547Roman630

XXX.XXX.32.233
Zdravím včelaře. Začínám se včelařením a dnes jsem vytočil svůj první med. Mám ho v petikilovych lahvích a nevím, jestli maji být prvních 14 dnů otevřené nebo zavřené. Známý včelař mi říkal zavřít, aby nenasával vlhkost, odjinud se mi doneslo, že mají být otevřené. Na které straně je pravda? Děkuji za rady.
Je důležité vědět, jaký máte % vody v medu, nad 19% vám med kysne, proto nechat láhve otevřené jen přikryté gázou a nechat na sluníčku odpařit vodu,18% a méně zavřít, med nasává vlhkost a pachy.Meduju při 18% a méně, med nechám ve stáčecí nádobě 2 dny vyčeřit pak seberu škraloup a stáčím do sklenic po 1kg,5kg láhve nejsou vhodné, med je těžký a sklenice snadno praskne, později se z ní i hůře odebírá.
Sklenice od okurek 3,8 l = cca 5 kg medu je ideální, je všude zadarmo a snadno vymyvatelená. Vlastní vahou medu se sklenice nikdy nemůže sama destruovat, nemůže "puknout" a při minimu opatrnosti se s ní dá manipulovat perfektně.
Díky užšímu hrdlu se med skvěle čeří právě v těch sklenicích, nečistoty jsou soustředěny na malé "ploše", což je u konicky se rozšiřující stáčecí nádoby právě naopak. Navíc každé vč má med jinačí a tak se rozhoduju až po vyčeření, který med smíchám se kterým tím, že ho vyleju do stáčecí "štoudve" (tak té nádobě říkám jen já).
Hustý med se špatně čeří. Stejně špatně se čeří květový med, který se vytáčí pozdě a už se začal kalit než byl vytočený. Pak jedině nahřát nádobu ve vodní lázni na 42, max 45 stupňů. Pak nečistoty ze sloupce vystoupají nahoru a dají se sebrat.
Ta hranice není 19, ale přesně 18,6%, je lepší, jak říkáte, posnažit se aby měl med do 18%.
Světlo med ničí a tak by neměl být na slunci! Ničí ho UV záření a to asi sklem neprojde. Lepší ale je med světlu zbytečně nevystavovat.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.