárních nařízeních, že se nesmí směšná měl nijak upravovat. A když to tam píší, tak dle slov pana Texla ze SVS, že nemohou do MVO dávat nic co nemohou zkontrolovat, tak hrozí, že na to vyletí rota investigativních veterinářů a podle stop po pinzetách na voskových kouscích budou někoho tahat po soudech
Jo a ty úhyny nad 25% se musí dle upraveného veterinárního zákona hlásit. To si budou veterináři také hlidat, když to do zákona dali. Sice nevím jak poznají bez rozebrání úl, kde včelstvo uhynulo a hned do něj byl vytvořen oddělek a jeví se tedy bez úhynů, ale budiž, konec konců ideály je dobré mít. Jen jim je nesmí nabourává ten stud starých chovatelů hospodářských zvířat, které to budou mít snahu ututlat. A že tací jsou. Stačí tady číst.

21.9.2017 09:26
Alternative 052

XXX.XXX.11.3

Ahoj, pokud jde o ty nové prostředky, tak bohužel na ty nové patogeny taky nefungují. Na NC v podstatě taky nic nezabírá. Klíčem je výzkum, posílení imunity včelstev, šlechtění, selekce. Imunitu ale soustavně srážíme tvrdou chemií a nedáváme včelkám šanci ukázat, co dovedou. Dopustili jsme téměř totální likvidaci různorodé pastvy pro opylovatele (což je základ pro dobrou imunitu) v české krajině.
Šlechtitelský program (myslím teď ten oficiální, moderovaný Uznaným chovatelským sdružením včely kraňské při ČSV) neexistuje. Včely se nešlechtí, jen se kopíruje introdukovaný a na podstatné ukazatele netestovaný materiál.
Neexistují dlouhodobé cíle, neexistuje přehled metod, jak dál. Neexistuje o tom veřejná debata. Plemenné knihy aby pohledal... To jsou věci zcela běžné ve včelařsky vyspělých zemích.
Hlavně ale, že si soudruzi zajistili monopol na zde nepůvodní a místy velmi problematické plemeno včely.
Zákony a navazující legislativa jsou v rukou party, jíž nejde o prospěch oboru, nýbrž o nepřerušený přísun dotačních desítek milionů. Mlčící většina pak dělá to, co má v popisu práce, tedy mlčí. A oni toho dokážou dobře využít, mají na to výcvik ještě z dob, kdy někteří z nich spolupracovali s STB.
Úředníci se neorientují v aktuálních problémech a kopírují stále stejná nařízení, i když situace je jiná. Jsou pod tlakem, občas si i uvědomují, že jsou ve velkém problému kvůli své odpovědnosti, vědí, že produkují věci, které v praxi nemohou fungovat, ale je jen na nich, koho si za současného stavu zvolí za konsultanta.
To vypadá jako beznaděj, ale není to důvod nechat to být...

21.9.2017 09:37
Alternative 052

XXX.XXX.11.3

Právě se tvoří nová MKZ, z níž vzejde pak MVO. Zcela pod hladinou a bez informování veřejnosti vzniká nová prováděcí vyhláška o zdraví včel a podmínkách chovu. Vše vychází z vet. zákona, jehož přílohou je seznam nebezpečných nákaz přenosných na člověka. A v něm je i přes protesty řady včelařských sdružení opět varroóza. Z čehož plynou pak MKZ a MVO a ty definice varroózy (kterou podle mého definovat nelze, protože je tu mnoho proměnných včetně kombinací s viry a nosematózou).
Aktuální problém je, že když ošetřím nově registrovaným VLP s účinnou látkou KŠ (např. Oxuvarem), budu mít v zimní měli ještě více léčebného spadu než obvykle (je prokázáno, že směsný vzorek zimní měli neodráží aktuální stav napadení a že i ty nepřesné analýzy jsou jen vyhozenými miliony oknem). Nebudu fejkovat a odevzdám to s tím, že jde o léčebný spad. Co budou úředníci dělat? Nařídí mi natírat plod zdravého včelstva?
Stávající legislativa jim oporu nedává, ačkoli měla a oni to vědí. Celý rok na tento rozpor upozorňujeme, ale veřejnost je klidná, dokonce mi na pivu zakázali o tom mluvit... Až teď se asi úředníci chytili za nos a chtějí to řešit, ale jsou drženi pod krkem... Nemají to holt lehké. Ale je to jejich volba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík