Pozdravujem priateľov včelárov. V blízkosti včelnice budem mať znovu tohto roku bohatú slnečnicovú pastvu pre včely. Z jednej strany sa teším, z druhej mám obavy. Ako je známe, nektár bude dávať slnečnica dosť neskor - júl - august. Nakoľko jej med nie je najvhodnejší na zimné zásoby, zvažujem, že ho vytočím všetok, a v septembri, októbri zakŕmim cukrom. Moja dilema spočíva v tom, že chcem postupne prejsť na systém delenia sa so včielkami - teda júlové a augustové zásoby im ponechať na zimu. Teraz však neviem - nechali by ste im na zimu slnečnicový med, alebo radšej ten cukor.
Vopred ďakujem za každú radu.
forestman

XXX.XXX.43.210
Letos místo slunečnice černé na zahradě zasel 10a jeteloviny (semeno jsem koupil od ZD) nechám včelám 1/2 medu a mírně dokrmím. Jetel i z toho důvodu, že je to výtečné hnojení "na zeleno". Včelky zvláštní nadšení loni ze slunečnice neměly, ale jsem vklíněn v lese, tak tam byla pastva asi lepší.
forestman
napsal(a):
Letos místo slunečnice černé na zahradě zasel 10a jeteloviny (semeno jsem koupil od ZD) nechám včelám 1/2 medu a mírně dokrmím. Jetel i z toho důvodu, že je to výtečné hnojení "na zeleno". Včelky zvláštní nadšení loni ze slunečnice neměly, ale jsem vklíněn v lese, tak tam byla pastva asi lepší.
Pozdravujem.
Ja som tiež prakticky v lese, ale v jeho susedstve mám pole, kde sa občas tá slnečnica vyskytne.
Nechali by ste včelám na zimu okrem mierneho zakŕmenia cukrom polku zásob aj zo slnečnice?
Alebo tú slnečnicu by ste radšej úplne vybrali?
marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem.
Ja som tiež prakticky v lese, ale v jeho susedstve mám pole, kde sa občas tá slnečnica vyskytne.
Nechali by ste včelám na zimu okrem mierneho zakŕmenia cukrom polku zásob aj zo slnečnice?
Alebo tú slnečnicu by ste radšej úplne vybrali?
No, nevím jak u vás. Tady se dá med prodat za asi 150 a víc Kč a cukr se tu dá koupit v akci za 10 Kč. Takže nechávat včelám na zimu med místo 15x lacinějšího cukru je celkem pošetilé, nemyslíte?
Pan Svítek z Přimdy mi skoro před dvaceti lety říkal, že ke slunečnici kočuje s tohoročními květnovými oddělky. U slunečnice se z nich udělají včelstva, dají v průměru 20 kg medu a jsou na zimu nakrmené. Možná jde toho pána na netu najít a zavolat mu, jistě rád poradí.
http://www.abc.cz/firma/ludvik-svitek/
Pokud vím, slunečnicový med je pro včely na zimu ne že dobrý, ale ideální! Je to med z nektaru a jako takový je vhodný. Nevhodný je jen z medovice.