Dobrý den, prosím o radu.
Mám včelstvo kde po vyřízení se mě ztratila matka. Ve včelstvu je spousta trupců a ještě jeden matečníky jinak všechny jsou jí 14 vykousané. Že je včelstvo bez matky prisusuji tomu to a tomu že tam není žádné vajíčko a včely jsou značně nevrlé a rozlézají se. Mám oddělek tak kde je mladá F1 matka o 4 rámcích. Jak nejlépe je spojit a tím přidat matku v tomto období?
Díky za radu.
Je to složité, mohlo dojít k vyrojení a nová matka ještě neklade, nebo zahynula při snubním proletu, ale pokud je tam ještě jeden matečník tak tam matka nebude, jinak první vylíhlá zlikviduje konkurenci, ostatní matečníky prokouše s boku, mohlo také dojít na paroje, včelstvo se rojí několikrát za sebou.Nejhorší situace muže nastat začneli kláct včela trubčice, ta zakládá hrboplod ze kterého se líhnou jen trubci, pak je nejlepší včelstvo zrušit.Jinak při spojování včelstva dávám na nástavek noviny, do nich udělám pár děr hřebíkem a postavím na něj nástavek s oddělkem.Jinak bych u čtyř rámkového odchytil matku a dal do přidávací klícky do včelstva a ze včelstva bych vzal plást s matečníkem, nebo jen matečník, který bych přidal oddělku, vznikl by tak v podstatě oplodňáček.