Přidání oddělku - matka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2016 16:40
Benq0071

XXX.XXX.149.17

Dobrý den, prosím o radu.
Mám včelstvo kde po vyřízení se mě ztratila matka. Ve včelstvu je spousta trupců a ještě jeden matečníky jinak všechny jsou jí 14 vykousané. Že je včelstvo bez matky prisusuji tomu to a tomu že tam není žádné vajíčko a včely jsou značně nevrlé a rozlézají se. Mám oddělek tak kde je mladá F1 matka o 4 rámcích. Jak nejlépe je spojit a tím přidat matku v tomto období?
Díky za radu.

2.6.2016 19:07
začátek

XXX.XXX.4.22

Je to složité, mohlo dojít k vyrojení a nová matka ještě neklade, nebo zahynula při snubním proletu, ale pokud je tam ještě jeden matečník tak tam matka nebude, jinak první vylíhlá zlikviduje konkurenci, ostatní matečníky prokouše s boku, mohlo také dojít na paroje, včelstvo se rojí několikrát za sebou.Nejhorší situace muže nastat začneli kláct včela trubčice, ta zakládá hrboplod ze kterého se líhnou jen trubci, pak je nejlepší včelstvo zrušit.Jinak při spojování včelstva dávám na nástavek noviny, do nich udělám pár děr hřebíkem a postavím na něj nástavek s oddělkem.Jinak bych u čtyř rámkového odchytil matku a dal do přidávací klícky do včelstva a ze včelstva bych vzal plást s matečníkem, nebo jen matečník, který bych přidal oddělku, vznikl by tak v podstatě oplodňáček.

2.6.2016 19:34
Benq0071

XXX.XXX.149.17

No to si myslím že se ztratila při snubnim letu. U druhého co se mě také vyrojily tak matka už klade. No asi to udělám klasickým způsobem přes noviny oddělky mám tak že ten matečníky zruším pokud se do soboty nevyklube matka z toho matečníku.

2.6.2016 20:49
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Já myslím, že tam nová matka bude, i když mohlo dojít k něčemu výše popsanému. Zkuste přidat od jiných včel rámeček s čerstvě nakladenými vajíčky. Za tři dny ho zkontrolujte a pokud nebudou "naraženy" matečníkové misky, pak je ta nová matka v pořádku.

2.6.2016 20:54
Benq0071

XXX.XXX.149.17

No to je také varianta. Díky za radu. Zítra to udělám.

8.6.2016 19:58
Benq0071

XXX.XXX.159.149

Dobrý podvečer tak jen pro informaci spojil jsem včelstvo s oddělkem přes novinky. Dnes kontrola matka je tam z oddělku a klade tak že se to povedlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík